Papanasi fierti


Papanasi cu branza, reteta preferata a copilariei mele

Papanasi fierti detaliu
Papanasi fierti pufosi, reteta tatalui meu

In urma cu un an va propuneam reteta mea de papanasi prajiti si tot atunci v-am promis ca o sa postez si reteta papanasilor fierti cu branza de vaci. Papanasii fierti erau specialitatea tatalui meu, il rugam mereu sa ne astepte cu o portie consistenta de papanasi cand ne intorceam in Romania. Nu va mai spun cu cata pofta ii mancam si cat de mult mi-as dori sa mai am ocazia sa ii spun ca vreau sa mananc papanasi fierti facuti de el.

Mult timp nu am putut sa ii fac, dar alaltaieri am intrat in bucatarie si dupa putin timp (este o reteta simpla si rapida) am iesit cu o farfurie mare de papanasi cu branza de vaci fierti tavaliti printr-o minune de pesmet crocant. S-au terminat intr-un timp record si am promis ca de acum inainte o sa-i fac mai des.

Papanasi fierti – Ingrediente (15 papanasi)

  • 250 g branza de vaci
  • 1 ou mediu (cantarit fara coaja are 52 g)
  • 50 g gris
  • 30 g faina
  • 20 g zahar fin vanilat
  • 1 lamaie medie (coaja rasa)
  • 1/4 lingurita mica sare
  • 10 g unt (pentru uns papanasii)
  • 50 g unt + 125 g pesmet + 3 linguri zahar (pentru pesmet crocant)

Papanasi fierti – Mod de preparare

  • Umplem o cratita incapatoare cu apa calda si o punem pe foc mediu.
  • Punem 50 g de unt intr-o tigaie antiaderenta, pe foc mediu. Cand untul s-a topit, adaugam pesmetul si il prajim pentru cca 4-5 minute sau pana cand capata o frumoasa culoare aurie. Stingem focul, mutam imediat pesmetul intr-o farfurie si il lasam sa se raceasca. Dupa ce s-a racit complet, adaugam 3 linguri de zahar si amestecam.
  • Punem branza de vaci, foarte bine scursa, intr-un vas. Adaugam oul, grisul, faina, zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie si amestecam pana la omogenizare.

Papanasi fierti preparare

  • Vom obtine un aluat cremos pe care il mutam pe planul de lucru pudrat foarte bine cu faina.
  • Cu foarte mare grija rulam aluatul intr-un cilindru de cca 3-4 cm ø. Taiem ruloul in felii de cca 2 cm grosime. Dam o forma rotunda fiecarei felii si apasam cu degetul centrul fiecarui papanas, fara sa-l perforam.

Papanasi fierti preparare

  • Cand apa incepe sa fiarba, adaugam sarea si toti papanasii. Imediat dupa ce ii adaugam in apa, vom observa ca se pozitioneaza pe fundul cratitei. In cazul in care papanasii se lipesc de fundul cratitei, ii desprindem cu grija cu ajutorul unei palete de bucatarie.
  • In momentul in care toti papanasii se ridica la suprafata, ii mai fierbem inca 1-2 minute, nu mai mult, la foc mediu spre mic.

Papanasi fierti fierbere

  • Scoatem papanasii fierti din apa, cu o paleta cu gauri, si ii punem intr-un vas de plastic. Adaugam imediat cele 10 g de unt moale si ii amestecam cu foarte foarte mare grija.
  • Dupa ce untul s-a topit, adaugam pesmetul crocant si amestecam cu grija pana cand papanasii sunt acoperiti perfect.

Papanasi fierti preparare sii tavalire prin pesmet

  • Ii gustam cu pofta. Sunt deliciosi!

Papanasi fierti pe platou

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Papanasi fierti
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 152 Review(s)

20 comentarii la “Papanasi fierti

  1. Anca spune:

    Buna Laura. Ce tip de branza trebuie sa folosesc? Stiu ca de obicei se foloseste branza dulce la papanasi insa nu sunt in Romania si nu stiu daca gasesc aici.

  2. Elena spune:

    Buna Laura! Iti multumesc mult pentru reteta! In sfarsit mi-au iesit papanasii dupa multe tentative nereusite …insa reteta ta e minunata,perfecta!

  3. Roxi spune:

    Buna! Oare as putea daca aceasta reteta dv brânză de vaci la galetusa, de la Lidl? E sub forma cremoasa, nu va brânză obisnuita de vaci..Multumesc 🙂

    • Laura Adamache spune:

      Roxi, nu este ok branza de vaci la galetusa de la Lidl. Este mult prea lichida pentru aceasta reteta. Iti recoamnd sa folosesti branza de vaci bine scursa. Cu drag!

  4. madimih spune:

    sunt minunați. Eu am făcut o mică prostie, dar tot au ieșit buni. Am pus untul și pesmetul în tigaie și nu știam de ce nu se rumenește pesmetul. Ca să îmi dau seama că pusesem, de fapt, grișul. Nu l-am aruncat, l-am pus așa în compoziție.
    Băiatului meu i-au plăcut mult papanașii iar el mănâncă rar dulciuri făcute în casă. A spus că sunt cei mai buni pe care i-am făcut până acum 🙂

  5. Elena spune:

    Buna Laura, e prima data cand fac o reteta propusa de tine si prima data cand fac papanasi. Au iesit deliciosi, „ca in copilarie” a fost reactia sotului. Multumesc!

  6. Sendea Alexandra spune:

    Am făcut papanași , după această rețetă. Ne-au plăcut foarte mult , cu siguranță am sa mai fac : cantitate dublă pentru a ieși mai mult 🙂

  7. Cristina spune:

    Bună, astăzi m, am apucat de papanasi am urmat pașii retetei și nu mi, au ieșit crescuți și pufoși oare am greșit cu ceva? Mulțumesc ptr înțelegere!! 🤔😥

  8. ilinca spune:

    cresc totusi un pic, altfel nu s-ar ridica la suprafata apei (conform regulii lui arhimede: initial au volumul mai mic, dar cresc si volumul devine mai vare decit volumul de apa de aceeasi greutate);

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor