Mancare de Pui sub Capac de Paine

FacebookEmailPrintFriendlyShare

Mancare de pui sub capac de paine

Ador mancarea de pui!! Nu am crezut niciodata sa ajung sa spun despre o mancare de pui ca a fost pur si simplu divina, si asta, pentru ca nu iubesc in mod deosebit carnea de pui.

In general nu sunt un fan al mancarurilor cu sos si de cate ori cumparam  pui prefer sa il gatesc intreg si cat mai condimentat pentru ca are o carne destul de fada. Printre preferatele noastre se numara si Puiul in crusta de sare, Puiul la rotisor si Puiul umplut cu lamaie.

Ei bine, antipatia mea fata de mancarea de pui, a disparut complet imediat dupa ce am gustat din aceasta mancare care are un gust cu totul special si asta datorita vasului de lut in care a fost pregatita si a capacului de paine care a conservat toate aromele.

Pentru ca se apropie Pastele, recomand acest tip de preparare pentru stufatul de miel. Eu am sa-l pregatesc in acest mod si sunt convinsa ca va avea un gust delicios plus ca este de efect sa il prezentati musafirilor dumneavostra sub acest capacel minunat de paine.

Ingrediente – Mancare de pui sub capac de paine

  • 1 kg de pulpe de pui
  • 400 gr rosii
  • 100 gr masline
  • 1 catel usturoi
  • 1 pahar vin alb
  • 400 gr ciuperci champignon
  • 2 rosii deshidratate
  • 1 ardei iute uscat
  • patrunjel
  • 2 frunze de dafin

Ingrediente capac de paine

  • 300 gr faina
  • 10 gr drojdie proaspata
  • cca 160 gr apa calduta
  • 1 lingura ulei de masline
  • 5 gr sare

In plus

  • 1 lingura de faina
  • 2 linguri de apa

Mod de preparare

  • Intr-un vas de lut, punem la calit in 2-3 linguri de ulei de maline, 1 catel de usturoi necuratat dar zdrobit cu muchia unui cutit. Dupa 2 minute, adaugam pulpele de pui taiate in doua si le lasam pe foc mic pana prind culoare.
  • Dupa ce s-au rumenit, adaugam 1 pahar de vin alb iar in momentul in care alcoolul s-a evaporat adaugam maslinele, rosiile taiate in bucatele, ciupercile (daca sunt mari le taiem in doua, daca nu, le lasam intregi), rosiile deshidratate tocate marunt, patrunjelul tocat si foile de dafin,
Mancare de pui sub capac de paine
  • Acoperim cu capac si lasam la foc mic cca 30 minute. Din cand in cand, intoarcem puiul de pe o parte  pe cealalta.
Mancare de pui sub capac de paine
  • Intre timp, ne ocupam de capacul de paine. Punem intr-un vas faina iar in centru adaugam drojdia dizolvata in apa calduta si uleiule de masline. Incepem sa framantam si cand prinde consistenta adaugam sarea.
  • In functie de tipul de faina folosit, aluatul poate mai cere putina apa. Adaugati lingura cu lingura pana ce obtineti un aluat elastic care nu se mai lipeste de mana.
Mancare de pui sub capac de paine
  • Luam cratita de pe foc si o lasam cateva minute sa se racoreasca.
  • Intr-un vas micut, amestecam 1 lingura de faina cu cca 2 linguri de apa astfel incat sa obtinem un aluat fluid ca cel de caltite.
  • Intindem aluatul de paine intr-o foaie subtire, mai mare decat diametrul cratitei. Ungem cu o pensula bordura cratitei si cam 2 cm din partea exterioara a ei cu aluatul fluid, indindem aluatul de paine pe intreaga suprafata a cratitei si il presam bine. Aluatul fluid are rol de “lipici” asa ca nu va speriati ca o sa va treziti cu capacul in cratita pentru ca o data bagat la cuptor va creste frumos.
Mancare de pui sub capac de paine
  • Bagam vasul de lut in cuptor, la 180 grade, cuptor preincalzit pentru 30 minute sau pana ce capacul de paine se rumeneste frumos. Daca vreti sa faceti cateva decoratiuni din aluatul ramas, nu le adaugati pe capac decat dupa ce aceasta s-a umflat in cuptor.
  • Cand vedeti ca s-a bombat, deschideti usa cuptorului, adaugati decoaratiunile si inchideti repede usa cuptorului.
  • Il prezentati la masa cu tot cu capacelul de paine rumenit pe care il taiati in fata musafirilor.
Mancare de pui sub capac de paine
  • Capacul de paine are un gust absolut delicios asa ca poate fi servit alaturi de mancarica de pui.
  • Pofta buna va doresc!!
  • Puteti incerca aceasta reteta si cu alte tipuri de carne: porc, curcan, iepure, miel, vitel,etc.
Chicken casserole under bread lid
Recipe Type: Main
Author: Laura Adamache
Prep time: 30 mins
Cook time: 1 hour
Total time: 1 hour 30 mins
Serves: 6
My dislike towards chicken has completely disappeared once I tasted this dish which has a very special taste given by the clay pot it’s been cooked in and the bread lid which preserved all the flavors.
Ingredients
  • 1 kilo of chicken thighs
  • 400 grams of tomatoes
  • 100 grams of olives
  • 1 garlic clove
  • 1 glass of white wine
  • 400 grams of white button mushrooms (champignon)
  • 2 dried tomatoes
  • 1 dried chili pepper
  • Parsley
  • 2 bay leaves
  • For the bread lid
  • 300 grams of plain flour
  • 10 grams of fresh yeast
  • About 160 ml of warm water
  • 1 tablespoon of olive oil
  • 5 grams of salt
  • Other ingredients
  • 1 tablespoon of plain flour
  • 2 tablespoons of water
Instructions
  1. Cook a garlic clove (unpeeled but smashed with the side of a knife) in 2-3 tablespoons of olive oil, in a clay pot. After two minutes, add the chicken thighs cut in half and let them cook on low heat until they get lightly golden. Add in a glass of white wine and when the alcohol has evaporated, add the olives, the chopped tomatoes, the mushrooms (if they are larger, cut them in half, if not, leave them as such), the finely chopped dried tomatoes, the chopped parsley and the bay leaves.
  2. Cover with a lid and let them simmer for about 30 minutes. From time to time, turn the chicken from one side to the other.
  3. In the mean time, prepare the bread lid. Put the flour in a bowl and make a well in it. Add the yeast which has been dissolved in warm water and the olive oil. Start to knead and when it starts to get consistent add the salt.
  4. The dough may need a bit more water, depending on the type of flour used. Add the extra water, one teaspoon at a time, until the dough is elastic and it doesn’t stick to your hands.
  5. Take the pot off the heat and let it cool for a few more minutes.
  6. In a small bowl, mix 1 tablespoon of flour with 2 tablespoons of water so that you get a runny batter, like the pancake batter.
  7. Roll the bread dough in a thin sheet, larger than the diameter of the pot. Use a brush to cover the edge of the pot and about 2 cm of the outer side with the runny batter, stretch the bread dough over the entire top of the pot and make sure to press it down firmly. The runny batter acts as “glue” so don’t be scared that the lid will fall into the pot because once it reaches the oven, it will rise nice and evenly.
  8. Put the pot in the preheated oven at 180°C for 30 minutes or until the bread lid is nicely browned. If you want to make some decorations from the leftover dough, don’t add them to the lid from the beginning, but after it has risen in the oven. When you see it has risen, open the oven door, add the decorations then quickly close back the door.
  9. Serve it with the bread lid on and cut it in front of your guests. The lid is delicious so you may serve it with the casserole.
  10. You can make this dish using any type of meat: beef, pork, lamb, mutton, rabbit, turkey, venison.

Iti place reteta? Aboneaza-te acum si primesti retetele noi in adresa ta de e-mail

Comentarii

  1. mariana

    incercat…iesit grozav!!! imi venea sa topai de fericire!!! putin mai subtire trebuie sa fac foaia pentru capac…dar a crescut!!! iti multumesc Laura!!! iti doresc sa fii sanatoasa si la cit mai multe retete postate pe blog!!!
    te imbratisez cu drag,
    Mariana

    • Laura

      Sa-ti fie de bine, draga mea! Ma bucur tare mult ca ti-a reusit si placut.
      Pup dulce!

  2. Andreea

    Buna Laura, vroiam sa te inreb daca este obligatoriu sa pun rosii deshidratate? nu de alta dar mie mi se par foarte scumpe si unde am gasit am gasit numai la borcan foarte mare. Multumesc :)

    • Laura

      Draga mea, nu este obligatoriu sa pui rosii deshidratate. Intr-adevar, dau un gust tare bun, dar daca nu le pui, tot delicioasa iese mancarica.
      Pup!

  3. Cristina

    Am incercat-o azi… :-(..’capacul’ meu nu s-a copt in 30 min sa arate asa ca al tau, a stat la cuptor mai bine de o ora si in final tocanita mea a fost f uscata; reteta asta am ratat-o; doar ca aspect a fost incantatoare!

    • Laura

      Cristina, draga mea, nu trebuia sa fie neaparat ca al meu. Important era sa se coaca bine. Sigur ca s-a uscat mancarea daca ai lasat-o peste 1 ora la cuptor.
      Data viitoare, scoate-o neaparat dupa 30 de minute sau maxim 40 si daca vrei capacul mai colorat, unge-l cu putin ulei dar numai dupa ce s-a umflat in cuptor.
      Pup cu drag!

  4. Razvan

    Multumesc frumos, Laura.Gasisem pe net niste instructiuni, dar erau doar pentru cele nelacuite.Acum m-am linistit:)

    Iti doresc o saptamana minunata!

    P.S:Aceasta reteta arata minunat.O pandesc de multa vreme:)

  5. Razvan

    Draga Laura,doresc sa fac aceasta reteta de mult timp.Te rog frumos,spune-mi daca oala ta de lut e lacuita,deoarece a mea este si cum se pregateste prima data deoarece mie nu mi-au dat instructiuni de folosire .Am cumparat-o chiar astazi,special pentru aceasta reteta.Se poate tine direct pe foc sau este necesara o plita.Iti multumesc frumos,Laura.

    Retete minunate iti doresc.

    Razvan

    • Laura

      Razvan, si oala mea este lacuita. Inainte de-a o folosi pentru prima data trebuia sa o lasi la inmuiat, complet scufundata in apa rece, pentru 30-45 minute. Apoi o scoti si o stergi usor cu o carpa de bumbac. O umpli cu puiul si apoi o bagi la cuptor.
      Cand o cureti, incearca sa nu folosesti detergent comun parfumat. Foloseste un detergent natural, fara miros. Lutul este poros si absoarbe usor orice miros.
      Sopr la treaba!!!

  6. Carmina

    Eu iti multumesc Laura, pentru blog si pentru toate retetele postate! In weekend ma aventurez la un tiramisu cu nuci caramelizate :-). Esti foarte talentata! Te pup!

  7. Carmina

    Am reusit sa fac mancarica de pui, insa putin adaptata reteta din cauza lipsei ciupercilor.

    http://carmina.lazu.co.uk/post/16289064497/mancare-de-pui-sub-capac-de-paine

    • Laura

      Carmina, draga mea, arata absolut exceptional!! Te pupic cu mare drag si iti multumesc ca ai incercat-o!

  8. Carmina

    Asta seara incerc si eu aceasta reteta insa putin adaptata pentru ca nu am avut ciuperci in casa :(. Sper totusi sa iasa la fel de bun. Te-am “descoperit” acum cateva zile si de atunci ma tot perind pe site-ul tau. De cateva saptamani mi-a venit un chef nebun de a experimenta in bucatarie…Imi dau seama ca-mi lipsesc multe instrumente, dar incet incet, o sa le achizitionez pe toate. Foarte reusite pozele si vreau sa-ti spun ca ai un talent desavarsit! :-)

  9. Alice

    Rosii deshidratate?Astea ce rol au,Laura?
    Nu am acum, oricum, dar na, ca sa stiu pe viitor.

    • Laura

      Alice iubita, rosiile deshidratate dau o aroma mai accentuata de rosie si un gust usor dulceag mancarurilor unde sunt folosite.
      Poti linistita sa le excluzi daca nu le ai dar daca le intalnesti, cumpara-le pentru ca sunt foarte bune.
      Pup cu drag!

  10. Anonymous

    Te urmăresc de mult timp si întotdeauna apelez la tine când rămân fără idei,vreau de mult sa încerc reteta asta,dar nu găsesc vas :) Îmi poți spune ce diametru are? Multumesc,tine-o tot asa. Alexandra

  11. elena

    ma numesc elena si eu ti-am lasat comentariul in care iti spuneam de retele tale.cred ca in numarul 291 din 4 mai al suplimentului de sanatate si frumusete.nu stiu foarte sigur pentru ca nu locuiesc in tara dar am fost de sarbatori acasa si parintii mei sunt abonati la ziar si rasfoind ziarul si suplimentul am ramas uimita cand am vazut retele tale.adresa de mail a ziarului e urmatoarea redactiasm@informatia-zilei.ro

  12. Laura

    Anonim, multumesc tare mult ca-ti plac retetele mele.
    Te rog mult, imi poti spune in ce numar al ziarului au aparut aceste doua retete ale mele? Au cumva un site online sau un email de contact?
    Multumesc ca mi-ai spus draga mea!!

  13. Anonymous

    am descoperit de mult timp blogul tau si imi place ft mult.ti-am vazut reteta asta,cea de bavareza cu cafea si inca o reteta intr-un supliment de la ziarul informatia zilei din satu mare dar nu aveau trecuta sursa.si retele erau copiate cuvant cu cuvant.

  14. emiliatudor

    am facut si eu cu carne de miel,numai ca nu am pus masline si ciuperci,am pus cartofiori si mazare,porumb,a iesit deliciu.Mersi .Spor in continuare la cat mai multe retete minunate

Trackbacks

  1. Tocană de vită cu hribi şi păstârnac în sos de bere neagră « KissTheCook says:

    [...] bere neagră Într-o zi pe când frunzăream site-ul Laurei Adamache, am dat peste o reţetă de pui sub capac de pâine şi mi-am adus aminte de tocanele din vită sau miel mâncate în Dublin. Majoritatea vaselor în [...]

Lasa un comentariu:

Vrei sa faci reteta de mai sus? Ai nevoie de ajutor? Ai facut-o? Ti-a placut? Impartaseste cu noi impresiile tale!


+ 1 = 9

Editare comentariu:
Pot fi utilizate etichete si atribute HTML in redactarea comentariului.