Dulceata de mure


Dulceata de mure, o reteta cu fructe proaspete de vara

Dulceata de mure detaliu
Dulceata de mure, reteta fara conservanti

Dulceata de mure imi aminteste de casa si de copilarie. In fiecare vara, bucataria parintilor mei se umplea cu aromele dulceturilor si gemurilor care urmau sa ne ofere multe dimineti dulci in zilele de toamna si iarna.

Dulceata de fructe de padure, in special dulceata de mure, se afla in topul preferintelor noastre. Multi ani nu am putut sa o fac pentru ca nu gaseam mure decat in supermarket si, din pacate, fara absolut niciun gust. In zona in care locuiesc, am avut norocul sa ma rasfat in fiecare an cu mure salbatice, pline de gust si parfum, deci ideale pentru o dulceata delicioasa.

Reteta de dulceata de mure este un pic diferita fata de cea a parintilor mei, dar este la fel de simpla si parfumata.

Ingrediente – Dulceata de mure (3 borcane de 250 g)

  • 1 kg mure salbatice
  • 800 g zahar
  • 1 lime/1 lamaie mica
  • 1 pastaie de vanilie

Mod de preparare – Dulceata de mure 

  • Spalam murele sub un jet de apa rece si apoi le stergem foarte foarte bine. Murele trebuie sa fie perfect uscate. Le punem intr-o cratita cu fund gros, adaugam zaharul si, cu ajutorul unei linguri, le zdrobim partial (eu las cca jumatate din mure intregi si jumatate le zdrobesc).

Dulceata de mure - mure cu zahar

  • Punem cratita pe foc foarte mic, amestecam bine, si adaugam pastaia de vanilie crestata pe lungime.
  • Cand zaharul incepe sa se topeasca (dupa circa 5-6 minute), adaugam sucul unei lime sau a unei lamai mici.
  • Lasam dulceata sa dea intr-un clocot, apoi stingem focul si o lasam 12 ore sa se odihneasca. Eu am lasat-o pana a doua zi dimineata.

Dulceata de mure - mure cu zahar la fiert

  • Dupa repaus, punem din nou dulceata pe foc mic si o fierbem inca circa 30 de minute. In timpul fierberii, eliminam regulat spuma formata la suprafata dulcetii.
  • Pentru a verifica daca dulceata de mure este gata, punem o farfurie in congelator pentru 5 minute. Dupa ce dulceata a fiert 30 de minute, lasam sa curga pe farfuria rece cateva picaturi. Daca acestea isi pastreaza forma si nu se deplaseaza in momentul in care rotim farfuria, dulceata este gata.
  • O punem fierbinte in borcanele sterilizate si apoi le intoarcem cu fundul in sus. In momentul in care dulceata este perfect rece, depozitam borcanele in camara.

Dulceata de mure - detaliu final

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Dulceata de mure
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 132 Review(s)

15 comentarii la “Dulceata de mure

  1. Cristina spune:

    Metoda si cantitatile identice pentru gem de zmeura?
    Nu fac dulceturi dar cu siguranta voi incerca gemul tau de mure „simplu si parfumat”.
    Blogul este superb… o adevarata delectare!

    • Laura spune:

      Cristina, draga mea, pentru dulceata de zmeura se folosesc aceleasi ingrediente, numai ca zmeura se amesteca cu zaharul si se lasa pana a doua zi in frigider. A doua zi il fierbem pentru cca 1 ora (depinde ce cantitate faci) si apoi se pune in borcanele sterilizate.
      Faci proba cu picatura inainte de a stinge focul.
      Te pup cu drag!

  2. Madalina spune:

    Prima mea dulceata …reteta mi s-a părut foarte ok deoarece rămân fructe întregi …e excelenta,”multzam” pentru reteta

  3. Betty Muresan spune:

    Buna seara Laura, căutând o rețeta de dulceața din afine pe net si negăsind nimic interesant am zis sa încerc si la tine sa vad tu cum faci aceasta dulceața. Numai ca nu am găsit decât pe cea de mure care este foarte interesantă dar as dori pentru moment sa fac din afine. Asa ca, te rog daca stii vreo rețeta încercata de tine, spune-mi si mie, multumesc anticipat! Numai bine!

  4. Budulan Gh spune:

    Buna ziua,
    S-au copt fructele amelanchier si in curand si aaronia nero si nu am gasit nuci unde o reteta de gem sau dulceata
    M-ati putea sfatui?
    Cu multumiri

  5. Dana Meyers spune:

    Am si eu o nedumerire: de ce se fierbe gemul/dulceața puțin seara, se lasa sa se răcească si se continua fierberea a doua zi? Mulțumesc .

    • Laura Adamache spune:

      Pentru ca in acest fel, dulceata va avea un gust minunat, mult mai gustoasa decat cea facuta fara acesti timpi de asteptare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor