Guguluf cu stafide si rahat


Retete culinare aluaturi dulci – Guguluf cu stafide si rahat

Guguluf detaliu

Guguluful sau Gugelhopf a fost unul dintre primele dulciuri gustate in Germania. Seamana oarecum cu cozonacul traditional, numai ca are o consistenta mai densa decat acesta. In reteta originala de guguluf intalnim stafide, migdale si Kirschwasser (lichior de cirese). Eu l-am facut de data aceasta cu stafide, rahat si rom. Este deosebit de parfumat si deloc complicat de facut.

Ingrediente – Guguluf cu stafide si rahat (forma guguluf 28 cm Ø)

  • 450 g faina
  • 225 ml lapte
  • 25 g drojdie proaspata
  • 60 g unt
  • 3 galbenusuri medii
  • 80 g zahar
  • 100 g stafide
  • 100 g rahat
  • esenta vanilie
  • esenta rom
  • 1 portocala medie (doar coaja)
  • 1/4 lingurita sare
  • 1 galbenus + 4 linguri lapte (pentru uns)

Mod de preparare – Guguluf cu stafide si rahat

  • Punem stafidele intr-un vas micut si le acoperim cu lapte caldut si 1-2 lingurite de esenta de rom.
  • Amestecam laptele cu untul taiat in bucatele mici si zaharul si il incalzim pe foc mic pana cand untul este complet topit. Stingem focul si adaugam coaja de portocala rasa, esenta de rom si vanilie. Acoperim craticioara cu un capac si il lasam 30 de minute.
  • Frecam drojdia cu 1 lingurita de zahar (din cantitatea totala de zahar) si o adaugam in laptele la temperatura camerei.
  • Cernem faina de doua ori printr-o sita cu gauri mici si o punem intr-un vas de plastic. Facem o gropita in centrul ei si adaugam galbenusurile frecate cu sarea si treptat amestecul de lapte, unt si zahar, la temperatura camerei.
  • Framantam pana cand aluatul capata consistenta, apoi adaugam rahatul taiat in cubulete mici si stafidele scurse si stoarse bine.
  • Framantam pana cand aluatul devine elastic si nu se mai lipeste de maini. Il punem intr-un vas, il acoperim cu folie de plastic alimentara si il lasam sa dospeasca intr-un loc cald, ferit de curenti de aer reci, pentru 60 minute sau pana cand isi tripleaza volumul.

Preparare aluat guguluf

  • Rasturnam aluatul pe planul de lucru usor uns cu putin unt topit sau ulei si il rulam. Punem aluatul rulat in forma de guguluf tapetata cu unt si faina. Acoperim forma cu un servet de bumbac umed si il lasam sa dospeasca inca 60 minute sau pana cand atinge marginea superioara a formei.
  • Ungem guguluful cu galbenusul amestecat cu lapte si il coacem in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 35-45 minute.
  • Daca suprafata se rumeneste prea tare, acoperim forma cu folie de aluminiu, dar numai dupa primele 25 de minute de coacere.

Guguluf inainte si dupa coacere

  • Il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca in forma circa 10-15 minute, apoi il rasturnam pe un gratar si il lasam sa se raceasca complet.
  • Il pudram cu zahar vanilat si il servim.

Felie guguluf

Va doresc un Craciun fericit si imbelsugat alaturi de cei dragi! 

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Guguluf cu stafide si rahat
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
4.51star1star1star1star1star Based on 65 Review(s)

22 comentarii la “Guguluf cu stafide si rahat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor