Tort de Craciun cu mousse de ciocolata alba

17 comentarii

Tort de Craciun cu mousse de ciocolata alba, reteta de tort pentru sarbatorile de iarna

Tort de Craciun felie

Tort de Craciun, tort cu mousse de ciocolata alba si straturi subtiri de pandispan. Un desert deosebit pentru masa de sarbatori.

Tortul de Craciun cu mousse de ciocolata alba si portocale este o propunere delicioasa pentru sarbatorile de iarna din acest an.  Straturile de pandispan pot parea destul de migaloase, dar pentru ca vom coace cate doua foi deodata si fiecare tava va sta in cuptor doar pentru 4 minute, prepararea lor se va incheia inainte de a ne da seama.

Va recomand cu mare drag sa incercati acest tort de Craciun, reteta nu este deloc complicata.

Tort de Craciun cu mousse de ciocolata alba – Ingrediente (tort 16 cm diametru)

Foi pandipaspan pentru tort de Craciun – Ingrediente 10-11 foi

  • 100 g faina
  • 50 g cacao
  • 6 oua medii
  • 150 g zahar
  • 1 pastaie de vanilie
  • 80 g unt
  • 1 varf cutit sare

Mousse de ciocolata si portocala – Ingrediente

  • 600 ml smantana naturala pentru frisca
  • 150 g zahar tos fin
  • 40 ml apa + 40 ml suc de portocala
  • 200 g ciocolata alba
  • 10 g gelatina foi
  • 1 portocala mare (doar coaja rasa)

Ornamente Tort de Craciun 

  • 300 g ciocolata alba
  • 100 g cca fulgi de nuca de cocos

Foi de pandispan – Mod de preparare

  • Punem oule intr-un vas incapator, adaugam un varf de sare, zaharul si semintele pastaii de vanilie si mixam pana cand isi tripleaza volumul si se deschid la culoare (cca 10 minute).
  • Amestecam faina si cacaua si le cernem. Le adaugam treptat in amestecul de oua si zahar si amestecam cu grija, cu miscari lente, de jos in sus.

Tort de Craciun preparare foi pandispan

  • La sfarsit adaugam in 2-3 transe untul rece topit si amestecam cu grija, de jos in sus, pana la incorporarea perfecta.
  • Desenam doua cercuri de 16 cm pe o bucata de hartie de copt si o asezam in tava de cuptor.
  • Punem in fiecare cerc 3 linguri de aluat si il nivelam cu grija.
  • Coacem cate doua foi deodata, in cuptorul preincalzit la 200°C, pentru 4 minute sau pana cand suprafata foilor capata un aspect mat.
  • Le scoatem din cuptor, le lasam 1 minut sa se raceasca in tava, apoi le decupam cu cercul de 16 cm in care vom monta tortul (le decupam doar daca marginile sunt inegale), le desprindem cu grija cu o paleta si le asezam pe un gratar unde le lasam sa se raceasca complet.

Tort de Craciun preparare foi pandispan coapte

  • Continuam in acest fel pana cand terminam toata compozitia pentru foile de pandispan. Mie mi-au iesit 11 foi, pentru reteta de tort de Craciun am folosit doar 10.

Mousse de ciocolata alba si portocala – Mod de preparare

  • Punem foile de gelatina intr-un vas, le acoperim cu apa rece si le lasam la inmuiat 10 minute.
  • Intre timp, mixam frisca rece din frigider pana cand formeaza varfuri. Ca sa obtinem o frisca mixata perfect, punem vasul si paletele mixerului in frigider cu 30 de minute minim inainte de a mixa frisca.
  • Topim ciocolata, taiata in bucatele mici, la bain-marie.
  • Punem apa, sucul de portocala, coaja rasa de portocala si zaharul intr-o craticioara pe foc mic. Cand zaharul s-a topit complet (atentie! siropul nu trebuie sa fiarba absolut deloc), stingem focul si adaugam foile de gelatina foarte bine stoarse. Amestecam pana cand se dizolva in totalitate, apoi adaugam siropul obtinut peste ciocolata alba topita si calda si amestecam pana la omogenizare.

Tort de Craciun preparare mousse ciocolata alba si portocale

  • Adaugam in mixul de ciocolata si sirop 2-3 linguri de frisca mixata si amestecam. Adaugam acest amestec in frisca ramasa si amestecam cu grija, de jos in sus, pana la omogenizare.
  • Vom obtine un mousse cu o consistenta pufoasa.

Asamblare tort de Craciun cu mousse de ciocolata alba si portocala

  • Punem un cerc detasabil de 16 cm pe un platou. Asezam in interiorul lui prima foaie. O ungem cu 2 linguri de mousse, il nivelam cu grija si apoi o acoperim cu a doua foaie.
  • Folosim acelasi numar de linguri de mousse pentru fiecare foaie si vom avea grija sa presam usor foile dupa ce le punem peste stratul de mousse.

Tort de Craciun preparare asamblare

  • Continuam alternand foile de pandispan si mousse-ul, ultimul strat al tortului de Craciun va fi de mousse de ciocolata. Dupa ce am terminat de asamblat tortul de Craciun, indeparatam cu grija cercul si imbracam marginile cu mousse-ul ramas. Pudram partea superioara a tortului cu 2-3 linguri de fulgi de cocos.
  • Punem tortul in frigider, pentru cca 1 ora.

Ornamente tort

  • Pentru fasiile de ciocolata alba de pe margini, topim 200 g ciocolata alba la bain-marie si o intindem pe o bucata de hartie de copt. Fasia de ciocolata trebuie sa fie mai inalta decat marginile tortului cu 2-3 cm si groasa de cca 5-6 mm.
  • O punem in frigider si dupa ce s-a intarit, o rupem cu mana in fasii late de cca 3 cm. Ungem fiecare fasie cu putina ciocolata alba topita si le lipim de jur imprejurul tortului.
  • Pentru bradutul de ciocolata, topim 100 g ciocolata alba la bain-marie si o intindem intr-un strat gros de cca 5 mm pe o bucata de hartie de copt. O pudram imediat cu fulgii de nuca de cocos ramasi. Punem hartia in frigider si cand ciocolata s-a intarit partial, deci nu in totalitate (dureaza cca 2-3 minute pana cand avem consistenta potrivita), o scoatem din frigider si o decupam cu o forma de biscuiti in forma de bradut. Punem bradutii obtinuti din nou in frigider si ii lasam sa se intareasca perfect.
  • Pentru decor am folosit si cateva fire de caramel si niste trufe de ciocolata alba si vanilie.

Tort de Craciun preparare detaliu final tort

Pofta buna!

 

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Tort de Craciun cu mousse de ciocolata alba
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi
4.51star1star1star1star1star Based on 13 Review(s)

17 Comentarii

  1. Raluca Stanescu

    Buna! As vrea sa fac acest tort, dar nu gasesc foi de gelatina. Am gelatina praf insa nu stiu cate grame treuie sa pun ca sa corespunda cu cele10 foi de gelatina. Puteti sa- mi spuneti care e corespondeta? Va multumesc!

    • Laura Adamache

      Draga Raluca, poti folosi 10 g de gelatina praf pentru acest tort.
      Cu drag!

  2. Ceao Laura,acest tort este exact la ce ma gandeam sa fac de craciun,parca mi-ai citit gandurile,perfect.
    Esti minunata si iti doresc mult spor la gatit si sarbatori fericite cu multa bucurie in suflet.Pup cu drag,Miha

  3. As vrea sa fac si eu teteta de revelion. Foile nu necesita insiropare? Se inmoaie suficient de la crema? Multumesc anticipat. Un Craciun fericit!

    • Laura Adamache

      Alina, mii de scuze pentru raspunsul intarziat. Foile nu necesita insiropare. Daca doresti, le poti unge foarte foarte putin, cu o pensula de silicon, cu un sirop, dar dupa parerea mea, nu este necesar.

  4. Arata minunat tortul !!! Ar merge oare sa folosesc ciocolata normala in loc de alba? …pentru ca as vrea sa l fac de ziua fiicei mele care adora ciocolata si desigur asteapta ceva ciocolatos..

    • Laura Adamache

      Draga Lily, da, cred ca se poate inlocui cu ciocolata cu lapte. Sa imi spui cum a iesit.

  5. Pentru o torta cu diametrul 22 cm cu cit ar trebui sa maresc proportiile?multumesc anticipat.

  6. Am pornit si eu sa fac torta asta dar foile de pandispan nu mi-au iesit, s-au primit lipicioase si nu le puteam desprinde de hirtia de copt??? Care ar putea fi cauza??

    • Laura Adamache

      Draga Tatiana, daca sunt lipicioase, inseamna ca trebuia sa le coci un pic mai mult. Ce tip de cuptor folosesti? Pe gaz sau electric?

  7. Electric, poate fi o cauza si consistenta aluatului??? Poate am pus prea putina faina, orixum il mai incerc odata, mi se pare delicios!

    • Laura Adamache

      Draga Tatiana, este foarte posibil. Toate ingredientele trebuie cantarite cu exactitate. Consistenta compozitiei foilor trebuie sa fie aerata, cu mare grija incorporeaza faina si cacaua, cu miscari de jos in sus, la fel si untul.

  8. Ok, il repet cind imi achizitionez un cintar de bucatarie.Multumesc pentru raspuns,esti ft draguta!

  9. Gelatina granule, după ce s-a hidratat, trebuie pusă pe bain-marie sa se dizolve sau se adaugă direct în siropul de portocale? Mulțumesc anticipat pentru răspuns!

  10. Buna ziua! DNA Laura am incercat sa fac acest tort, am facut exact cum e indicat in reteta, turtele mi s-au lipit de Hartia de copt, nu au crescut. Care e cauza?

    • Draga Stela, aceste blaturi nu trebuie sa creasca. Dupa ce le scoti din cuptor, le lasi sa se raceasca 1-2 minute si apoi, cu grija, introduci o paleta de cofetarie sub blat si il desprinzi de pe hartia de copt. Si la mine se lipesc, este normal sa se intample asa, dar cu grija se desprind foarte lejer de pe hartia de copt.

  11. Salutare! Am incercat si eu acest tort, din pacate turtele nu s-au primit, s-au lipit de Hartia de copt, nu au crescut . Am respectat intocmai reteta. Ce poate fi, ajutati-ma VA right!

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.