Ciocolata de casa


Batoane de ciocolata, desertul copilariei mele

Ciocolata de casa
Ciocolata de casa simpla – Laura Adamache Retete Culinare

Ciocolata de casa cu lapte praf a fost unul dintre dulciurile preferate in copilarie. Bunica ne-o facea destul de des, uneori simpla, alteori cu nuci sau alune, cu vanilie sau rom. Dupa ce bunica nu a mai putut sa ne faca delicioasa ei ciocolata, a fost randul meu sa invat sa o fac.

O cumparam foarte des de la cofetarie, nu stiu daca va mai amintiti, dar erau 3 tipuri de batoane de ciocolata: cu cacao, cu ciocolata alba si batoane bicolore. Batonul de ciocolata, in acea vreme, era unul dintre dulciurile mele preferate, abia asteptam sa fac rost de ceva banuti de la ai mei ca sa ma duc sa imi satisfac pofta. Si, recunosc, de dragul timpurilor de odinioara, cand ajung in tara, mereu imi cumpar cate un baton de ciocolata. Sigur ca nu are gustul ciocolatei de casa, dar are gust de copilarie.

Reteta de ciocolata de casa este foarte simpla, dar daca dorim sa obtinem o consistenta perfecta trebuie sa fim atenti la siropul de zahar. In functie de consistenta lui vom obtine o ciocolata mai moale sau una cu o consistenta mai densa.

Mie nu-mi place nici foarte moale, nici foarte tare. Pentru mine consistenta perfecta a ciocolatei de casa este undeva intre moale si tare. Batoanele de ciocolata din comert au fost intotdeauna prea sfaramicioase, cu toate acestea le mancam cu foarte multa pofta.

Am primit de foarte multe intrebarea: Pot face ciocolata de casa cu lapte praf pentru bebelusi? Eu recomand laptele praf integral alimentar, special pentru dulciuri, are o compozitie diversa fata de cel pentru bebelusi.

Sfaturi pentru ciocolata de casa ca pe vremuri

  • Untul trebuie sa fie gras, minim 80% grasime, pentru o ciocolata nici prea moale, nici prea tare.
  • Recomand laptele praf integral, cel de cofetarie, pentru dulciuri, nu laptele pentru bebelusi. Vom obtine un gust diferit daca il vom folosi pe acesta din urma.
  • Ciocolata de casa cu lapte praf are tendinta sa se intaresaca destul de rapid, asadar urmati exact pasii din modul de preparare pentru a evita acest lucru.

Bineinteles, ciocolata de casa este mult mai buna si mai sanatoasa decat cea cumparata, asa ca va recomand sa incercati aceasta reteta de ciocolata de casa cu nuci si alune.

Ingrediente pentru Ciocolata de casa cu lapte praf  (tava 18×12 cm)

  • 250 g lapte praf integral
  • 125 g unt gras (82% grasime)
  • 100 ml apa
  • 40 g cacao
  • 150 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 pastaie vanilie
  • 60 g alune prajite
  • 30 g nuci prajite
  • 10 g stafide
  • 1 varf cutit sare

Cum se face ciocolata cu lapte praf – Mod de preparare

  • Punem zaharul, zaharul vanilat, sarea si apa intr-o craticioara, pe foc mediu, si amestecam pana cand zaharul este complet topit. Vom observa ca se vor forma niste mici bulbuci in centrul siropului de zahar care treptat se vor extinde si vor acoperi intreaga suprafata a siropului. Cand observam ca s-a format o spuma alba la suprafata, numaram 5 minute, nu mai mult, si stingem focul.

Cum ne dam seama daca siropul are consistenta ideala?

Ca sa ne dam seama daca siropul a atins consistenta ideala, picuram putin sirop intr-un pahar cu apa foarte rece. Va recomand sa faceti acest lucru o data pe minut, dupa ce observati spuma alba formata deasupra siropului. Initial picaturile se vor raspandi in paharul cu apa, dar dupa cateva minute, acestea isi vor pastra forma in momentul in care intra in contact cu apa rece. Cand observam acest lucru, stingem focul.

Preparare ciocolata de casa sirop

  • Imediat dupa ce am stins focul, adaugam untul topit partial si semintele pastaii de vanilie.
  • Amestecam pana cand untul este complet incorporat in siropul de zahar.
  • Amestecam laptele praf cu cacaua si le cernem. Aduagam treptat mixul de lapte praf si cacao in sirop si mixam continuu in timp ce il adaugam.
  • Pentru ca cicolata are tendinta sa se intareasca, trebuie sa ne miscam destul de rapid.
  • Dupa ce am incorporat laptele praf si cacaua, adaugam nucile, alunele si stafidele si amestecam cu o lingura de lemn sau cu mana.
  • Tapetam forma cu folie de plastic alimentara si adaugam ciocolata. O nivelam frumos si o lasam intr-un loc racoros, exclus frigider, 3-4 ore.

Ciocolata de casa cu alune in forma

  • Cu ajutorul unui cutit cu lama usor umezita, taiem ciocolata de casa in cubulete si o gustam cu multa pofta.
Detaliu cuburi ciocolata de casa
Cuburi de ciocolata de casa

Pofta buna!

bucati-ciocolata-casa

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Ciocolata de casa
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 964 Review(s)

189 comentarii la “Ciocolata de casa

  1. Georgiana spune:

    Aici in Italia ce lapte praf folosesti? ca am mai incercat acum cativa ani sa fac aici ciocolata de casa si nu mi-a placut deloc cum a iesit..sotului meu ii place mult ciocolata de casa si mai cumpar cand am ocazia de la magazine romanesti dar as prefera sa o fac eu.

    • Laura spune:

      Draga mea, eu am avut lapte praf romanesc, Raraul, mi l-am adus special din tara pt ciocolata de casa.
      In Italia foarte greu se gaseste lapte praf si de obicei nu are un gust atat de bun.

        • Cata spune:

          Este cea mai buna rețeta de ciocolata de casa, eu doar pe aceasta o folosesc. Iar cacao nu cred ca e prea multă, eu deobicei chiar mai pun un pic, cred ca ați avut o cacao de slaba calitate sau expirata.

      • Delia Olteanu spune:

        Bună seara. Ați reușit să o refaceți cu ajutorul termometrul aimentar? Puteți spune o temperatura pentru siropul de zahar? Mulțumesc!

    • Georgiana spune:

      Da..nu este bun deloc laptele praf de le ei. Deci in urmatorul pachet primit din tara laptele praf va fi cap de lista 🙂

      • Laura Adamache spune:

        Draga Cristina, estimativ, 10 minute, de cand am pus craticioara pe foc si pana am stins aragazul. Timpul variaza in functie de cum setam flacara aragazului.

    • Alina spune:

      Ideal este sa folositi lapte praf organic ,iese mult mai bun…eu folosesc HiPP organic milk ,se poate gasi si in Italia sau Anglia …

  2. Cristina spune:

    Hmm… ce amintiri din copilarie! Adoram ciocolata de casa.
    Laura, care este temperatura siropului pe candy thermometer?

  3. Verushca spune:

    Laura as vrea sa fac ciocolata de casa pentru o persoana diabetica.
    Poti sa-mi dai o sugestie cum sa pregatesc siropul de zahar cu indulcitor Stevia?

    Multumesc,

    • Laura spune:

      Verushca, din pacate nu am incercat niciodata reteta cu cu indulcitor.
      Pentru un sirop dens este nevoie de zahar. Cu indulcitor nu vei obtine acelasi rezultat.

    • Marian spune:

      Buna. Pentru diabetici poti folosi Xilitol (zahar din mesteacan). Gasesti produsul la DM Bucuresti si costa 14 ron 250g. Are indice glicemic mic si granulatie identica cu zaharul. Raportul este de 1:1 fata de zahar. Recomand.

      • Anca spune:

        Buna, am incercat eu reteta cu Xilitol si a iesit super !! Am pus si o lingura de ulei de cocos la final si este super cremoasa si soft. Iar pentru ca nu avem loc racoros sa o pastram, am taiat-o in forma de baton, am infoliat fiecare bucata si satu cuminti in frigider jos, puse toate intr-o casoleta cu capac.

    • Ioana spune:

      Buna, oare s-ar putea pune in loc de cacao carob (pudra de roscove), stiu ca se va modifica gustul, dar as vrea sa stiu daca gramajul va fi la fel? Multumesc.

  4. IoanaC. spune:

    Buna Laura,

    am facut si eu ciocolata de casa. Din pacate nu mi-a iesit. A avut o consistenta tare si sfaramicioasa. Nu stiu ce am facut gresit

  5. IoanaC. spune:

    Draga Laura, mulțumesc mult pentru ajutor. Ai avut dreptate, am fiert siropul prea mult. Am incercat astăzi incă o dată și mi-a ieșit, foarte bine arată. Sunt foarte curioasă ce gust are, eu am cumpărat lapte praf de la noi din Germania, sper să nu difere prea mult de cel românesc.

    • Laura spune:

      Camelia, ciocolata de casa racita in frigider, tinde sa isi schimbe consistenta.
      Este indicat ca solidificarea sa se produca incet, treptat, la temperatura camerei.

  6. anca spune:

    Buna! Aceasta reteta este delicioasa! Te felicit atât pentru ea cat si pentru restul, iti urez putere si inspiratie sa ne incanti in continuare cu rețetele tale delicioase! Multumim!

  7. Anna spune:

    Toate retetele sunt minunate. Pe unele mi le-am amintit, pe altele le-am asimilat si m-am bucurat mult de rezultat, atat eu cat si familia mea. Multumim pt. retete si avem numai cuvinte de apreciere la adresa ta.

  8. anamaria spune:

    Buna! Daca doresc sa fac ciocolata simpla, fara nuci, alune, fructe, etc., trebuie schimbat ceva la cantitati sau e in regula asa? Multumesc!

    • Manu spune:

      Salut! Am facut aceasta reteta de foarte multe ori! Este delicioasa! Eu o fac in doua culori alba(fara cacao) si neagra(ca in reteta). In ultima vreme la cea cu cacao dupa ce o amestec iese din ea siropul(cea alba e in continuare ok). Oare ce se intampla!? Dupa ce am schimbat cacaoa am observat o ameliorare dar tot asa e😭😭😭😭😭😭😭. Help!!!

  9. Ema Georgescu spune:

    absolut delicioasa

    reteta ideala pentru o seara cu prietenii, in weekend, cand o poti savura linistita 🙂

    felicitari pentru retetele minunate de pe site

    Ema Georgescu

  10. cris spune:

    Fac reteta asta de ciocolata de aproape 3 ani,copilul meu fiind alergic la soia nu am gasit alta solutie sa satisfac poftele copilului meu decat asa.Am incercat si alte retete de ciocolata in casa dar doar asta m-a satisfacut pe deplin.Saptamana trecuta m-am riscat si am folosit in loc de zahar miere de albine….nici o diferenta de gust sau textura….deci incercati cu incredere.Am folosit 4 linguri pline cu miere in loc de 125 gr zahar.
    Felicitari Laura pentru blogul frumos pe care il administrezi.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Cris, ma bucur foarte mult sa aud ca iti place aceasta reteta si iti multumesc pentru sfat! Sigur o s-o incerc si eu cu miere data viitoare.
      Multumesc pentru aprecieri!

    • Kmi spune:

      Mierea preparata termic la peste 40 de grade isi schimba compozitia din punct de vedere chimic si devine toxica pentru organism. 🙁

      Daca tineti neaparat sa pregatiti ciocolata cu ceva mai sanatos decat zaharul, folositi zahar invertit. In niciun caz miere.

      • Laura Adamache spune:

        Aida, mierea nu devine toxica daca prelucrarea termica depaseste 40°C. Isi pierde din proprietati, adevarat, dar nu devine toxica. Personal, nu iti recomand sa o pui cruda in compozitie.

  11. Manuela spune:

    Am incercat reteta ta de cateva ori. Am facut-o in diverse combinatii: cu nuca, cu alune,cu fructe uscate, cu vanilie, cu rom, cu stafide, cu fructe confiate, in cantitati duble, triple, etc..
    De fiecare data a iesit delicioasa. E cea mai tare reteta de ciocolata pe care am incercat-o vreodata. Multumesc mult!

  12. Ionescu Ioana spune:

    Buna, Laura. Ador retetele tale. Am facut ciocolata aseara si am lasat-o pana dimineata afara pe balcon , dar nu mi s-a intarit, este moale si lipicioasa insa extrem de delicioasa.Oare ce am gresit?

    • Laura Adamache spune:

      Draga ioana, daca nu s-a intarit, inseamna ca nu ai fiert destul siropul. Data viitoare fierbe-l cu 2-3 minute in plus si sigur vei obtine o ciocolata de casa perfecta.

  13. Claudia spune:

    Am facut-o chiar azi. Delicioasa! Iar textura este exact asa cum trebuie, nici prea tare, nici moale. O voi repeta cu siguranta!

  14. Claudia spune:

    Tot eu! Am revenit ca sa va spun ca am facut-o pe la ora 16, la ora 20 era tocmai buna de mancat, iar la ora 20,30 nu mai era nimic din ea… Si nu suntem multi, doar trei persoane… Pur si simplu nu te poti opri din mancat, este atat de buna… Eu am facut-o cu nuci prajite si stafide. Cea mai buna ciocolata de casa ever!
    Iti multumesc din suflet pentru reteta, draga Laura!

  15. Daniela spune:

    Felicitari pt retele minunate!!!!
    Am mai incercat de 2 ori sa fac ciocolata de casa si de fiecare data imi iesea prea moale…in seara aceasta am descoperit reteta ta si ciocolata a iesit perfecta 🙂
    Multumesc ca ne-ai impartasit mici secrete ….de ex. eu credeam ca trebuie bagata neaparat la frigider. 🙂

  16. mikaela spune:

    Spune-mi,te rog, daca inlocuiesc stafidele cu visine din visinata ,compozitia necesita un sirop mai legat(cu ceva zahar in plus) ,pentru a echilibra cumva umiditatea visinelor?

    • Laura Adamache spune:

      Draga Mikaela, nu trebuie sa modifici reteta daca folosesti visine din visinata .Scurge-le foarte bine inainte si tamponeaza-le cu hartie absorbanta de bucatarie.

  17. Raluca spune:

    Am o întrebare: tocmai ce am făcut rețeta însă mie compoziția nu mi-a ieșit semi-lichidă, mi-a ieșit de-a dreptul solidă. Ca și când era prea puțin sirop și prea multă cacao cu lapte praf. Ceva am făcut greșit, cu siguranță, dar nu îmi dau seama ce. Ați putea să mă ajutați? Mulțumesc

    • Laura Adamache spune:

      Draga Raluca, daca ai obtinut o compozitie prea solida, inseamna ca ai fiert prea mult siropul.
      Data viitoare, fierbe-l mai putin cu cateva minute si nu vei mai avea probleme.
      Cu drag.

  18. Tea spune:

    Astazi incerc si eu reteta, am tare mari emotii sincer deoarece mereu imi iesea moale si sper de data asta sa fac bine :-). Nu am facut cioco de casa de ani buni, acu e prima data cand fac si pt sotul meu care nu e roman si el zice ca nu e fan ciocolata, sper sa iasa si sa ii placa..
    Multumim frumos pt reteta!!!

  19. Moni spune:

    Salut 🙂 Am facut pentru prima data reteta ta si as vrea sa continui sa o fac pentru ca-i delicioasa. Din pacate textura nu a iesit pe masura gustului. A iesit putin cam moale, greu de taiat si lipicioasa. Oare ce am gresit? 🙂
    Multumesc

  20. Gherghina Daniela spune:

    buna ,ai putea sa imi spui cantitatile in functie de lingura/lingurita,etc pt cei care nu au un cantar la indemana mereu.Multumesc

  21. lari spune:

    Mie mi-a placut. A iesit tare ca am dat-o in bara cu siropul. De fapt mie asa imi place, dar nu a fost placut pt invitati ca era sfaramicioasa. A fost laudata oricum ca nu e prea dulce.

  22. Raluca spune:

    Tocmai am facut pentru prima data ciocolata de casa. Am urmat reteta dvs si gustul este extraordinar de bun iar textura perfecta. Am inlocuit alunele, nucile si stafidele cu merisoare confiate. Nu am pus cacao deoarece am vrut sa fie alba. Totusi cred ca am gresit ceva deoarece a lasat mult unt lichid in vasul in care am preparat-o. Am respectat intocmai gramajul si concentratia de grasime a untului. Oare ce am facut gresit?

  23. Alina spune:

    Am facut si eu aceasta reteta si din pacate ciocolata a iesit foarte grasa, adica a ramas mult unt topit in cratita, dar si pe ciocolata este foarte mult unt topit. Inca nu e chiar racita de tot. Consistenta este buna, chiar un picut tare, dar nu stiu de ce este asa de grasa. Am respectat intocmai cantitatile, masurate cu cantar electronic, insa in loc de zahar obisnuit am pus zahar Demerara (asta aveam in casa). Care poate fi explicatia? Untul meu este 82.5%, dar laptele praf nu este integral, caci nu am gasit nicaieri, ci semidegresat, 0.6%. Oare asta sa fie problema? Desi nu cred, ar trebui ba dimpotriva sa fi iesit prea ”uscata”, nefiind laptele suficient de gras, nu? Ar mai fi o chestie: la final am adaugat o sticluta de esenta de rom (pt ca nu am pus vanilie deloc), care este uleioasa. O sticluta are 9 ml. Imediat dupa adaugarea esentei mi s-a parut ca toata compozitia devine brusc foarte uleioasa. Este posibil oare ca o cantitate asa mica de substanta grasa sa aiba asemenea efect?

    • Laura Adamache spune:

      Draga mea, chiar daca ai respectat cantitatile, ai facut anumite modificari care pot duce la un rezultat diferit. Nu am incercat ciocolata cu lapte degresat, dar este posibil ca datorita lui si a intregii sticlute de esenta sa obtii o ciocolata mai grasa. Sfatul meu este sa incerci sa folosesti lapte praf integral (nici eu nu-l gasesc unde locuiesc, dar de cate ori merg in tara cumpar cateva pungi pentru aceasta reteta) si sa reduci cantitatea de esenta. Pentru ingredientele din reteta, o sticluta mi se pare prea mult, 1-2 lingurite sunt suficiente pentru un gust placut de rom.

  24. Andreea spune:

    Bună, am făcut și eu acesta reteta. A ieșit foarte buna dar se simte intre dinti laptele praf. Am folosit lapte praf de la mega image. Este vreo diferența între laptepepraf obișnuit și cel integral de care pomenești în reteta?

    • Laura Adamache spune:

      Draga Andreea, laptele integral este lapte praf obisnuit. Pe piata exista si lapte praf degresat, tocmai din acest motiv am mentionat ca am folosit lapte integral. Ce marca de lapte ai folosit?

  25. eM spune:

    Ciocolata de casa. Cand eram mici, era mare chestie. Tin minte ca mancam lapte praf cu lingurita, ni se parea tare bun. 🙂 Si nu-ti spun cata nerabdare pana sa se intareasca ciocolata, si cate degete bagate pe furis. Si apoi cum ne mai pazea mami sa nu mancam prea multa …. 🙂

  26. Cristina spune:

    Se poate folosi mai multa cacao? As prefera o ciocolata mai neagra. In acest caz se reduce corespunzator cantitatea de lapte praf?

    Multumesc!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Cristina, nu iti recomand sa folosesti mai multa cacao. Daca vrei totusi sa faci acest lucru, trebuie sa scazi cantitatea de lapte de praf in functie de cata cacao doresti sa adaugi in plus.

  27. Ioana M spune:

    Foarte delicioasa ciocolata de casa! Este cea mai buna reteta pe care am incercat-o pana acum!
    Nu mi-a placut doar mie ci si tuturor prietenilor care au fost invitati la masa!
    Multumesc ! si sfaturile au fost foarte utile!

  28. Ruxi spune:

    Buna ziua! In primul rand multumim de multele retete excelente!
    O intrebare legata de cioco de casa – daca vreau sa o fac din vreme pentru sarbatori, sa o pastrez deci vreo 3 saptamani, tine in frigider in cutie ermetica sau sa o congelez? Multumesc!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Ruxi, eu am pastrat-o in frigider, in folie de aluminiu, cca 1o zile, nu mai mult. Pentru mai multa siguranta, iti recomand sa o congelezi si cand doresti sa o servesti, o scoti cu o seara inainte din congelator si o lasi in frigider pana a doua zi.

  29. Ruxi spune:

    Multumesc de raspuns! Am facut-o ieri, a iesit super, ca si consistenta si gust, desi am avut doar unt mai slab.
    Ca urmare, nu cred ca va prinde nici ziua de maine, daramite sarbatorile… Mai fac eu atunci alta (altele…)

  30. Janina spune:

    Buna ziua! Va felicit pentru retetele minunate si corecte pe care le postati, am facut si eu cateva retete si mi-au iesit foarte bine, iar acum am o intrebare: daca fac cantitate dubla, dublez si timpul de fierbere? Va intreb pentru ca am mai facut-o o data, tot din 500 g lapte praf, dar am fiert-o doar 5 minute si mi-a iesit cam moale. Multumesc anticipat pentru raspuns si inca o data felicitari pentru tot ceea ce faceti!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Janina, daca dublezi cantitatile, trebuie sa dublezi si timpul de fierbere.
      Cu mult drag! Sarbatori fericite iti doresc!

  31. Janina spune:

    Va multumesc din suflet pentru raspuns si va doresc multa sanatate. Sarbatori fericite! Voi reveni cu un comentariu dupa ce o voi face, adica de Craciun!

  32. Alexandra spune:

    Laura draga,
    Am facut-o in trecut si am repetat-o si azi. Sta linistita deocamdata, dar e asteptata cu pofta 😀
    Iti multumesc pentru reteta!

  33. cris spune:

    DECI NU A IESIT DELOC.100 grame apa la 125 unt mi se pare f putin.A iesit untoasa,exagerat.TOT UNTUL IESEA LA SUPRAFATA..,si muult.LA gust se simte untul exagerat.Am respectat reteta intocmai cu gramajele exacte.

  34. alexandra spune:

    Buna! Vreau sa fac maine ciocolata de casa dupa aceasta reteta, insa am doua intrebari: 1. As vrea sa o fac intre foi de napolitana. Cum ar trebui sa procedez? 2. Iese cu lapte praf pt bebelusi? Care ar fi diferenta? Multumesc

  35. ciocolax spune:

    Incercati si varianta asta : dublati cantitatea de cacao si scadeti zaharul de la 150 la 100 g.

    Pentru cui ii place ciocolata amaruie ( eu pun chiar 100 g cacao ).

  36. Ancuţa spune:

    Buna Laura, de ce nu se pune ciocolata la frigider cand se raceste? Acum e vara, in casa e foarte cald si locuind la bloc nu am niciun loc racoros. Nu e prima data cand fac reteta ta, insa e prima data cand citesc mai atenta comentariul despre interdictia de a pune ciocolata la frigider. Pana acum procedam contrar sfatului tau si nu aveam probleme. Dar acum, sunt curioasa care ar fi motivul.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Ancuta, la temperatura camerei se raceste treptat, iar ciocolata are o consistenta mai fina. Daca nu ai un loc racoros in casa in aceasta perioada, o poti pune si in frigider, pe sertarul de jos.

  37. Inuktikut spune:

    Buna, am incercat si eu reteta si a iesit super. In loc de unt cu 82% grasime, am folosit unt proxi cu 65% grasime, si tot a iesit foarte buna. Ce am modificat a fost cacaoa – am cantarit 150 g si untul, deoarece nu am reusit sa-l tai exact si au fost 131 g. In rest am respectat intocmai reteta, cu mentiunea ca am topit untul integral (intre timp eram pe terminate cu cernutul laptelui ).
    Multumim pentru retete, pana acum am mai incercat biscuitii cu lamaie, cei de ciocolata si umplutura de miel. Toate mi-au iesit, se vede ca au fost incercate inainte de a fi postate, ceea ce e foarte bine. Am incercat retete si din alte parti (tot de pe net), dar nu mi-au iesit.
    Mult succes in continuare!

  38. Alexandra spune:

    Buna 🙂
    Sunt o mare fană a ciocolatei de casa si am facut si eu rețeta astăzi, dar din păcate nu mi-a ieșit. Nu s-a întărit deloc si e tot moale. Nu stiu ce anume am greșit 🙁

    • Laura Adamache spune:

      Draga Alexandra, daca nu s-a intarit, inseamna ca nu ai fiert suficient siropul de zahar. Data viitoare fierbe-l mai mult si, neaparat, inainte de a stinge focul, fa proba picaturii asa cum am scris in reteta.

  39. Mihaela Z spune:

    Buna, am facut si eu aceasta ciocolata de casa si este cea mai buna!!!! Mi-a iesit perfect, cu toate ca am folosit lapte semidegresat, Aristocrat, in loc de cel integral. Cred ca un detaliu foarte importat este ca apa din paharul in care se incearca consistenta siropului sa fie foarte rece, eu ap pus un pahar cu apa rece la congelator in timpul in care am preparat siropul si in el am facut verificarea. Cantitatile sunt perfecte, untul nu este deloc mult si nici nu se simte gustul excesiv in preparatul final. Multumesc mult de reteta!!! :*

  40. Clara spune:

    Buna.Daca prepar siropul cu zahar brun poate afecta consistenta astfel incat ciocolata sa nu se intareasca?
    Momentan nu am zahar alb in casa.
    Multumesc

    • Laura Adamache spune:

      Draag Clara, nu am incercat sa o fac cu zahar brun.Daca folosesti un zahar brun fin, nu ar trebui sa afecteze consistenta.

  41. flory spune:

    Buna, ai incercat sa faci ciocolata si cu pasta de curmale in loc de zahar? Nu prea sunt fan zahar si incerc sa il inlocuiesc cu aceste fructe uscate, curmalele.

  42. anicuta09 spune:

    am pregatit aceasta reteta dar in cantitate dubla si bine am facut. A fost foarte apreciata de toti care au gustat-o si in special de nepotica mea de 3 ani , Nicolle. O recomand cu toata increderea celor ce inca mai ezita, este excelenta, are aspect de ciocolata , iar gustul este pe masura aspectului. Multumesc!

  43. Stefana spune:

    Tocmai am facut reteta. Am respectat reteta de mai sus. Am facut chiar si testul siropului in cana cu apa rece.
    Ciocolata a iesit sfarmicioasa.

  44. Georgi spune:

    De cate ori fac ciocolata de casa, mereu ma intorc la reteta asta. Este pur si simplu perfecta. Pana si bunica-mea zice ca am intrecut-o, desi ea face cea mai buna ciocolata de casa. Ca sa o citez (pardon my french, dar asa vorbeste ea): „Da’ ce-ai pus, fa, in ea, de iese asa buna?” :)))).
    Nu stiu de ce dau comentariu abia acum, cred ca am un an de cand am descoperit reteta si o urmez cu sfintenie! Multumesc.

  45. Elena spune:

    Dragă Laura, am făcut ciocolata este foarte delicioasa numai că se lipește de foaia de aluminiu și mănânc cu lingurița. Ce mă sfătuiți să fac pentru data viitoare. Multumesc

  46. Ana-Maria spune:

    Draga Laura am facut aceasta reteta de ciocolata de casa de N ori si de fiecare data a iesit delicioasa, toata lumea a fost f f incantata! Imi aminteste de copilarie!! Felicitari!! Si multumesc ca mi-ai readus aminte de dulcele gust al copilariei

  47. Dia spune:

    Buna Laura
    Multumesc mult pt reteta.
    Daca vreau sa nu pun cacao sa ramana alba se poate??? Trebuie sa modific ceva la reteta sau nu??
    Multumesc

    • Laura Adamache spune:

      Draga Dia, nu am incercat-o niciodata fara cacao. Daca o elimini, este posibil sa nu obtii aceeasi consistenta.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Cristina, nu am incercat niciodata sa folosesc lapte pentru bebelusi la aceasta reteta.
      Cred ca cel mai bine este sa cumperi un lapte praf integral pentru dulciuri.

  48. Ana spune:

    Buna Laura. Te rog ajuta-ma pentru viitor. Am respectat toate indicațiile de mai sus, am avut și rabdare, nu am făcut-o in graba, însă mi-a ieșit foarte prost. S a întărit foarte tare încât toată s-a fărămițat, are un aspect și și textura pământească. Unde e greșeală? Iar când am adăugat laptele praf compoziția arată “tăiată”. Aștept raspuns. Mulțumesc!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Tabita, daca nu s-a intarit, sigur siropul nu a fiert suficient. data viitoare, lasa-l sa fiarba 2-3 minute in plus.

  49. Meli spune:

    Multumesc din inima pt reteta! Mi-a placut ft mult si cu greu te poti opri la cateva bucatele. Primele dati am respectat gramajele, insa ultima data am constatat ca aveam doar 200 gr de lapte praf, asa ca am mai pus 30 gr de cacao. Aveam emotii ca avea sa iasa prea amara, dar spre surprinderea mea, mi a placut si mai tare(n am mai simtit gustul de lapte praf deloc). Va pup🙏🏻

  50. Loredana spune:

    Ciocolata a iesit f bine! Eu am pus mai putin zahar si mai multa cacao. Jumatate am facut-o cadou, si pentru ca au plecat in concediu, a ramas in camera timp de 2 saptamani. Crezi ca mai e buna cand se intorc?

    • Laura Adamache spune:

      Draga mea, ma bucur mult ca ti-a placut.
      Depinde de temepratura camerei, daca au pastrat-o intr-o camera racoroasa, este posibil sa se fi mentinut cum trebuie.

  51. Andrei spune:

    Poate ca in loc de „Pentru ca cicolata are tendinta sa se intareasca, trebuie sa ne miscam destul de rapid.” ai fi putut spune simplu „adaugati amestecul de lapte praf cu cacao in bloc pentru ca obtine ciocolata omogena”.
    Am adaugat treptat si totul s-a transformat in bulgari de ziceai ca-i pamint. Chiar daca am adaugat vreo 50 de ml de apa, cind am pus ciocolata in forme ma simteam ca un olar care isi pregateste lutul.

    Multumesc! O sa mai intru pe blogul tau cind o sa vreau sa fac chirpici.

  52. Sabrina spune:

    Pentru fetele din Italia, sugerez sa cautati lapte praf pe Amazonul itaian, sau alt Amazon care face livrari in Italia. Eu locuiec In Toronto, si desi lapte praf e in toate magazinele, eu il iau de obicei de pe Amazon, intrucat magazinele au de cele mai multe ori lapte praf degresat, iar eu am un pitic pe creier si cumpar numai lapre integral, daca se poate organic. Din ce am observat eu, sunt 2 tipuri de granulatie, unul cu granule mari (care nu ar trece prin sita) si alul mai fainos. Cu asta pot sa am probleme, dar am reusit sa gasesc o firma care are lapte praf integral (3.8%), si e „fainos”. Eu fac alt fel de ciocolata care imita ciocolata din comert. Se face cu unt de cacao, cacao praf si lapte praf. Aveam nevoie de un lapte care sa se poata trece prin sita si dizolva usor. Ciao!

  53. Mircea spune:

    Draga doamna, apreciez ca va ,,chinuie,, talentul in materie de arta culinara. Pentru unul ca mine care traiesc din meseria asta de zeci de ani inseamna totusi prea putin. Am citit comentariile novicilor legate de subiectul ciocolatei de casa si va rog sa retineti.
    1.Nu se foloseste mierea de albine in bucatarie mai ales daca este supusa prepararii termice. Nu numai ca isi pierde proprietatile dar este deosebit de toxica. Vezi manualele de chimie alimentara.
    2. Ca nu se gaseste lapte praf in Italia sau oriunde este o utopie. Depinde de unde cumperi, ce cumperi si cati bani ai in buzunare. Compozitia lui are diferite ingrediente in functie de pret. Noi vom alege pe cel deshidratat instant cu un procentaj de 26% grasime, din 130 de grame se obtine 1 litru de lapte cu 3,3% grasime. Standardul alimentar. Acesta este laptele praf pentru ceea ce ne trebuie si va asigur ca se gaseste in orice market din Europa.

    • Laura Adamache spune:

      Draga domnule, este rusinos pentru un om care traieste din aceasta meserie sa nu stie ca mierea NU devine toxica prin prepararea termica. Adevarat, isi pierde din proprietati, dar nu devine toxica. Mierea se foloseste in bucatarie de cand lumea si pamantul, presupun ca macar o data in viata ati mancat turta dulce, nu-i asa? Este doar una dintre retetele care au ca ingredient principal mierea de albine.
      Pacat ca o persoana cu „experienta” dumneavoastra nu cunoaste acest lucru.
      Cat despre laptele praf care se gaseste in orice market din Europa, va rog sa imi spuneti in ce market se gaseste in Umbria?

  54. Mihaela spune:

    Buna! Ciocolata de casa se poate congela pentru vreo 2 ore, sa grabesc procesul de intarire? Trebuie sa fie gata in 3 ore. Am pus de o ora in frigider. Multumesc!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Diana, in principiu, da. Tu fa testul cu picatura de sirop in apa rece dupa ce observi spuma alba la suprafata. Cand picatura ramane intreaga in pahar, atunci siropul este gata.

  55. Vivi Luanda spune:

    Laura, am facut ciocolata dar mi s-a separat untul. Am masurat toate cantitățile atent. Practic s-a tăiat. Oare de ce?

      • Lili spune:

        Acelasi lucru l am patit si eu. Am folosit unt de 82% grasime. Din punctul meu de vedere este prea mult unt in reteta. Gustul final este de unt si nu de ciocolata.

  56. Mia spune:

    Buna ziua, Multumesc pt reteta! Aveti idee din ce am putea face siropul fara a fi atat de dulce? Am incercat sa pun mai putin zahar dar nu leaga-am verificat cu metoda recomandata paharul cu apa :). Din ce se mai poate obtine textura siropului?

  57. Simona spune:

    Am facut cicolata dupa reteta ta, mi-a iesit perfect. Singura modificare – am folosit zahar brut. Am si eu o reteta de ciocolata in caietul ingalbenit si rasfolosit , dar reteta mea are prea mult zahar. Iti multumesc, Laura.

  58. Cristina Florea spune:

    Timp si ingrediente pierdute pentru o reteta unde fie cantitatile ingredientelor nu sunt ok calculate, fie nu e bine explicată. Trebuia să citesc comentariile înainte să mă apuc de treabă. NEVER AGAIN retete de aici.

  59. Bracon Ioan spune:

    Astăzi 25.12.2022, am luat rețeta dv. și o pun în aplicarre. Am citit toate comentariile și știu ce am de făcut. Urmează să transmit următoriul comentariu. Vă mulțumesc anticipat pentru rețetă.

  60. Iulia spune:

    Este a 3 oara când o fac și primele 2 dăti nu am avut atâta cacao
    Acum am pus 40 de grame și mi se pare un pic cam prea amară într-adevăr
    Așteapt sa se răcească
    Pofta bună❤️

  61. Daniela spune:

    Cea mai bună rețetă de ciocolată . Foarte bine explicată ,pe înțelesul tuturor .
    Dacă folosești ingrediente de calitate și urmezi pașii ,în special fierberea siropului,este imposibil să nu iasă . Felicitări Laura !Multumim pentru rețeta .

  62. Cristina spune:

    Foarte bună reteta, exact ca in copilarie, mulțumesc frumos. Am si salvat-o , ca sa o pot face se cate ori poftesc😁

  63. ursu zgubilitic spune:

    Cea mai buna ciocolata de casa e cea simpla pe care o iau de la magazin, fara unt, nu e deloc grasa, e uscata, singura grasime e din laptele praf, fara arome, poate doar putina vanilie, fara nimic altceva decat lapte praf si cacao. Restul e abureală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor