Pandispan cu fructe

28 comentarii

Pandispan cu caise, prajitura pufoasa fara praf de copt

Pandispan cu fructe cuburi
Pandispan cu fructe , reteta prajitura pufoasa cu caise

Pandispanul clasic, asa cum il cunoastem astazi, este derivat dintr-un preparat de baza inventat in anul 1700, de un patiser genovez, Giovan Battisata Cabona, care, impreuna cu marchizul Pallavicini, in serviciul caruia se afla de mai multi ani, a ajuns in Spania, la curtea regelui Ferdinand. Cu prilejul unui banchet, Cabona a prezentat un desert incredibil de lejer si pufos, botezat in onoarea orasului de origine al bucatarului, pate génoise.

In timp, din reteta de pate génoise s-a nascut o reteta mai simpla, dar la fel de gustoasa, Pan di Spagna (pandispan). Diferenta dintre cele doua consta in modul de preparare si ingrediente. Pate génoise este preparat la cald, ouale fiind mixate cu zaharul la bain-marie, acestea devenind spumoase datorita actiunii caldurii. Printre ingredientele pate génoise-ului se numara si untul, acesta fiind exclus din prepararea pandispanului. Pandispanul se preparara la rece, ouale sunt mixate cu zaharul pana cand isi tripleaza volumul, apoi faina, intotdeauna cernuta, se incorporeaza cu grija in compozitia de oua, amestecand de jos in sus, asttfel incat compozitia sa fie aerata. In ambele retete nu exista praf de copt, sa nu uitam asta.

Pandispanul poate fi transformat, cu ajutorul fructelor de sezon, intr-o delicioasa prajitura cu fructe. Mai jos va propun un pandispan cu caise, lejer, delicios, de vara.

Insa ce ne facem cand intr-o reteta intalnim un pandispan copt intr-o forma rotunda de 20 cm diametru, de exemplu, si noi vrem sa-l coacem intr-o forma patrata sau dreptunghiulara? Cum ne descurcam cu ingredientele daca vrem un pandispan pentru 6,10,12 persoane? Nimic mai simplu. Iata cum procedam.

Reteta mea de pandispan este foarte simpla, sper ca o cunoasteti deja, daca nu, regula este urmatoarea: pentru 1 ou mediu, folosim 30 g zahar si 30 g faina si bineinteles nelipsitul varf de cutit de sare care are rolul de a-i accentua gustul. Acest varf de sare este magic in orice prajitura, nu doar in pandispan.

Raport intre forma rotunda si forma patrata

  • Daca folosim o forma patrata pentru o reteta de pandispan care prevede coacerea intr-o forma rotunda, trebuie sa scadem 2 cm din diametrul formei rotunde. Exemplu: avem un pandispan copt intr-o forma rotunda de 18 cm diametru. Vom folosi o forma patrata de 16 cm pentru aceleasi ingrediente. Pentru o forma rotunda de 20 cm, folosim o forma patrata de 18 cm. Simplu, nu?

Raport intre forma rotunda si forma dreptunghiulara

  • Daca dorim sa inlocuim forma rotunda cu una dreptunghiulara, calculam diametrul formei rotunde pentru latura lunga a formei, iar din latura scurta  scadem 3-4 cm. In cuvinte mai simple, daca avem un pandispan rotund de 18 cm, acesta va fi copt intr-o forma dreptunghiulara de 18×15 cm. Deci in cazul tavilor dreptunghiulare doar latura scurta va fi modificata, cu 3-4 cm, ideal ar fi doar cu 3 cm ca sa obtinem aceeasi inaltime.

Raport intre forma rotunda si forma inima

  • Pentru torturile sau prajiturile in forma de inima, atat de populare de Sfantul Valentin, folosim aceleasi ingrediente ca pentru formele rotunde de aceeasi dimensiune.

In tabelul de mai jos va prezint raportul dintre forme si ingredientele ncesare pentru pandispanul clasic sau cel cu fructe.

