Prajitura Runeberg


Prajitura Runeberg, desert traditional finlandez

prajitura-runebergin

Luna trecuta, Oana si Diana de la Savori Urbane, au dat startul unui foarte frumos proiect numit  The Food Connection. Daca prima luna a fost dedicata retetelor germane, luna aceasta a venit randul retetelor scandinave si baltice, iar gazda este Teo, un om frumos si o prietena foarte draga, pe care sunt convinsa ca o cunoasteti toti.

Am ales sa fac una dintre cele mai delicioase prajituri finlandeze, Runebergin torttu, un desert cu adevarat special, creat in cinstea poetului finlandez Johan Ludvig Runeberg. In cofetariile finlandeze gasim aceasta prajitura din ianuarie pana pe 5 februarie cand se sarbatoreste ziua de nastere a poetului. Se spune ca cea care a inventat aceasta prajitura a fost chiar sotia poetului, Fredrika Runeberg. Prajitura Runeberg se coace in forme cilindrice, de mici dimensiuni, greutatea fiecarei prajituri fiind de 100g. In cazul in care nu avem astfel de forme, putem folosi forme de muffins sau o putem coace intr-o forma rotunda sau dreptunghiulara. Eu am folosit cercurile pentru asamblarea mini torturilor. Nu sunt foarte mici, asa cum ne cere reteta originala, dar macar am obtinut forma clasicelor prajituri finlandeze. Reteta este chiar simpla, iar prajitura atat de buna, incat ar fi pacat sa nu o incercati.

Prajitura Runeberg – Ingrediente (4 prajituri/6 cm Ø)

Ingrediente aluat – Prajitura Runeberg

  • 70 g faina
  • 70 g faina de migdale
  • 150 g unt moale
  • 125 g zahar
  • 2 oua mici
  • 150 g biscuiti populari macinati
  • 75 ml lapte
  • 1 1/2 lingurita praf de copt (5 g)
  • 1 varf cutit sare
  • 1 varf cutit cardamom (optional)
  • unt + 3 linguri biscuiti macinati (pentru tapetat)
  • 1 lingurita de faina (pt pudrat aluatul)
  • 4 lingurite pline gem de zmeura

Ingrediente sirop – Prajitura Runeberg

  • 150 ml apa
  • 6 linguri zahar
  • 4 linguri rom alb/esenta de rom

Ingrediente glazura de zahar – Prajitura Runeberg

  • 100 g zahar pudra vanilat
  • 2-3 lingurite mici apa
  • 4 lingurite gem de zmeura (pentru ornat)

Prajitura Runeberg – Mod de preparare

  • Punem untul in vasul mixerului, adaugam zaharul si sarea si mixam pana cand obtinem o crema fina. Adaugam ouale, unul cate unul, si mixam pana cand le inglobam perfect in compozitie.
  • Amestecam faina cu praful de copt, o cernem si o adaugam treptat in crema de unt si oua.
  • Adaugam acum faina de migdale si biscuitii macinati foarte fin si mixam pana la omogenizare.
  • La sfarsit, adaugam laptele si, daca dorim, cardamomul pudra. Mixam pana cand obtinem o compozitie uniforma.
  • Asa cum va spuneam, am folosit cercurile pentru asamblarea torturilor si cum acestea nu sunt inchise, le-am imbracat partea inferioara in folie de aluminiu.
  • Tapetam formele cu unt si pesmet. Umplem fiecare forma cu 2 linguri pline de aluat, apoi cu o lingurita facem o adancitura in centru. Pudram foarte putin, cu circa un sfert de lingurita de faina, adancitura, apoi adaugam gemul de zmeura (in acest fel gemul va ramane in centrul prajiturii).

preparare-runebergin

  • Acoperim gemul cu 1 lingura plina de aluat si nivelam cu grija. Fiecare cerc trebuie sa fie umplut pe trei sferturi.
  • Asezam formele in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt (acest lucru este valabil pentru aceste forme improvizate, daca aveti forme cilindrice pentru copt, le puneti direct pe gratarul cuptorului) si le introducem in cuptorul preincalzit la 180°C.
  • Coacem prajiturile pentru 20-25 minute sau pana cand se rumenesc uniform la suprafata.
  • Le scoatem din cuptor, le lasam 2-3 minute in forme, apoi le rasturnam cu grija pe un gratar si le lasam sa se raceasca.

runebergin-in-forma

Sirop – Mod de preparare

  • Punem apa si zaharul intr-o craticioara, pe foc mediu.
  • In momentul in care zaharul este complet topit, stingem focul si adaugam romul sau esenta de rom dupa gust.

Glazura de zahar – Mod de preparare

  • Punem zaharul pudra intr-un vas micut si adaugam treptat apa. Amestecam bine pana cand glazura a capatat o consistenta cremoasa. Consistenta trebuie sa fie cremoasa, dar densa, in sensul ca nu trebuie sa curga din lingurita.
  • Glazura se foloseste imediat dupa preparare, pentru ca se intareste foarte repede.

Asamblare – Prajitura Runeberg

  • Inmuiem fiecare prajitura in sirop, pe toate partile, pentru 4-5 secunde, apoi le scoatem pe o farfurie.
  • Punem glazura intr-un sac-à-poche, caruia i-am atasat un dui rotund de 3-4 mm, si formam pe deasupra fiecarei prajituri, un cerc.
  • Lasam glazura sa se intareasca, 3-4 minute, apoi adaugam cate 1 lingurita de gem de capsuni in centrul fiecarui cerc.

ornare-runeberg

  • Le putem servi imediat sau le lasam 1-2 ore la frigider. Le scoatem din frigider cu  20 minute inainte de a le servi.

runebergin-torttu ffcopy

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Prajitura Runeberg
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 42 Review(s)

14 comentarii la “Prajitura Runeberg

  1. adnia spune:

    chiar ma intrebam cum ai facut decorul acela superb…acuma vad ca foarte simplu si usor de facut, iar efectul e wooow!

  2. dieta keto spune:

    pare o prajitura delicioasa. o sa o incerc si eu – avand in vedere ca dintotdeauna am fost un fan al prajiturilor hehe

  3. Cristina spune:

    Cantitatile Ingredientelor din lista ajung doar pentru 4 prajiturele?
    Am intentia sa fac vreo 20 de prajiturele din astea 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor