Scovergi

8 comentarii

Scovergi, scoverzi sau scoverze, o reteta simpa si delicioasa

scovergi
Scovergi prajite in tigaie, reteta copilariei mele

Scovergile si clatitele sunt minunile dulci care mi-au marcat copilaria. Daca bunica facea niste clatite absolut delicioase, scovergile erau specialitatea tatalui meu. Umplute cu branza sarata sau dulci, pudrate doar cu zahar, dispareau in cateva minute din farfurie.

Tati facea un aluat simplu, faina, apa, drojdie, un varf de sare si unul de zahar, eu am modificat in timp reteta astfel incat scovergile sa imi ofere o consistenta si un gust minunat chiar si a doua zi. Va recomand cu cel mai mare drag sa incercati aceasta reteta de scovergi, sunt sigura ca o sa va placa.

Scovergi – Ingrediente (8 scovergi)

  • 500 g faina
  • 300 ml lapte
  • 20 g zahar
  • 20 g drojdie proaspata/5 g drojdie deshidratata
  • 25 g unt moale
  • 1 varf cutit sare

Scovergi – Mod de preparare

  • Incalzim laptele, pe foc foarte mic, cca 1 minut, apoi il punem intr-un vas incapator (Laptele trebuie sa fie usor caldut, in niciun caz fierbinte). Adaugam sarea si 250 g de faina. Amestecam pana cand obtinem o consistenta cremoasa, apoi adaugam drojdia frecata cu zaharul si amestecam pana la omogenizare. Acoperim vasul cu folie de plastic alimentara si il punem intr-un loc cald, 30 de minute.
  • Dupa 30 de minute, adaugam faina ramasa (250 g) si untul moale, si framantam pana cand aluatul devine elastic.
  • Daca dupa incorporarea fainii si a untului, aluatul se lipeste de maini, putem adauga inca 1-2 linguri de faina, nu mai mult.
  • Punem aluatul intr-un vas, il acoperim cu folie de plastic si il lasam sa dospeasca 90 de minute.
  • Dupa ce a dospit, il rasturnam pe planul de lucru uns cu 1-2 linguri de ulei de arahide/floarea soarelui si il impartim in 8 bucati de 100 g fiecare.
  • Dam o forma rotunda bucatilor de aluat, le acoperim cu un servet curat de bumbac, si le lasam sa dospeasca inca 20 de minute.

Scovergi detaliu

  • Dupa 20 de minute, aplatizam fiecare bucata de aluat astfel incat sa obtinem scovergi de cca 18-20 cm Ø. Centrul scovergilor trebuie sa fie foarte subtire, aproape transparent, iar marginile putin mai groase.
  • Punem cca 1 l de ulei de arahide/floarea soarelui intr-o cratita/tigaie larga, cu fund plat, pe foc mediu. In momentul in care uleiul s-a incalzit (temperatura ideala este de 170°C) prajim scovergile, pe rand, cate 2-3 minute pe fiecare parte sau pana cand se rumenesc uniform.

Scovergi prajire

  • Le scoatem din tigaie, le scurgem bine si le tavalim imediat prin zahar tos fin, pe ambele parti. Eliminam zaharul in exces si le servim calde sau reci. Sunt foarte bune chiar si a doua zi.

Scovergi cu zahar

Pofta buna!

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Scovergi
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi
3.51star1star1star1stargray Based on 30 Review(s)

8 Comentarii

  1. Intr-adevar,ceva diferit,abia astept sa le fac.
    Multumesc foarte mult!

  2. Am respectat aproape intru totul reteta, cu exceptia faptului ca nu am mai avut rabdare sa mai las la dospit ultimele 20 minute si am inlocuit laptele cu lapte de soia cu cacao, asta aveam prin casa, pentru ca urmez o dieta vegana…aaa…si in loc de unt am pus piure de castane. Au iesit oricum foarte bune! 🙂

  3. Acum o fac,sunt la faza cu prima dospire, sper să-mi iasă bine că așa poftă mi-ai facut. Revin cu poze.

  4. Buna,
    Foarte bune retetele tale; dar nu e prea mult sa folosesti 1 kg ulei pentru 8 scovergi?

    • Draga Mihaela, nu este mult. Cu cat folosesti mai mult ulei, cu atat acesta va atinge punctul de fum mai tarziu. Scovergile trebuie sa “pluteasca” in ulei, in acest fel vor iesi crocante.

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.