Tort de inghetata


Retete culinare de torturi – Tort de inghetata

Tort de inghetata - detaliu final

Tort de inghetata cu fructe si bezele, reteta pas cu pas. Reteta de tort cremos de inghetata, un desrt minunat pentru zilele de vara. 

Canicula a inceput sa ne chinuie de cateva zile si sunt convinsa ca toti cautam retete cat mai rapide pentru a scurta timpul petrecut in bucatarie. Cred ca inghetata este cea mai cautata reteta de vara pentru ca se face simplu, este foarte racoroasa si ne satisface pe deplin pofta de ceva dulce. Astazi va propun o reteta de tort de inghetata cu fructe tropicale. Pentru ca doream un tort de inghetata de casa delicios, am folosit o conserva de fructe tropicale SunFood.

Ingrediente – Tort de inghetata (18-20 cm diametru)

  • 1 conserva fructe tropicale SunFood (420 g)
  • 4 galbenusuri medii
  • 50 g zahar
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 2-3 linguri lichior de banane (optional)
  • 1 pastaie vanilie (doar semintele)

Ingrediente – Bezele 

  • 3 albusuri medii
  • 200 g zahar pudra vanilat
  • 75 g ciocolata neagra (decor)

Mod de preparare – Tort de inghetata

  • Intr-o craticioara, mixam galbenusurile amestecate cu zaharul si semintele unei pastai de vanilie pana cand isi dubleaza volumul si se deschid la culoare. Turnam peste ele sucul din conserva si amestecam cu o lingura.
  • Asezam craticioara intr-o cratita mai mare in care am adaugat cca 3 degete de apa calda si o punem pe foc mic spre mediu. Amestecam crema pana cand incepe sa capete o consistenta usor cremoasa (consistenta trebuie sa fie usor mai densa decat cea a aluatului pentru clatite).
  • Scoatem craticioara cu crema din bain-marie si incepem sa o mixam, la viteza medie, pana cand crema se mai ingroasa putin (mixam 2-3 minute), apoi o lasam sa se raceasca complet.
  • Intr-un vas separat, mixam frisca pana cand incepe sa capete consistenta. Nu trebuie sa o mixam pana nu mai cade de pe paleta, ci doar pana cand incepe sa devina usor cremoasa.
  • Incorporam frisca, cu miscari blande de jos in sus, in crema rece de galbenusuri.

Tort de inghetata - compozitie galbenusuri si frisca

  • Pasam jumatate din fructele din conserva si taiem in bucatele micute cealalalta jumatate de fructe.
  • Adaugam lichiorul de banane, piureul obtinut si cubuletele de fructe in compozitia anterioara si amestecam cu grija, de jos in sus, pana la completa omogenizare.
  • Asezam un cerc de 18 -20 cm pe o farfurie, il umplem cu „aluatul” tortului de inghetata si il nivelam cu grija.

Tort de inghetata - preparare

  • Introducem tortul de inghetata la congelator pentru 3-4 ore sau pana cand ingheata suficient.

Mod de preparare bezele

  • Mixam cele trei albusuri, amestecate cu un varf de cutit de sare, pana cand nu mai cad de pe paleta mixerului.
  • Adaugam treptat zaharul pudra vanilat (eu il adaug in 4 transe) si mixam pana obtinem o bezea lucioasa.
  • Cu ajutorul unui sac-a-poche cu varf rotund, formam mici bezele direct in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt.

Tort de inghetata - preparare bezele

  • Le coacem in cuptorul preincalzit la 60°C, pentru 2 ore.
  • Dupa ce s-au copt, stingem cuptorul, intredeschidem usa si le lasam sa se raceasca complet in cuptor.
  • Cand sunt reci le decoram cu putina ciocolata, de lapte sau neagra, topita la bain-marie.
  • Decoram tortul cu bezele si, daca dorim, cu alte cateva cubulete de fructe tropicale.

Tort de inghetata - felie

Pofta buna!

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Tort de inghetata
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
4.51star1star1star1star1star Based on 45 Review(s)

27 comentarii la “Tort de inghetata

  1. ELENA spune:

    Laura draga,nu cumva ai gresit la timpul de coacere pentru bezele? in 2 ore …..poate 2 minute.In rest este super tare si nu este nici greu de facut. Multumesc pentru reteta.

    • Laura spune:

      Elena, draga mea, bezelele se coc intotdeauna la o temperatura mica si pentru un timp destul de lung. De fapt, bezelele nu se coc, se usuca/deshidrateaza in cuptor. Trebuie sa isi pastreze culoarea perfect alba dupa „coacere” si sa fie perfect crocante, atat la exterior cat si in interior.
      In functie de cuptor, se lasa intre 2-3 ore chiar. Te sfatuiesc sa le introduci in cuptorul preincalzit la 60°C si sa le urmaresti. Daca incep sa se coloreze, intredeschide usa cuptorului lejer (pune coada unei linguri de lemn intre usa si corpul cuptorului) si lasa-le inauntru pana se usuca absolut perfect.
      Te pup cu drag!

  2. Laura Burca spune:

    Am de gand sa incerc aceasta reteta joi. Mi se pare foarte usoara (doar de bezele mi-e putin groaza) si racoroasa. Abia astept!

  3. claudia spune:

    buna! superb tort! felia de tort arata deliciosss. am totusi o intrebare. de ce nu este nevoie sa o mixam de mai multe ori(dupa 30 min de stat la congelator) pentru a fi cremoasa inghetata?

    • Laura spune:

      Claudia, draga mea, modul de preparare, asemanator semifreddo-ului, ne asigura cremozitate chiar daca nu amestecam dupa 30 minute compozitia.
      Pup cu drag!

  4. stefi spune:

    Buna ! am si eu o intrebare …..faptul ca nu am likior de banane si cred ca nu-i cazul sa cumpar o sticla pt 2-3linguri la care sunt necesare pt tort , in locul acesstuia ce as pute folosi ? multumesc mult pt raspuns …..o seara minunata !

    • Laura spune:

      Draga mea, asa cum am scris si in reteta, lichiorul de banane este optional. Daca nu il ai la dispozitie, il poti elimina. Tortul o sa iasa la fel de delicios si fara el. Te pup!

  5. Astrid Daulia spune:

    Buna! Am o aniversare peste cateva zile si ma gandeam ce tort sa fac (am facut deja cateva din ale tale). Ca de obicei, am zis sa apelez la cele mai gustoase si de incredere retete: ale tale. Cand am dat peste tortul acesta, m-am gandit ca e cel mai potrivit pentru zilele de canicula pe care le suportam in Spania. Dar am cateva intrebari: 1. Cu ce pot inlocui conserva SunFood? 2. Va trebui sa fac tortul de joi sau vineri pentru sambata; in tot acest timp trebuie sa stea la congelator sau rezista si la frigider? 3. Pot pune bezelele pe el sau cel mai bine ar fi sa le pun inainte de servire? 4. Pot sa le decorez cu ciocolata si sa le las asa 1 zi sau 2 pana le pun pe tort? 5. Cum pastrez bezele crocante si bune pana cand mancam tortul? Multumesc mult de tot si sper sa vina la timp raspunsurile tale. Te pup si inca o data te felicit pentru ceea ce faci!!

    • Laura spune:

      Draga mea, ma bucur tare mult ca-ti plac retetele mele. Legat de intrebarile tale, 1. poti inlocui conserva SunFood cu orice alta conserva de fructe exotice, in Spania sunt sigur. Daca nu gasesti, poti folosi conserve de caise sau piersici. 2. Tortul trebuie sa stea in permaneta in congelator, in frigider se topeste. 3. Bezele se pun pe tort inainte de servire. 4. Iti recomand sa ornezi bezelele cu ciocolata inainte de a le pune pe tort. 5. Dupa ce prepari bezelele, le lasi sa se raceasca complet si le pui intr-o cutie de metal, inchisa ermetic. Le pastrezi intr-un loc rece al casei, exclus frigider.
      Te pup si astept sa imi spui cum au iesit!

  6. Mirela spune:

    Buna Laura, este a treia oara cand fac acest tort. De data aceasta am incercat alte combinatii. Compot de visine, stafide inmuiate in rom (preferinta sotului), in plus eu am pasat si doua banane. Nu mai fac bezele, este foarte cald si noi mancam in cupe. Este foarte gustos. Multumesc pentru reteta…

  7. Manuela Cristina Georgescu spune:

    Laura scumpa, tortuletul arata innebunitor de bine ! Felicitari si de data asta, ca de fiecare data ! Spune-mi, ai putea sa-mi dai cantitatile pentru un tort facut intr-o forma cu diametrul de 28 cm ?
    Multe multumiri si pupicuri !
    Manuela

    • Laura Adamache spune:

      Draga mea, dubleaza ingredientele pentru un tort de 28-30 cm. Abia astept sa imi spui cum a iesit.
      Te imbratisez cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor