Paine de casa (rapida – gata in 30 de minute)


Paine de casa – o reteta de paine simpla si rapida (e gata in 30 de minute)

Paine de casa - reteta Laura Adamache
Paine de casa cu drojdie, reteta rapida gata in 30 minute

Paine de casa – o reteta sanatoasa si simplu de facut, indragita de toata familia, de la mic la mare.

Pe rafturile magazinelor exista o varietate enorma de produse de panificatie, paini pufoase, chifle, cornuri si multe altele si, desi suntem tentati de gustul lor aparent delicios, trebuie sa verificam ce ingrediente au fost folosite pentru preparare si cat sunt de sanatoase.

In cele mai multe cazuri vom fi dezamagiti si vom regasi pe eticheta ingrediente care nu au nicio legatura cu painea de casa traditionala. Iata de ce am ales sa imi fac singura painea, in cuptorul meu si cu ingredientele atent alese de mine.

Asa cum am promis pe pagina mea de facebook ca voi posta reteta painii cu maia si, respectiv, reteta de maia. Din pacate, am fost foarte prinsa in ultima perioada (in curand o sa va spun si motivul) si nu am apucat sa aranjez retetele, asa ca pana o sa ajung sa le postez, va invit sa incercati o paine buna si rapida de casa, perfecta pentru cand nu avem timp de stat in bucatarie.

Reteta de paine de casa este foarte simpla, pana o bagam in cuptor, dureaza doar 30-35 de minute.

Paine de casa rapida – Ingrediente

  • 400 g faina
  • 7 g drojdie deshidratata
  • 110 ml apa
  • 100 ml lapte
  • 30 ml ulei de masline
  • 1/2 lingurita mica rasa zahar
  • 1 lingurita mica sare (cca 6 g)

Cum se face painea de casa? → Mod de preparare aluat

  • Cernem faina printr-o sita cu gauri mici, apoi o amestecam cu drojdia si zaharul.
  • Amestecam laptele si apa si le incalzim la foc mic, cca 1 minut. Amestecul nu trebuie sa fie fierbinte, ci doar usor caldut.
  • Turnam apa si laptele in centrul fainii, adaugam uleiul si incepem sa framantam. Cand aluatul capata consistenta, adaugam sarea si framantam pana obtinem un aluat omogen si elastic.
  • Intindem, cu mainile, aluatul pe masa usor pudrata cu faina, intr-o foaie dreptunghiulara. O rulam, dandu-i o forma de franzela (vezi aici cum se face)  si o asezam in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt.
  • Efectuam trei incizii pe suprafata painii. Incalzim cuptorul, la temperatura maxima, pentru 1-2 minute, apoi il stingem.
  • Introducem tava in cuptorul stins si o lasam sa dospeasca 30 de minute (de aici si numele retetei), nu mai mult.

Preparare si formare aluat franzela paine rapida

  • Dupa 30 de minute, fara sa scoatem tava din cuptor, fixam temperatura cuptorului la 200°C si coacem painea pentru 40-45 minute. Daca painea se rumeneste prea mult, o putem acoperi cu o folie de aluminiu, dar doar dupa primele 20-30 minute de cand am bagat-o in cuptor.
  • Dupa ce s-a copt, o scoatem din cuptor. O lasam sa se raceasca putin, asezata pe un gratar, apoi o feliem si o gustam cu multa pofta. Este o paine de casa pufoasa deosebita.

Reteta de Paine rapida detaliu

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Paine rapida in 30 de minute
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 204 Review(s)

58 comentarii la “Paine de casa (rapida – gata in 30 de minute)

  1. Georgeta Violeta spune:

    Felicitari Laura!
    Arata minunat.
    Promit s-o fac si daca se poate vin si cu poza.
    Ai un blog curat, frumos structurat si mai ales plin de continut util.

  2. Adriana spune:

    Si eu fac paine rapida, dar in tava de chec, nu am facut pana acum niciodata franzela asa ca abia astept sa incerc si varianta asta. Toate bune si frumoase mai putin faza cu folia de aluminiu, eu folosesc o coala de hartie.

  3. Maria spune:

    Buna ,Laura!Sint una dintre admiratoarele tale de mult timp,dar pe blog.Am invatat multe de la tine si de la prietenele tale,chiar daca sint mult mai in virsta decit voi.Datorita voua am ajuns sa am si eu pasiunea voastra.E minunat!As avea o intrebare in legatura cu piinea asta:se poate prepara si cu faina neagra ?O zi buna iti doresc!

