Tarta cu crema de lamaie, un desert minunat cu gust acrisor
Tarta cu crema de lamaie este absolut minunata! Are un gust usor acrisor care se potriveste de minune cu blatul pufos si capsunele. Daca nu aveti capsune, le puteti inlocui cu afine, zmeura sau mure.
Tartele clasice sunt compuse dintr-un aluat fraged cu un minunat gust de unt si sunt atat de gustoase incat cu greu le poti rezista. Sincer, pana acum nu am intalnit nicio persoana care sa nu iubeasca tartele cu aluat fraged, crema de vanilie si fructe.
Iarna si toamna le fac foarte des, umplute cu crema de vanilie, fistic sau de ciocolata, dar vara prefer un aluat mai lejer, fara unt, cel putin la fel de bun ca aluatul fraged. Crema, si ea lejera si usor acrisoara, este perfecta pentru acest aluat tip pandispan, iar lichiorul limoncello poate fi inlocuit cu suc de lamaie, asta in cazul in care din tarta vor gusta si cei mici.
Am refacut aceasta tarta cu crema de lamaie de Revelion, a fost un succes si a disparut imediat de pe platou. Va recomand sa incercati aceasta prajitura pufoasa cu crema cat mai curand, sunt sigura ca o sa va placa si voua.
Tarta cu crema de lamaie si fructe – Ingrediente forma tarta 28 cm diametru
Ingrediente aluat tarta
- 100 g faina
- 50 g amidon de porumb
- 2 oua
- 100 g zahar
- 75 ml ulei arahide/floarea soarelui
- 3 g praf de copt
- 1 lingurita coaja lamaie rasa
- 1 varf cutit sare
Ingrediente crema de lamaie
- 200 ml apa
- 50 ml lichior limoncello
- 50 ml suc de lamaie proaspat
- 25 g unt moale
- 125 g zahar
- 50 g amidon de porumb/40 g faina
- 125 g frisca naturala mixata
- 1 lingurita rasa coaja de lamaie
Aluat tarta cu crema de lamaie – Mod de preparare
- Punem ouale intregi si uleiul intr-un vas ingust si inalt si le mixam pana cand se deschid la culoare si rezulta usor cremoase (circa 3-4 minute).
- Adaugam zaharul si coaja de lamaie rasa si mixam pana la completa omogenizare.
- Amestecam faina, amidonul, sarea si praful de copt si le cernem. Le adaugam treptat in compozitia de ou si ulei si amestecam cu o lingura, de jos in sus, pana obtinem un aluat omogen.
- Punem aluatul in forma de tarta tapetata cu unt si faina. Il nivelam frumos si il introducem in cuptorul preincalzit la 180°C.
- Coacem blatul de tarta pentru cca 20 de minute sau pana cand se rumeneste uniform.
- Il scoatem din cuptor, il lasam 2-3 minute in forma, apoi rasturnam blatul pe un gratar si il lasam sa se raceasca complet.
Crema de lamaie pentru tarta – Mod de preparare
- Intr-o craticioara mica amestecam zaharul, amidonul si coaja de lamaie rasa. Adaugam treptat apa si lichiorul limoncello si amestecam pana la omogenizare.
- Punem craticioara pe foc foarte mic, adaugam untul moale si fierbem crema, amestecand-o continuu, pentru cca 6-7 minute sau pana cand capata o consistenta densa, asemanatoare cremei de vanilie.
- Stingem focul, adaugam sucul de lamaie si amestecam pana il inglobam perfect in crema.
- Acoperim suprafata cremei cu folie de plastic alimentara (folia trebuie asezata exact peste crema), o intepam din loc in loc cu o scobitoare si o lasam sa se raceasca complet.
- Dupa ce s-a racit, adaugam frisca si o incorporam in crema cu miscari delicate, de jos in sus.
Tarta cu crema de lamaie – Asamblare
- Umplem blatul de tarta cu crema de lamaie si o nivelam cu o spatula.
- Ornam tarta cu capsuni proaspete taiate in bastonase subtiri si cateva frunzulite de busuioc grecesc, foarte parfumat si perfect potrivit in combinatie cu crema de lamaie si capsunile.
- Servim tarta cu crema de lamaie, cu pofta, este foarte parfumata si racoroasa.
Sfaturi pentru o tarta cu crema de lamaie perfecta!
- Lichiorul poate fi inlocuit cu aceeasi cantitate de apa. Daca alegem aceasta varianta, vom folosi 250 ml apa si dupa ce crema a fiert, adaugam 50 ml suc de lamaie proaspat.
- Daca doriti puteti insiropa usor blatul cu un sirop de lamaie. Pentru sirop, amestecam 50 ml apa cu 1 lingurita coaja de lamaie rasa si 50 g zahar. In momentul in care zaharul este complet topit, stingem focul si il lasam sa se raceasca. Insiropam discret blatul cu ajutorul unei pensule de silicon.
- Forma mea de tarta are o denivelare in partea centrala, deci dupa coacerea blatului il vom rasturna pe un gratar si il vom umple in aceasta pozitie cu crema de lamaie.
Nu ati scris cat zahar trebuie la crema
Am avut probleme cu computerul.de aceea nu am agsit reteta mai devreme.
O voi face fara nici o teama,sunt sigura ca va fi buna.
Multumesc!
Elena, draga mea, ma bucur ca ai rezolvat problema cu calculatorul. Abia astept sa imi spui cum a iesit tarta.
Te pup!
Multumesc, Laura!…Foarte bun tarta, am facut-o si eu…
Ma bucur mult, draga Mirela. Sa iti fie de bine!
Foarte buna crema! Am folosit-o de 2 ori pentru un tort cu blat de biscuiti. Usor de facut. Imi place. Delicios!
Multumim!
Sa va fie de bine, draga mea!
se pot folosi fructe inghetate pentru decor?
Bianca, da, dar in acest caz trebuie sa ornezi tarta exact inainte sa o consumi.
Woow.. abia aștept sa fac tarta asta. Dar tot nu înțeleg ce fel de tava ai.. Ma uitam pe amazon sa o cumpăr dar nici nu știu la ce sa dau căutare..