Piscoturi de casa


Piscoturi de casa – Retete culinare Laura Adamache

Piscoturi de casa detaliu

Piscoturile, cunoscute si sub numele de piscoturi de sampanie sau biscuiti Savoiardi, sunt nelipsite din anumite retete de prajituri, tiramisù fiind unul dintre deserturile care se prepara neaparat cu piscoturi. Datorita formei cilindrice si plate, englezii le numesc lady fingers. Chiar daca le gasim in orice supermarket, merita sa incercam sa facem piscoturi macar o data in propria bucatarie. Nu vor avea un aspect perfect ca cel al piscotului din magazin, dar gustul va fi mult mai bun. Daca vreti sa va impresionati jumatatea sau prietenii, preparati un tiramisù cu piscoturi de casa. Efectul este garantat! Reteta piscoturilor este chiar simpla, necesita putin mai multa atentie, dar este foarte simpla. Pandispanul si piscoturile sunt unele dintre retetele in care nu vom folosi niciodata agenti de afanare. De aceea, reusita lor se bazeaza pe mixarea perfecta a albusurilor si pe incorporarea treptata si corecta a acestora in aluat.

Piscoturi de casa – Ingrediente (16-18 bucati)

  • 3 oua medii
  • 100 g zahar tos fin
  • 30 g amidon de porumb
  • 60 g faina
  • 1 varf cutit sare
  • 1 pastaie de vanilie (doar semintele)
  • zahar pudra (pentru pudrat)

Piscoturi de casa – Mod de preparare

  • Separam albusurile de galbenusuri si le punem in doua vase diferite.
  • Adaugam un varf de cutit de sare peste albusuri si 50 g de zahar tos fin. Mixam pana cand obtinem o bezea lucioasa (va recomand sa mixati albusurile intr-un recipient inalt si ingust, de genul unei cani gradate sau chiar borcan).
  • Adaugam 50 g zahar peste galbenusuri, semintele unei pastai de vanilie si le mixam pana cand isi tripleaza volumul si se deschid la culoare (cca 10 minute).
  • Amestecam faina cu amidonul si le cernem de doua ori.
  • Adaugam treptat amestecul de faina si amidon peste galbenusuri si amestecam cu o lingura sau o paleta, de sus in jos, pana o incorporam perfect. Dupa ce vom adauga 4-5 transe de faina, aluatul va deveni destul de consistent. Ca sa-l fluidizam, adaugam 1-2 linguri de bezea si amestecam cu grija de jos in sus.
  • Continuam sa adaugam faina, amestecand-o mereu cu mare grija, de jos in sus.
  • Dupa ce am terminat faina, incepem sa adaugam treptat bezeaua, lingura cu lingura. O incorporam in aluat, cu grija, amestecand mereu de jos in sus. Asa cum am spus la inceput, secretul reusitei piscoturilor consta in incorporarea lenta a bezelei in aluat. Este foarte important ca albusurile sa nu piarda aerul acumulat in timpul mixarii. Aluatul piscoturilor final trebuie sa aiba o consistenta aerata.

Albusuri mixate si aluat final piscoturi

  • Introducem cu grija aluatul intr-un sac-à-poche caruia i-am montat un dui rotund de cca 1 cm ø si formam in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt, cilindri de cca 10 cm lungime.
  • Le pudram din belsug cu zahar pudra, apoi le lasam in tava 3 minute si le pudram din nou cu zahar pudra.
  • Coacem piscoturile in cuptorul preincalzit la 165°C, pe treapta a doua, de jos in sus, a cuptorului, pentru cca 15 minute sau pana cand se rumenesc discret si uniform.

Piscoturi de casa coapte

  • Le scoatem din cuptor, le lasam sa se raceasca in tava, apoi le scoatem cu grija si le asezam pe un platou/farfurie.
  • Le gustam simple sau pregatim un delicios tiramisù pentru cei dragi.

Piscoturi cu frisca

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Piscoturi de casa
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 110 Review(s)

11 comentarii la “Piscoturi de casa

  1. Oana spune:

    A little help „Le scoatem din cuptor, le lasam sa se racaesaca in tava”. 🙂

    F fain arata! 🙂 O sa fac si eu intr-o zi.

    • Laura spune:

      Oana, multumesc ca mi-ai atras atentia. Eram extrem de obosita cand am scris reteta.
      „Le lasam sa se raceasca in tava”, am corectat si in reteta.
      Ma bucur tare mult ca-ti plac!

  2. alina spune:

    Buna Laura,
    Imi cer scuze daca te-am stresat toata ziua cu intrebarile despre granola, dar vroiam sa-ti spun ca le-am facut in seara aceasta si au iesit foarte bune, ca sa nu-ti povestesc cum mirosea de bine scortisoara in bucatarie.
    Ma bucur ca mi-au iesit bune, eu una le-am rontait asa.
    O seara placuta!

  3. Paula Gafitescu spune:

    Arata fenomenal! La noi in casa se consuma ca atare, nu mai apuca sa ajunga nici macar un piscot in tiramisu. Te pup Laura draga!

  4. Cami spune:

    Usor de facut si foarte bune! Eu am o reteta veche din mai multe oua( pt.o cantit.mai mare, desigur) in care se incorpora zaharul un albusurile batute, apoi galbenusurile, treptat si faina. Spune-mi, te rog, nu va iesi acelasi lucru? Multumesc, sunt tare incantata de retetele tale, de grafica, esti o draguta sa impartasesti cu noi tot ce stii 🙂

  5. munteanu spune:

    Este un blog culinar excelent. Vreau sa va multumesc ca va ocupati de el , ajutandu~ne in felul acesta si pe noi, cele care nu prea au multa imaginatie in bucatarie. Am facut multe din retetele publicate si mi~au iesit f.bine. Felicitari si multe urari de sanatate si putere de munca. T.Munteanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor