Retete pentru incepatori: Pandispan clasic


Retete culinare pentru incepatori – Pandispan Clasic

Reteta de Pandispan clasic

M-am gandit sa creez o noua categorie de retete culinare, numita Retete pentru incepatori unde voi posta retete simple, de baza, care nu necesita timp indelungat de preparare si nici experienta foarte mare in bucatarie. Pentru inceput voi posta reteta clasica a pandispanului care, desi este o reteta extrem de simpla, are cateva reguli pe care trebuie sa le urmam pentru o reusita perfecta. Daca doriti sa vedeti in aceasta sectiune anumite retete simple sau sfaturi legate de anumite preparate, o sa va rog sa lasati un comentariu cu propunerile voastre.

Sfaturi de baza pentru reusita pandispanului clasic

  • Pentru pandispanul clasic folosim 30 g faina, 30 g zahar pentru 1 ou (un ou mediu are cca 60 g).
  • NU se foloseste praf de copt niciodata, deoarece riscam sa obtinem un pandispan crescut cu cocoasa si cu gust de praf de copt.
  • Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, la fel faina si zaharul, asa ca cel mai bine le lasam in bucatarie 1-2 ore inainte de a ne apuca de pandispan.
  • Reusita pandispanului consta in mixarea indelungata a zaharului cu ouale la temperatura camerei.  Cu un robot performant mixam 20 minute (niciodata mai putin de 20 minute) iar cu un mixer normal 25-30 minute. Cu cat mixam mai mult, cu atat pandispanul nostru va creste mai mult si va fi mai pufos.
  • Faina trebuie intotdeauna cernuta, adaugata putin cate putin, si amestecata de jos in sus in compozitia de oua cu foarte mare grija astfel incat dupa ce adaugam toata faina, aluatul sa se prezinte pufos si teapan.
  • Este indicat sa folosim o lingura de lemn sau plastic pentru incorporarea fainii in compozitia de oua.
  • Cuptorul nu se deschide absolut deloc in timpul coacerii (nici macar dupa 15 minute cum facem la prajiturile obisnuite) iar pandispanul se lasa sa se raceasca in cuptor cu usa intredeschisa. Astfel il ferim de un soc termic care ar putea transforma pandispanul nostru frumos crescut intr-o fasiuta de aluat din care nu vom putea scoate nici macar 2 foi.
  •  Pandispanul este gata cand il vedem ca se desprinde singur de pe marginea formei si este auriu.

 Pandispan clasic – Ingredinte (forma 26 cm ø)

  • 7 oua medii
  • 210 g faina
  • 210 g zahar
  • un varf de cutit de sare

Pandispan clasic – Mod de preparare

  • Mixam ouale intregi cu zaharul si un varf de sare pana cand compozitia isi tripleaza volumul si se deschide la culoare. Cu o lingura, sau cu paleta mixerului, lasam sa cada putin aluat pe intreaga suprafata a compozitiei de oua si zahar si daca acesta lasa urme vizibile (sau “scrie”) atunci compozitia noastra este gata.

Reteta de Pandispan clasic - mixare compozitie

  •  Adaugam putin cate putin faina cernuta si amestecam cu o lingura sau paleta, cu mare grija, de jos in sus, dinspre centru spre exterior. Dupa ce faina este incorporata perfect in compozitia de oua, adaugam alta  transa de faina si tot asa pana terminam faina.

Pandispan clasic - incorporare faina

  • Asezam aluatul intr-o forma tapetata cu unt si faina si nivelam cu foarte mare grija suprafata.
  • Eu am pozat aluatul inainte de a-l nivela ca sa se vada consistenta compozitiei finale.
  • NU turnam aluatul in acelasi loc pentru ca riscam sa obtinem un pandispan cu bolta sau cocoasa.
  • Dupa ce l-am nivelat, lovim forma de masa de cateva ori ca sa eliminam excesul de aer acumulat de aluat. Vor aparea la suprafata cativa bulbucei.
  • Introducem pandispanul in cuptorul preincalzit la 170°C, pentru 20 –25 minute. Cand pandispanul este auriu si se desprinde singur de pe marginea formei atunci este gata.
  • Stingem cuptorul, intredeschidem usa si il lasam sa se raceasca in cuptor, cca 10 minute.

Pandispan clasic - final

  • Il rasturnam cu grija pe un gratar  si il lasam sa se raceasca complet dupa care il taiem in foi.
  • Noi l-am servit ca atare pentru ca nu aveam timp sa il transform in tort.

Pandispan clasic - detaliu final www.lauraadamache.ro

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Pandispan clasic
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 603 Review(s)

252 comentarii la “Retete pentru incepatori: Pandispan clasic

  1. Anonymous spune:

    Buna Laura,

    Am descoperit de curand blogul tau, pentru care te felicit si pe care il gasesc foarte interesant si folositor. Profit de invitatia ta lansata odata cu rubrica pentru incepatori si te rog sa incluzi aici si reteta de paine, cea mai simpla, clasica si usor de realizat reteta. Eu am incercat de mai multe ori sa fac paine insa problema cea mare este ca nu creste suficient, si nu stiu unde gresesc. Multumesc. Denisa

    • IOANA spune:

      Problema ta esta ca nu pui suficienta drojdie, apoi faina sa fie de calitate. Eu la 1 kg de faina pun 2 cubulete de drojdie pe care o incerc inainte intr-o cana. Pun drojdia in cana, o frec cu un pic de sare, o lingurita rasa de sare normala, nu de mare, aia e prea consistenta, si o lingurita cu varf de zahar, pun peste ea o cescuta deapa calda, nu fierbinte, si dupa ce o amestec pun si 3 linguri de faina, daca face bule si creste in 5- 10 min, inseamna ca e buna. Pui ingredientele : drojdia, o cana de 300 mil de apa calda, inrobot si faina treptat, daca mai trebuie apa mai pui, o mixezi bine si cand e ca un aluat gros dar moale, sa se lipeasca de mana, o rastorni pe masa presarata cu faina si o mai framanti un pic, dou minute, sa ai la indemana faina in care sa inmoi mainile, o pui pe aragaz sau langa calorifer si in maxim 30 min va creste, se va dubla, cuptorul sa fie incins dinainte. Cand a crescut o pui in tava tapetata cu hartie pergament si o ungi cu un pic de galbenus amestecat cu un pic dea apa, cu atentie, usor o ungi, o pui in cuptor la foc potrivit si te mai uiti la ea, din cand in cand,depinde cum e flacara la aragaz. In mod normal va fi gata in 40 min.Te uiti si tu, daca s-a rumenit si nu miroase a ars, o scoti si o rastorni pe ceva de lemn. Succes!

      • A S spune:

        😮 si eu sunt incepatoare cu painea dar am vazut zeci de clipuri in care se spune ca drojdia nu trebuie niciodata sa atinga sare ca nu se mai activeaza, nu stiu ce sa cred despre sfatul cu drojdia amestecata cu sare

    • mio spune:

      Eu fac paine de cel putin 25 de ani. Cu orice fel de amestecuri de faina, amestecuri de seminte…nu am dat gres niciodata. La inceput am experimentat cu amestecurile putin mai cu grija dar dupa scurt timp m-am obisnuit sa apreciez din ochi consistenta potrivita.
      O regula de la care ai putea sa pornesti este regula cantitatilor. Regula mea este:
      -12 ml apa calduta
      – un pachet de drojdie de 50 mg
      – o lingura de zahar sa porneasca dospitul mai repede
      – putin ulei, dupa chef…2-3 linguri
      – 2 linguri de sare de care vrei tu, eu folosesc himalaia sau sarea noastra clasica de mina, absolut fara iod (nu ca nu ar iesi painea buna…ci pt ca nu este sanatoasa). Sarea o pui un piculet mai tarziu, sa nu vina in contact direct cu drojdia pt ca o „omoara”
      – amestecuri de fainuri pana la 2 kg socotit inclusiv cu amestecul de seminte. Eu pun floarea soarelui, susan nedecorticat, bostan, chimen negru (bleck seeds), germeni de grau dry iar cand e vorba de fainuri amestec faina alba de grau cu graham, secara, orz, in cantitatile ce imi sunt la indemana. Amestecul de seminte mi-l fac o data la cateva luni si din el pun cam 3-7 dl.
      Eu amestec totul deodata in robot timp de aproximativ 10 min pana cand aluatul este omogen.
      Las la dospit in buncarul robotului cu capac sau prosop timp de o ora, poate si mai mult daca e mai rece in casa sau amestecul de fainuri este mai „greu” adica fainuri mai „brunete”.
      Ung doua tavi cu putin ulei, dau forma la 8 baghete din aluatul dospit lucrand pe masa unsa cu putin ulei, nu faina. Apoi le crestez orizontal cu un cutit f ascutit si le acopar lasandu-le din nou la dospit cam jumatate de ora. Le bag in cuptorul incins la 200-225 grade, depinde de cuptor si de setari. Painile sunt gata in 20-22 minute. Trebuie sa fie usoare si sa se desprinda singure de tavi. Se lasa la racit pe galer, neacoperite. Eu obisnuiesc sa portionez painea si s-o bag in congelator ca sa scot exact cat trebuie fiecaruia la o masa. Dezghetarea o fac in micro cateva secunde pt fiecare bucata. Miroase de parca acum ai fi scos-o din cuptor!
      Pofta buna!!

  2. ama spune:

    foarte utila sectiunea 🙂

    eu aveam o carte cu explicatii pentru incepatori si mi-a fost de mare ajutor la inceputuri.

    o sugestie pentru reteta simpla: maioneza 🙂 asta pentru ca stiu ce greu am gasit eu o reteta ptr incepatori!

  3. Silvia spune:

    Laura, esti o maestra! 🙂 imi prinde super bine postarea asta. Multumesc mult! In decembrie fetita mea face 2 ani si o sa-i fac un tort cu acest pandispan. Pot sa-l imbrac apoi in martipan? Trebuie sa-l ung cu gem de caise sau cu ce altceva ?:)

  4. LLAAVVIINNIIAA spune:

    Eu revin cu obsesia mea veche ,sa-ti cer sa pui la rubrica de incepatori, checul mamei tale cu siropul de zahar (fiert). Am si eu un fix, sa ma ierti!
    P.S. Ca veni vorba de blatul tau PERFECT de tort; nu am reusit sa folosesc ''ferastraul'' de taiat tort. Este dispozitivul acela cu un fir subtire care este special pentru taiat blatul. Tu ai asa ceva? Daca nu, tu cu ce tai blatul?
    Te pup!
    Numai bine!

  5. ANITA spune:

    Super ideea cu retete pentru incepatori.Nu stiam de ce nu imi reuseste pandispanul ca la carte.Pandispanul tau arata foarte bine,parca ii simt aroma imbietoare:)
    O idee pentru sfaturi utile,ar fi secretul unor bezele reusite.

  6. Anonymous spune:

    Denisa, apa pentru paine sa fie calduta (nici prea rece nici prea calda). Bunica mea facea asa: tinea degetul in apa 10 secunde, daca o frigea mai punea apa calda, daca nu era destul de fierbinte mai o incalzea. Marcela

  7. Laura spune:

    Draga mea Denisa iti multumesc foarte mult pentru sugestie si voi posta foarte curand o reteta de painica simpla si regulile pentru reusita sigura a unei paini. Am pe blog o reteta de painica rapida aici:

    Unul dintre motivele principale pentru care o paine nu creste cum trebuie este folosirea impreuna a dojdiei cu sarea. Am vazut pe multe bloguri si siteuri ca majoritatea adauga sarea o data cu drojdia ceea ce NU se face in nici un caz deoarece sarea inhiba dospirea coorecta a painii. Sarea se adauga intotdeauna dupa ce aluatul a prins putina consistenta dar nu trebuie sa intre in contact direct cu drojdia. Acesta e unul dintre motive dar sunt mult mai multe: impachetarea painii, consistenta aluatului, calitatea fainii, a dojdiei, temperatura apei folosite, etc. Cu drag voi scrie un post despre toate aceste lucruri cat se poate de curand. Te pup

  8. Laura spune:

    Ama scumpa exact la maioneza ma gandeam si eu. Cred ca maioneza a fost printre primele lucruri facute in bucatarie si in acelasi timp una dintre retetele care nu mi-au dat niciodata batai de cap. Te pupic si multumesc pentru vizita si sugestie.

  9. Laura spune:

    Cami scumpa ma bucur ca iti place. Ouale se pot reduce in functie de marimea formei dar daca se doreste un pandispan uniform si pufos trebuie mentinute proportiile originale de 30 gr faina, 30 gr zahar la fiecare ou. O zi minunata Cami draga!

  10. Laura spune:

    Marcela multumesc pentru sfatul dat Denisei. Bunica ta are mare dreptate. Daca apa este prea rece sau prea calda aluatul este compromis. O zi buna iti doresc!!

    • luee spune:

      Daca e proasta, las-o in pace, ce trebuie sa-i desenezi? Bacteriilor din drojdie le trebuie hrana (zahar si mediu cald) ca sa le poata inmulti, altfel cum sa creasca aluatu’ daca tu pui apa rece?

      • Oana spune:

        Dupa ani si ani am vazut replica asta. Nu m-a rabdat sufletul sa nu dau si eu cu un comentariu in cap desteptei de luee care are impresia ca daca cineva nu a stat la cratita pana acum si in consecinta nu are masterat in ingineria drojdiei, e musai o persoana proasta si cu siguranta nu trebuie sa ii explicam bazele bucatariei. Pai daca se lumineaza acea persoana, atunci catastrofa! cu cine se mai compara luee ca sa se simta si ea desteapta? Iar ajunge in fundul listei, ca doar ce se ridicase o pozitie. Sa te compari cu mine, care am folosit lingura de masurat uleiul pentru albusuri si ma miram de ce nu se fac spuma. Sau care am bagat mixerul in amestecul de galbenusuri si albusuri spuma si au iesit biscuiti cu zmeura in loc de pandispan. Cineva mi-a zis la telefon sa le amestec si nu a specificat in detaliu… Din astea ca mine vin pe pagina asta si ii sunt recunoscatoare Laurei pentru detalii si poze. Hai da-mi in cap! Ma duc pana la banca sa scot niste bani din contul acela mare de economii sa imi sterg lacrimile, caci mama m-a trimis la invatat matematica de cate ori m-a vazut in bucatarie. Sarut-mana mamaei !

  11. Laura spune:

    Lavinia scumpa chiar ma gandeam la tine in timp ce faceam pandispanul clasic si cu urmatoarea ocazie pe cel cu apa fiarta il voi face.
    Am avut fierastrau dar nu ma descurcam deloc bine cu el pentru nu reuseam deloc sa il folosesc singura. Daca era sotul meu acasa il rugam sa tina drept fierastraul, crestam putin pandispanul si apoi il impingeam prin fir dar singura mi-era foarte greu asa ca am renuntat la el. Nici nu stiu pe unde e sau daca il mai am. Eu tai clasic pandispanul, adica: cu un cutit cu lama lunga, scutita si dreapta incep sa tai pandispanul de jur imprejur din ce in ce mai adanc. In timp ce il tai, presez cu o mana pandispanul si il rotesc. Intai tai marginile si apoi duc cutitul pana in centru. Te pupic draga mea!

  12. Laura spune:

    Draga Silvia ma bucur mult ca iti place pandispanul si permite-mi sa ii urez fetitei tale La multi ani, multa sanatate si fericire si o viata senina si lipsita de griji!
    Sigur ca se poate imbraca in martipan si da, trebuie uns cu o marmelada de caise sau alt fruct ca sa se lipeasca bine bine de blat.
    Te pupic si numai bine tie si familiei tale!

  13. Laura spune:

    Anita ma bucur mult ca iti place pandispanul si iti multumesc tare mult pentru sugestie. Cu siguranta voi scrie un articol dedicat bezelelor. Te pupic cu mare drag!!

  14. Anonymous spune:

    Laura iti multumesc mult, voi citi reteta indicata si astept si postul cu cele mai importante "ponturi" pentru o paine de calitate. Pupici, Denisa

    Marcela, iti multumesc mult pentru sfat, chiar nu stiam acest lucru, data viitoare voi tine cu siguranta cont de el!

  15. Anonymous spune:

    Buna.

    Am facut aseara un pandispan dupa reteta ta.

    a iesit foarte bun, iar cu ceva fine tunning, urmatoarele o sa arata ca si al tau.. sper

    Te mai astept si cu alte retete 🙂

    multumesc

  16. Anonymous spune:

    Si inca o rugaminte, pentru sfaturile unei paini reusite, nu prea gasesc in retetele obisnuite detalii despre tipul de faina folosit si ce importanta are un anume tip de faina pentru cat e painea de pufoasa, de indesata, etc. De exemplu, eu mi-as dori sa pot face o paine mai indesata, nu aerata ca cea din comert si banuiesc ca asta tine si de faina.. Multumesc in avans. Cu drag, Denisa

  17. lore spune:

    Servus, din nou! Ma gandesc sa pui si o eticheta acestei sectiuni, sa apara in meniul de cautare…m-am uitat dupa asa ceva dar n-am vazut. Ar fi util pentru cei care cauta.
    Am si eu o sugestie. Nu stiu daca tot aici ar trebui sa fie sau la torturi, dar ar fi util daca ai posta retete de blaturi de tort, apoi fiecare sa le umple cu ce crede de cuviinta.
    Spun asta si pentru ca sunt direct interesata de reteta blatului cu nuca (stii tu, la torul aniversar de 33 :))
    Multam fain!

  18. Laura spune:

    Lore draga mea am pus eticheta in sidebar si promit cat de curand sa fac blatul cu nuca al mamei. Te pupic cu mare drag si multumesc mult pentru sugestiile tale.

  19. Laura spune:

    Anonim tare ma bucur ca ti-a placut pandispanul. Ca sa creasca mare si pufos mixeaza neaparat peste 20 minute pe ceas si incorporeaza incet si de jos in sus faina in aluat. Te pup !!

  20. Laura spune:

    Denisa draga voi scrie un articol despre faina neaparat. Daca am timp chiar astazi am s-o fac desi am multe drumuri de facut. Oricum ca sa-ti raspuns la intrebare, pentru o paine indesata ai nevoie de o faina cu un continut gluteic mai scazut, deci faina 000 este foarte buna pentru acest tip de paine. Cu cat forta fainii, forta fainii poarta indicele W, este mai mare cu atat painea va iesi mai pufoasa si mai aerisita. Te pup!!

  21. Anonymous spune:

    Eu am incercat ce ai spus si mi-a iesit o frumusete de pandispan, pentru prima data nu sa lasat, te pupic.
    Eu as vrea sa invat cum pot adapta o reteta in functie de marimea tavi(de ex. la pandispan), crezi ca ai putea sa ne ajuti si cu asa ceva?

  22. Laura spune:

    Draga Anonim ma bucur mult ca ai incercat reteta si ca ti-a iesit cum trebuie. Ca dimensiuni ar fi urmatoarele:

    4-5 oua (forma de 20-22 cm diametru)
    6 oua (forma de 24 cm)
    7 oua (forma de 26 cm)
    8 uoa (forma de 28 cm)
    10 oua (forma de 30 cm)

    Te pupic si multumesc ca ai incercat pandispanul

  23. Anonymous spune:

    Buna Laura, din cate am inteles eu…se mixeaza ouale intregi? AS vrea sa-mi iasa si mie pandispanul PERFECT ca si al tau. Eu intai mixez albusurile si adaug apoi galbenusurile…deci nu e ok asa?
    Multumesc mult pt raspuns. Cristina

  24. Anonymous spune:

    Vai iti multumesc enorm pentru ajutorul dat, pandispanul a iesit foarte pufos.
    Niciodata nu am batut albusele 20 de minute, si niciodata nu am lasat sa se raceasca in cuptor cu usa deschisa.
    Acuma eu te intreb se mai poate numi pandispan daca printre ingrediente avem praf de copt sau bicarbonat?

  25. Laura spune:

    Cristina draga mea exista doua modalitati de a face pandispan: una este cu ouale intregi ca in aceasta reteta si cealalta cu ouale mixate separat. Mie cea mai practica mi se pare aceasta cu ouale intregi si care pana acum mie mi-a dat rezultate excelente. Tot secretul este sa mixezi neaparat ouale intregi cu zaharul pentru cel putin 20 minute. Daca se respecta regula asta pandispanul iese sigur perfect.
    Te pup si daca il incerci sa imi spui cum ti-a reusit!!

  26. Laura spune:

    Draga Anonim ma bucur enorm ca ti-a reusit pandispanul. Dar din cate am inteles ai mixat numai albusele 20 minute? Nu ouale intregi?
    Bucatarii profesionisti condamna folosirea prafului de copt la pandispan dar cum noi nu suntem profesionisti sigur ca il putem numi pandispan chiar daca scapam putin praf de copt inauntru. Totusi incearca macar o data sa il faci fara praf de copt. Si eu foloseam in urma cu ceva timp praf de copt pentru ca imi era frica de un esec dar am incercat o data sa il fac ca la carte, adica fara praf de copt, si mi-a placut enorm gustul si pufosenia lui.
    Te pup si un weekend minunat sa ia!!

  27. denisa M spune:

    Buna Laura,am si eu o intrebre: daca doresc sa fac acest pandispan cu cacao,cata ar trebui sa adaug?
    Seitul este minunat si foarte folositor.Multumesc pentru timpul dedicat.
    Te pup si o seara frumoasa…

  28. Laura spune:

    Denisa draga mea daca il vrei cu cacao inlocuiesti 30 de grame de faina din cantitatea totala cu 30 de grame de cacao. Deci ar suna cam asa reteta: 7 oua, 210 gr zahar, 180 gr faina, 30 gr cacao. Te pup si o zi mununata iti doresc.

  29. denisa M spune:

    Multumesc foarte mult pt raspuns. Ma ajuta foarte mult,mai ales ca sunt incepatoare in ale prajiturilor,dar iubesc sa le fac.
    Te pup si o zi frumoasa…

  30. Anastasia spune:

    E superb, in viitor voi tine neaparat cont de sfaturile tale sant foarte scumpe !!!
    dar vreau sa-ti cer parerea, e neaparat sa pun 30 gr. de zahar la un ou , sau am voie sa ma abat de la cantitatea de zahar ? problema este ca-mi plac dulciurile mai putin dulci decat de obicei se vand la cofetarie.
    pupici dulci!!!

  31. Laura spune:

    Draga mea Anastasia nu garantez ca vei obtine acelasi rezultat cu mai putin zahar dar iti pot garanta ca pandispanul facut cu cantitatea asta de zahar nu este dulce. E exact cat trebuie sa fie de dulce.
    Pupici draga mea si incearca-l cu 30 gr zahar pentru ca iese exact cat trebuie de dulce. Promit!!

  32. cccris spune:

    Am facut si eu zilele trecute pandispanul tau si a iesit perfect. Acum tot cu reteta asta o sa fac un tort in forma de tren 3D. O sa iti arat poze sa vezi ce nebunie fac cu ajutorul tau. Te pup!

    • Ligia spune:

      Bunăăă!!! Cum dau 5*?? Nu pot intra pe recenzii. Offf..
      Este cel mai bun, ușor și perfect pandișpan. Il fac de peste 5 ani și nu am dat greș cu el niciodată! Mulțumesc Laura 😘😘😘

  33. dianaliana spune:

    a iesit perfect, poate l-am tinut un pic mai mult la cuptor dar e perfect!!!
    multumesc mult laura, e primul pandispan care imi iese lol
    ma duc la reteta de crema acum
    love you xoxo

  34. cccris spune:

    Buna! Cum am mai zis, pandispanul e minunat, am pus poze pe cccris.blogspot.com cu trenuletul facut din el. Merci de ajutor. Am facut si eclere si au fost perfecte.
    Nu te superi daca ma mai inspir, nu-i asa?
    Pa pa!

  35. Anonymous spune:

    Buna,sunt o cititoare a bloguriilor culinare,si de multe ori ma inspir de pe acestea. Trebuie sa recunosc ca si de pe acest blog m-am inspirat putin, adica cu reteta de pandispan, care spre mirarea mea,cu toate ca la inceput mi s-a parut cam "simpla" a iesit super frumoasa si cred ca si buna, inca nu am probat-o,ca e la cuptor.Multumesc de ideea geniala si f simpla.

  36. Alexandrina spune:

    Draga Laura, am incercat si eu reteta ta si, sper sa nu te deranjeze, o sa pun rezultatul pe blogul meu, mai ales pentru ca sunt mai mult decat incantata de ce mi-a iesit. Pot sa spun ca mi-am schimbat modul de preparare, datorita tie, metoda prezentata de tine este excelenta!
    P.S. O primavara frumoasa!!

  37. Laura spune:

    Cccris draga mea cum sa ma supar?? Chiar te rog, imi face mare placere sa stiu ca retetele mele sunt incercate. Te pupic cu mare drag si ma bucur tare mult ca ti-ai resit!!

  38. Laura spune:

    Draga mea Alexandrina nu ma supar absolut deloc. Ma bucur sa stiu ca ti-a resusit si ca ai fost incantata de modul simplu de preparare. Te pupic cu mare drag!!

  39. Daniela spune:

    Draga Laura, doar ce am incercat reteta de pandispan din cacao, dar mi s-a lasat putin, dupa ce am oprit cuptorul si l-am deschis. Chiar l-am deschis putin, cu gandul de a nu fi o diferenta brusca de temperatura. Un sfat pentru urmatoarea incercare care va fi peste o saptamana, cand vreau sa-i pregatesc sotului un tort de ziua lui?

  40. Daniela spune:

    Laura, revin la intrebarea de mai inainte cu completarea ca am cuptor electric si ma gandesc ca in momentul in care-l opresc, porneste o ventilatie pentru racirea cuptorului. Poate de aceea mi s-a lasat?

  41. Daniela spune:

    Buna Laura! Tot eu … as vrea sa fac un tort dreptunghiular(avem multi invitati), cu o cantitate dubla de compozitie, am o tava mare, dreptunghiulara de iena. Te rog sa-mi spui daca timpul de coacere va fi mai mare si daca ai copt in vas de iena, daca este potrivit? Multumesc!

  42. Laura spune:

    Daniela draga mea niciodata nu am folosit vase de iena la prajituri dar din cate am auzit ies execelent. Nu stiu daca timpul de coacere este mai lung dar in mometul in care vezi ca se desprinde de pe margini si suprafata are o culoare aurie poti deschide cuptorul ca sa faci proba cu o scobitoare. Bagi scobitoarea in pandispan si daca iese curata atunci e gata. Te pupic si imi pare rau ca nu iti pot da un raspuns clar.

  43. Laura spune:

    Referitor la ventilatorul cuptorului este foarte posibil ca din cauza lui sa se fi lasat. Si eu am cuptor electric dar nu porneste ventilatorul dupa ce il sting. L-ai copt cumva pe functia de cuptor ventilat? Daca da datat viitoare incerac functia traditioanala care da caldura si de jos si de sus.

  44. Laura spune:

    Miha scumpa ce m-as face fara tine?? Mersiluc din toata inima ca m-ai anuntat si e chiar strigator la cer cat pot fura unii si cu cata nesimtire o fac. Am scris un comentariu pe siteul respectiv si sper ca persoana sa ia masuri. Apropo, ti-au raspuns cei de cofetaria care nu mai stiu cum se numeste?? Mie nu……. si chiar nu am mai dat pe la ei sa vad daca au scos tortul ca si asa am o gramada de nervi pe ziua de azi.Pupicei cu mare drag si mersiiiiiiluc din suflet!

  45. Miha spune:

    Da. Am uitat sa-ti spun. Mi-au raspuns, cica s-au produs niste incurcaturi cu niste CD-uri cu poze…bla bla…Ma rog…n-am mai insistat, ca oricum imi faceam nervi degeaba. Au scos si pozele imediat dupa aceea.

    Eu am scris adminului, ca mi-am gasit si eu cateva retete acolo. Deocamdata nici o reactie.

  46. miclescumirela spune:

    Esti exceptionala ,minunata si te admir foarte foarte mult ,ar trebui sa scoti o carte.Nu stiu cum le faci dar ies de milioane toate toate,felicitari si tine-o tot asa

  47. Laura spune:

    Draga mea Mirela iti multumesc tare mult pentru cuvintele tale si chiar am in plan o carte de bucate. Te pupic cu drag si te mai astept pe la mine.

  48. Anonymous spune:

    felicitari!!!toate retele sunt EXTRAORDINARE..o intrebare as avea:ouale intregi+zaharul sau galbenus+zahar iar albusurie separat?multumesc si la cat mai multe retete,monica

  49. Anonymous spune:

    Arata minunat pandispanul! Ca si restul retetelor postate, de altfel. Vreau sa iti spun ca ai un blog minunat din care ma inspir cu mare placere. As avea o intrebare, pot sa arunc cateva cubulete de rahat in compozitie inainte de a o baga la cuptor? Sper sa nu se lase tot la fund sau sa nu mai creasca. Multumesc si numai bine! Ana

  50. Laura spune:

    Monica draga mea iti multumesc pt cuvintele frumoase. Ouale intregi se mixeaza cu zaharul si apoi se adauga treptat faina cernuta amestecand cu grija de jos in sus. Te pup!!

  51. Laura spune:

    Multumesc tare mult Ana draga mea! Nu am incercat niciodata sa adaug rahat in pandispan dar nu vad de ce nu ar merge. Dar te sfatuiesc sa toci foarte marunt rahatul si eventual sa il dai putin prin faina si scuturat apoi foarte bine ca sa elimi surplusul de faina si abia apoi pus il aluat. Te pup cu drag!!

  52. Anonymous spune:

    Multumesc mult pentru sfaturi, o sa il incerc si eu cat de curand. Mie pandispanul imi aduce aminte de copilarie, cand ma duceau ai mei la cofetarie. Si era cu rahat, altfel nu mi-l imaginez 🙂 Te pup si eu si la cat mai multe retete minunate, cu care sa ne incanti! Ana

  53. Anonymous spune:

    Laura, multumesc pt. ca ne impartasesti din experienta ta. Astazi am reusit sa fac 2 blaturi de pandispan, fara praf de copt, dupa reteta ta. Ma bucur pt. ca pot face pandispan fara chimicale. Un buchetel virtual de trandafiri pt. tine. Nadia.

  54. arissa spune:

    Cel mai frumos blat pe care l-am facut pana acum.In afara de faptul ca era sa ia foc mixerul 🙂 totul a fost perfect.multumim din suflet.

  55. Laura spune:

    Nadia draga mea cat ma bucur ca ti-a reusit pandispanul!! Te pupic cu mare drag si multumesc pentru buchetelul de trandafiri!!

  56. Laura spune:

    Arissa ma bucur atat de mult ca ti-a reusit!! Poti face pauze scurte daca folosesti un mixer normal. Te pupic cu dra si multumesc ca l-ai incercat.

  57. Anonymous spune:

    Iti multumesc enorm de mult pentru instructiunile pretioase. Sper sa-mi iasa si mie la fel pandispanul. Mult succes in continuare. Liliana

  58. carmen spune:

    Felicitari pentru ca ai avut aceasta idee si ai pus-o in practica.
    Tort Dobos ai facut vreodata ? Ai o reteta cat mai apropiata de cea originala?

  59. Laura spune:

    Carmen draga mea ma bucur ca iti place ideea retetelor pt incepatori. Aveam o reteta buna de dobos, ungureasca, dar trebuie sa vad daca am agenda aici sau este in tara. Daca o gasesc o sa ti-o scriu aici. Te pup!!

  60. Andreea spune:

    Buna Laura, am respectat intocmai indicatiile tale privind pandispanul si mi-a iesit o frumusete! Iti multumesc! Te vizitez des pe blog si te admir pentru ceea ce faci, eu sunt o incepatoare in ale blogului asa ca am multe de invatat de la tine. Permite-mi te rog sa te adaug in lista mea de bloguri si te poftesc sa treci si pe la mine.

  61. Anonymous spune:

    Am încercat şi eu să-l fac, dar am pus cantităţi mai mici, respectând proporţiile. Problema a fost că din ouă şi zahăr, în loc să rezulte o compoziţie cremoasă, a ieşit o fleoşcăială peste care am trântit făina şi am aruncat-o în cuptor. Oricum, sigur nu va ieşi, dar aveam poftă de ceva dulce.

    Totuşi.. de ce nu erau cremoase? Oare n-am mixat eu destul?
    Cătălina

  62. Laura spune:

    Andreea draga mea iti multumesc ca ai incercat pandispanul si ca ti-a placut. Pupicei cu mare drag si multumesc ca m-ai trecut in blogroll!!

  63. Laura spune:

    Catalina draga sunt doua posibilitati care, cred eu, pot explica esecul pandispanului: ori ouale nu au fost tocmai proaspete ori nu ai mixat destul de mult. Cand incepi sa mixezi,compozitia are un aspect foarte lichid dar dupa vreo 10 minute incepe sa se umfle iar dupa 20 minute este deja tripla ca volum. Timpul poate varia in functie de potenta mixerului. Daca ai un mixer clasic se poate sa obtii consistenta pufoasa chiar si dupa 30 de minute.

  64. Alina spune:

    Laura, am facut azi pandispanul tau, a iesit f bun.
    Mersi pt reteta ! :-*
    As vrea sa fac cornetti , cam imi fac cu ochiul . Te pup.
    O zi buna!

  65. Alina spune:

    Laura, draga mea, e a 2-a oara cand fac pandispanul tau, a iesit o minunatie! 🙂
    Imi place asa de mult, e foarte pufos, nu-i dulce, e tocmai bun.
    As mai vrea sa incerc ceva, dar nu stiu ce, ai atatea retete minunate ca si tine de altfel.
    Te pup ! Si mai da-ne de veste.
    O zi frumoasa draga !

  66. Anonymous spune:

    Laura, am inteles eu bine?? cand incepem sa adaugam faina renuntam la mixer!!!?? iti multumesc pentru lamurire. Cu drag, Daniela

  67. Laura spune:

    Alina scumpa mea tare ma bucur ca ti-a placut reteta asta. Si eu o iubesc tare mult si o fac foarte des. Te pupic si multumesc mult ca ai incercat-o!!

  68. Laura spune:

    Daniela draga mea, ai inteles foarte bine. Faina o amestecam in aluat cu ajutorul unei linguri si numai de jos in sus si cu foarte mare grija. Daca am folosi mixerul, aerul acumulat de ouale mixate s-ar pierde si pandispanul nu ar mai creste pentru ca nu are nici un agent de crestere in el. Deci aluatul trebuie sa isi pastreze forma pufoasa si dupa ce am adaugat faina.
    Pupicei!!

  69. Anonymous spune:

    MARK
    pentru ca sa nu ia foc mixerul, am folosit 15 minute ,telul si 20 minute mixerul,sarumana doamna LAURA, pandispanul meu a iesit SUPER ,mii de multumiri!
    O zi buna !

  70. Anonymous spune:

    Laura draga, vreau sa fac pandispanul tau in weekend – cum e cu faina am inteles! acum am alta intrebare, de fapt iti cer un sfat: am 2 plicuri de "pudding" care se apropie de data expirarii si ma gandeam sa fac pandispanul, sa il tai pe mijloc si sa folosesc "pudding" ca si crema. Ce parere ai? ma gandesc ca ar trebui sa folosesc mai mult lapte la "pudding" ca sa iasa mai cremos..Astept parerea ta, in care am toata increderea!Cu multumiri, Daniela

  71. Laura spune:

    Daniela scumpa eu te sfatuiesc sa faci pudding-ul fara sa mai adaugi lichid. Dupa ce il faci, il lasi sa se raceasca complet, acoperit direct pe suprafata lui(ca sa nu faca cojita)cu o folie alimentara. Cand e rece amesteca-l cu 250 gr frisca batuta bat. O sa iasa o nebunie de crema. Pup cu drag!!

    P.S: Poti adauga mai multa frisca in functie de cat pudding ai .

  72. Anonymous spune:

    Multumesc mult pentru idee, Laura!! Asa am sa fac si te anunt peste cateva zile cum mi-a iesit! Numai bine, Daniela

  73. Anonymous spune:

    Buna, Laura! Am facut pandispanul – am mixat mai bine de 20 min. ouale cu zaharul, compozitia era foarte pufoasa, dar cand sa adaug faina nu prea m-am descurcat – am masurat si cernut cantitatea de faina si am adaugat-o chiar cernuta, putin cate putin, dar nu am inteles tehnica de incorporare "de jos in sus si din centru spre exterior"..eu am amestecat cu lingura de lemn si am plimbat lingura pe fundul vasului din centru spre exterior..nu cred ca a fost bine pentru ca nu mi-a placut consistenta pe care a capatat-o compozitia..nu a fost cum spui tu "pufos", asta pentru ca nu am stiut sa incorporez corect faina..Te rog sa ma lamuresti ca sa pricep si eu cum sa fac data viitoare. Multumesc mult pentru ajutor si rabdare..Daniela

  74. Mihaela spune:

    Buna Laura!
    Azi am facut pandispanul, totul a mers bine, compozitia a iesit super, in timpul coptului a mai crescut putin desi nu am pus deloc praf de copt, arata f bine, s-a facut auriu, am stins focul, am intredeschis usa cuptorului si din pacate a inceput sa se lase 🙁 inca este in cuptor la racit. Nu stiu exact cat o sa se lase, sper macar sa-l pot taia in 2 parti egale 🙂
    Suspectez urmatoarele greseli, te rog spune-mi ce altceva ar fi putut fi:
    1) am folosit hartie de copt, sper sa nu se fi lipit de hartia de copt si sa-l pot desprinde usor
    2) nu am batut forma de masa sa iasa aerul din aluat, am uitat 🙁

    Desigur fiind prima incercare de pandispan suspectez ca si priceperea mea as putea-o trece la greseli 🙂

    Inca ceva, daca vreau sa fac pandispan cu fructe, ce trebuie modificat sau e ok aceeasi reteta?

    Multumesc frumos!
    Mihaela

  75. Laura spune:

    Daniela scumpa mea o sa incerc sa iti explic si sper mult sa fiu coerenta. Sa stii ca mie mi-a trebuit cam 1 an pana sa invat cum se incorporeaza corect faina in aluat. Mami a mea pe langa faptul ca bate albusile manual, incorporeaza o minune faina si ii ieis niste prajituri enorme. Eu nici macar acum nu reusesc sa incorporez faina ca ea.
    Deci, pentru inceput renunta la lingura de lemn pentru ca e mai dificil sa lucrezi cu ea. Inlocuieste-o cu telul in forma de para (acela format din mai multe fire de metal si are o forma lunguiata). Adaugi faina cernuta treptat, bagi telul pana la fund si apoi in timp ce il ridici, il rotesti usor spre suprafata. Operatia asta se face fffff incet astfel incat sa nu elimini aerul din interior.
    Sper atre tare mult sa fi inteles si sa iti reusesaca!!! Pup cu mare drag!!

  76. Laura spune:

    Mihaela draga mea, cand se lasa blatul inseamna ori ca nu au fost corect batute ouale ori ca l-ai copt la o temperatura mai mare decat cea indicata. Dupa ce termini de mixat ouale, ridica mixerul si tine-l in pozitie verticala. Daca spuma de ou de pe paleta se lasa in jos si formeaza un mic cioc dar nu cade de pe paleta atunci sunt mixate bine. Daca iti cade de pe paleta mai trebuie sa mixezi cateva minute.
    Verifica temperatura cuptorului pentru ca in cele mai multe cazuri asta este cauza desumflarii blatului.
    Renunta la hartia de copt pentru ca sigur nu ti se va lipi de forma daca o tapetezi bine cu unt si faina. Eu ma feresc sa folosesc hartie de copt pt ca impiedica coacerea perfecta a prajiturilor si a blaturilor.
    Sa bati blatul de masa inainte de a-l baga la cuptor pentru ca risti sa iti creasca in centru mai inalt.
    Pupicei cu mare drag si sper sa iti iasa data viitoare!! Sa ma tii la curent te rog!!

  77. Mihaela spune:

    Spuma de ou a avut consistenta corespunzatoare, de asta sunt sigura. Temperatura insa a fost de 180, am zis sa il lasa pt ca am cuptor pe gaz incorporabil si coace f greu, am experienta altor prajituri si preparate la cuptor dar data viitoare il las la aproape 180, nu am liniuta pt 170 pe butor 🙂

    Sigur ca voi renunta la hartia de copt, nu am avut unt in casa. De asemenea am sa tin minte partea cu batutul de masa 😉

    Crescuse putin la copt dar dupa aceea s-a lasat, acum e ok, putin concav, dar f putin, aproape nu se vede, pana la urma a iesit ok, maine il tai in foi si montez tortul. Duminica il vom "sacrifica" si pun poze pe facebook 😉

    Spune-mi te rog daca ai o reteta de pandispan cu fructe, vreau sa fac unul cu mere, sa il tai in 2 si la mijloc sa pun budinca de vanilie si frisca..sugestia de mai sus 😉

  78. Laura spune:

    Tare ma bucur ca ti-a iesit pana la urma. Sigur ca daca vei renunta si la hartia de copt, o sa-ti creasca si mai frumos..
    Poti folosi pandispanul asta pentru orice prajitura cu fructe. E rapid si foarte bun.
    Pupicei cu drag!!

  79. Anonymous spune:

    Buna si felicitari pentru toata activitatea.
    Desi nu sint chiar incepatoare, eu stiam ca doar pandispanul facut cu spuma separata, galbenusuri separat, iasa pufos.
    Cel cu oua intregi mixate cu zahar stiam ca iasa mai dens.

    Deci, iasa pufos chiar si asa?

  80. Laura spune:

    Anonim iti multumesc mult pentru vizita!!
    Iese chiar ma pufos cu ouale intregi mixate decat cu ele mixate separat. Tot secretul este sa mixezi fffff bine ouale si apoi sa se adauge treptat faina cernuta neaparat in aluat.

  81. Ceci spune:

    Buna Laura!
    Trebuie sa iti zic ca astazi am incercat pentru prima data in viata mea sa fac pandispan. Recunosc ca eram foarte descurajata de posibilitatea de a creste exagerat pe mijloc si de a crapa, si in plus maica-mea ma invatase ca albusul se bate separat si ca se pune si praf de copt. Insa mi-am luat inima in dinti si am pornit sa-l fac dupa indicatiile de pe blogul tau. Sunt surprinsa de cat de pufos a iesit (banuiesc eu ca se datoreaza faptului ca am reusit sa incorporez cat de cat corect faina, desi, repet,e prima experienta de genul si e posibil sa fi avut doar un strop de noroc), dar mi-a fost teama sa renunt la hartia de copt. Intrucat nu se desfacea singur de pe hartia de copt, a trebuit sa'i fac testul cu paiul, la un moment dat. As vrea sa stiu, pentru data urmatoare, daca chestia asta afecteaza procesul de coacere. In general aspectul a fost unul frumos, s-a copt uniform fara sa se lase si fara sa se crape, iar gustul a fost grozav. Poate suna ciudat, dar daca as incerca sa pun din loc in loc ca niste pete nuca de cocos (fara nimic altceva, doar cate un varf de cutit de nuca de cocos pe alocuri), s-ar pastra in compozitie la locul lui?
    Multumesc frumos pentru reteta, a fost o prima experienta foarte, foarte placuta si cu siguranta voi mai incerca si alte retete de ale tale!

  82. Laura spune:

    Draga Ceci ma bucur atat de mult ca ti-a placut pandispanul!! Eu zic ca daca folosesti o forma neaparat de teflon, poti renunta cu ochii inchisi la hartia de copt. Daca nu ai forma de teflon, foloseste in continuare hartie de copt. Eu cu hartia de copt nu ma prea impac, pentru ca nu-mi reusesc prajiturile pufoase rau daca o folosesc si asta din cauz aca hartia de copt actioneaza ca un tampon intre forma si prajitura. Diferenta nu este mare intre o praji coapta in forma tapetata cu hartie de copt si una tapetata cu unt si faina, dar eu zic ca prajiturile ies mai pufoase si crec mai bine fara hartie.
    Draga mea, daca pui fulgi de cocos simpli in pandispan, se vor imprastia in aluat din pacate. Nu te sfatuiesc sa bagi cocos pentru ca in acest caz va trebui sa modifici cantitatea fainii in functie de cea a cocosului.

  83. Daniela spune:

    Foarte bune sfaturile, esti o zana! Mie imi iesea mereu cu cocoasa si nu stiam de ce, daca il turnam si era uniform inainte de a-l baga in cuptor.
    Pentru revelionul asta vreau sa fac tortul cu crema de piersici dar cu blatul asta.

  84. Maria spune:

    Buna Laura, voiam sa intreb cum pot sa fac ca fructele sa ramana toate la suprafata pandispanului? Daca le usuc bine vor ramane deasupra sau trebuie sa le adaug dupa ce s-a copt un pic(dar cred ca asa se lasa)? problema e ca as vrea sa folosesc fructe de padure si visine congelate care sunt greu de pastrat uscate. Ce fructe mi-ai recomanda? Multumesc mult, apreciez tot ceea ce faci.

    Ah, sau as putea sa pun fructele la baza si pandispanul sa creasca frumos deasupra?

    Maria

  85. Laura spune:

    Maria draga mea, poti folosi absolut orice fruct, congelat sau nu. In cazul in care sunt congelate, le dezgheti si se tergi bine bine dupa care le dai prin faina. In cazul in care folosesti fructe proaspete, dupa ace le speli, le stergi si le dai prin faina.
    Dupa ce le dai prin faina, le pui intr-o sita si le zgaltai ca sa elimini excesul de faina dupa care le pui pe deasupra aluatului iar apoi il bagi la cuptor. Te sfatuiesc ca intotdeauna sa tai fructele in bucatele mai micute ca sa nu ai nici o surpriza.
    Pupicei cu drag!

    P.s Poti pune desigur si fructele la baza, dar atunci sa tapetezi forma cu unt si hartie de copt ca sa nu se lipeasca.

  86. ADELA spune:

    Laura am probat reteta ta de pandispan weekendul acesta, este minunata.Eu am incercat multe retete de pandispan,dar reteta ta mi se pare cea mai usoara si mai super si mai ales m-am bucurat ca nu contine praf de copt.Nu as fi crezut ca blatul o sa creasca mai ales ca am mixat albusul si galbenusul impreuna,dar mi-a iesit exact ca si in poza ta.Iti multumesc pentru reteta si mi-ai castigat increderea sa probez si altele:)Felicitari!

  87. El recetario de Falina spune:

    Laura este o bunatate acest pandispan…excelent pentru blatul care am folosit la tarta baiatului meu de ziua lui…
    Am facut blatul tau si crema Ganache de toblerrone de la o prietena olandeza…daca am timp am sa public tortuletul de azi…a implinit 3 anisori baiatul meu.
    Pupici dulci…

  88. Laura spune:

    Adela daraga mea, ma bucur tare mult ca ti-a placut!!
    Pupicei cu mare drag si te astept sa mai incerci din retetele mele!

  89. Laura spune:

    Vali scumpa, La Multi Ani baietelului tau!!!
    Sa creasca mare si sanatos si sa aveti parte numai de bucuri alaturi de el!!
    Pup cu mare drag si astept sa vad tortul. Imi place mult cum suna crema de toblerone care este ciocolata mea preferata.

  90. Laura spune:

    Buna Laura,

    Vroiam sa mentionez si eu ca am facut pandispanul dupa reteta ta si a iesit excelent … nu chiar ca in poza ca eu l-am facut cu capsuni, dar a crescut uniform, e pufos si foarte gustos … am avut emotii insa ma bucur ca rezultatul final a fost unul bun, asa am curaj sa mai incerc. 🙂
    Laura

  91. Laura C spune:

    Am facut aceasta reteta de pandispan de vreo 4 ori pana acum si de fiecare data mi-a iesit excelent si tot de fiecare data am infierbantat mixerul la maxim, de credeam ca o sa cedeze:))
    Mulumesc si pt explicatiile amanuntite. Foarte, foarte uitile.

  92. raluca spune:

    laura faceti adevarate minunatii.ar fi o onoare pt mine sa-mi iasa un asa fel de pandispan si vorbesc foarte serios.! eu am o problema cuptorul meu nu e foarte bun, nu rumeneste.La prajiturile obisnuite fac testul scobitorii…dar la acest pandispan cum sa proocedez cum aflu daca s-a copt? va rog ajutati-ma

  93. Laura spune:

    Raluca, draga mea, cu siguranta iti va iesi foarte bine.
    In momentul in care vezi ca pandispanul s-a desprins de pe marginile formei, atunci este cu siguranta gata.
    Pup cu drag si spor!!!

  94. Mada spune:

    Ce bunatate a ieșit! E atât de gustos încât eu si dragul meu sot azi dim la
    micul dejun aproape l-am dat gata pe tot!mmmmm….E pe de-o parte luxos dar totuși moale, are un gust plăcut …. deliciu! Si tine cont ca am bătut ouăle la mana…Felicitări ptr postare! Multumim!

  95. Erika S. spune:

    Dragă Laura. Mulţumesc pentru reţeta minunată. Mi-a ieşit din prima un pandişpan super frumos şi gustos !!!(menţionez că sunt începătoare) Sigur am să mai încerc şi alte reţete de ale tale, reuşita mi-a dat aripi 🙂 Mulţumesc !

  96. rodica spune:

    draga Laura, e pt prima oara cand fac pandispan cu ouale intregi, cu toate ca nu prea stau bine cu rabdarea, dar am fost curioasa cum iasa, dar dupa 20 de min.cand am vazut consistenta fina am stiut ca trebuie sa iasa ceva bun,si asa a fost, o minunatie de blat, si pot sa spun ca nu sunt chiar incepatoare in ale pasteleriei, dar esti fenomenala. Am facut un tort de piersici de toata frumusetea. Te pup

  97. raluca spune:

    Buna seara doamna!Doresc sa ma consult cu dumneavoastra!maine este ziua mea si as face un tort ori cu crema de cioc alba ori lapte cocos+mascarpone si frisca…nujtiu care sa aleg

  98. raluca spune:

    poate ma puteti ajuta!As face si tortuletul dumneavoastra cu ricotta…combinatia de lapte cocos mascarp si frisca de la dumneavoastra am invatat-o!Va pup

  99. raluca spune:

    Doamna scumpa azi am facut acest pandispan si l-am „impodobit exact cum ati impodobit dumneavoastra Chocolate mud cake cu mure:P mi-a plakut mult cum l-atzi decorat si am facut copy paste:Pma ispirati mult!va pup!

  100. Kimi spune:

    Doamna Adamache, va rog sa imi spuneti cum sa calculez cantitatile de ingrediente in functie de vasul folosit. De exemplu, am un vas de x cm diametru sau de x litri, cata faina, oua si zahar sa pun? Nu vreau sa am surpriza sa imi iasa din vas in timpul coacerii sau sa fie prea putin. Bineinteles, este o intrebare de la o incepatoare. Mi-as dori sa vad si cum faceti galustele de gris pentru supa de carne.

    • Laura spune:

      Kimi draga mea, pentru alte dimensiuni ale vasului de copt, poti folosi urmatoarele ingrediente:

      4-5 oua (forma de 20-22 cm diametru)
      6 oua (forma de 24 cm)
      7 oua (forma de 26 cm)
      8 oua (forma de 28 cm)
      10 oua (forma de 30 cm)

      Pentru fiecare ou se folosesc 30 gr zahar si 30 gr faina.

      Te pupic ci spor la bucatarit!!

  101. raluca spune:

    Buna doamna scumpa!Doresc sa fac un blat pe care sa-l tai in 4 dar sa nu fie prea pufos…la o forma de 26 cm si anume pt 7 oua cat amidon sa pun si cata faina sau sa inlocuiesc complet faina cu amidonul?Va rog sa ma ajutati!Va pup!

    • Laura spune:

      Raluca, draga mea, daca nu il vrei foarte pufos, trebuie sa folosesti numai faina. Pentru fiecare ou se calculeaza 30 gr faina si 30 gr zahar. Deci la 7 oua pui 210 gr faina si 210 gr zahar.
      Pup cu drag!!

  102. Alina spune:

    Draga Laura,

    Felicitari pentru initiativa de a posta retete de baza in bucatarie, pentru cei care sunt novice in acest domeniu. Foarte util!
    Multumim.

  103. Maria spune:

    Nu am facut f multe pandispanuri pana acum, dar am urmat reteta si sfaturile tale si pt prima oara a iesit aproape perfect.
    Am folosit si reteta ta de crema de tort din frisca, mascarpone si piersici. Fii-mea a fost f incantata de primult tort dus la gradinita. 🙂

    Multumesc

  104. Oana spune:

    Laura, îţi mulţumesc şi pentru reţeta asta. Niciodată nu mi-au ieşit blaturile atât de frumos. Am făcut două, a câte şase ouă, în forma de 28 de centimetri, fiindcă vreau un tort imens pentru fetiţa mea care împlineşte mâine doi anişori. Vreau să le tai în două şi să umplu stratul inferior şi superior cu o cremă de lămâie (care mi-a ieşit delicioasă, deşi a fost un experiment), iar pe stratul din mijloc o să aşez nişte vişine congelate, pe care le-am fiert cu puţin zahăr şi scorţişoară şi le-am legat cu o linguriţă de amidon.
    Vroiam ceva fructat pentru ea şi totuşi puţin altfel. Să sperăm că e o combinaţie câştigătoare şi n-o să iasă prea acru, cum zice mama. 🙂

    • Laura spune:

      Oana, draga mea, La Multi Ani fetitei tale!! Sa creasca mare si sa fie sanatoasa!
      Ma bucur tare mult ca ti-a reusit pandispanul! Combinatia lamaie-visina mi se pare excelenta si daca ai pus in ambele zahar suficient, sunt convinsa ca nu au fost acre.
      Pup cu drag!

  105. Oana spune:

    Mulţumesc pentru urări! Tortul a ieşi excelent. A fost lăudat de toată lumea, inclusiv de băieţelul meu care nu e mare amator de vişine prin prăjituri 🙂 Nu a fost deloc acru şi nici prea dulce nu a ieşit, a fost chiar la fix. Crema de lămâie a ieşit deosebit de fină, fiindcă am făcut-o cu frişcă naturală şi lapte de la ţară, dar fără unt. Iar blatul, făcut tot cu ouă de găină crescută la ţară, a fost absolut perfect. Nu îmi vine nici acum să cred că nu s-a desumflat nici un pic. 🙂
    Acum vreau să-l încerc pe cel cu cacao. Ţi-am recomandat site-ul la toate prietenele mele şi toate sunt încântate de el.

  106. Oana spune:

    Cea mai buna reteta pe care am gasit-o pe net pentru un pandispan simplu!
    Am cautat o reteta pentru ca astazi baiatul meu a facut 8 luni si am vrut sa ii fac primul „tort” din care sa poata gusta, a iesit intradevar asa cum trebuie, auriu, crescut si foarte gustos. Maine dimineata sper sa ii placa, cu fructe sau ceva iaurt 🙂
    Multumim pentru toate retetele postate.

    • Laura spune:

      La Multi Ani baietelului tau! sa creasca mare, frumos si sanatos!!
      Tare mult ma bucur ca ti-a placut pandispanul!
      Pup ducle!

  107. Mirela spune:

    Sa îți dea Dumnezeu sănătate Laura,explici tare frumos! O sa încerc si eu câteva din retetele tale si sper sa îmi reuseasca! Cu respect, Mirela

  108. LAZAR DAN spune:

    Buna Laura ! Felicitari pt modul cum prezinti retetele,maine am sa incerc sa fac un pandispan cu cacao,sper sa-mi iasa ,dar sigur o sa iasa deoarece este ff.simplu. trebuie doar sa adaugi cand gatesti si putin (mai mult) suflet. O seara placuta iti urez

    • Laura spune:

      Angela, draga mea, pandispanul cumparat este de obicei destul de uscat si trebuie insiropat.
      Nu stiu cu ce crema vrei sa-l umpli ca sa-ti sugerez cu ce sa-l insiropezi.
      Pup!

  109. Oana spune:

    Multumim pt aceste informatii pretioase. Eu as dori sa fac acest pandispan cu nuca sfaramata mai mare sau cu alune de padure, trebuie sa modific ceva la reteta? Exista riscul de a se lasa?

    Multumesc mult!

    • Laura spune:

      Draga mea, nu l-am incercat pana acum cu nuci, dar daca nu pui multe, nu o sa se lase.
      Daca vrei sa pui o cantitate mai mare de nuci, adauga si o lingurita de praf de copt in aluat.
      Pup cu drag!

  110. fery spune:

    Laura ; dupa ce am zdrobit strugurii si am presat tot teascul dupa 2 zile am scos 150 litri must acum a inceput sa fiarba dupa 2 zile .Intrebarea este cand putem bea vinul.? Ca vorba aia viata fara bautura este ca fasolea fara afumatura.

  111. fery spune:

    Madam Laurici nu mi-ai raspuns cum faci tu vinul…..mie mi-a iesit vinul superb,o bunatate cu un mitos a tamaioasa (capsunica).De acum friptura la tava cu cartofi la cuptor, iar la urma oua batute amestecate cu smantana si motzarela.Viata si Acordeoane……………Sa ne mearga bujiile.

  112. luminita spune:

    Buna ziua,

    As vrea sa fac pandispanul pentru Revelion, va rog ajutati-ma cu cateva lamuriri:

    1. Pot face blatul cu 3-4 zile inainte de a-l umple? ( nu vreau sa ma aglomerez cu toate pregatirile in ultima zi)

    2. Trebuie sau nu sa insiropez blatul? Daca da, trebuie siropat cand e rece sau cald, cu sirop fierbinte sau rece? Si ce sirop as putea folosi daca voi umple tortul cu crema de portocale si ciocolata alba? ( as vrea mai diferit, nu suc de portocale,astfel incat siropul sa fie putin diferit de crema).

    Va multumesc si felicitari pentru toate minunatiile pe care le postati si le impartiti cu noi:)

    • Laura spune:

      Luminita, draga mea, poti face pandispanul cu 2-3 zile inainte, apoi il pastrezi intr-o punga de plastic pana in momentul in care te hotarasti sa il folosesti.
      Blatul se insiropeaza cand e rece cu sirop rece sau usor caldut, ca la soare.
      Iti recomand un sirop usor alcoolizat:

      Poti folosi siropul de la tortul meu cu mousse de portocale si ciocolata alba si poti inlocui lichiorul de portocale cu brandy sau whisky.
      Te pupic si spor la pregatiri!

  113. luminita spune:

    Draga Laura,

    La multi ani si un an nou fericit!
    Pandispanul a iesit foarte bine, nu atat de frumos ca al tau,dar destul de aspectuos si gustos:)
    As posta o poza, dar nu stiu cum:)))

    Multumesc din nou si toate cele bune!

    • Laura spune:

      Luminita, ma bucur tare mult ca ti-a reusit pandispanul.
      Pupicei si un 2013 plin de sanatate si fericire!

      P.S Imediat sub casuta unde lasi comentariul, exista un buton micut si gri. Daca dai click pe el, poti incarca o poza de pe propriul calculator.

  114. daniela spune:

    buna ziua,
    vreau sa incerc aceasta reteta cu fructe din compot (prune, caise sau piersici), am inteles ca trebuie sa le tai in bucati mai mici, le dau cu faina si scutur surplusul. Intrebarea mea este daca pot turna o parte din compozitie in tava, sa pun o parte din fructe apoi sa torn restul compozitiei si sa mai pun alte fructe deasupra? Cum sa fac sa fie fructe in intraga compozitie fara sa impiedice cresterea blatului ? Multumesc mult si La multi ani !

  115. Mihaela spune:

    Draga Laura, am descoperit muuuulte retete interesante aici si deja am inceput sa le fac si eu. Printre altele, am facut si un tort cu blat de pandispan si vreau sa-ti spun ca, desi fac pandispan de foarte mult ani, metoda ta e cea mai simpla, iar rezultatul super. Cred ca am facut cel mai bun pandispan din viata mea urmand metoda ta . Multumesc!

  116. Kamikage spune:

    Sorry dar mi se pare un pic cam plicticos. Si dificil de facut. Pentru ca sunt extrem de lenesa nu am chef sa stau cu mixerul 20 de minute. (Bunica ar fi de acord cu tine insa :P)

    De obicei il fac din cinci oua. O cantitate ochiometrica de faina si zahar. De fapt nu cantaresc nimic. Folosesc ochiometrul pentru ca folosesc ‘blatul’ pentru o multime de chestii. Totusi.

    Se separa ouale, albusurile se bat cu tot zaharul – la cinici oua cam 150g zahar (3/4 dintr-o cana de cafea de 200ml) – zi cu sarea – 1/3 lingurita – pana cand arata ca un aluat de bezea. Cam 5 minute max batut cu mixerul la viteza maxima (deci nu ca la bezea).

    In poze este o chestie ciudata. Facuta din aluat de pandispan ca mai sus, dar in forma de yin-yang. Practic am separat forma pe vertical cu o ‘contraption’ din carton si am copt blaturile separat 20 de min pana cand s-au inchegat putin dupa care am scos cartonul si am obtinut un singur blat, jumatate cu migdale, jumatate cu cacao. Cremele au fost si ele schimbate pe jumatatea de migdale, crema de cacao si viceversa. Si am adaugat blaturi de bezea, facute similar, jumatate de blat de bezea cu cacao si jumatate cu migdale. La fel cu ornamentatia. Din pacate nu am destula rabdare sa decorez. Rezultatul a fost insa… demential. Hint: servit rece dupa 24 de ore in frigider – pentru rezultate optime. 🙂

    Si da… a fost un chin cu bezeaua, adaugand cacao/migdale schima complet textura si handling-ul bezelei. Totusi… a meritat 🙂

    Se adauga: o lingura de ulei (pentru mine tot la ochiometru), galbenusurile.

    Aici apar optiunile de gust: o lingura de aroma de migdale sau zeama, pulpa si coaja rasa de la o lamaie (la migdale crema de lamaie, la lamaie, umplutura de mere). Daca folosesc lamaia, sting in ea 1/2 lingurita de praf de copt – in suc).

    Faina este o alta poveste. Pentru ca depinde de ce crema folosesc. Daca folosesc umplutura de mere, atunci folosesc 150g faina, sa iasa mai batos si sa absoarba aroma de mere. Daca folosesc o crema de lamaie, pun doar 75g de faina ca sa iasa pufos. Daca il vreau de cacao, amestec faina cu 2 linguri de cacao iar impreuna sa nu depaseasca 3/4 din cana sus-mentionata.

    Si o amestec tot cu mixerul, de obicei inclin cana si cata faina cade, atata cade. Nu conteaza prea mult.

    Daca pana acum nu am adaugat praf de copt, il adaug acum. 1/2 lingurita.

    Torn mixtura intr-o forma cu fund detasabil, imbracata cu hartie de copt si dau la cuptor cam 45 de minute la 230 grade. Ok, probabil ca sunt mai putine grade – nu am dect un microwave cu optiune de convection asa ca temperatura este mai mica decat indicat pe display. Incerc cu o andrea, daca nu ramane nimic pe andrea, este gata.

    Pentru ca am folosit numai 5 oua, se sectioneaza de obicei in doua felii.

    Si dap forma nu conteaza. Am turnat aluatul si in forme de muffins si in tava de chec, am facut pana si un dreptunghi 😛

    Am completat minunatia cu crema da lamie, umplutura de strudele (mere rase, zahar si cateva linguri bune de scortisoara – yep, cam mult dar asa imi place mie -), crema de migdale, crema de portocale, crema de banane si cam tot ce mai imi trece prin minte. Next cred ca o sa incerc cu crema de curry – probabil nu o sa fie comestibil, but you never know 😛 Evident… nu toate cremele in aceeasi incercare… ar fi un pic cam mult. Cred.

    Si da, se put pune si nuci. Preferabil zdrobite in piua si nu date prin masina de nuca. Merge oricum. Dar doar cu cacao, si prin urmare se pune si mai putina faina, eu cred ca nu am pus mai multa faina decat 50g. Si cam 200-250g nuca. A iesi o chestie interesanta si extrem de delicioasa. Ah da… nu mai tineam minte… am incoronat chestia cu crema de nougat si am decorat cu nuca de cocos… parca l-am facut de ziua mea? Oricum intre cracuin si anul nou.

  117. Kamikage spune:

    Fie este o problema legata de firefox sau ceva de genul, comentariul meu a fost trecut prin masina de tocat. Ultimele doua paragrafe, care trebuiau sa apara la sfarsit au aparut undeva in mijloc. Nu-mi dau seama de ce. *sigh* Pragrafele se refereau la poza de mai jos.

    (Am impresia ca feature-ul de autosave al site-ului a creat problema.)

  118. Maria spune:

    Draga Laura,
    Am citit astazi aceasta reteta si cateva comentarii. Intradevar pandispanul iese mjlt mai bine asa, as putea spune chiar incomparabil fata de cel facut cu albusurile batute spuma. Ce vreau eu sa-ti spun este cum se taie pandispanul cu acel instrument special pentru ca am vazut comentariile pe aceasta tema. Nu se impinge pandispanul ci pur si simplu faci miscarea ca la fierastrau , cu o mana , tinand piciorusele fixate pe masa si cealalta mana o tii deasupra pandispanului. Apoi muti sarma la alt nivel si tai din nou. Incearca e foarte usor. Pupici!

  119. diana spune:

    Draga mea,vreau sa te felicit pt aceste retete minunate.acum fac prima data acest pandispan simplu, inca nu l-am scos de la cuptor dar trebuie sa recunosc ca nu l-am nivelat cum trebuia,asa ca e putin bombat,dar a crescut mai mult de cat ma asteptam.abia astept sa vad ce se intampla cu el dupa ce sting focul.am sa il umplu cu o crema facuta din budinca de ciocolata,frisca si albusuri de ou si am sa il insiropez bine cu sirop cu aroma de rom.vreau totusi sa te intreb pe viitor daca as dori sa pun deasupra fructe si peste ele gelatina cum ar trebui sa procedez?ma gandesc ca nu pot turna lichudul peste tort!!sau pot?
    iti multumesc inca o data pt ca imparti aceste bunatati cu noi.cu mult drag Diana

  120. Constantin spune:

    Sunt cu adevarat incepator in ale patiseriei asa incat am cateva intrebari:
    1. Pot face o pauza in a bate oualele? Nu cred ca mixerul meu rezista 30 de minute 🙁
    2. Cu ce se amesteca faina? Pot folosi un tel?
    3. Poate ca de la postarea retetei (in anul 2009) ai adus imbunatiri. Mi-ar placea un pandispan
    cat mai bogat in ingrediente (cacao, seminte, etc.). Se poate? Chiar azi am mancat o felie avand o textura cumva marmorata.

    • Laura spune:

      Constantin, poti face chiar si 1-2 pauze, nu foarte lungi insa. Faina se poate amesteca cu un tel sau cu o lingura de lemn. Cu siguranta voi posta si o reteta de pandispan mai bogata in ingrediente, cat se poate de curand.
      O zi excelenta iti doresc si multumesc pentru vizita!

  121. Silvia spune:

    Buna, imi plac foarte mult retetele tale, insa de aceasta, am ramas dezamagita. A fost primul meu esec in bucatarie in materie de dulciuri. Nu stiu unde am gresit, poate ma ajuti sa imi dau seama. Am respectat intocmai toate indicatiile, insa mie mi s-a parut ca ar fi trebuit totusi sa pun mai multa faina, compozitia mi se parea cam lichida. Ori probabil ouale au fost mai mari, si atunci era nevoie de mai multa faina? ori…nu imi explic unde ar putea fi gresala. ideea este ca la cuptor, pandispanul s-a copt deasupra si dedesubt, iar la mijloc a ramas crema lichida. Noroc ca mi-a trecut prin cap sa dau la oparte pojghita creata deasupra, si sa il las sa se coaca la o temperatura mult mai mica, si timp mai indelungat. intr-adevar, a iesit foarte pufos si gustos, dar poate trebuia de la inceput sa pun mai multa faina.

    In rest, toate cele bune!

    • Laura spune:

      Draga mea, compozitia aluatului nu trebuie sa fie lichida, ci ferma si pufoasa. Daca a iesit lichid, inseamna ca nu a incorporat suficient aer in momentul in care ai adaugat faina. Faina trebuie incorporata in aluat treptat si cu foarte multa atentie. Daca se amesteca prea brusc, aluatul iese lichid si pandispanul nu iese sigur. Avand in vedere ca nu exista praf de copt aici, aerul incorporat de aluat are exact rolul si actiunea prafului de copt.
      Este cel mai important lucru pentru un rezultat perfect.
      Pup cu drag!

  122. cosmina spune:

    am facut aceasta reteta exact asa cum este, simpla, tocmai din curiozitatea de a vedea daca imi iese fara praf de copt acest pandispan pufos…sunt mandra de ce a iesit…l-am mancat simplu asa dar cu siguranta il voi folosi si ca blat, si il voi face si in alte combinatii…
    super bun. nu credeam ca poate fi atat de simplu.

    • cosmina spune:

      aaa..multumesc foarte mult. am invatat multe citind retetele tale…mici secrete, mai ales ca sunt incepatoare la prajiturele.

  123. Zoe spune:

    Felicitari pentru ceea ce faci! Te urmaresc de foarte mult timp si te admir din umbra.

    Am nevoie de sfatul tau: vreau sa fac un tort dreptunghiular si ma gandeam sa coc blatul in tava de la aragaz. Ca sa imi fie mai usor am zis sa coc fiecare foaie separat. intrebarea mea e din cate oua sa fac foaia. Crezi ca din 3 oua este bine?

    Multumesc si succes in continuare!

  124. ioana spune:

    am incercat reteta.. so.. la primul blat am bagat toata faina o data am amestecat usor.. am bagat la cuptor, la al doilea am bagat faina cum ai zis.. cate putin si tot amestecand usor ..apoi la cuptor cu el (aceleasi oua, aceleasi toate..) primul blat a iesit mai mare , mai crescut, mai pufos, al doilea.. indesat si tare, si evindent ca nu a mai crescut asa frumos….. 🙁

    • Laura spune:

      Ioana, draga mea, daca faina este cernuta si incorporata treptat si cu grija in aluat, pandispanul trebuie sa iasa pufos.
      In caz contrar, aerul acumulat in timpul mixarii este eliminat si pandispanul iese compact si deloc pufos.

  125. milea ramona elena spune:

    citesc dar nu reusesc sa inteleg. ouale se bat intregi, fara sa le separam. eu stiu ca trebuie separate, insa nu ai mentionat nimic despre asta. daca se separ, cand se adauga galbenusurile?

  126. Dora spune:

    Laura, draga, ador reteta asta, mai ales ca e atat de detaliata!Eu mereu o prepar, in diverse variante: fie ca pandispan simplu, fie ca blat de tort, fie in varianta dukan, cu faina integrala si o cantitate mai mica de tarate de ovaz rasnite fin, dar bineinteles cu xylitol adaugat in los de zahar…imi place de fiecare data ceea ce iese….e o pufosenie fara seaman….deci, mltumesc pentru reteta detaliata!!!

  127. Georgeta Violeta spune:

    Am facut blatul dupa reteta ta si nu stiu unde am gresit pentru ca s-a lasat putin inca de la cuptor. Daca as putea ti-as pune o poza sa-l vezi.

  128. Maria spune:

    Draga Laura,
    Am copt si eu pandispanul dupa pretiuasele instructiuni. Pana acum il faceam batand albusul separat, ceea ce inseamana mai multe vase murdare si cand integram galbenusul pierdeam din pufosenie. Recunosc ca am facut ceva muschi batand 25 min cu mixerul electric, insa a meritat efortul.

    Am copt blatul in forma de bundt cake (cel cu gaura la mijloc) si mi-a fost mai greu sa il desprind cand s-a racit. Plus ca s-a lasat fata de cum il vedeam crescut in cuptor. Ti-am urmat sfatul cu cuptorul intredeschis si sunt convinsa ca daca nu faceam astfel se lasa si mai mult. Data viitoare voi face deschizatura cuptorului si mai mica.

    Arata minunat si abia astept sa il tai cand vin baietii mei acasa dupa o zi de lucru si de gradinita. Sunt convinsa ca a iesit bun caci am lins spatula cu spuma ramasa de la umplutul formei.

    Multumesc de timp efort sa educi lumea in ale coptului.

    Maria

  129. madalina spune:

    Buna Laura, pt pandispan e buna orice crema ?aici ma refere la cele care nu necesita sa fiarba , frecate cu unt etc…eu am o reteta de inghetata si as vrea sa o foloesc pt pandispan…contine doar oua, zahar si frisca …amestecata cu ness sau dulceta de afine. blatul mai trebuie insiropat?

    • Laura spune:

      Madalina, da, poti folosi orice crema pentru pandispan. In cazul retetei tale de crema, trebuie sa il insiropezi, dar nu excesiv.
      Te pup!

  130. Anca spune:

    Buna ziua! Va cer ajutorul in realizarea unui tort cu blat de pandispan. Care ar fi ingredientele in cazul in care doresc un strat subtire de blat de pandispan de maximum 3cm? sa reduc la jumatate ingredientele pandispanului clasic de mai sus? va multumesc pentru toate retetele minunate!

    • Laura spune:

      Draga mea, depinde de dimenisunea formei tale. Daca folosesti o forma de 26 cm, da, poti sa injumatatesti ingredientele din reteta.
      Pup!

  131. Elena spune:

    Buna ziua, Laura!
    Aseara am facut reteta ta de pandispan. Sincera sa fiu nu am crezut ca imi va iesi pentru ca nu vedeam cum se va lega compozitia de oua si zahar asa de mult. Dar dupa ce am mixat nu 25, nu 30 si 45 de minute (am un mixer slabut 🙂 ) a iesit asa cum spui. Cred ca pentru prima data mi-a crescut si mie un blat de tort asa cum trebuie (desi s-a lasat putin si mi-a iesit si un varf de munte in mijloc 😀 ). Multumesc pentru reteta! De acum incolo doar pe aceasta o voi folosi!

  132. Stefania Tofan spune:

    Buna,ma numesc Stefania si in seara asta te-am gasit.Iti scriu din Italia si vreau sa iti multumesc din suflet pt reteta de pandispan.Imi place la nebunie sa stau in bucatarie si sa gatesc ROMANESTE pt toti prieteni nostri care nu sunt putini.In aceasta seara am cautat o reteta sa imi impresionez sotul si din prostie ti-am gasit reteta.ABSOLUT SUPERBA!!!!Nu i-am dat prea mari sperante dar mi-a iesit perfect!Am sa iti urmaresc retetele cu interes si inca o data felicitariiiii!!!!!!!

  133. Antonella spune:

    Laura, am facut acest pandispan dupa reteta ta. Deoarece aveam o crema din ciocolata alba, am decis sa fac blatul cu cacao amara. Am inlocuit cca 60 g de faina cu cacao. In rest, am respectat indicatiile tale si trebuie sa-ti marturisesc ca a iesit cel mai bun pandispan din viata mea. Am fost foarte apreciat. De aceea, iti multumesc pe aceasta cale pt ca impartasesti cu noi experientele tale culinare.
    Iti doresc mult succes in viitor !
    Praga te saluta!

  134. adina spune:

    poti folosi o crema curd , lemon mai exact, un piure de piersici, si imbracat in frisca?
    de insiropat mai e nevoie, nu vreau sa risc sa se faca praf cand il tai in felii?
    e prima data cand o sa-l incerc.

  135. Gloria spune:

    As vrea sa fac un tort cu blat pandispan cu cacao, uns cu gem de zmeura, cu afine si capsuni, imbracat in ganache. Dar nu stiu ce fel de crema sa folosesc si daca sa insiropez blatul cu ceva. Ma poti ajuta cu sugestii? Multumesc!

  136. mio spune:

    Multumiri pentru reteta simpla si intr-adevar, buna pentru incepatori. Rezultatul este foarte bun si asta conteaza!!!

  137. mio spune:

    Multumiri, Laura, pentru reteta simpla si intr-adevar, buna pentru incepatori. Rezultatul este foarte bun si asta conteaza!!! Din punctul meu de vedere, de ani de zile nu am mai facut dulciuri in casa decat la „zile mari” din motive de prea multe kilograme…;)) asa ca reteta ta, Laura, mi-a fost ff folositoare. Multumesc!

    In reteta de paine postata un pic mai devreme s-a strecurat o greseala. Am scris 50 mg drojdie in loc de 50 grame! Mii de scuze!

  138. Ana spune:

    Buna,

    Vroiam sa va intreb daca merge copt acest pandispan in tava rotunda ceramica/sticla pt ca nu am tava teflon. Nu sunt stupida, pt ca am facut odata o prajitura si nu prea s-a copt bine pana in mijloc…asa ca cine poate sa ma ajute cu un raspuns, va multumesc anticipat!!:)

  139. Bianca L spune:

    Buna Laura. Urmaresc site ul tau de mult timp. Am avut numai reusite si asta datorita tie!!! Merci mult!!! Pot face acest pandispan cu faina integrala? Stiu ca e un pic mai grea. Sau ai o solutie / o proportie pe care o pot folosi in general pentru a inlocui faina alba cu cea integrala? Imi doresc sa fac asta la toate retetele. Merci mult!

    • Laura spune:

      Biana, draga mea, daca folosesti faina integrala, consistenta se va schimba. O sa postez un pandispan cu faina integrala curand. Te pup!

  140. Irina spune:

    Buna Laura!nu pot decat sa-ti multumesc pt acest blat!de cand caut o reteta de blat fara praf de copt care sa-mi iasa !am incercat cateva dar fara rezultat;ma cam lasesem pagubasa, pana astazi care am spus ca e ultima reteta fara praf de copt pe care o mai incerc, rezultatul e uimitor! Am pandispanul in cuptor si e pana sus crescut in forma de 26 cm, deci nu pot sa cred ca am REUSIT! Iti multumesc inca odata si promit ca-ti voi urmari blogul! O zi minunata iti doresc!

  141. anca spune:

    draga Laura, mi/a iesit un pandispan pur si simplu excelent. De asemenea, am facut si prajitura cu visine. Sunt pur si simplu delicioase. Multumim pentru felul in care comunici, postezi retetele. Esti un om minunat. Multumiri, cu drag , Anca

  142. AnniTA spune:

    as vrea sa incerc si eu aceasta reteta,dar nu am cantar de bucatarie….deci daca nu va suparati lamuriti-ma,va rog,si pe mine cat inseamna 30 grame de faina,respectiv zahar,daca lingurile trebuie sa fie rase sau cu varf in fiecare din cele doua cazuri…va multumesc ca va ganditi si la incepatori 🙂

  143. cristina spune:

    e superb pandispanul, o sa fac si eu aceeasi reteta sa vedem daca imi iese ca al tau, mai ales la forma ma refer :))

    vad ca vorbiti despre pâine; eu am alta problema, lasand la o parte faptul ca-mi iese coaja uscata si tare, chiar daca respect cantitatile imi ramane in paine mirosul de drojdie?!

  144. cristina spune:

    bună,

    am revenit. pandispanul mi-a iesit minunat, sunt foarte mulţumită. oricum intenţionam să modific şi eu puţin reţeta pe care o aveam şi să mixez ouăle întregi, lucru pe care l-am şi făcut imediat ce am citit reţeta de pe blogul tău. eu am folosit 3 ouă, 75 gr. zahăr, 100 gr făină si mi-a ieşi un pandişpan destul de înalt în cercul de 24 cm. (s-a ridicat până aproape de marginea cercului unde a şi rămas) cred că ar fi trebuit să-l ţin mai mult in cuptor, dar despre asta poţi să-ţi dai seama doar după ce faci diverse probe deoarece se ştie că este o diferenţă între cuptoare şi acum nu am deschis absolut deloc uşa, nici măcar să-l încerc cu scobitoarea cum făceam înainte. am bătut ouăle foarte bine într-un mixer planetar pe care îl recomand cu toată căldura, iar compoziţia rezultată a fost foarte spumoasă – arăta şi suna ca o spumă :))
    mai voiam să adaug că sunt de acord cu tine în ceea ce priveşte praful de copt. am întâlnit multe reţete pe internet care spun: se bat albuşurile spumă,/ouăle bine şi se adaugă praful de copt. absolut nu! aerul este un agent de levitaţie foarte bun şi gratuit :)), nu mai zic de sănătos, iar praful de copt chiar nu este necesar dacă a fost bine aerată compoziţia – asta începe cu bătutul ouălelor
    praful de copt este şi el bun, dar să-l folosim unde este într-adevăr necesar.
    în afară de asta, când ouăle sunt bine bătute indiferent de metodă (cu ouăle întregi sau cealaltă cu ouăle separate), în momentul în care amesteci compoziţia pentru a pune făina, aceasta scoate un sunet pe care eu l-am numit „de plin”. cred că urmărind cele două aspecte: vizual şi auditiv chiar dacă eşti la început de drum îti dai seama că ai ajuns unde trebuie.
    mulţumesc, :))

  145. mary spune:

    Eu am facut asa cum este scris dar nu ai specificat cum ca faina impreuna cu oule nu trebuie batute cu mixerul .la mine sa lasat totul jos nu a crescut pufos.cred ca trebuia sa amestec cu lingura de lemn…nu sunt multumita deloc de ce a iesit…chiar sunt foarte dezamagita.

    • Laura spune:

      Draga Mary, daca ai fi citit cu atentie reteta, ai fi vazut ca am specificat ca faina se adauga cu grija in compozitia de oua si se amesteca de jos in sus, cu o lingura de lemn sau plastic.
      Te rog mult sa citesti cu grija si atentie retetele inainte de a te apuca de gatit.

  146. mary spune:

    Ai dreptate laura..din graba sal fac in timp nu mam uitat prea atenta la sfaturi ci doar la amestecarea aluatului…dar nu mam lasat si am facut a doua oara cu f multa atentie …acum le privesc in cuptor cu drag vazand cum creste si abia astept sal gust….sigur aceasta data mia iesit…
    multumesc mult pt reteta ta si imi cer scuse…voi intra mereu in siteul tau sa mai fur vreo reteta dar cu mai multa atentie…

  147. Andreea spune:

    Foarte buna reteta este preferata mea cand fac tort. De fapt daca vreau sa merg la sigur cu o reteta o iau de pe blogul tau Laura – bravo!

  148. Alexandra spune:

    Buna ziua! Arata minunat pandispanul. Felicitari! As dori sa va intreb ceva daca se poate: doresc sa fac o prajitura cu caise si as dori peste caise sa pun acest pandispan. Credeti ca imi va influenta cresterea? Sau e mai ok sa pun caisele deasupra? Multumesc!

  149. Adela-Maria spune:

    Buna, Laura! Am descoperit si eu blogul tau de curand (din fericire) si prima reteta pe care am facut-o este aceasta. Pandispanul a iesit atat de pufos si gustos, ador aceasta reteta atat de simpla, si totusi atat de buna. Multumesc pt. sfaturile pe care ni le dai. Tine-o tot asa !

    • Laura Adamache spune:

      Draga mea, bine ai venit! Ma bucur foarte mult ca ti-a placut aceasta reteta, te astept cu drag sa incerci si altele.

  150. Mata spune:

    auzi draga tu cu coacerea ta de 20 25 de minute,m-ai facut sa i-mi stric blatul de tort. nu va m-ai dati importante pe internet ca suntetri proaste de nu va inchipuiti.si ce am uitat ,tuuuu ai m-ai auzit de pandispan fara ulei.ar trebui sa ti le torn in cap pe toate.

    • Emily spune:

      Auzi MATA!Cine te-a invatat sa scrii?Ca ai o gramatica de da in garduri!Daca ai sta prin bucatarie cat ai stat la ora de gramatica pot chiar sa inteleg ca nu ai habar de nimic!Pandispanul fraiero nu este absolut necesar sa aiba ulei,dar tu daca vrei poti sa pui,insa inainte sa strici reteta invata sa scrii,nu mai scrie asa ca arati ca nu esti numai proasta ci si analfabeta!Daca vezi draguto ca esti proasta nu mai claxona sa arati si la altii cat esti de analfabeta !Si inca ceva fraiero,eu l-am facut si este super!Asa ca nu mai incerca sa arati ca esti desteapta ca doar scoti in evidenta prostia!

    • Lisa spune:

      Iti lipseste cel mai elementar bun simt sa ataci un om asa pe pagina lui, adica pe teritoriul lui. Si iti lipsesc in mod cert notiunile de baza in bucatarie. Daca iti este greu sa citesti o carte pentru incepatori, nu te mai apuca de chec, pandispan, paine, sau mai stiu eu ce. Fa si tu ceai si painica prajita. Pandispanul, de cand lumea se face din trei ingrediente: oua, faina, zahar. Reusita unui pandispan consta tocmai in pufosenia lui. Orice grasime, fie ulei, unt, margarina, ingreuneaza produsul final si se transforma in alta categorie: checurile. Aici si procedeul difera oarecum. Daca respecti procesul tehnologic, iti iese si pandispanul si checul. Dar eu in locul tau mi-as cere iertare de la Laura si as incepe de maine dimineata sa fierb 2 oua si sa fac un ceai. Nu este usor, ai de respectat si aici timpi, pasi…iti urez succes! Si sa stii ca daca vrei, te mai invatam ce nu stii.

    • Cristina spune:

      De ce sa ratam ocazia de a ne jigni unii pe altii, nu-i asa? Nu putem avea o comunitate online decenta din cauza oamenilor ca dumneavaoastra. Nu trebuie sa aruncati vina pe altii pentru greselile dumneavoatra. Un om martur si intelept isi asuma greselile. Nu e o tragedie ca nu v-a iesit prajitura, e in regula, ati invatat ceva nou… presupunand ca aveti abilitatea de a invata, desi ma indoiesc de vreme ce nu stapanti nici tehnica gramaticii. De unde vine toata ura asta pentru aproapele nostru? Laura incearca sa faca ceva frumos, imprtaseste din cunostintele ei si munceste din greu la aceste postari… daca dumneavoastra credeti ca stiti mai bine, de ce nu faceti ceva asemanator? Daca aveti cu adevarat content mai bun, oamenii vor veni la site-ul dumneavoastra si nu la asta… aaa, da, ce idioata sunt si eu… dumneavoastra nici nu stiti sa scrieti, ce sa mai zicem de crearea unui blog. Ma scuzati, mi-a murit un neuron cand v-am citit comentariul.

      Haideti sa ne educam putin si sa respectam munca altului, da?!

  151. z spune:

    Se separa galbenusul de albus si se bate albusul altfel nu se leaga spuma ….. veti bate 2 ore si cu robotul si la mana (tel si arc) si tot degeaba = reteta este defectuoasa !!!

  152. Ildi spune:

    As fi fost bucuroasa daca ne aratai cum arata pandispanul deasupra imediat dupa ce l-ai scos, intors toata lumea il are facut fara burta si fara sa se lase, iese neted de la fundul tavii. In rest o reteta buna

    • Laura Adamache spune:

      Ildi, in penultima poza se observa foarte clar ca pandispanul nu este crescut cu bolta. Un pandispan cu bolta se vede cu ochiul liber chiar daca este intors. Daca eu nu te pot convinge in aceasta privinta, te rog mult sa citesti comentariile celor care l-au incercat.

  153. Vasilică Mihaiţă spune:

    Merci ! Mi-a ieşit nemaipomenit de bine ! Într-o formă de silicon a încăput perfect. Încă nu am scos din cuptor dar culoarea auriu-arămiu de la suprafată este în ton cu frunzele toamnei !
    Eu am adăogat câteva fructe de vişine dint-o dulceaţa şi bucăţi de miez de nucă cu stafide. Sper să fie delicioasă!

  154. Sim spune:

    Draga Ali, iti multumesc din suflet pentru reteta de pandispan. Am respectat intocmai sfaturile tale si…se odihneste in cuptor proaspatul blat abia copt. Este a doua oara cand il fac, si il voi umple cu o crema de cacao.
    Sim

  155. Veronica spune:

    Buna, Laura,
    As vrea sa fac un tort pentru ziua baietelului meu, si as vrea sa imi iasa vreo 20 de portii si as incerca sa fac acest blat, ai putea sa imi spui cantitatile necesare de ingrediente pentru acest numar de portii?
    Vreau sa il imbrac si in martipan dupa aceea. Help, please! n-am facut prajituri in viata mea si am facut un pariu cu sotul meu ca imi iese tortul daca imi pun ambitia :)) Ajuta-ma sa il castig :))
    Veronica.
    Multumesc anticipat!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Veronica, pentru un tort pentru 20 de persoane, trebuie sa folosesti o forma rotunda de 30 cm diametru si urmatoarele cantitati: 10 oua, 300 g faina, 300 g zahar, un varf cutit sare. Daca vrei sa il imbraci in martipan, iti recomand sa ungi tortul uniform cu un strat foarte subtire de gem. Gemul trebuie sa aiba o consistenta lichida si, bineinteles, sa nu aiba bucatele de fruct in el. Daca gemul pe care-l ai este mai dens, il incalzesti la bain-marie si apoi il pasezi printr-o sita. Ungi tortul si asezi foaia de martipan peste el.
      Cu drag! Abia astept sa-mi spui cum a fost.

  156. oana spune:

    Doamna draga ce fel de cuptor ai folosit pentru pandispanul asta? Nici 30 de minute nu au fost suficiente pentru coacerea completa in cuptortul electric.
    Imi pare rau ca am dat peste reteta dumitale, mi-ati stricat ziua.

  157. Oana Alina M spune:

    De cand am descoperit aceasta reteta pentru pandispan (acum o luna) am folosit-o de trei ori, ultima fiind aseara. De fiecare data a iesit exceptional, urmand regulile. Am avut emotii prima data, avand experienta din trecut cu miturile ca „se lasa ca nu coace bine cuptorul, daca nu pui praf de copt nu creste, pune putin ulei in compozitie ca sa nu se lase etc”. Ultimul blat, cel de aseara este „the best of” de pana acum. Si am mai descoperit o minune care m-a incantat! Folosesc hartie de copt la tot ce coc, dar randul trecut am ramas fara, mi-a ajuns doar pentru partea de jos a tavii iar marginile le-am rezolvat clasic: ulei ( eu folosesc ulei de cocos) si faina. Cum am dat cu ulei pe margini zic hai sa dau si pe baza ( o prietena mi-a spus ca ea da hartia de copt cu ulei) iar cand am pudrat cu faina evident ca a mers si pe baza si astfel am ajuns de am tapetat inclusiv baza cu ulei si faina. Rezultatul dupa coacere a fost interesant: marginile au fost aproape arse iar baza nu. Aseara am repetat experienta cu toata tava impachetata in h de copt, unsa si tapetata cu faina: rezutatul a fost nemaipomenit pentru acelasi timp de coacere, un blat auriu numai bun de o aniversare. Hartia nu se tine deloc de blat, se desorinde foarte usor, Aa si mentionez ca am cuptor clasic, pe gaz, fara temporizator, la care trebuie sa devii experta sa-i nimeresti temperatura de coacere :))) . Dna Laura multumim pentru postari si, mai ales pentru faptul ca ne impartasiti secretele esentiale reusitei. Cu drag! As fi vrut sa postez si cateva poze dar asta nu mai stiu cum sa o fac. Daca voi reusi se va vedea 😉

    • Laura Adamache spune:

      Draga Oana, iti multumesc pentru frumoasele cuvinte. Ma bucur mult ca iti place acest pandispan.
      Te imbratisez cu mare mare drag!

  158. Roxana spune:

    Buna Laura, pastrez timpul de batere oua si zahar=20 de minute chiar si cu un robot KitchenAid? Sau pot sa mai reduc din timp (cate minute?) daca dau pe treapta 5?

    • Laura Adamache spune:

      Draga Ana, acesta este pandispanul clasic care se face fara unt sau ulei. Voi posta curand o reteta de blat de tort cu unt topit. Cu mult drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor