Mancare de linte, reteta italiana pas cu pas
Mancare de linte, reteta italiana Lenticchie in umido, fara carne, ideala pentru vegetarieni sau ca reteta de post cu legume.
Mancarea de linte cu legume este una dintre preferatele mele. Se face rapid, in maxim 45 minute este gata, si are un gust absolut delicios. Astazi va propun reteta italiana de linte cu legume (Lenticchie in umido) asa cum se gateste in Umbria. Am folosit o linte care nu are nevoie de inmuiere, deci timpul de preparare este scurt. Aceasta mancarica de linte se poate prepara si de cei care tin o dieta vegetariana sau daca tinem post si ne dorim ceva bun ca fel principal.
Mami a mea adora lintea si facea o supa extraordinar de gustoasa cu linte si usturoi. Am invatat de la ea sa iubesc aceasta minunata leguma.
Puteti manca lintea simpla, asa cum am facut eu, cu 2 felii mici de paine prajita, frecate cu usturoi si stropite cu ulei de masline, sau ca garnitura langa carnati sau friptura. Sotul meu a mancat-o cu carnati de casa si trebuie sa recunosc ca am gustat si eu o bucatica de carnat. Minunata combinatia dintre linte si carne!
De ce sa consumam linte?
- Este bogata in caroten, proteine, calciu, fosfor, fier, sodiu, acid folic, vitaminele A, B1, B2, B6, C.
- Stimuleaza sistemul nervos si productia de hemoglobina.
- Are un indice glicemic scazut, asadar si diabeticii o pot introduce in dieta lor.
- Ajuta la scaderea colesterolului si glicemiei.
Va propun sa incercati si aceste retete cu linte, deosebit de gustoase si simplu de facut:
Iata cum se face aceasta mancare de linte si legume.
Mancare de linte si legume – Ingrediente (4 persoane)
- 400 g linte
- 1 ceapa mica alba
- 2 morcovi medii
- 1 tulpina telina apio
- 2 catei de usturoi
- 2 frunze dafin
- 3 linguri ulei de masline
- 200 ml suc de rosii
- 1 L supa de legume
- sare dupa gust
- piper dupa gust
Mancare de linte – Preparare pas cu pas
Eu am folosit linte care nu are nevoie de inmuiere. Va recomand sa folositi o astfel de linte pentru ca timpul de preparare este mult mai scurt. Cititi cu atentie eticheta de pe punga cu linte ca sa va asigurati daca are sau nu nevoie de inmuiere.
- Punem lintea intr-o sita deasa, o spalam sub jet de apa rece si o lasam la scurs.
- Tocam potrivit ceapa, morcovii, telina apio si usturoiul.
Legumele nu trebuie tocate foarte marunt, dar nici foarte mare. Bobitele de linte sunt vedetele acestei retete, deci legumele trebuie sa fie tocate astfel incat sa nu le eclipseze.
- Punem uleiul intr-o cratita si adaugam legumele tocate (ceapa, morcovii, telina, usturoiul).
- Le sotam, pe foc moderat, pentru cca 2 minute sau pana cand ceapa devine translucida.
- Adaugam lintea si amestecam bine.
- Amestecam supa de legume cu sucul de rosii.
- Punem 1 polonic de supa de legume (cca 300 ml), adaugam frunzele de dafin, sare si piper proaspat rasnit, dupa gust.
Adaugam supa cat sa acopere lintea, nu mai mult. Procedam ca la risotto. Mancarea de linte nu trebuie sa aiba prea mult sos, iar lintea trebuie sa isi pastreze forma dupa fierbere. Daca bobul de linte are cojita crapata, inseamna ca a fiert prea mult.
- Dupa ce lichidul a scazut, mai adaugam un polonic de supa si fierbem in continuare. Gustam lintea, iar in momentul in care este fiarta, nu mai adaugam lichid.
- Stingem focul, acoperim cratita cu un capac si lasam mancarea de linte sa se odihneasca cca 10-15 minute. O servim cu pofta, cu felii de paine prajita frecate cu usturoi si stropite cu ulei de masline sau, ca sotul meu, cu carnati de casa.
Pofta buna!
Felicitări ANGELA CİOARA
Cum procedam cu lintea la conserva? Cat o ladam sa fiarba cu legumele?
Va mulțumesc pentru răspuns! ❤️
Este pentru prima dată în viață, când lintea mi-a intrat în cratiță, sper să îmi reușeacă rețeta postată!
Felicitari, foarte bun articolul, o reteta minunata!
Ma bucur mult ca ti-a placut.
Foarte gustoasa mancarea de linte; eu am folosit linte neagra bio. Am mancat-o cu patrav copt la friteuza cu aer. Felicitari pentru retete si cat mai multe aprecieri pozitive. Imediat ce gasesc fenicul incerc si reteta de supa crema; sunt fan fenicul.