Focaccia Picanta – Crescente


Focaccia picanta Crescente, reteta bologneza absolut savuroasa

Focaccia picanta crescente

Cat de delicioasa este aceasta focaccia picanta – crescente (numele original italian), va las sa descoperiti singuri. Este o reteta tipic bologneza, deosebit de gustoasa. Prima data cand am ajuns in Italia, nu stiam ce gust are sau cum arata focaccia. Mi se parea ca suna tare haios si ma asteptam la ceva colorat. Nu stiu nici acum de ce am asociat focaccia cu ceva plin de culori.:)) Cert este, ca a fost dragoste la prima degustare, iar aceasta focaccia picanta Crescente, mancata in Bologna, este mai mult decat divina.

Ingrediente – Focaccia picanta Crescente

  • 500 g faina
  • 200 g brie sau gorgonzola (branza cu mucegai alb sau verde)
  • 15 g drojdie proaspata sau 9 gr uscata
  • 150 ml apa calduta
  • 50 g untura
  • 50 g unt
  • sare
  • 1 ceapa mica
  • 150 g circa costita afumata
  • boia iute
  • cimbru proaspat/rozmarin
  • 1 galbenus + 2 linguri cu lapte pentru uns

Mod de preparare Focaccia picanta italiana

  • Eu am facut aluatul la masina de paine. Am pus toate ingredientele, in afara de ceapa si costita pe care le-am calit initial si le-am adaugat cand s-a declansat semnalul sonor al masinii de paine.
Mod de preparare umplutura pentru focaccia
  • Daca il faceti manual adaugati de la inceput toate ingredientele, inclusiv ceapa si costita calite in o lingura de ulei si ulterior lasate sa se raceasca, framantati si lasati la crescut o ora.
  • Intindem aluatul dospit direct pe hartia de copt taiata in prealabil dupa forma tavii in care coacem focaccia si il taiem in patrate de cca 4/4 cm. Lasam patratelele sa mai dospeasca cca 30 minute, intr-un loc cald, ferict de curenti reci de aer.
Focaccia intinsa in tava si taiata in patrate
  • Inainte de a baga focaccia la cuptor, ungem patratelele cu un galbenus batut cu 2 linguri lapte si presaram pe deasupra niste cimbru proaspat sau rozmarin.
Focaccia inainte si dupa coacere
  • Coacem focaccia picanta – crescente – pentru 30-35 minute, in cuptorul preincalzit la 180°C.
  • O servim calda si cu multa pofta! E delicioasa!
Detaliu focaccia coapta

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email

18 comentarii la “Focaccia Picanta – Crescente

  1. mariana spune:

    Draga Laura!iar m-ai surprins!patratelele Laura(asa le voi numi)sint grozave si ma voi grabi sa le fac!sint cu siguranta pe gustul meu si al fam.mele!esti o fata tare harnica si priceputa!BRAVO TIE!

  2. mariana spune:

    Laura!in loc de brinza mucegaita voi pune brinza FETA!cred ca nare nimic sau cascaval! ce zici!astept sa-mi zici!azi oricum nu le fac,gatesc ca miine pun pachet!asa ca poti sa-mi raspunzi!

  3. mariana spune:

    uf.ti-am scris mult da n-a mers!am facut patratelele au iesit f.bune!asa a crescut aluatul ca am oprit si pt.saratele!eu am mai pus in plus ciuperci proaspete de cultura+frunze de busuioc si….!alta data o fac numai din portie dubla!Laura postezi ceva bunataturi de sf.RUSALII-ceva f.bun ,consistent si nu trebuie sa fie cu briz-brizuri!patratelele vor fi obisnuinta!ele sint bune cu o salata de vara-si ai rezolvat o masa!te pup si te astept cu drag!

  4. Laura spune:

    Edith,pazea ca arunc una bucata picanta si crocanta.Dupa ce o gusti sa-mi spui daca ti-a placut!!Mai Edith ,la ce minuni esti in stare sa faci,e imposibil sa nu-ti iasa astea.Sunt atat de usor de facut…Te pup!!

  5. Laura spune:

    Ma bucur Mariana ca ai fost multumita de patratele si cu drag voi posta ceva de Rusalii numai ca nu prea stiu ce…inca.S-ar putea sa fiu in Umbria de Rusalii,la hotel,deci inca nu stiu sigur daca o sa apuc sa fac ceva.Eu te pup si daca ai vreo idee de meniu,te astept cu sugestii…cu mare drag,ca intotdeauna!!

  6. mariana spune:

    Nu iti face probleme daca nu vei avea timp!lasa pe alta data si atunci vor fi bine venite pt.mine!cu drag ti-as trimite un meniu dar sint f.f.ocupata:azi am fost la o lansare de carte a lui Dan Puric(aveam si cartea si am pierdut 3 ore,apoi am vizionat putin meciul,am framintat piine cu seminte,si un chec!si ma preg.miine sa gatesc de sf.Rusalii si sotul merge pe o sapt.in delegatie si trimit iar pachet la fica mea!deci f.ocupata!dar poate alta data scuze ca-s grabita tare!Sarbatori frumoase!daca nu-ti mai scriu si te imbratisez cu mult drag!poate era mai bine un e-mail!dar asta e!pupici!

  7. mihaela spune:

    laura am facut aseara patratele,au iesit delicioase;eu am inlocuit untura cu unt.

    acum vreau sa fac painicile scotiene caci merg bine la pachetul sotului.

    te pup

  8. Laura spune:

    Mihaela iti multumesc tare mult ca l-ai incercat si ma bucur mult ca v-a placut.Sper sa-ti placa si painicile daca le incerci.Te pup si inca o data multumesc!!

  9. ISABELA spune:

    Laura, le-am facut si eu in we asta, pun reteta pe blogul meu tarziu, au iesit suuuper bune si mi-au crescut asa de mult 😛

    Pupici

  10. Micul spune:

    Laura multumesc pentru reteta.
    Excelente au iesit.N-am avut untura, si am pus mai mult unt.
    De abia astept sa activezi din nou pe blog.
    Acomodare usoara in Germania.

  11. Laura spune:

    Micul ma bucur mult de tot ca ti-au placut patratelele. Imediat ce o sa ma acomodez cat de cat cu produsele de aici voi reveni cu noi retete. te pup!!

  12. Ionela spune:

    Excelente! Le-am incercat si eu, bineinteles, cu ce am avut prin frigider si au crescut neasteptat de bine, desi nu am avut o faina foarte buna! Le-am facut cu rozmarin, o nebunie, ce mai! Satioase si gustoase! Multumesc mult, scumpa mea!

  13. Anonymous spune:

    Le-am facut si eu : delicioase;am folosit exact reteta si au iesit identice; crocante si nepicante ptr ca au papat si copilasii 🙂 miremirc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor