Paine cu faina de hrisca


Nu prea am avut timp sa postez nimic saptamana asta, dar asta nu inseamna ca nu am gatit desi nici pentru bucatareala nu prea a fost timp. Incep cu aceasta delicioasa paine cu faina de hrisca si sper din toata inima sa aveti de unde procura aceasta faina pentru ca este foarte sanatoasa si nu in ultimul rand gustoasa.

Paine din faina de hrisca

Ingrediente – Paine cu faina de hrisca

  • 375 gr faina 00 (sau manitoba)
  • 75 gr faina de hrisca
  • 300 ml apa calduta
  • 20 gr drojdie
  • 1 lingura ulei
  • 1 lingurita malt/miere/zahar
  • 1 lingurita suc de lamaie
  • 1 lingurita sare

Mod de preparare

  • Aluatul l-am facut la masina de paine. Am urmat modul de preparare si metoda de impaturire a painii multicereale. Dupa ce formam painica o lasam la crescut 45 minute si o coacem in cuptorul preincalzit la 200 grade pentru 30-45 minute. O servim cand s-a racit putin.
  • Este delicioasa si foarte sanatoasa.

Paine din faina de hrisca

Print Friendly, PDF & Email

18 comentarii la “Paine cu faina de hrisca

  1. Elena A spune:

    Intrebarea mea stupida(scuza-mi lipsa de cultura)e:faina de hrisca e tot una cu farina di grano saraceno?Sa fie vorba de banalele tarate dupa cum scrie in dictionar?Si daca da unde o pot gasi.Se pare ca nu sunt in stare sa gasesc nimic!De mai mult de jumatate de an caut faina de porumb(farina di meliga)fara nici un succes,desi locuiesc in Piemonte.Iti multumesc!

  2. Laura spune:

    Draga mea Elena nu este absolut deloc stupida intrebarea ta asa ca nu am ce sa-ti scuz. Este normal sa nu fii familiriazita cu termeni pe care i-ai intalnit mai rar in tara. Da, farina di grano saraceno este faina de hrisca de la noi. Din pacate in supermarketuri in Italia nu o vei gasi asa usor dar o poti comanda online asa cum am facut si eu. Iti recoamnd site-ul meu de unde comand de mai bine de un an si unde gasesti zeci de tipuri de faini. Sunt prompti, marfa este de calitate iar preturile practicate sunt muuult mai mici decat ale celorlalte magazine online italiene. Site-ul este:

    http://www.tibiona.it

    Te pupic cu drag.

  3. Elena A spune:

    Multumesc mult pentru raspuns!Am sa incerc sa ma "aprovizionez" cat de curand.Azi ne-am uitat(cu fetita mea)printre retetele tale si am ramas cu … pofta!Bune retete!Poze nemaipomenite!Felicitari!

  4. Anonymous spune:

    HRISCA (Fagopyrum esculentum)

    * Revolutia "naturista" a readus-o in prim-plan *

    Cei mai multi dintre noi o cunosc doar dupa nume, fiind un aliment, din pacate, consumat foarte rar in Romania. Este o planta considerata in mod eronat a face parte din categoria cerealelor. Hrisca este mai degraba inrudita cu pirul sau cu rabarbarul, decat cu graul sau cu orezul. Creste inalta, de aproape jumatate de metru, are boabele mici, invelite de o coaja bruna, aducand cumva aminte de semintele de grau, de unde si confuzia cu cerealele. Provine din zonele inalte ale Asiei, de unde a fost raspandita in intreaga Europa, mai ales in zona nordica, in urma cu mai bine de un mileniu. Hrisca este un aliment traditional in Rusia si in Ucraina

    , in Polonia si in Franta, dar si in zona nordica a Romaniei, mai ales in Bucovina, unde este un ingredient traditional pentru sarmale si pentru alte specialitati locale. Odata cu "revolutia naturista", inceputa in urma cu un deceniu, hrisca a revenit in prim-planul producatorilor de alimente, dar si al cercetatorilor in domeniul medical, fiind, practic, redescoperita ca aliment-medicament. Si inca unul foarte bun, asa cum vom vedea in continuare:

    Cum se consuma hrisca

    Inainte ca orezul sa fie raspandit prin exportarea sa din zonele mai calde in intreaga Europa, hrisca era principalul ingredient pentru pilafuri, pentru sarmale, pentru budinci etc. Asadar, pentru a intelege cum poate fi gatita hrisca, putem sa ne raportam la bucataria de acum un secol si sa o privim ca pe un stramos si, totodata, ca pe un substitut, mult mai sanatos, al orezului. Ce-i drept, multi se impaca greu cu gustul mai aromat al boabelor de hrisca, dar cu timpul, este posibil ca acest aliment sa va placa mai mult decat v-ati putea astepta.

  5. Laura Paul Dume spune:

    Laura draga, ziceai de 20 gr.de drojdie- proaspata??? eu folosesc numai uscata, de cite grame a-s avea nevoie?? piinea arata impecabila, folosesc buckwheat flour la pasta, si ne place enorm!! Multumim de reteta!! te pup 🙂

  6. Gloria spune:

    Buna!
    As vrea sa incerc si eu aceasta reteta, am aparat de paine care framanta, dospeste si coace. Inteleg ca al tau doar framanta si coci painea in cuptor? Oare mi-ar iesi?

    • Laura spune:

      Gloria, draga mea, si masina mea de paine coace, numai ca nu-mi place foarte mult gustul painii coapte in masina de paine.
      De aceea folosesc masina doart pt framanta si dospit.
      Daca vrei sa o coci in masina de paine, sigur o sa-ti iasa.

  7. Iustin spune:

    Multumesc,
    m-am folosit de aceasta reteta si de ceva vreme fac painea numai acasa. Desi o fac numai din hrisca, adaug si 2oua + mix de seminte(susan/in/mac/dovleac) este reteta care ma convins, mai ales ca baiat 😛

    Succes tuturor si sper sa vina o zi cand nu o sa mai existe gluten, sare iodata,e-uri si diete stupide fara grasimi. Nu uitati ca omul s-a nascut culegator si vanator. Atat.

    • gabriela spune:

      se poate face paine si numai cu faina de hrisca?fara adaos de faina de grau?parca asa am inteles din postarea ta ca o faci numai din hrisca, eu chiar as vrea numai din faina de hrisca, adica fara gluten deloc

  8. Ada spune:

    Buna ziua,
    Ne puteti adapta reteta numai pentru faina din hrisca pentru masina de paine? Incerc sa gasesc o alternativa 100% fara gluten la painea traditionala. Am incercat la aparat cu faine de hrisca, drojdie si apa, insa nu a iesit. De asemenea cunoasteti o reteta de paine si cu faina de quinoa? Multumesc!

  9. Tatiana spune:

    Am pus acum toate ingredientele în mașină de făcut pâine, exact ca în rețetă. Din păcate aluatul este mult pre lichid. Oare e greșit ceva în rețetă? Mai trebuie făină cu siguranță, sau mai putina apă…

    • Laura Adamache spune:

      Draga Tatiana, acesta este un aluat puternic hidratat, din aceasta cauza painea este atat de frumos alveolata. Dupa dospirea in masina, aluatul trebuie impaturit (vezi link in preparare), lasat la dospit in tava si apoi coapta painea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor