Vinete fripte, garnitura italiana simpla si rapida
Vinete la gratar cu sos de ulei de masline, garnitura simpla si rapida pentru fripturi sau peste. Pas cu pas reteta cu vinete fripte, ingrediente si mod de preparare.
Ador aceasta salata de vinete la gratar! Stiti cat sunt de gustoase langa o friptura sau peste la gratar? Curcubeu pe cerul gurii. Se fac foarte foarte simplu si se pot conserva in frigider, intr-o casoleta cu capac, 3-4 zile. De multe ori fac si bruchette cu aceste felii de vinete fripte, le mananc simple sau cu branza maturata de capra.
Ca sa obtinem niste felii de vanata perfecte, trebuie sa le taiem la o grosime de jumatate de centimetru. Daca le taiem foarte subtiri, acestea se vor usca si nu vor absorbi cum trebuie sosul de ulei de masline. Gratarul trebuie sa fie foarte bine incins, il lasam pe foc mare cateva minute (nu ungem cu ulei gratarul), apoi frigem feliile de vanata. Nu va faceti probleme, nu se vor lipi de gratar.
Pentru sosul de ulei de masline, avem nevoie de foarte putine ingrediente: ulei de masline, otet de mere, usturoi, patrunjel proaspat, oregano, sare. Eu am pus si un ardei iute, dar daca nu va place gustul picant, puteti sa nu il folositi.
Dupa ce formam straturi de vinete fripte si sos, vom pune platoul in frigider pentru minim 3-4 ore, dar cel mai bine este sa le lasati peste noapte. In acest fel vinetele au timp sa absoarba tot sosul delicios. Astept cu drag sa incercati aceasta reteta cu vinete, este minunata.
Si daca va plac vinetele, iata aici cateva recomandari delicioase:
Vinete la gratar, garnitura pentru fripturi sau peste – Ingrediente (4-6 pesroane)
- 2 vinete mari
- 12 linguri ulei de masline
- 3 linguri otet de mere/otet de vin alb
- 2 linguri pline patrunjel tocat
- 1 catel de usturoi
- 1 lingurita mica oregano uscat
- sare
- 1 ardei iute mic (optional)
Vinete la gratar – Preparare pas cu pas
- Spalam vinetele si le stergem. Nu curatam coaja vineteleor. Taiem vinetele in felii de 1/2 cm, apoi taiem fiecare felie in doua jumatati.
- Incalzim foarte foarte bine gratarul, cca 2-3 minute, si adaugam feliile de vanata. Nu le suprapuneti!
- Le frigem la foc mediu, 2-3 minute pe fiecare parte, sau pana cand se formeaza dungutele specifice, apoi le scoatem de pe gratar si le asezam pe o farfurie.
- Continuam in acest fel pana cand frigem toate vinetele. Eu le-am fript in 3-4 transe.
- Pentru sos, amestecam uleiul de masline cu otetul, patrunjelul tocat marunt, oregano, catelul de usturoi tocat, sare dupa gust si, daca doriti, un ardei iute mic proaspat tocat marunt.
Puteti folosi si ardei iute uscat. Daca nu vreti sa fie foarte iute, eliminati semintele. Eu va recomand sa nu renuntati la ardei, da un gust minunat acestui preparat.
- Punem 2-3 linguri de sos intr-un vas/platou/farfurie.
- Adaugam un strat de felii de vanata.
- Punem peste vinete alte 2-3 linguri de sos si formam un alt strat.
- Continuam astfel pana cand terminan vinetele. Ulimul strat trebuie sa fie si el uns cu sos.
- Acoperim vasul cu pelicula alimentara sau cu capac, daca vasul vostru are capac ermetic, si il punem in frigider pentru minim 3-4 ore.
- Aceasta garnitura de vinete este excelenta cu carne de porc, vita, pui, peste, la gratar sau la cuptor sau, asa cum am spus mai sus, cu felii de paine prajita.
Pofta buna!
Bună seara, dragă Laura! Îti mulțumesc pentru retetele tale delicioase! Crezi că aş putea încerca reteta cu felii de dovlecei? Mulțumesc ☺!
Draga mea, sigur ca da. Cu mult drag!
Exact la fel pregatesc si eu vinetele,este o reteta din Italia,doar ca eu folosesc busuioc sunt delicioase,ne plac foarte mult ,noi le folosim la mic dejun pe paine prajita , cu telemea de capra maturata si rosii,Yammy .
I-mi place reteta si modul de a le prepara!BRAVO!