Fasole batuta


Fasole batuta, facaluita, frecata, reteta de post cu fasole si ceapa prajita

Fasole batuta de post cu detaliu
Fasole batuta, reteta de post cu fasole boabe si ceapa prajita

Pentru ca ador fasolea batuta, mi se pare incredibil ca nu am postat pana acum reteta. Imi amintesc ca una dintre primele preparatele traditionale pe care le-am facut imediat dupa ce am ajuns in Italia, a fost reteta de fasole batuta cu ceapa prajita.

Stiu ca multi dintre voi imi vor atrage atentia asupra nesanatoasei prajeli. Exista anumite preparate care, din punctul meu de vedere, nu au niciun farmec daca le pregatim altfel. De exemplu, fasolea batuta nu prea are gust fara ceapa prajita. Trebuie sa stim ca prajitul devine nociv daca folosim un tip de ulei nepotrivit sau daca il reutilizam.

Discutia este destul de ampla si promit sa o dezvolt intr-un viitor apropiat. Pana atunci sa vedem cum se prepara reteta de fasole batuta sau fasole facaluita cu ceapa prajita.

Ingrediente – Fasole batuta

  • 500 g fasole alba uscata
  • 2 morcovi mici
  • 1 felie telina
  • 1 radacina mica pastarnac
  • 3 cepe mari
  • 6 -8 linguri ulei de arahide/floarea soarelui (pentru prajit ceapa)
  • 1 lingurita de zahar
  • 4-5 catei usturoi
  • sare
  • 4-5 linguri ulei de arahide/floarea soarelui (pentru fasolea batuta)

Mod de preparare – Fasole batuta

  • Spalam fasolea, eliminam eventualele impuritati si o punem la inmuiat in apa rece pentru 12-14 ore. Este indicat sa schimbam apa macar o data in aceasta perioada.
  • A doua zi, spalam fasolea si o punem intr-o oala incapatoare, plina cu apa rece. O fierbem cca 15 minute, apoi aruncam apa, clatim fasolea cu apa fierbinte si o punem din nou la fiert, in oala plina cu apa fierbinte. Adaugam morcovii, telina si pastarnacul curatate si taiate in bucati mari.
  • Fierbem fasolea cca 45-60 minute (timpul variaza in functie de fasolea folosita) sau pana cand se inmoaie complet.
  • Scoatem boabele de fasole si legumele cu o paleta cu gauri si le punem intr-un vas incapator. Nu aruncam apa in care a fiert fasolea.
  • Punem cca jumatate de polonic din apa in care a fiert fasolea in vas, adaugam 1 morcov (nu folosim si celelalte legume) si pasam fasolea cu un blender. In cazul in care consistenta este prea densa, mai adaugam putina apa, dar putin cate putin, ca sa nu obtinem o consistenta prea lichida.
  • Adaugam cateii de usturoi dati prin razatoarea cu gauri mici, 4-5 linguri de ulei de arahide/floarea soarelui si sare dupa gust. Amestecam pana obtinem o crema fina si omogena.

Fasole batuta preparare

Cum se prajeste ceapa pentru fasolea batuta?

  • Curatam ceapa, o taiem julienne (solzisori), o amestecam cu zaharul si o framantam cu mana. O prajim intr-o tigaie antiderenta in care am incalzit uleiul de arahide/floarea soarelui, pana cand capata o culoare aurie. Stingem focul si o lasam sa se raceasca putin, cca 1-2 minute. Adaugam ceapa peste fasolea facaluita si, daca dorim, cateva lingurite din uleiul in care am prajit ceapa.

Fasole batuta detaliu

  • O servim cu multa pofta! Este delicioasa!
Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Fasole batuta
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
31star1star1stargraygray Based on 283 Review(s)

17 comentarii la “Fasole batuta

  1. Antonella spune:

    Ohhhhh, cara Laura! Este dimineata si tu imi postezi „fasolea frecata” (cum se zice pe la noi, in Ardeal)…?! Astept ora de plecare 😉 de la munca, ca sa pregatesc acest meniu pt maine! Ce amintiri imi trezesti…:) … Departe de casa (ma refer la origini), cu trecerea anilor, uitam de unele mancaruri, atat de simple si atat de gustoase. Era felul de mancare al bunicilor, in fiecare vineri (de post), facuta chiar asa cum ai preparat-o tu, cu ceapa prajita. Si daca nu e vineri, noi adaugam si o bucata de carnat prajit! 😉
    O zi buna iti doresc!
    Praga …..si Toscana te saluta!

  2. Jana spune:

    Deosebita! Mai ales ca maine vreau sa tin post, a picat la tanc reteta ta. Pot inlocui uleiul de arahide cu cel de masline? Crezi ca ii va schimba tare gustul?

  3. Alina spune:

    Buna, Laura! Cam cata fasole batuta iese din 500 g de faole uscata? N-ar vrea sa fac nici prea multa, nici prea putina 🙂

    Multumesc!

  4. ALEX. spune:

    alaturi de salata de venete,este mancarea mea preferata,daca mai adaug si muraturi,gata,nu mai imi trebuie nimic!dau la o parte chiar si carnea!!!

    • Laura spune:

      Dana, nu as putea sa spun exact cate portii ies. Dar, aproximativ, se pot satura intre 6 si 8 persoane din cantitata rezultata.

  5. Iuliana spune:

    Intrebare : Cind folosim restul de morcovii, telina si pastarnacul curatate si taiate in bucati mari si fierte cu fasolea. Vad ca in prima faza folosim doar 1 morcov.
    Cumva scrie si eu nu am vazut ?
    Multumesc.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Iuliana, am scris in reteta ca nu se foloseste decat 1 morcov. Mai jos fraza unde am specificat acest lucru:
      „Punem cca jumatate de polonic din apa in care a fiert fasolea in vas, adaugam 1 morcov (nu folosim si celelalte legume) si pasam fasolea cu un blender.”
      Cu drag.

  6. Romanitza spune:

    Dar in loc de ceapa prajita sa fie doar o salata de ceapa cruda, iar fasolea sa fie dp ce este trecuta prin sita evident frecata cu ulei? Aia e reteta, dp mine ! Fasole fiarta, macinata, data prin sita de malai, apoi vine sarata si frecata cu ulei si se manca cu ceapa cruda. Ceapa se taie in cruce, se sareaza se pune inprosopul de bucatarie, se freaca si se apasa de masa cu putere ca sa se patrunda cu sarea – poate fi si vegeta cui ii place – apoi cand e moale si i se schimba culoarea ca debine transparenta se stoarce de zeama, putin si se desface din prosop. E o minune de ceapa ce e buna si la supa de cartofi, dar si la cea d efasole, insa merge splendid cu fasole frecata!

    • gabri spune:

      Sunt multe retete, si fiecare din noi, are apoi, traditii de familie, nu numai traditie de zona… La noi in casa, de exemplu, usturoiul nu se punea, si ceapa taiata marut de tot, se amalgama, dupa ce a fost calita cu un pic de boia, cu fasolea. Iar pentru consistenta se punea un pic de lapte in loc de apa de la fasole, asa ramine cu un gust dulceag extrem de bun si è mai cremoasa. In orice caz è buna oricum.

  7. Adriana Marinescu spune:

    Eu prefer sa nu folosesc ceapa prajita, cu toate ca o ador, dar colegii mei de apartament (familia) n-o suporta. Asa ca fac un mujdei sanatos si astfel o prezint sub numele de „icre de fasole”. Oricum, cu ceapa sau fara este un deliciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor