Focaccia Picanta – Crescente

18 comentarii

Focaccia picanta Crescente, o reteta bologneza absolut savuroasa. V-o recomand cu drag!

Cat de delicioasa este aceasta focaccia picanta – crescente (numele original italian), va las sa descoperiti singuri. Este o reteta tipic bologneza, deosebit de gustoasa. Prima data cand am ajuns in Italia, nu stiam ce gust are sau cum arata focaccia. Mi se parea ca suna tare haios si ma asteptam la ceva colorat. Nu stiu nici acum de ce am asociat focaccia cu ceva plin de culori.:)) Cert este, ca a fost dragoste la prima degustare, iar aceasta focaccia picanta Crescente, mancata in Bologna, este mai mult decat divina.

Focaccia picanta crescente

Ingrediente – Focaccia picanta Crescente

  • 500 gr faina
  • 200 gr brie sau gorgonzola (branza cu mucegai alb sau verde)
  • 30 gr drojdie proaspata sau 9 gr uscata
  • 150 ml apa calduta
  • 50 gr untura
  • 50 gr unt
  • sare
  • 1 ceapa mica
  • 150 gr circa costita afumata
  • boia iute
  • cimbru proaspat/rozmarin
  • 1 galbenus + 2 linguri cu lapte pentru uns

Mod de preparare

  • Eu am facut aluatul la masina de paine. Am pus toate ingredientele, in afara de ceapa si costita pe care le-am calit initial si le-am adaugat cand s-a declansat semnalul sonor al masinii de paine.
Mod de preparare umplutura pentru focaccia
  • Daca il faceti manual adaugati de la inceput toate ingredientele, inclusiv ceapa si costita calite in o lingura de ulei si ulterior lasate sa se raceasca, framantati si lasati la crescut o ora.
  • Intindem aluatul dospit direct pe hartia de copt taiata in prealabil dupa forma tavii in care coacem focaccia si il taiem in patrate de cca 4/4 cm. Lasam patratelele sa mai dospeasca cca 30 minute, intr-un loc cald, ferict de curenti reci de aer.
Focaccia intinsa in tava si taiata in patrate
  • Inainte de a baga focaccia la cuptor, ungem patratelele cu un galbenus batut cu 2 linguri lapte si presaram pe deasupra niste cimbru proaspat sau rozmarin.
Focaccia inainte si dupa coacere
  • Coacem focaccia picanta – crescente – pentru 30-35 minute, in cuptorul preincalzit la 180°C.
  • O servim calda si cu multa pofta! E delicioasa!
Detaliu focaccia coapta

Pofta buna!

18 Comentarii

  1. Draga Laura!iar m-ai surprins!patratelele Laura(asa le voi numi)sint grozave si ma voi grabi sa le fac!sint cu siguranta pe gustul meu si al fam.mele!esti o fata tare harnica si priceputa!BRAVO TIE!

  2. Laura!in loc de brinza mucegaita voi pune brinza FETA!cred ca nare nimic sau cascaval! ce zici!astept sa-mi zici!azi oricum nu le fac,gatesc ca miine pun pachet!asa ca poti sa-mi raspunzi!

  3. uf.ti-am scris mult da n-a mers!am facut patratelele au iesit f.bune!asa a crescut aluatul ca am oprit si pt.saratele!eu am mai pus in plus ciuperci proaspete de cultura+frunze de busuioc si….!alta data o fac numai din portie dubla!Laura postezi ceva bunataturi de sf.RUSALII-ceva f.bun ,consistent si nu trebuie sa fie cu briz-brizuri!patratelele vor fi obisnuinta!ele sint bune cu o salata de vara-si ai rezolvat o masa!te pup si te astept cu drag!

  4. Cum arata, Lauraaa!! Arunca-mi si mie una,plizzz ca eu nu ma incumet la aluaturi framantate… 🙁

  5. Edith,pazea ca arunc una bucata picanta si crocanta.Dupa ce o gusti sa-mi spui daca ti-a placut!!Mai Edith ,la ce minuni esti in stare sa faci,e imposibil sa nu-ti iasa astea.Sunt atat de usor de facut…Te pup!!

  6. Ma bucur Mariana ca ai fost multumita de patratele si cu drag voi posta ceva de Rusalii numai ca nu prea stiu ce…inca.S-ar putea sa fiu in Umbria de Rusalii,la hotel,deci inca nu stiu sigur daca o sa apuc sa fac ceva.Eu te pup si daca ai vreo idee de meniu,te astept cu sugestii…cu mare drag,ca intotdeauna!!

  7. Nu iti face probleme daca nu vei avea timp!lasa pe alta data si atunci vor fi bine venite pt.mine!cu drag ti-as trimite un meniu dar sint f.f.ocupata:azi am fost la o lansare de carte a lui Dan Puric(aveam si cartea si am pierdut 3 ore,apoi am vizionat putin meciul,am framintat piine cu seminte,si un chec!si ma preg.miine sa gatesc de sf.Rusalii si sotul merge pe o sapt.in delegatie si trimit iar pachet la fica mea!deci f.ocupata!dar poate alta data scuze ca-s grabita tare!Sarbatori frumoase!daca nu-ti mai scriu si te imbratisez cu mult drag!poate era mai bine un e-mail!dar asta e!pupici!

  8. laura am facut aseara patratele,au iesit delicioase;eu am inlocuit untura cu unt.

    acum vreau sa fac painicile scotiene caci merg bine la pachetul sotului.

    te pup

  9. Mihaela iti multumesc tare mult ca l-ai incercat si ma bucur mult ca v-a placut.Sper sa-ti placa si painicile daca le incerci.Te pup si inca o data multumesc!!

  10. Laura, le-am facut si eu in we asta, pun reteta pe blogul meu tarziu, au iesit suuuper bune si mi-au crescut asa de mult 😛

    Pupici

  11. Alizel ma bucur mult ca le-ai incercat si ti-au placut!! Abia astept sa le vad la tine. Te pup!!

  12. Laura multumesc pentru reteta.
    Excelente au iesit.N-am avut untura, si am pus mai mult unt.
    De abia astept sa activezi din nou pe blog.
    Acomodare usoara in Germania.

  13. Micul ma bucur mult de tot ca ti-au placut patratelele. Imediat ce o sa ma acomodez cat de cat cu produsele de aici voi reveni cu noi retete. te pup!!

  14. Anonymous

    Ce e timo?

  15. Timo este cimbru.

  16. Excelente! Le-am incercat si eu, bineinteles, cu ce am avut prin frigider si au crescut neasteptat de bine, desi nu am avut o faina foarte buna! Le-am facut cu rozmarin, o nebunie, ce mai! Satioase si gustoase! Multumesc mult, scumpa mea!

  17. Ionela scumpa mea cat ma bucur ca ti-au placut!!! Ies tare bine cu orice tip de faina. Te pupic draga mea!!

  18. Anonymous

    Le-am facut si eu : delicioase;am folosit exact reteta si au iesit identice; crocante si nepicante ptr ca au papat si copilasii 🙂 miremirc

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.