Covrigi de casa cu faina integrala

8 comentarii

Covrigi de casa cu faina integrala, o reteta delicioasa si sanatoasa de covrigi

detaliu-covrigi-integrali copy

Am avut intotdeauna o slabiciune pentru covrigi. Cand eram in scoala generala, mancam zilnic cate un covrig cumparat de la un chiosc din apropiere. Foarte rar erau calzi, dar mie imi placeau oricum. M-am indragostit cu adevarat de ei cand am ajuns in Germania. Acolo am mancat cei mai buni covrigi. Si acum mi se face pofta cand imi amintesc cat erau de gustosi.  Insa nu am gustat pana acum niciun covrig din faina integrala, nici macar nu imi amintesc sa fi vazut pe undeva astfel de covrigi. Chiar, exista in comert covrigi integrali? Reteta de astazi a fost mai mult un experiment si mi-am promis ca in cazul  in care ma multumeste rezultatul, sa o impart cu voi. Ei bine, covrigii de casa integrali au fost foarte foarte gustosi, un adevart succes, asa ca va invit si pe voi sa-i incercati.

Covrigi de casa cu faina integrala – Ingrediente (9 covrigi)

  • 400 g faina integrala
  • 100 g faina alba pentru aluaturi/faina manitoba
  • 280-300 ml apa calduta
  • 7 g drojdie deshidratata/20 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita rasa zahar
  • 30 ml ulei
  • 1 lingurita rasa sare
  • 2 l apa
  • 40 g bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita sare
  • sare grunjoasa/susan/mac (pentru pudrat)

Covrigi de casa cu faina integrala – Mod de preparare

  • Amestecam ambele tipuri de faina si le cernem printr-o sita deasa, intr-un vas incapator.
  • Adaugam drojdia deshidratata si 1 lingurita rasa de zahar si amestecam.
  • Amestecam 280 ml apa calduta (apa trebuie sa fie usor calduta, nu fierbine) cu uleiul si o turnam in centrul fainii. Incepem sa framantam si cand aluatul capata consistenta, adaugam sarea. Framantam aluatul pana cand devine elastic. In cazul in care mai este nevoie de apa, mai adagam cca 20 ml.
  • Punem aluatul intr-un vas usor uns cu ulei, il acoperim cu folie de plastic si il lasam sa dospeasca 30-45 minute, nu mai mult.

preparare-aluat-covrigi-integrali

  • Dupa ce a dospit, il rasturnam pe masa usor pudrata cu faina si il impartim in bucati de cca 90-100 g.
  • Rulam fiecare bucata de aluat intr-un snur lung de cca 40 cm. Snurul de aluat trebuie sa fie putin mai gros la mijloc, iar capetele sa fie mai subtiri.
  • Rasucim capetele snurului, o data sau chiar de doua ori, apoi le aducem peste partea inferioara a snurului si le presam bine.

forma-covrigi

  • Punem 2 l de apa intr-o cratita incapatoare, pe foc mediu, adaugam bicarbonatul de sodiu si 1 lingurita de sare.
  • In momentul in care apa incepe sa fiarba, adaugam cate 3-4 covrigi in apa si ii oparim pentru 30 de secunde, nu mai mult.
  • Ii scoatem din apa cu o paleta si ii asezam in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt.

covrigi-integrali-opariti

  • Pudram covrigii de casa cu sare grunjoasa/mac/susan si ii coacem in cuptorul preincalzit la 200°C, pentru 20 de minute sau pana cand sunt perfect rumeniti.
  • Ii gustam calzi, cu pofta! Sunt deliciosi!

covrigi-integrali-detaliu copy

Pofta buna!


Ai incercat reteta? Trimite-mi o poza!

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Covrigi de casa cu faina integrala
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi
3.51star1star1star1stargray Based on 33 Review(s)

8 Comentarii

  1. Laura, vreau sa fac covrigii chiar acum, dar ce îmi lipsește din casa e făina integrala…. Crezi ca pot sa folosesc doar faina alba, sau mai am faina self raising…

    • Sorina, da ii poti face doar din faina alba. In acest caz foloseste doar 260-270 ml apa.
      Sa imi spui cum au iesit!

      P.S Faina self raising nu e indicata pentru covrigi.

    • Au ieșit minunați! Am folosit, într-adevăr, mai putina apă.
      O mica problema am întâmpinat când i-am scos din tavă… S-au lipit puțin de hârtia de copt… Ori trebuia sa ii scurg mult mai bine când i-am scos de la opărit, ori hârtia nu e foarte buna.
      În tot cazul, mulțumesc tare mult pentru rețetă și indicații!?

    • Sorina, draga mea, ma bucur mult ca ti-au placut!
      Data viitoare scurge-i mai bine si schimba hartia de copt. Foarte multe aventuri am avut si eu cu anumite marci de hartie de copt. Cea alba este cea mai buna, hartia de copt maro nu mi-a placut niciodata.

  2. VerdeOxigen

    I-am facut exact cu ingredientele prezentate. Au fost buni, buni, dar s-au cam dezlipit la oparire. I-am copt asa. Nimeni n-a protestat.

    • Ma bucur tare mult ca ti-au placut!
      Data viitoare preseaza mai bine capetele si nu se vor mai dezlipi in timpul fierberii.

  3. Si eu o sa fac acesti covrigi . Trebuie neaparat faina integrala ?

    • Draga Cristina, poti folosi doar faina alba. In acest caz, foloseste doar 260-270 ml apa.

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.