Colomba Pasquale – Cozonac Italian de Pasti


Retete culinare pentru Sarbatori – Cozonac italian cu glazura si fructe confiate

Colomba Pasquale

Colomba Pasquale este un cozonac italian, in forma de porumbel, care se serveste in perioada Sfintelor Sarbatori de Pasti. Consistenta seamana mult cu cea a  cozonacului panettone, dar colomba pasquale este diferita de panettone prin forma si prin glazura crocanta de migdale.

De anul trecut mi-am cumparat formele si tot de atunci tot am zis sa incerc aceasta minune pufoasa. Daca stiam ce iese, sigur incercam colomba pasquale pana acum.

Nu am sa spun ca se face usor pentru ca as minti, dar gustul, pufosenia de nedescris si textura deosebita a aluatului, rasplatesc pe deplin orele petrecute in bucatarie.  Avem nevoie de cca 10 -11 ore de la inceputul muncii si pana cand scoatem aceste cozonacii italieni, dar repet, merita din plin.

Sper sa am timp pana de Paste sa-l refac si cu aceasta ocazie as dori sa filmez toti pasii pentru ca se va intelege, cu siguranta, mai usor tot procesul.

Colomba Pasquale – Cozonac italian in forma de porumbel (simbolul pacii)

Acest desert italian cu aluat dospit, care se serveste de Pasti in familiile italiene, are origini foarte vechi.

Ingredientele de baza ale acestui cozonac pufos erau simple: oua, faina, drojdie si miere. In timp acest desert a fost imbogatit cu fructe confiate, ciocolata, creme diferite etc.

Doua legende circula in jurul minunatului cozonac Colomba.

Prima legenda ne spune ca dupa ce regele Alboino a cucerit Pavia, dupa 3 ani de asediu, in ajunul Pastelui din 572, a salvat orasul  pentru ca printre darurile primite se aflau niste paini dulci deosebite, in forma de porumbel.

A doua legenda este legata de batalia de la Legnano (1176). impotriva lui Federico Barbarossa si castigata de lombarzi. Ideea cozonacului Colomba a fost a unuia dintre liderii lui Carroccio, care, pentru a sarbatori victoria, a facut paini dulci in forma de porumbel.

Colomba Pasquale a devenit emblema Pastelui italian abia din 1930, cand una dintre cele mai renumite firme din Milano a dorit sa faca un desert similar cu panettone, modelat in forma de porumbel si imbogatit cu fructe confiate si glazura de zahar si migdale.

Sfintele Sarbatori ale Pastelui sa va aduca lumina in suflete, belsug si fericire! Va doresc un Paste Binecuvantat!

Ingrediente  – Colomba Pasquale (cozonac italian de Paste) – 2 forme de 500 g

Primul aluat pentru cozonac

  • 40 g faina pentru aluaturi (eu am folosit faina Manitoba)
  • 40 ml lapte
  • 25 g drojdie proaspata/7 g drojdie uscata
  • 1 lingurita miere

Al doilea aluat

  • Primul aluat
  • 100 g faina
  • 130 ml lapte

Al treilea aluat

  • Al doilea aluat
  • 100 g faina
  • 20 g unt
  • 20 g zahar

Al patrulea aluat

  • Al treilea aluat
  • 210 g faina
  • 2 oua (120 g cantarite cu coaja)
  • 80 g unt
  • 170 g coaja de portocala confiata/caise deshidratate/stafide/ coaja lamaie/coaja portocala
  • 120 g zahar
  • 1/2 lingurita rasa sare

Glazura Coznac italian Colomba

  • 50 g migdale
  • 60 g albus (2 albusuri mari proaspete)
  • 150 g zahar tos fin
  • In plus:
  • 10-15 samburi migdale
  • zahar pudra

Mod de preparare Cozonac italian Colomba

Primul aluat – Preparare pas cu pas

  • Amestecam intr-un vas micut, drojdia dizolvata in lapte (daca folosim drojdie uscata o amestecam cu faina fara sa o dizolvam), faina si 1 lingurita de miere.
  • Lasam aluatul la dospit 30 minute, intr-un loc caldut ferit de curenti de aer.

Colomba Pasquale aluat

Al doilea aluat – Preparare pas cu pas

  • Adaugam peste primul aluat, 100 g faina si 130 ml lapte caldut si amestecam. Lasam aluatul la crescut pentru 45 minute.

Colomba Pasquale aluat 2

Al treilea aluat – Preparare pas cu pas

  • Mutam al doilea aluat in vasul robotului si adaugam peste el 20 g zahar. Framantam la viteza a doua pana ce zaharul este perfect inglobat in aluat dupa care adugam treptat 100 g faina.
  • Dupa ce faina este perfect incorporata, adaugam 20 g unt la temperatura camerei si framantam pana la perfecta inglobare a untului in aluat (cca 10 minute).
  • Dupa al treilea stadiu, aluatul trebuie sa inceapa sa aiba un aspect matasos ca cel din poza,

Colomba Pasquale aluat 3

  • Cand obtinem aceasta consistenta, formam o biluta din aluat si o lasam la dospit pentru 60 minute,

Colomba Pasquale aluat final

Al patrulea aluat – Preparare pas cu pas

  • A patra etapa a retetei, cea mai grea si mai plina de neprevazut, dar extrem de frumoasa pentru iubitorii de aluat, necesita 45-50 minute de framantat.
  • Adaugam peste al treilea aluat 120 g zahar si framantam pana este perfect inglobat in aluat. Aluatul va deveni mai compact si putin mai  dezordonat la inceput, dar continuam sa framanatm pana ce zaharul se topeste si intra in aluat.
  • Adaugam acum 210 g faina si framantam. Aluatul o sa para imposibil de framantat dar cu multa rabdare vom reusi sa inglobam toata faina in aluat.
  • Adaugam cate un ou pe rand, pe al doilea il adaugam abia dupa ce primul este inglobat perfect. Dupa ce adaugam primul ou, vom avea nevoie de cca 10 minute pana ce acesta va fi absorbit de aluat. Adaugam al doilea ou si mai framantam cca 10 minute pana ce il inglobam pefect.
  • Adaugam sarea si cele 80 g unt treptat si framantam pana ce obtinem un aluat perfect matasos si lucios ca cel din poza,

Colomba Pasquale aluat fructe

  • Adaugam coaja confiata de portocala sau fructele deshidratate pe care le tinem inainte 20 minute in apa calduta (eu am folosit stafide si caise deshidradate), coaja unei lamai si coaja unei portocale si mixam pentru inca 4-5 minute.

Colomba Pasquale mix

  • Lasam aluatul la dospit pentru 2-3 ore.

Colomba Pasquale aluat dospit

  • Dupa ce a dospit, il rasturnam pe masa usor infainata, il aplatizam cu palmele ai il impartim in doua parti, una mai mare si una mai mica. Partea mai mare o vom imparti in doua (pt corp) iar cea mica in patru (pt aripi).

Colomba Pasquale forma

  • Formam pentru fiecare forma, cate un sul mai gros, bombat in mijloc si mai subtire la margini si il asezam in centrul formei iar din celelalte doua bucati obtinute din aluatul mic, formam doua suluri pe care le aseazam pe ambele parti ale sulului gros,
  • Lasam colombele sa dospeasca inca 2 ore intr-un loc ferit de curent.

Pentru glazura de cozonac de Paste italian Colomba

  • Mixam migdalele impeuna cu zaharul. Dupa ce obtinem o pudra fina, adaugam albusul si mixam pana obtinem o pasta compacta cu care ungem fiecare colomba dupa ce a crescut.
  • Intindem glazura cu mare grija, cu o pensula sau o lingura, deoarece este mai densa si trebuie atentie sa nu dezumflam aluatul. Adaugam pe deasupra cativa samburi de migdale, granule de zahar si pudram zahar pudra.

Colomba Pasquale pudrare

  • Le coacem in cuptor preincalzit la 170°C pentru 45-50 minute.
  • Dupa primele 20 minute, cand colombele s-au rumenit frumos, le acoperim cu folie de aluminiu ca sa nu se arda glazura.
  • Le scoatem din cuptor, le lasam sa se raceasca si le savuram cu mare pofta.
  • Nu stiu cat de relevante sunt pufosenia si consistenta in poza de mai jos, dar au fost atat de bune si pufoase incat a meritat pe deplin tot efortul si timpul de asteptare.

Colomba Pasquale final

Pofta buna!!!

  • In cazul in care nu aveti timp pentru Colomba, puteti incerca micile colombine.
  • Se fac simplu, rapid si sunt pufoase foc.
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Colomba Pasquale
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

65 comentarii la “Colomba Pasquale – Cozonac Italian de Pasti

  1. Anonymous spune:

    Buna, Laura! Prima poza arata identic cu cea a colombei din magazin, arata incredibil!!!
    Te felicit pt munca si rabdare, tentatia e mare sa incerc, insa nu am robot de framantat aluat :((
    Te pup si un Paste luminos si fericit alaturi de sot!
    Claudia

  2. Anonymous spune:

    felicitari!!urmaresc zi de zi retele tale,nu exista un alt site mai frumos decat al tau,sunt sigura ca aceasta colomba e mult mai buna decat ce gasim noi in supermarket…o reteta cu pasca noastra romaneasca??eu o astept cu nerabdare:)numai bine si la cat mai multe retete gustoase,monica

  3. Carmen spune:

    M-ai omorat! Imi vine sa plang ca n-am timp sa mesteresc! Poate intr-o zi…, oricum multumesc de reteta si felicitari pentru rabdare si rezultat!

  4. Monica spune:

    Arata senzational! O mica intrebare, de unde pot cumpara formele? Multumim de reteta si un Paste Fericit! alaturi de cei dragi.

  5. Anonymous spune:

    Felicitari pt. site si pt. retetele minunate pe care le imparti cu noi! 🙂 Am si eu o mica intrebare: (putin pe langa subiect, dar esti ultima persoana care m-ar putea ajuta, avand in vedere faptul ca am cautat peste tot un raspuns si NU am gasit si pace) daca vreau sa inlocuiesc o tava de tarta de 20 cm cu una de 28 cm, dublez cantitatile din reteta? Retelele de tarte coapte pe care le-am gasit cer o tava de 20-23 cm, iar eu in Bucuresti nu am gasit mai mici de 28 cm (am gasit de sticla termorezistenta, dar pe urma am vazut ca tava trebuie tinuta la congelator 15 minute si apoi se pune repede in cuptor, "a big no-no" ar zice sotul meu, si pe buna dreptate). Iti multumesc anticipat pt. raspuns! 🙂 Mama mea iti multumeste pt. reteta de panna cotta, cumnata pt. cea de tortino di cioccolato con cuore fondente, fratele pt. cea de tort revelion 2011, sotul pt. chocolate crinkles & chocolate mud cake si eu pt. cea de korvapuusti.

  6. Magdalena spune:

    Superb e tot ce pot sa spun, eu sunt o fana a aluaturilor si imi place f mult sa ma joc cu ele, iar cand vad cat de bine arata aluatul tau imi vine pofta sa ma infing cu mainile in el. Nu mai zic de pofta pt produsul final…felicitari!

  7. Anonymous spune:

    Acum le-am scos din cuptor. Nu stiu inca exact cum sunt,dar de aratat arata superb.Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi!Luana

  8. Anonymous spune:

    CELE MAI FRUMOASE SI FERICITE SARBATORI PASCALE.
    NASTEREA DOMNULUI IISUS CRISTOS SA VA ADUCA PACE SI LUMINA IN SUFLET, IMPREUNA CU MULTA, MULTA IUBIRE.
    Claudia

  9. Anonymous spune:

    Buna Laura,
    Eu locuiesc in Germania,ma numesc Alexandrina si asi vrea sa te felicit pentru minunatul Blog pe care il ai, si sa-ti urez Paste Fericit .

    Asi avea o intrebare cu ce robot framanti aluaturile?

  10. Story teller spune:

    Draga Laura, felicitari pt blogul minunat, pt retetele de milioane, si pt explicatiile care ne ajuta asa de mult sa "ne iasa" retetele!! Tocmai am facut (si mancat deja…sorry, dar nu ne-am putut abtine) rulada de carne cu glazura dulce picanta, care e o nebunie, si treccia russa, care mi-a iesit formidabil, cu o singura problemuta…este posibil ca in reteta sa fie o greseala cand la aluat se pun doar 90gr zahar? Mi se pare prea putin dulce(iar zaharul din crema de unt cu care se unge foaia nu "face fata" si ma intrebam daca asa e reteta sau e o greseala de "tipar"? Altfel, ca textura si aspect este fabuloasa!!

  11. Anonymous spune:

    draga laura la etapa a 4tra ai framantat aluatul cu mana sau il poti baga la robot? crezi k e important sa faci cu mana? te pup mersi de rasp. denisa

  12. Laura spune:

    Monica draga mea, eu le-am comandat de la Tibiona:

    de aici imi cumpar si faina de obicei. Au o oferta foarte bogata si sunt destul de rapizi.
    Pup si ma bucur ca-ti place reteta!!

  13. Laura spune:

    Claudia draga mea, ma bucur ca-ti plac!!
    Au fost pufosi si foarte parfumati si desi am zis ca ii refac pana de Paste, nu am mai apucat din pacate.:((
    Pup cu mare drag!!

  14. Laura spune:

    Monica draga mea, iti multumesc din suflet ca-ti place blogul meu.
    Reteta de pasca traditionala o am in Revista Femeia din martie dar o s-o aduc si pe blog in curand.
    Pup cu drag!!

  15. Laura spune:

    Ruxy iubita mea scumpa, ma rasfeti mereu cu cuvinte dulci si frumoase!!!
    Pup scumpaaaaaaaaaaa si ma bucur ca-ti place!!

  16. Laura spune:

    Carmen draga mea, cand ai tu timp si buna dispozitie, il poti face.
    Cere destul de mult timp si rabdare asa ca reteta te asteapta cuminte aici in cazul in care vrei sa o incerci.
    Pup cu mare drag!!

  17. Laura spune:

    :))) Vai, Ana scumpa, ce haios suna Doamna Aluat!! Imi place!!
    Pupicei cu mare drag si ma bucur ca-ti place reteta!!

  18. Laura spune:

    Anonim, multumesc tare mult ca v-au placut retetele incercate de la mine.
    Draga mea, pentru o tarta de 28 cm trebuie sa triplezi ingredientele unei tarte de 20 cm. In general pt o tarta de 24 cm le dublezi iar pentru una de 28 cm le triplezi.
    Te pupic si daca mai ai intrebari, le astept cu drag!!

  19. Laura spune:

    Magdalena draga mea, ma bucur ca-ti place aluatul. Adevarul e ca e asa elastic si matasos incat e o placere sa te joci cu el.
    Pup cu drag!

  20. Laura spune:

    Anonim, iti multumesc mult ca-ti place blogul meu!!
    Draga mea, eu am un robot pt aluaturi Silvercrest. Nu este un robot scump dar este foarte bun. Il am de 2 ani si nu am avut probleme cu el pana acum.

  21. Laura spune:

    Story teller, iti multumesc mult ca ai incercat rulada si treccia russa si ca ti-au placut.
    La treccia se pun numai 90 gr de zahar in aluat. Cu cat punem mai mult zahar intr-un aluat, cu atat acesta creste mai greu si isi pierde din pufosenie. Tocmai din cauza cantitatii reduse de zahar, acest cozonacel creste atat de frumos si iese atat de pufos.
    Dar poti, categoric, sa pui zahar mai mult in umplutura. In aluat mai poti pune maxim 10 gr de zahar dar nu mai mult.

  22. Laura spune:

    Denisa draga mea, incepand cu al treilea aluat, se lucreaza numai la robot dar categoric poti incerca si cu mana numai ca trebuie extrem de multa rabdare si e important sa nu mai adaugi nimic in aluat in cazul in care aluatul se va lipi la un moment dat de mana. E mai greu la mana dar cu rabdare, se poate face. Totusi, recomand robotul din toata inima.
    Te pup!!

  23. maria spune:

    Bun gasit!Vreau sa pregatesc reteta aceasta pentru ziua mamei, eveniment mai important nu gasesc sa merite acest efort:), vreau sa l coc intr -o forma de colac de 25 de cm, nu ma duce mintea daca trebuie sa folosesc exact cantitatile dvs sau doar jumatate sau sa-l impletesc in 3 si apoi sa-l pun la copt, cum ar fi mai bine?

  24. maria spune:

    N-am terminat cu intrebatu:)N-am robot pentru framantat aluatul, pot folosi masina de paine sau mai indicat ar fi sa fac asta cu mana?Amu' am terminat!Multumesc tare mult!

    • Laura spune:

      Monica, draga mea, indicelede forta (W) al fainii este intre 280 si 350. In general, faina speciala pentru aluaturi are un indice de forta cuprins intre valorile scrise inainte.
      Eu folosesc faina manitoba dar nu stiu unde locuiesti tu ca sa iti spun daca o poti gasi sau nu.

    • Laura spune:

      Monica, draga mea, eu locuiesc in Italia si, din pacate, nu pot prelua comenzi.:(
      Dar se face destul de simplu iar rezultatul final este delicios.
      Te pup si iti doresc un Paste Fericit!!

  25. Madi spune:

    Draga Laura, am descoperit reteta ta si o consider foarte interesanta. Cu siguranta o voi pune in practica in viitor. Pana atunci, din fericire, am reusit sa gasesc in supermarket Colomba cake. Abia astept sa o gust de Paste, sunt foarte curioasa. Paste fericit si numai bine iti doresc

  26. mara spune:

    Am dat de receta d-voastra si mi-a placut si imaginile, mi-a placut si ca e mult de munca:) glumesc, stiu gustul cozonacului asta, am mancat chiar adus din Italia si imi doream mult sa-l pot face si eu. De acest Paste, sunt si eu o tanara sotie, asa ca mi-am propus sa-i fac o surpriza placuta scumpului meu.
    Eu sunt deja in asteptare sa creasca, mai stau putin si-l pun in tava. am urmat intocmai sfaturile, doar ca asa sunt eu, mai adaptez situatia nitel, sper sa nu fie ceva. am folosit faina de calitate sup.. faina pe care o folosesc des, in loc de robot am folost mixerul si s-a primit. creste foarte bine, abia astea astept sa vad ce va iesi in final. dupa ce-l termin, revin sa va comunic ce mi-a iesit:)

  27. Popescu Teodora spune:

    Hristos a inviat.

    Excelenta reteta, foarte reusit si probabil cel mai bun cozonac pe care l-am facut vreodata de Paste. Merita tot efortul.
    L-am facut su forma de panettone caci nu am avut forma de colombe.

    multumesc

    Teo

  28. Liliana Chisinau spune:

    Draga Laura, vreau sa fac colomba anul asta de Pasti, dar am o intrebare. Te rog foarte mult sa ma ajuti. La noi in oras nu am gasit nicaieri faina manitoba. As putea comanda pe tibiona.it si o prietena sa imi trimita colet. Ei au manitoba integrala, tip 0, tip oo. Pe care mi-o recomanzi? Sau ai o marca preferata? Sau imi poti recomanda alt site de unde sa comand? Scuze de sacaiala, dar intreb fiindca pe tibiona.it costa un euro si ceva kg, dar vazusem navigand pe alte site-uri si 5 euro pentru un kg! De aia am si nevoie de sfatul tau, recomand-o pe cea care iti place tie cel mai mult!
    Multumesc mult anticipat!!!

    • Laura spune:

      Draga mea, daca locuiesti in Romania te sfatuiesc sa cumperi din tara, nu din Italia. Eu imi cumpar faina manitoba de pe ft-shop: . Este foarte foarte buna, asa ca ti-o recomand cu drag.
      Pup cu drag!

  29. cristina spune:

    draga laura ti-a iesit fenomenal..as vrea sa incerc reteta dar nu am faina Manitoba..oare dc fac cu faina normala oare iese?aici unde stau nu se gaseste asa cva…ai un blog minunat te pup

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor