Risotto cu fructe de mare

23 comentarii

Risotto cu fructe de mare, o reteta dedicata tuturor celor care iubesc fructele de mare

Risotto cu fructe de mare detaliu final
Risotto cu fructe de mare, reteta rapida italiana cu orez

Nu am fost niciodata un fan impatimit al orezului, dar trebuie sa recunosc ca in ultima perioada m-am indragostit de el. Sambata am cumparat un mix proaspat de fructe de mare special pentru risotto asa ca imediat dupa ce ne-am intors de la cumparaturi am intrat in bucatarie. Fructele de mare despre care va vorbesc, desi erau proaspete, se vindeau deja condimentate cu ulei de masline, patrunjel si bucatele de rosii. Daca nu gasiti un astfel de preparat, puteti folosi orice mix de fructe de mare sau dor un singur tip de fructe de mare (creveti, calamari, etc).

Va recomand cu drag aceasta reteta de risotto cu fructe de mare, se face foate simplu si este mai mult decat delicioasa.

Ingrediente – Risotto cu fructe de mare  (2 persoane)

  • 150 g orez pt risotto gen Arborio, Vialone nano sau Baldo
  • 250 g fructe de mare ( creveti, caracatita, midii, sepie)
  • 50 g unt
  • 1 catel usturoi
  • 1 ardei mic iute rosu uscat
  • aprox. 1 l supa vegetala
  • 1 pahar mic vin alb (50 ml)
  • patrunjel (optional)
  • parmezan (optional)
  • sare
  • piper

Mod de preparare – Risotto cu fructe de mare

  • Punem untul intr-un wok sau o tigaie incapatoare, pe foc mic. In momentul in care untul s-a topit, adaugam catelul de usturoi taiat marunt si ardeiul iute. Calim cateva secunde, atentie sa nu ardeti usturoiul, dupa care adaugam orezul.

Risotto cu fructe de mare preparare

  • Sotam orezul cateva minute in unt, iar in momentul in care capata un aspect translucid, adaugam fructele de mare si o lingura rasa de patrunjel tocat marunt.

Risotto cu fructe de mare preparare

  • Amestecam orezul cu fructele de mare, cca 3-4 minute, si apoi adaugam paharul de vin. Lasam sa se evapore alcoolul complet si incepem sa adaugam supa treptat. Pentru inceput adaugam 1 polonic de supa peste orez si amestecam bine,

Risotto cu fructe de mare

  • Adaugam al doilea polonic de supa numai in momentul in care primul polonic a fost absorbit complet de orez.
  • Mie mi-au intrat 4 polonice de supa. La sfarsit condimentam cu sare si piper si adaugam 2-3 linguri de parmezan ras fin sau pecorino.
  • Servim imediat deliciosul nostru risotto cu fructe de mare.

Sfaturi pentru un risotto italian ca la carte 

  • Pentru risotto orezul nu se fierbe pana devine pastos. Bobul de orez trebuie sa se simta in momentul in care il mestecam (al dente).
  • Risotto nu trebuie sa aiba o consistenta uscata sau  lichida, ci cremoasa. Intotdeauna risotto se serveste imediat dupa preparare. Daca il reincalzim isi pierde din savoare.
  • Timpul de preparare este de maxim 45 minute, asadar va sfatuiesc sa il gatiti si sa il mancati imediat dupa preparare.
  • Pofta buna!
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Risotto cu fructe de mare
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi
41star1star1star1stargray Based on 26 Review(s)

23 Comentarii

  1. ce bine arata! cand am fost in sicilia, am mancat un risotto ca acesta si mi-a placut f mult, abia astept sa incerc sa-l fac si eu 🙂 o saptamana frumoasa iti doresct!

  2. E in genul paellei spaniole. Nu chiar asa dar se aseamana.
    Super gustoasa!!!
    Felicitari pentru nominalizarea de cel mai bun blog (printre cele mai bune bloguri)
    O saptamana usoara@@@

  3. Anonymous

    Oh Daaaa!!! Merci mult, Laura, pentru o reteta mai difereta de rizotto cu fructe de mare. Este "favoritul" in familia mea…

    Numai soare de la Chisinau
    Vio

  4. Elena Toma

    Laura, arata teribil de bine acest risotto! Si eu am devenit de curand fan orez, deci voi incerca reteta ta! O saptamana frumoasa, cu retete deosebite, asa cum ne-ai obisnuit deja!

  5. Alina Stefanescu

    Orezul tau arata delicios! Mi s-a facut pofta, pentru ca mie imi place tare mult orezul in fel de fel de combinatii iar a ta merita incercata chiar astazi. Pacat ca nu pot sa gasesc si in Romania fructe de mare proaspete, pentru ca fata de alimentele congelate am o mare rezerva, dar la ce pofta mi-ai facut am sa ma multumesc si cu cele congelate. O zi buna iti doresc!

  6. Foarte bine arata acest Risotto de fructe de mare! Laura, ieri am fost la mare pentru o zi in Romania la Eforie nord si ghici ce? Erau curate si plaja si marea. Incredibil! Numai soare din Bucuresti, Ade

  7. Carmen draga mea ma bucur mult ca iti place!! Sicilienii au o bucatarie absoult minunata si multe retete pe baza de peste si fructe de mare. Te pupic cu mare drag!!

  8. Bianca draga mea, ai dreptate, seamana putin cu paella!! Ma bucur mult ca iti place reteta si multumesc pentru felicitari dar nu stiam ca blogul meu a fost nominalizat undeva. Imi poti spune cine l-a nominalizat? Te pupic cu mare drag!!

  9. Elena draga mea eu eram mare fan pilaf dar numai facut de mama mea. Face un pilaf inegalabil pe care am incercat sa il reproduc dar nu mi-a reusit niciodata atat de bun. In rest imi place mult orezul cu lapte. Asta pana am descoperit risooto. Imi place atat de mult incat il fac de 2 ori pe saptmana in ultima perioada. Pupicei cu drag si un weekend minunat iti doresc!!

  10. Vio draga mea cat ma bucur ca iti place reteta asta!! Te pupic cu mare drag si daca il incerci sa imi spui daca ti-a placut!! Un weekend minunat sa ai!!

  11. Alina draga mea adevarul e ca fructele congelate nu au gustl celor proaspete dar sa stii ca si eu cumpar de multe ori fructe congelate si iese foarte bun si asa. Abia astept sa imi spui daca ti-a placut!! Pupicei cu drag!!

  12. Ade draga mea multumesc mult ca iti place reteta!! Nu am mai fost la Eforie de peste 15 ani dar tare ma bucur sa aflu ca e curat si frumos. Te pupic cu drag si un weekend minunat iti doresc!!

  13. Bravo ca la restaurant,super Risotto.

  14. Anonymous

    frumos blog..retete minunate..dar de ce oare multi romani care stau in italia uita sa mai vb sau sa scrie romaneste dupa citiva ani petrecuti acolo?vad des romani care vb mixat..cind romaneste cind italiana..absolut penibil..scrieti va rog din inima si denumirile in romaneste..nu "torta della nonna"daca tot e facut exclusiv pt romani acest blog.si eu locuiesc de 7 ani la milano,dar vb cursiv si romaneste fara sa mixez cuvintele romanesti cu cele italiene..in rest..numai de bine si felicitari pt blog

  15. Surac, ma bucur mult ca iti place reteta!!

  16. Anonim, in toti acesti ani de blog nimeni nu m-a acuzat ca nu as vorbi sau scrie corect romaneste. Daca te uiti cu atentie la postarile de pe acest blog vei observa ca nu am absolut nici o greseala gramaticala. Faptul ca anumite titluri ale retetelor nu sunt traduse, nu inseamna ca mixez lb.italiana cu lb.romana ci ca respect titlul original. Acest lucru este valabil si pentru alte titluri de retete internationale de la mine de pe blog (lamingtons, vol-au-vent, american pancakes, etc). In meniul din sidebar, "torta della nonna" este tradusa. Scrie negru pe alb "tarta bunicii". Daca urasc ceva mai mult pe pamantul asta sunt romanii care imediat dupa ce ajung in alta tara isi uita subit limba si vorbesc amestecat. Acest lucru, zic eu, tine de nivelul de educatie. Anumiti romani incearca sa para ceea ce nu sunt. Nu ma inscriu in aceasta categorie si nu-mi voi uita niciodata limba materna, indiferent in ce colt al lumii ma va arunca viata!

  17. pt culoare , am pus sofran.La servire am adaugat zeama de la 1/4 lamaie. Reteta excelenta.
    O reteta de scoici la fel de gustoasa ?

    Multumesc!

    Felicitari !

  18. Umm, arata super! Ca tot suntem in sezon si stiu ca si tie iti place tare dovleacul, nu faci cumva sa adaugi o reteta de riso alla zucca??? zilele astea am mancat riso alla zucca intr-o trattorie(traiesc in Italia) si a fost excelent. As vrea tare mult sa il fac si eu acasa, si pentru indrumari ma bazez pe tine. pupici

    • Onnah iubita promit ca imediat cum il fac, il postez.
      Si mie imi place enorm de mult risotto cu dovleac.
      Pup!!

  19. Catalutzu

    In week-end-ul trecut , Sinaia , am luat cina la restaurantul Anda. Foarte scump,nu te poti apropia de multe lucruri dar sectiunea italiana a meniului foarte interesanta si acceptabila la bani.Am luat un risotto cu hribi : exceptional iar parmezanul la discretie ! Pacat ca vinurile erau atat de salbatic de scumpe : peste un milion majoritatea.Eu stiu ca in week-end,mai ales cand esti cu prietenii si mai ales cand ai scapat din Bucuresti,bei,frate,doua trei sticle de vin,ca sa te simti om si sa-ti amintesti cu drag de locurile acelea dar la preturile astea…nu poti,nu te lasa inima,oricat de multi bani ai avea. Asa ce-au rezolvat proprietarii carciumii ? Sticlele lor au ramas pe raft iar eu am plecat insetat si nemultumit. Dar risotto=ul a fost bun,asta am vrut sa va povestesc.

  20. Perfect! Si unde e cazul sa pun patrunjelul ? Imi dau seama dar tre de scris, sa stie lumea :)))

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.