Cozonac Hefezopf cu fructe confiate

4 comentarii

Hefezopf cu fructe confiate, cozonac german impletit

Cozonac hefezopf cu fructe confiate detaliu sectiune
Cozonac hefezopf cu fructe confiate, reteta germana de cozonac

Oana si Diana, fetele de la Savori Urbane, au dat startul unui foarte frumos proiect, Food Connection, o calatorie culinara in jurul lumii. Cei 24 de bloggeri culinari, care au acceptat sa se alature acestei initiative, vor pregati in fiecare luna, timp de 2 ani, cate o reteta specifica unei anumite tari. Luna aceasta, Andie este gazda retetelor traditionale germane, o bucatarie foarte draga mie.

Am ales sa fac un Hefezopf, un fel de cozonac impletit, cu o consitenta densa si umeda. Hefezopf este foarte des intalnit in sudul Germaniei, iar ingredientele de baza sunt: faina, drojdia, zaharul si ouale. Dupa preferinta, in aluat se pot adauga fructe confiate, alune sau migdale.

Eu am ales sa-l fac mai bogat de data aceasta, asa ca am folosit stafide, coaja de portocala confiata si cirese confiate. Cozonacul Hefezopf se coace in tava, dar daca-l doriti mai inalt, puteti folosi o forma de cozonac.

Cozonac Hefezopf cu fructe confiate – Ingrediente (1 cozonac mare)

  • 550 g faina pentru cozonac
  • 250 ml lapte integral
  • 4 galbenusuri medii
  • 80 g zahar
  • 20 g drojdie proaspata/5 g drojdie deshidratata
  • 75 g unt
  • 1/4 lingurita sare
  • o portocala medie (doar coja rasa)
  • 125 g stafide + 2 linguri lichior de soc/rom
  • 100 g coaja portocala confiata
  • 50 g cirese confiate
  • 1 ou mediu + 2 linguri lapte (pentru uns)
  • zahar granule, fulgi migdale, alune tocate (pentru pudrat)

Cozonac hefezopf cu fructe confiate – Mod de preparare

  • Cernem faina, de doua ori, intr-un vas incapator.
  • Punem stafidele intr-o farfurie adanca, le acoperim cu apa calda in care adaugam 2 linguri de lichior de soc/rom. Dupa cca 15 minute, le scurgem foarte bine si le tocam in bucatele mai mici.
  • Incalzim laptele (atentie, laptele trebuie sa fie usor caldut, nu fierbinte) si apoi adaugam in el drojdia rupta in bucatele mici, zaharul, galbenusurile, untul topit caldut si sarea. Amestecam pana cand drojdia este complet dizolvata. Daca folosim drojdie deshidratata, o amestecam cu faina, nu o dizolvam in lapte.
  • Adaugam treptat amestecul lichid peste faina si framantam. In momentul in care aluatul devine elastic, adaugam fructele confiate tocate in bucatele potrivite.
  • Framantam cca 20 de minute sau pana cand aluatul devine perfect elastic si nu se mai lipeste de maini.
  • Acoperim vasul cu folie de plastic alimentara si lasam aluatul la dospit 2 ore, intr-un loc caldut.

Preparare aluat hefezopf

  • Dupa ce a dospit, il rasturnam pe masa usor unsa cu ulei, il aplatizam cu mainile, astfel incat sa obtinem un dreptunghi de cca 2,5 cm grosime, apoi il taiem in patru bucati egale.

Aluat dospit cozonac hefezopf

  • Rulam bucatile de aluat (rulourile trebuie sa aiba aceeasi grosime si lungime) si le impletim in trei sau patru (mai jos tehnica impletirii in patru).
  • Punem cozonacul in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt, il acoperim cu un servet de bumbac si il lasam sa dospeasca inca 30 de minute, nu mai mult.
  • Ungem cozonacul cu amestecul de ou si lapte si il pudram din belsug cu fulgi de migdale, alune tocate si zahar granulat.

Cozonac hefezopf in tava

  • Coacem cozonacul hefezopf in cuptorul preincalzit la 180°C, program traditional, pe treapta a doua de jos in sus, pentru 40-45 minute.
  • Daca se rumeneste prea mult, il acoperim cu folie de aluminiu dupa 25-30 de minute de copt.
  • Scoatem cozonacul cu fructe confiate din tava, il asezam pe un gratar si il lasam sa se raceasca. Eu l-am taiat cat inca era cald, mirosea mult prea bine si n-am mai avut rabdare.

Felii de cozonac cu fructe confiate

Pofta buna!

Cum impletim in patru un cozonac?

Pentru ca nu am apucat sa fac poze in timp ce impleteam cozonacul, am facut un aluat mic separat, din faina si apa, pe care l-am impartit in doua. Am colorat una dintre bucati cu putina cacao, ca sa pot explica mai bine tehnica impletirii in patru. Rulourile din pozele de mai jos nu sunt perfect egale, sunt doar demonstrative, dar pentru cozonac acestea trebuie sa aiba aceeasi grosime si lungime. Am numerotat cele 4 rulouri, in ordinea in care vom incepe sa le impletim, de la dreapta la stanga.

  1. Formam patru rulouri de aceeasi grosime si lungime si le unim in partea superioara.
  2. Aducem ruloul cu numarul 1 peste ruloul cu numarul 2.
  3. Trecem ruloul cu numarul 4 pe sub ruloul cu numarul 3 si il asezam peste numarul 1.
  4. Aducem ruloul cu numarul 2 peste numarul 4.
  5. Trecem ruloul numarul 3 pe sub ruloul numarul 1 si il asezam peste numarul 2.

Repetam tehnica de mai sus, iar cand am terminat de impletit, strangem bine capetele.

Tehnica impletire in patru cozonac

BANNER RETETE COZONAC

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Cozonac Hefezopf cu fructe confiate
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi
4.51star1star1star1star1star Based on 15 Review(s)

4 Comentarii

  1. Oana Igretiu

    Foarte faina Hefezopf ai facut! Se vede cat de bogat si “saftig” este aluatul. Imi plac enorm fructele confiate si le folosesc si eu destul de des. Este foarte utila si explicarea in imagini a procedeul de impletire in 4.

  2. Draga Laura dica cum lapte integral? ar fi lapte gras, latte intero?
    O continua sursa de inspiratie esti! La mai mult si la mai mare!

    • Olga, da, este vorba despre laptele de vaca gras, nu degresat.
      Te pup cu mare drag!

  3. ce frumos a iesit cozonacul! nici nu stiam ca nemtii sunt asa maestri in domeniul cozonacilor…salvez ideea pentru Paste!

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.