 

raport intre ingrediente si forme de copt tabel

Reteta pandispan cu fructe (forma rotunda 18 cm/forma dreptunghiulara 18×15 cm)

Ingrediente – Pandispan cu fructe 

  • 4 oua medii
  • 120 g zahar
  • 120 g faina
  • 1 varf cutit sare
  • 150 g caise + 1 lingura faina 

Preparare – Pandispan cu fructe

  • Punem ouale intr-un vas, adaugam zaharul si un varf de cutit de sare si mixam pana cand compozitia se deschide la culoare si isi tripleaza volumul. (cca 10-15 minute cu un mixer clasic).
  •  Adaugam treptat faina cernuta si amestecam cu o lingura sau paleta de silicon, cu mare grija, de jos in sus, dinspre centru spre exterior.

Pandispan cu fructe preparare

  • Punem aluatul intr-o forma tapetata cu unt si faina si nivelam cu foarte mare grija suprafata.
  • Taiem caisele in jumatati, eliminam samburele si le taiem in cubulete mici. Pudram uniform cubuletele de caisa cu 1 lingura de faina si le asezam pe deasupra compozitiei pandipasnului.
  • Coacem pandispanul in cuptorul preincalzit la 180°C pentru cca 25 minute sau pana cand este rumenit uniform.

Pandispan cu fructe preparare

  • Scoatem tava din cuptor, lasam prajitura sa se raceasca 5-10 minute, apoi o pudram cu zahar pudra vanilat si o taiem in cuburi.

Pandispan cu fructe sectiune

Pofta buna!

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Pandispan cu fructe
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi
4.51star1star1star1star1star Based on 19 Review(s)

28 Comentarii

  1. Cojocaru Georgeta

    Buna ziua!
    Am facut checul pufos cu frisca!!!
    Nu am mancat ceva mai bun! Multumesc mult!
    Am facut acelasi chec si cu visine si a fost foarte bun!
    Desigur, am facut multe alte retete de la dv si au iesit MINUNATE!
    Multumesc ffff MULT!
    Vacanta frumoasa si spor in toate!
    Cu tot dragul si toata consideratia,
    Georgeta Cojocaru

    • Draga mea, ma bucur mult ca ti-a placut checul.
      Te imbratisez cu drag!

    • la cuptor pe gaz, am lasat la copt cca 30 min la foc mediu spre mare. A iesit foarte bine insa fructele (prune) s-au dus in jos si datorita lor, fiind zemoase, blatul a iesit umed. Dar este foarte bun! Cred ca depinde ce fructe folosim. Reteta pentru pandispan este super ok

    • Draga Andreea, cuptorul pe gaz este un pic mai dificil decat cel electric. Data viitoare incearca sa folosesti fructe mai putin zemoase.
      Sa iti fie de bine! Ma bucur ca ti-a placut.

  2. Apostol Viorica

    Imi placeee!Arata supeeer!

  3. Am incercat reteta de pandispan cu fructe si desi am respectat pasii si cantitatile, pandispanul meu nu a crescut suficient iar partea de jos, cam jumatate de centimetru, a ramas nefacut, mai mult coca. In rest a iesit pufos cum ar trebui. Aveti idee unde am gresit oare? Multumesc.

    • Draga Antonia, ai pudrat bucatile de fruct cu faina? Daca aluatul era pufos si fructele tavalite prin faina, nu ar fi trebuit sa iasa crud.
      Ce tip de cuptor folosesti? Pe gaz sau electric?
      Cu drag!

    • Si eu am patit exact acelasi lucru, Antonia. Da, am pudrat fructele cu faina in prealabil. Am cuptor electric, l-am setat pe caldura atat de sus, cat si de jos, la 180 grade.
      Am termometru care imi indica atunci cand prajitura este coapta. Era coapta, insa aluatul s-a separat in straturi, iar jos a ramas un strat subtire, usor elastic. Nu era nefacut, doar ca ingredientele par sa se fi separat ciudat

  4. Si eu am respectat reteta și cantitățile date. Am pudrat și fructele cu faina din belșug și tot crud a ieșit la mijloc.
    Nu imi dau seama ce am greșit. Menționez ca folosesc cuptor electic.
    În rest, a ieșit foarte gustos.

    • Rulu, daca a iesit crud, inseamna ca nu a fost copt suficient. Intotdeauna, inainte de a scoate o prajitura din cuptor, infige o scobitoare in centrul prajiturii. Daca iese curata, prajitura este gata, daca iese umeda, o mai lasi 5 minute in cuptor si repeti testul.
      Timpul de coacere din reteta este relativ. Cuptorul meu a copt pandispanul in 25 de minute, dar asta nu inseamna ca acest timp este valabil si pentru cuptorul tau, indiferent daca este electric sau pe gaz.

  5. Am facut pandispanul cu toate fructele pana acum, mie mi-a iesit mereu minunat! Cred ca secretul e ca ouale sa fie bine bine batute, nu am mai mixat niciodata asa mult pana acum. In cazul in care reduc cantitatea de zahar, iese la fel de pufos? Influenteaza cu ceva? I-as face si buburuzei mici. Multumesc Laura pentru reteta asta, a intrat la favorite in caietel ☺️.

    • Draga mea, asa este, secretul acestui pandispan consta in mixarea perfecta a oualelor. Nu iti recomand sa reduci cantitatea de zahar. La pandispan, pentru o reusita perfecta, folosim mereu pentru fiecare ou, 30 g de zahar si 30 g faina. Te imbratisez cu drag!

  6. Pot sa o fac fara mixer si sa zbat la tel daca da spunetimi cum!🤔🤔🤔

  7. Am pandispanul la cuptor de 35 de minute . L-am incercat deja de doua ori si inca nu e facut . Am respectat totul, pas cu pas , dar pandispanul este crud si nu da semne decat ca se arde la exterior ….

  8. Am revenit sa spun ca am taiat prajitura si e minunata ! A fost nevoie de mult mai mult timp sa se faca cum trebuie . In jur de 45 de minute . Pacat ca nu pot sa pun o poza

    • Draga mea, ma bucur mult ca ti-a placut pandispanul. Timpul de coacere difera de la cuptor la cuptor, de aceea este bine sa testam prajiturile cu o scobitoare inainte de a le scoate din cuptor.
      Sa va fie de bine!

  9. Herisanu Ileana

    Desi nu ma asteptam sa iasa fara sa bat albusurile,a iesit super ok,am folosit visine,l-am copt cam 25-30 min in tava cu fun detasabil,tapetata cu hartie, in cuptor clasic pe gaz,intre treapta 1 si 2 de temperatura (dintre cele trei pe care le are cuptorul). In 30 minute nu a mai ramas nimic,s-a mancat tot 😋

  10. Multumesc pentru reteta!
    Eu am incercat cu prune si a iesit delicios!
    Cuptor electric, insa 45 de minute si la mine.
    O sa incerc si cu alte fructe! 🍓🍒🍑

  11. Am batut oualele 15 minute. Mi-a iesit pandispanul super bun! Pufos si complet copt! Sunt super fericita! Multumesc de ponturi!

  12. Eu am facut cu afine. Cuptor electric 30 min.Foarte bun…multumesc de reteta.As incerca si reteta din 1700.Se poate?

  13. Laura, rețeta ta este minunata! Mi-a ieșit ca la carte doar ca am lăsat spuma de albușuri la final. Știam aceasta rețeta simpla dintr-un caiet de prăjituri al bunicii, doar ca era vorba de proporții diferite. Secretul unu pandișpan pufos consta in separarea albusului de gălbenușuri. După ce faci crema de ou cu zahăr, adaugi faina, apoi albușurile bătute tari, spuma și mesteci cu grija de sus in jos, astfel încât sa nu spargi bulele de aer formate. Succesul e garantat! 🙂

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.