  4. adina dumitra spune:

    ce frumoasa e, arata super, si cred ca e super si la gust…eu fac la masina de paine , tot asa paine rapida, de 1h si un pic parca, ca daca stau 3h si sa se faca 1h o iau razna 🙂 .
    ce ne anunti? ceva personal sau de blog? eu banui ca ar fi vorba de un bebe,da, doar banui :).

    • Laura spune:

      Iulia, da, la reteta aceasta folosim lapte. In general, nu se foloseste laptele in aluatul de paine, dar in acest caz, da.
      Te pup!

  5. ANTON MIHAELA ADELINA spune:

    Este buna faina tip 650 pentru aceasta piinica?
    Extraordinare retetele tale ,Laura ; ma uit aproape in fiecare zi la postarile tale si mi-au reusit toate retele pe care le-am incercat..Sarbatori frumoase!

    • Sasu Alina spune:

      Bună seara am o întrebare de ce se lipește hârtia de copt de pâine? Menționez că am pus pe raftul al 3 al cuptorului , cuptorul fiind Pe gaz

    • Sasu Alina spune:

      Bună seara am o întrebare de ce se lipește hârtia de copt de pâine? Menționez că am pus pe raftul al 3 al cuptorului , cuptorul fiind Pe gaz și nu am pus la 200 Gr . Poate îmi dați o idee cum să procedez .

    • Sasu Alina spune:

      Bună seara am o întrebare de ce se lipește hârtia de copt de pâine? Menționez că am pus pe raftul al 3 al cuptorului , cuptorul fiind Pe gaz și nu am pus la 200 Gr . Poate îmi dați o idee cum să procedez . Aragazul este nou

  6. mimi spune:

    Multumesc Laura pentru retete, painea asta e foarte gustoasa si pe placul copiilor mei care o doresc mereu la masa.Tot ceea ce faci si ne arati este minunat si apreciez .Iti doresc sanatate, impliniri, Sfintele Sarbatori de Craciun sa te bucure si sa-ti implineasca visurile!Un an nou fericit!!!

    • Laura spune:

      Maria, draga mea, drojdia deshidratata este drojdia uscata la pliculete de 7g (dr.oetker, pakmaya, etc).
      Se gaseste in orice magazin sau supermarket.
      Pup cu drag!

  7. andreea draghici spune:

    Astazi am facut 3 paini , urmand reteta ta. Toata familia a fost incantata!!!!! 🙂 Pufoasa, fantastic de buna. Fara sa exagerez, maine coacem din nou.

  8. Natalia spune:

    Buna ziua,spuneti-mi va rog cu drojdie proaspata se poate face si cite g. trebuie? Se unge cu ou inainte de a o coace sau nu? Multumesc

  9. Anca spune:

    Buna ziua. Am facut painea. A iesit bine, gustoasa dar … se sfarama usor. De ce ? Ce trebuie sa fac sa nu semai sfarame asa usor?

  10. Felicia spune:

    Draga Laura,
    Azi am avut o zi de retzete ” Laura Adamache” :
    1. Paine in 30 de minute 🙂 facuta speciala pentru nistre prieteni dragi … A iesit de abia m-am abtzinut sa nu rup putin …dar nu era frumos 😉
    2. Pentru pranz am facut Supa picanta de vraza de Bruxelles … yummy 😉
    3. Si ca sa nu stric ciclul acum ma pregatesc de : Mancare de cartofi cu masline si orez 😉

    Mai lipsea un desert dar nu am mai avut timp ;( Next time 😉
    Merci pentru infuzia de inspiratie !!!
    Te pup
    Felicia

  11. Carmen spune:

    Draga Laura, mi-ai dat curaj si, sambata, in 10 mai, am indraznit sa fac prima mea paine si, ce sa vezi, mi-a iesit!!!! Nu pot sa cred ca duminica la masa de pranz am mancat impreuna cu familia mea paine facuta de mine. Nu mi-a venit sa cred ca este atat de usor., daca respecti reteta 🙂
    Iti multumesc din suflet pentru toate retetele pe care le imparti cu noi! <3 <3 <3
    Pupici si imbratisari 🙂

  12. Alina R spune:

    Buna..sunt incepatoare in ale gatitului si am ceva timp de cand urmaresc cu mare drag si interes acest site..e unul din cele doua site-uri pe care le urmaresc…foarte frumos prezentat…felicitari si multumesc pentru efortul depus…am incercat ceva di n retetele tale au esit toate foarte bune (o sa trec sa dau comentari la toate sa mai incurajez cititori…mie mia fost de folos ce au scris si alti)….am facut aceasta paine o data si mia esit foarte foarte buna ia placut si sotului si nici fetita mea de un an si doua luni ,care nu prea mananca paine cumparata a mancat,iar acum o am din nou la cuptor pt pranz…mersi inca o data pentru retete imi sunt de mare ajutor …iti doresc toate cele bune.

  13. Dana spune:

    Ma bucur de retetele tale de ceva vreme si abia astept sa incerc aceasta reteta. Eu faceam o paine la care procesul dura cam2 ore. Problema cea mai mare este cu produsele lactate, fetita mea de 1 an si 8 luni este alergica la ele. Imi este asa greu. De obicei ma inspir din retetele de post pt ea….

    • Laura spune:

      Draga mea, in foarte multe retete poti inlocui laptele de vaca cu lapte de soia sau migdale. Branza poate fi inlocuita cu tofu. Daca ai vreo intrebare, legata de una dintre retetele mele in care intalnesti produse lactate si ai dori sa o transformi astfel incat sa poata manca si fetita ta, o astept cu drag.
      Va pup pe amandoua!

    • Laura spune:

      Dana, draga mea, da, siguro, o poti coace si in cuptor pe gaz. Dupa ce painica a dospit, deschizi repede usa cuptorului, aprinzi focul si o inchizi.
      Te pup!

  14. Andreea spune:

    Cea mai buna paine pe care am mancat-o pana acum. 🙂 Multumesc pentru reteta. Am facut doua deodata si am facut bine, pentru ca se termina foarte repede. In timp ce se cocea in cuptor, sotul meu a crezut ca fac prajituri, atat de bine mirosea. 🙂

  15. Silvia spune:

    Draga Laura,am incercat azi reteta ta de paine rapida si mi-a iesit super !Sigur o sa mai incerc si alte retete de la tine si sper sa-mi iasa la fel de bine !

  16. Anais spune:

    Am o mare problema(pt mine)
    De ce painea mea (cu lapte, unt, oua – abur in cuptor) dupa coacere/racire este sfaramicioasa/uscata….?
    Daca prepar paine cu cartofi (faina si cartofii in cantitati egale) painea este perfecta la gust dar, nu asa de pufoasa cum imi doresc.
    Daca prepar paine fara cartofi painea este ff pufoasa pana se raceste.
    Poate trebuie sa coc painea intr-un anumit mod, sau cantitatea de unt/ulei ar trebui marita (painea la fabrici nu contine ulei sau alta grasime si nu este sfaramicioasa rece). Am pus cantitati diferite de unt si am revenit la reteta initiala pt ca multa grasime inseamna o paine prea grasa si astfel nu mai este paine…..
    Mentionez ca prepar paine de cca 3 luni.
    De ce ? De ce eu nu pot ?
    Multumesc f mult pt ajutor.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Anais, pentru un raspuns exact, trebuie sa stiu ce reteta ai incercat.
      Astept cu drag raspunsul tau. Te imbratisez cu drag!

  17. Ileana spune:

    Adineauri am scos din cuptor piinica si am facut-o cu faina de grau neagra .A iesit super , cu coaja putin crocanta si un gust grozav .Felicitari si multe reusite si in continuare !Multumesc !

  18. Cristi spune:

    Buna ziua, am si eu o intrebare va rog , am o contrazicere cu sotia, ea a inteles ca incalzim cuptorul la temperatura maxima adica asteptam sa ajunga la temperatura maxima – 250 de grade si apoi il mai lasam inca 1-2 minute pornit dupa ce a atins aceasta temperatura , iar eu am inteles ca doar setam cuptorul la temperatura maxima (adica in cazul meu maximul este 250 de grade) dar nu il lasam sa mearga decat 1 minut maxim 2 pana atinge probabil o temperatura de maxim 50-100 de grade, care este varianta corecta de urmat? Multumesc frumos

    • Laura Adamache spune:

      Cristi, in acest caz tu ai dreptate!:) Deci setam temperatura cea mai inalta a cuptorului si il lasam sa se incalzeasca doar pentru 1-2 minute, nu mai mult, apoi il stingem si introducem tava cu painea in cuptorul stins. O lasam sa dospeasca 30 de minute, apoi, fara sa scoatem painea din cuptor, setam temperatura la 200°C si o coacem 40-45 minute.
      Cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor