Tagliolini de casa cu cerneala de sepie si somon


Retete culinare Paste – Tagliolini cu cerneala de sepie si somon 

Tagliolini de casa cu cerneala de sepie

Pastele de casa, indiferent ca vorbim despre tagliatelle, tagliolini, farfalle sau alte tipuri de paste, au un gust si o consistenta absolut delicioase. In nici un caz nu se compara cu pastele din comert, asa ca va sfatuiesc, asta in cazul in care nu ati facut-o deja, sa incercati macar o data sa le pregatiti acasa. Acum cativa ani era mai greu sa gasim faina de grau dur, indispensabila pentru niste paste gustoase, dar acum o putem cumpara din anumite magazine sau online. De data aceasta am facut tagliolini cu cerneala de sepie si le-am combinat cu somon, sparanghel si rosii. Cerneala de sepie se foloseste atat in aluatul pastelor cat si pentru prepararea sosurilor pentru paste sau pentru risotto. Nu are un gust bine definit, sa spunem ca imprumuta aluatului o foarte discreta aroma de fructe de mare. Reteta este foarte simpla si chiar merita sa o incercati daca va plac pastele.

Ingrediente – Paste tagliolini de casa cu cerneala de sepie (4 persoane)

  • 250 g faina de grau dur
  • 3 oua
  • 8 g cerneala de sepie
  • 1 lingurita rasa sare
  • 200 g somon proaspat
  • 6 fire sparanghel
  • 2 catei usturoi
  • 5-6 rosii cherry
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 lingura patrunjel tocat
  • sare
  • piper

Mod de preparare – Tagliolini de casa cu cerneala de sepie si somon 

  • Punem faina intr-un vas si adaugam in centrul ei ouale, sarea si cerneala de sepie. Amestecam, initial cu o furculita, aducand faina de pe margini in centru si, dupa ce aluatul capata consistenta, il framantam pana devine omogen.

Aluat paste tagliolini cu cerneala de sepie

  • Acoperim aluatul cu vasul de plastic si il lasam sa se odihneasca cca 30 de minute. Dupa repaus, il impartim in doua si il intindem ori cu masina de paste, ori cu facaletul, intr-o foaie groasa de cca 2 mm.
  • Lasam foaia de aluat sa se usuce cca 15-20 de minute, apoi o rulam (in cazul in care le taiem cu cutitul) si taiem tagliolini sau folosim masina de paste pentru a obtine forma de tagliolini. Pastele tagliolini au o grosime de cca 2 mm.

Tagliolini de casa cu cerneala de sepie

  • Eu am facut si o portie de tagliatelle pe care le-am congelat.

Tagliatelle si tagliolini de casa

  • Intindem pastele pe uscatorul de paste si le lasam cca 15 minute (daca doriti sa le congelati, le rulati in forma de cuib si le puneti pe o farfurie in congelator. Dupa ce au inghetat, le puneti in pungi individuale).
  • Punem o oala cu apa pe foc, adaugam putina sare si 1 lingurita de ulei de masline si cand apa incepe sa fiarba, stingem focul si scufundam pastele pentru 1 minut, nu mai mult, in apa fierbinte.
  • Taiem fileul de somon in cubulete si le pudram cu sare.
  • Punem uleiul de masline intr-o tigaie antiaderenta si cand s-a incalzit, adaugam 2 catei de usturoi curatati si tocati marunt. Adaugam imediat si cubuletele de somon. Le sotam 1 minut, la foc mediu, apoi adaugam sparanghelul fiert, taiat in feliute si rosiile cherry taiate in patru.
  • Le calim, pe foc mediu, pentru 2-3 minute, apoi adaugam pastele scurse.

Paste tagliolini cu somon, sparanghel si rosii cherry

  • Amestecam pe foc mic inca 1 minut, apoi le servim cu putin patrunjel tocat pe deasupra si un fir de ulei de masline extravirgin.

Tagliolini cu cerneala de sepie detaliu

  • Sunt delicioase! Pofta buna!

Va recomand sa gustati aceste minunate paste alaturi de un pahar de vin rosè Ceptura de la Crama Rotenberg. Domnul Razvan Jurca descrie perfect gustul acestui parfumat rosè: „Atac intens, cu o iluzie de dulce (vinul fiind sec – 2 gr zahar rezidual/litru) este proaspăt și vioi peste rotundul de căpșuni, mere verzi și nuci care lasă în post-gust o senzație onctuoasă, de alune de pădure savurate într-o tartă cu fructe roșii, zemoase. Finalul expresiv și lung, te duce imediat cu gândul la o altă ligă – a vinurilor mai complexe și mai roșii.

Sfaturi

  • Vinul rosè se serveste la o temperatura de 8-10°C.
  • Vinul rosè poate fi servit alaturi de fructe de mare, salate de vara, antreuri usoare, carne de pui, paste, risotto, peste,  si chiar branzeturi.
Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Tagliolini de casa cu cerneala de sepie si somon
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 16 Review(s)

8 comentarii la “Tagliolini de casa cu cerneala de sepie si somon

  1. iuliana spune:

    Arata spectaculos! Nu stiu daca am curajul sa le incerc acasa, dar sigur o sa cumpar vinul si o sa-l incerc. Imi place foarte mult vinul rosè. Multumesc pentru reteta si sugestii.

  2. Marian spune:

    Am gasit in Mega Image vinul Menestrel de la Rotenberg si l-am cumparat. Mi-a placut in mod deosebit, deci sigur incerc si rose-ul lor. Pastele arata fff bine!

  3. Irina spune:

    Superba prezentare. Nu am mancat pana acum nimic cu cerneala de sepie, dar o sa incerc cand o sa am ocazia. Multumesc pentru reteta.

  4. Maria spune:

    Combinatia somon, sparanghel, usturoi, rosii pare ideala pentru pastele cu cerneala sepie, iar vinul rose se incadreaza perfect cu aceasta reteta !

  5. Vlad spune:

    Faina reteta, Laura! Si.. ce apreciez cel mai mult (cu exceptia cernelii de sepie..pe care, in momentul asta n-o detin si nici nu prea am idee unde s-o gasesc) este ca promovezi vinuri romanesti de calitate! Ca si consumator de vin, ma bucur foarte mult ca lumea are ocazia sa cunoasca nume bune din domeniu. Da, nu e un vin ieftin dar… sunt satul de „secrete ale lui Bachus” care acapareaza rafturile cu vin romanesc din supermarketuri…personal, mi-e frica sa le pun in mancare, sa le savurez nici nu poate sa fie vorba!
    Dupa ce o sa gasesc cerneala de sepie ma intorc si cu un comentariu legat de reteta, fotografia promite 🙂
    Multumesc!

  6. Daniela spune:

    Buna seara draga mea,:)
    in primul rand felicitari pentru site si pentru retetele spactaculoase cu care ne incanti de fiecare data… ( te urmaresc de mult dar acum am prins curajul sa-ti
    acum, pentru ca tot ai spart gheata cu creneala de sepie nu ai putea tu sa ne faci o scurta prezentare a lor?
    – unde se gasesc mai exact
    – o marca mai deosebita
    – si pentru ca este un produs scump , in cazul in care nu se foloseste intreaga cantitate cum se poate pastra , cat timp etc
    – la ce alt fel de ”dish” se mai preteaza
    Asta binenteles in limita timpului tau disponibil.
    Multumesc de pe acum draga mea, si la cat mai multe retete ” maxime”
    O seara frumoasa !!! 🙂
    Daniela

    • Laura spune:

      Draga mea, iti multumesc pentru aprecieri. Cu siguranta voi veni si cu detalii despre cerneala de sepie. Multumesc mult pentru sugestie.
      Te pup!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor