Briose cu ciocolata si lapte condensat


Briose pufoase cu ciocolata, reteta video si text, pas cu pas

Briose pufoase cu ciocolata

Briose cu ciocolata si lapte condensat, foarte pufoase si simplu de facut. Reteta text si reteta video briose pufoase.

Ieri, desi era destul de cald, am aprins cuptorul pentru aceste delicioase si pufoase briose. Laptele condensat este ingredientul cheie al acestor briose, deci nu poate fi inlocuit cu lapte de vaca sau lapte vegetal. Eu le-am facut de data asta cu bobite de ciocolata neagra, dar puteti folosi stafide, fructe confiate etc. Isi pastreaza prospetimea chiar si 3 zile, pastrate intr-un recipient de plastic inchis ermetic.

Datorita laptelui condensat aceste briose ies incredibil de pufoase, se rup in fasii, sunt irezistibile. Cu greu m-am abtinut sa nu mananc doua briose. Pentru ca laptele condensat este indulcit, am mai folosit doar 50 g de zahar pentru briose cu un gust perfect echilibrat.

Metoda de impletire a brioselor este identica cu cea a cozonacului Treccia Russa (click aici pentru reteta). Va recomand cu mare drag aceasta reteta de briose impletite, vor fi pe placul intregii familii.

Mai multe retete de briose gasiti mai jos:

Briose cu ciocolata – Ingrediente (10 bucati)

Aluat de briose pufoase

  • 500 g faina pentru aluaturi
  • 15 g drojdie proaspata/5 g drojdie uscata
  • 130 ml lapte condensat indulcit
  • 180 ml lapte de vaca
  • 50 g zahar tos fin
  • 1 ou mediu
  • 100 g bobite de ciocolata
  • 60 g unt moale
  • 1 varf cutit sare
  • esenta de vanilie dupa gust

Pentru uns aluatul de briose pufoase

  • 75 g unt moale

Pentru uns briosele inainte de coacere

  • 1 galbenus de ou + 2 lingurite lapte
  • zahar tos
  • zahar pudra vanilat

Briose pufoase cu lapte condensat – RETETA TEXT SI VIDEO – preparare pas cu pas

  • Punem faina in vasul robotului, adaugam drojdia uscata si amestecam.

Daca folosim drojdie proaspata, o punem intr-o cescuta, adaugam un sfert de lingurita de zahar si amestecam pana cand drojdia se lichefiaza. O punem in centrul fainii si urmam pasii de mai jos

  • Adaugam laptele de vaca usor caldut (atentie sa nu fie fierbinte), laptele condensat, oul, zaharul si incepem sa framantam. Cand aluatul capata consistenta adaugam sarea, esenta de vanilie si treptat untul, cate 20 de grame o data.
  • Mixam pana cand aluatul devine elastic (cca 15 minute la robot).
  • Punem aluatul intr-un vas usor uns cu ulei si il lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.

Cel mai bun loc in care aluatul poate fi pus la dospit este cuptorul. Incalzim cuptorul pentru cca 5-6 minute la 180°C, apoi il stingem si introducem vasul cu aluat inauntru. Vasul trebuie acoperit cu folie de plastic alimentara.

  • Dupa ce aluatul a dospit, il rasturnam pe masa foarte usor pudrata cu faina si il impartim in 10 bucati, de cca 90 g fiecare.
  • Intindem fiecare bucata de aluat intr-o foaie dreptunghiulara, groasa de cca 5-6 mm.
  • Ungem fiecare foaie cu unt, apoi adaugam cate 1-2 lingurite de bobite de ciocolata.
  • Rulam fiecare foaie, incepand cu latura scurta a foii, apoi rulam sulul obtinut pana cand se lungeste putin.
  • Taiem ruloul pe lungime in doua bucati, apoi le impletim si formam un cerc, sigiland foarte bine capetele.
  • Punem briosele in tava de cuptor, tapetata cu hartie de copt, lasand un spatiu de cca 3-4 cm intre ele, si le lasam sa dospeasca inca 30 de minute.

Briose cu ciocolata si lapte condensat detaliu

  • Dupa ce au dospit, le ungem cu amestecul de galbenus si lapte si le pudram cu zahar tos.
  • Le coacem in cuptorul preincalzit la 180°C, treapta centrala a cuptorului, caldura si de jos si de sus, pentru cca 20 de minute sau pana cand capata o frumoasa culoare aurie.

Briose cu ciocolata si lapte condensat detaliu

  • Le scoatem din cuptor, le asezam pe un gratar si le lasam sa se raceasca cateva minute.
  • Pudram briosele cu zahar pudra vanilat si le gustam cu mare pofta!

RETETA VIDEO DE BRIOSE – mai jos aveti reteta video a acestor pufoase briose

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Briose cu ciocolata si lapte condensat
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor