Papanasi prajiti


Papanasi prajiti, reteta bunicii mele

papanasi cu smantana, prajiti
Papanasi prajiti, cel mai indragit desert al copilariei

Stiu ca pare ciudat, dar eu am mancat pentru prima data papanasi prajiti abia acum cativa ani, mai exact acum patru ani. Intr-una dintre drumurile noastre spre tara, am oprit peste noapte la un hotel din Arad si acolo s-a intamplat minunea. Dupa o tochitura destul de gustoasa, am comandat papanasi cu smantana si dulceata, foarte pufosi si, putin spus, deliciosi.

Imi amintesc ca dupa ce am urcat in camera, am sunat-o pe mami si am intrebat-o cum de nu ne-a facut niciodata papanasi prajiti? Tati facea cei mai buni papanasi fierti din cati am gustat pana acum, o sa postez si aceasta reteta de papanasi cat se poate de curand, dar prajiti, niciodata.

Ei bine, anul trecut faceam ordine prin cartile bunicii mele si intr-una dintre ele am dat peste o foaie ingalbenita de vreme cu reteta papanasilor. Alt mister! Daca bunica, o gospodina desavarsita, avea reteta de papanasi, cum de nu imi amintesc sa-i fi mancat vreodata? Pentru ca respectiva foaie era destul de incercata, si pentru ca am incredere in toate retetele ei, am facut-o si mi-au iesit niste papanasi pufosi si parfumati, o minune.

Nu fac foarte des papanasi, desi ii ador, dar ieri mi s-a facut dor de bunica si de papanasii ei, asa ca nu am stat prea mult pe ganduri si am facut reteta de papanasi a bunicii.

Pentru niste papanasi ca la carte, bunica spunea ca branza de vaci trebuie sa fie grasa si foarte bine scursa, faina cernuta de doua ori, sa ii prajim intr-o cratita cu fund gros si focul sa fie mic.

Papanasi prajiti (9 bucati) – Ingrediente

  • 300 g branza de vaci
  • 200 g faina
  • 1 ou mediu
  • 50 g zahar
  • 1 lingurita praf de copt (4 g)
  • 1 lingurita plina coaja rasa de portocale
  • 1 varf cutit sare
  • 1 pastaie vanilie/1 plic zahar vanilat
  • 500 – 600 ml ulei de arahide sau ulei de floarea soarelui

Cum se fac papanasii prajiti cu branza de vaci? 

  • Punem branza de vaci la scurs, intr-o sita tapetata cu tifon, pentru 1 ora. Chiar daca branza pare bine scursa, este bine sa facem acest lucru. Dupa ce branza s-a scurs, o punem intr-un vas, adaugam oul, sarea coaja rasa de portocale, semintele unei pastai de vanilie, zaharul si sarea. Amestecam pana la omogenizare.
  • Amestecam faina cu praful de copt si o dam de doua ori prin sita. O adaugam treptat aluatului de papanasi si amestecam pana cand obtinem un aluat moale, dar compact. Eu, la inceput, amestec cu lingura, apoi framant aluatul cu mana usor pudrata cu faina.

preparare aluat de papanasi

  • Este foarte important ca aluatul final sa aiba o consistenta moale, usor lipicioasa. Daca aluatul are o consistenta prea densa, papanasii nu vor fi pufosi.
  • Punem aluatul pe planul de lucru pudrat cu faina. Il aplatizam cu mana, apoi il intidem, cu grija, cu facaletul pudrat cu faina, intr-o foaie de cca 1.5 cm grosime. Cu o forma rotunda de cca 4 cm Ø, decupam papanasii si apoi, cu o forma mai mica, decupam centrul fiecarui papanas.
  • Punem uleiul intr-o cratita cu fund gros pe foc mic si, cand s-a incalzit, adaugam papanasii. Eu am prajit cate doi papanasi deodata. Ii prajim pe ambele parti, pana cand se rumenesc uniform.

Papanasi prajiti - baie de ulei

  • Ii scoatem pe o farfurie tapetata cu hartie absorbanta de bucatarie si ii lasam sa se scurga bine.
  • Servim papanasii cu smantana si dulceata de fructe de padure sau cirese amare. Eu am ales dulceata de cirese amare si i-am pudrat cu scortisoara.

Papanasi prajiti - Reteta de papanasi, detaliu final

  • Papanasii mei au iesit deliciosi si foarte pufosi, sunt sigura ca si voi ii veti face la fel! Pofta buna!
Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Papanasi prajiti
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 1058 Review(s)

87 comentarii la “Papanasi prajiti

  1. Carmen Petrea spune:

    Draga Laura,
    sunt minunati!!!!!! Acum am terminat de mancat si trebuie sa iti spun ca sunt cei mai buni papanasi pe care i-am mancat . Recomand tuturor aceasta reteta!!!!!!!!! Ieri am facut friptura de pui la cuptor cu cartofi si mi-a iesit extraordinara. O sa incerc in fiecare zi cate o reteta.
    Multumesc pentru retetele tale gustoase!
    Cu drag,Carmen!

    poza

    • Laura spune:

      Draga mea, ma bucur mult mult sa aud ca ti-au placut!
      Sa iti fie de bine!
      Pup cu drag!
      P.S Nu reusesc deloc sa accesez linkul cu poza. Poate mi-o poti trimite pe mail?
      contact(@)lauraadamache.ro

  2. Ionut spune:

    Intreb si eu…daca bunica nu iti gatea papanasi prajiti, cui spunea ca „branza de vaci trebuie sa fie grasa si foarte bine scursa, faina cernuta de doua ori, sa ii prajim intr-o cratita cu fund gros si focul sa fie mic.”?

    • Laura spune:

      Ionut, daca doresti neaparat sa analizam introducerea retetei impreuna, ok.
      Bunica „spunea” pe hartia unde e scrisa reteta.

    • Laura spune:

      Mircea, eu l-am preparat intodeauna pe loc, in maxim 4-5 minute.
      Probabil se poate pastra in frigider pana a doua zi, intr-un vas acoperit cu folie de plastic alimentara.

  3. Antonella spune:

    Este reteta pe care o cautam. De loc sunt din Tg.Mures , dar plecata in lume. Maine seara, pt cina mi-au cerut sa pregatesc ceva „romanesc”. Pe langa sarmalute am ales Papanasii…. Nu i-am mai facut de vreo 10 ani. Deja, le simt gustul. Cina fiind in Italia, singurul inconvenient este branza dulce. Daca cunosti produsele italienesti, pe lana ricotta ce as putea sa mai folosesc?
    Mulumesc anticipat, daca ai timp sa-mi raspunzi si iti doresc din suflet UN AN NOU FERICIT!
    Esti minunata!…ca si retetele tale!

    • Laura spune:

      Draga mea, ma bucur ca ai ales papanasii.
      In Italia, ricotta este singura branza pe care ti-o pot recomanda pentru aceasta reteta.
      Este cea mai apropiata de branza noastra de vaci.
      Te pup cu drag!

  4. Anca spune:

    Extraordinare retetele tale, Laura!
    Dupa ce am incercat reteta de papanasi prajiti a Sandei Marin, m-am descurajat rapid vazand ce a iesit.
    Acum tocmai am terminat de prajit toti papanasii pregatiti dupa reteta ta, sunt minunati!! Desi e aproape miezul noptii, cativa s-au si mancat deja 😀

  5. Andra spune:

    Buna Laura,
    Aseara am facut pentru prima data papanasi prajiti, dupa reteta de mai sus. Am respectat-o intocmai si au iesit absolut deliciosi. Familia mea a fost foarte incantata. Multumesc mult pentru reteta si promit sa mai incerc si alte retete de la tine. O recomand fara nici o retinere oricui.

    • Laura spune:

      Alina, nu este neaparat necesar sa folosesti ulei de arahide. Eu il folosesc pentru ca are punctul de ardere mai ridicat decat alte uleiuri.
      Poti folosi ulei de floarea soarelui.
      Te pup!

  6. iulia spune:

    … multumesc,Laura pentru reteta si bineinteles pentru reusita ei…de fapt iti multumesc pentru multele retete salvate…

  7. Monica spune:

    Draga Laura, am facut papanasii acum cateva luni si mi-au iesit „ca din rai”. 🙂 Am avut norocul sa gasesc branza de vaci…. De data asta, s-ar putea sa nu mai fiu asa norocoasa – in Germania nu exista branza de vaci ca in Ro, ci doar foarte cremoasa, de tip Quark, Philadelphia etc. Crezi ca ar putea sa-mi iasa buni si cu o astfel de branza? Mi-e cam frica pt ca am musafiri sambata si vreau sa prepar specialitati romanesti. Multumesc mult!

    • Laura spune:

      Draga Monica, ma bucur mult ca ti-au placut papanasii. Nu iti recomand nici quark, nici philadelphia.
      Poti inlocui branza de vaci cu ricotta (eu o cumparam de la edeka sau kaufland). Daca nu gasesti, poti folosi Schichtkäse, seamana mult cu branzica noastra de vaci.
      Cu mult drag!

  8. Monica spune:

    Draga Laura, iti multumesc foarte mult pentru raspunsul rapid si pentru ideea cu Ricotta sau Schichtkäse. Ricotta exista in sortiment la Rewe, insa nu mi-a venit ideea! 🙂 Sambata vreau sa incerc si reteta ta de cozonac cu nuci (m-am simtit incurajat ca reteta nu se aude asa de dificila ca a mamei mele! :-)). Multumesc din inima pentru retetele extraordinare!

  9. Ella spune:

    Buna Laura, am facut papanașii supeeeer buni!!! Mi-au mai rămas câțiva si vroiam sa te întreb daca ii pot tine in frigider pana a doua zi? Sau se întăresc? Merci 🙂

    • Laura Adamache spune:

      Ella, scuza-ma ca iti raspund abia astazi. Teoretic ii poti pastra la frigider pentru o zi, dar nu vor mai avea gustul si consistenta papanasilor abia prajiti.

    • Laura Adamache spune:

      Ella, scuza-ma ca iti raspund abia astazi. Teoretic ii poti pastra la frigider pentru o zi, dar nu vor mai avea gustul si consistenta papanasilor abia prajiti.

  10. mymeadowrainbow spune:

    Buna Laura,
    Papanasii au iesit deliciosi, foarte fragezi, exact asa cum ii serveam in oras. Copilul meu ii adora.
    Ma bucur din suflet ca, in sfarsit, am aflat si eu o reteta de papanasi pe gustul meu.

  11. Jony spune:

    Buna Laura am incercat si eu papanasii facuti de tine, dar din pacate mie nu mi s-au unflat deloc:(((, am pus totul exact ca in reteta ,ai cunva idee de ce?

    • Laura Adamache spune:

      Draga Jony, imi pare rau ca nu ti-au iesit.
      Daca nu au crescut, inseamna ca a fost ceva in neregula cu praful tau de copt.

  12. Nico spune:

    Spune-mi te rog frumos ce fel de faină trebuie sa folosesc.am întrebat pe cineva si mi-a zis :faină normala,care este faina normala?cea 000 sau 650?mersi.

  13. Laura spune:

    Bună Laura! Am și eu o problemă! Aș vrea să fac și eu papanași( am aproape 30 de ani și nu am mâncat niciodată papanași) doar că locuiesc în italia și în zona mea nu găsesc smântână ca la noi! Ce aș putea folosi în locul ei??

    • Laura Adamache spune:

      Draga Laura, poti folosi creme fraiche, este un tip de smantana care seamana cu cea romaneasca. O gasesti la Emi, Conad sau Todis.

    • Alexandria spune:

      Buna!imi.poti spune te rog daca poti tine aluatul la congelator sau la frigider, daca da cat timp si cum!🤔😅😅multumesc frumos!

  14. Laura Farkas spune:

    În sfârșit am făcut papanasi care au un aspect şi un gust minunat! Multumesc Laura si pentru această retetă!

  15. Francesca Hojda spune:

    Iti multumesc pentru reteta! Am incercat si eu. Au fost foarte gustosi!!! Sanatate, putere de creeatie si cat mai multe retetegustoase ca asta!

  16. Ionela spune:

    Multumesc pt reteta!Au iesit deliciosi,pufosi si aspectuosi ! I-am facut acum 2saptamani,acum repet experienta si am venit sa notez reteta pe hartie ,sa fie la indemana!

  17. Ionela spune:

    Sunt gataaa! De data asta i-am facut cu o lingurita de bicarbonat de sodiu si au iesit si mai pufosi decat cu praf de copt ??

    • Laura Adamache spune:

      Draga Laura, iti recomand ricotta. Cottage cheese este o branzica perlata, nu am incercat papanasii cu ea, cel mai bine ies cu branza de vaci sau ricotta.
      Cu drag!

  18. Lorelei spune:

    Adineauri am terminat de prajit prima transa, sunt deliciosi; reteta este perfecta. Sunt usor crocanti in exterior si pufosi in interior si nu sunt unsurosi.
    Multumim pentru reteta!

  19. Iulia spune:

    Buna, Laura!…am facut papanasi… si din cate am incercat, reteta ta mi-a iesit cel mai bine…desi majoritatea se invarteau cam cu aceleasi ingrediente si de aceea tot respectul meu pt tine dar si pt celelalte „prietene virtuale” care sunteti adevarate muze pt mine in bucatarie 🙂 … eu de curand am schimbat domiciliul in alta tara, loc unde nu gasesc multe care folosim noi in bucatarie, sunt intr-un orasel de munte din Franta. am vazut ca recomanzi ricotta, eu nu am folosit niciodata, darmi s-a parut pastoasa …oricum ei stau rau si cu branza telemea,nu au bucati mari ca ale noastre, ca as fi desarat o bucata din aceea 🙂 …pfff, ..cum nu stiu vorba, nu ma descurc cu nimica…nici cu smantana ..nici cu multe :))) …dar o voi scoate eu la liman…nu au bors, nu au varza acra….nu au leustean :p …asta asa, ca tot batui putin campii pe aici in afara „papanasilor ” 🙂 …oricum mutumesc pt retetele minunate…cu reusita…cu poze faine…si cu tot ce vrei 🙂 … Numai bine!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Iulia, ma bucur mult ca ti-au placut! Si eu m-am confruntat cu aceeasi problema cand am ajuns in Italia. Nu gaseam multe dintre ingredientele cu care eram obisnuita in Romania. In timp am invatat cu ce sa la inlocuiesc si de cuarnd s-a deschis un magazin romanesc in oraselul in care locuiesc. O sa te obisnuiesti rapid cu noul stil de viata si cu ingredientelelor. Te imbratisez cu drag!

  20. Rodica Bândilă spune:

    Bună Laura! Dacă ne apucă pofta de papanaşi şi nu avem brânză de vaci în casă, doar iaurt gras, putem improviza?:)

    • Laura Adamache spune:

      Draga Rodica, nu ies cu iaurt. Poti face branzica de vaci in casa, daca nu ai de unde sa o cumperi. Gasesti aici reteta:

  21. Andreea spune:

    Multumesc pentru reteta!
    Am tot mancat in ultimul an papanasi pregatiti de bucatari profesionisti, insa niciunul nu a iesit atat de bun ca cel preparat dupa reteta, ta. Cu siguranta o voi recomanda tuturor prietenilor mei!

  22. Andreea Drimba spune:

    Am incercat reteta,si am adaugat si putin suc natural dintr-o portocala stoarsa si au iesit incredibili de pufosi si de savurosi😍😍 pana si micutei mele din burtica i-au placut ❤

    • Miruna spune:

      Laura, iti multumesc mult pentru blogul tau. Toate retetele pe care le-am incercat de la tine au fost exact asa cum trebuie, iar papanasii au iesit fantastic! Super pufosi, moi si crocanti la exterior. Fara jena spun ca n-am mancat papanasi mai buni 🙂 Multumesc!!!💕🤗

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor