- 221shares
- Facebook75
- Google+12
- Pinterest15
- Print119
Retete culinare prajituri – Prajitura cu caise si piersici
Prajitura cu caise si piersici este una dintre retetele de prajituri pe care ni le facea mami cand eram mici. Imi amintesc si acum pofta pe care o simteam cand din bucatarie incepea sa razbata parfumul acestei prajituri. Partea cea mai grea era ca trebuia neaparat sa asteptam sa se raceasca, lucru pe care nu-l prea respectam de cele mai multe ori. Reteta prajiturii cu caise si piersici pe care v-o propun astazi este un pic modificata fata de cea a mamei mele. Ea foloseste unt, eu am preferat sa-l inlocuiesc cu ulei, iar laptele l-am inlocuit cu iaurt. Prajiturile cu fructe si iaurt au o consistenta aparte. Sunt foarte pufoase si putin umede, nu mult, exact atat cat trebuie sa fie o delicioasa prajitura cu fructe de vara.
Ingrediente – Prajitura cu caise si piersici (forma de 22×22 cm)
- 300 g faina
- 4 oua
- 160 g zahar
- 80 ml ulei
- 120 g iaurt natural/caise/piersici
- 3/4 plic praf de copt
- 6 caise mici
- 1 piersica mare
- 1 plic zahar vanilat
- 1 varf de cutit de sare
Mod de preparare
- Punem ouale intregi intr-un vas, adaugam sarea, zaharul si zaharul vanilat si mixam pana cand ouale se deschid la culoare si isi tripleaza volumul.
- Adaugam treptat uleiul, fara sa ne oprim din mixat si, cand acesta este inglobat perfect in aluat, adaugam iaurtul treptat si mixam pana la completa omogenizare.
- Amestecam faina cu praful de copt si o cernem.
- Adaugam treptat faina si amestecam cu grija, de jos in sus.
- Tapetam forma cu hartie de copt trecuta printr-un jet de apa rece si ulterior stoarsa foarte bine si adaugam aluatul in tava.
- Punem pe deasupra fructele taiate in cubulete potrivite (am curatat doar coaja piersicilor) si le presam putin astfel incat sa intre pe jumatate in aluat.
- Coacem prajitura in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru cca 30 de minute. Faceti testul cu scobitoarea inainte de-a scoate prajitura din cuptor. Daca aceasta iese curata, prajitura este coapta.
- O pudram cu zahar si dupa ce s-a racit, o putem servi. Pofta buna!
Retete asemanatoare






zilahi adela spune
Foarte bine arata! Prezentarea impecabila ca intodeauna! O saptamana minunata in continuare!!
Laura spune
Adela, draga mea, pup cu drag!
ma bucur ca-ti place retetuta!
Rocsy Ciobanu spune
Nu pot sa zic decat ca imi place enorm!
Laura spune
Scumpa mea, ma bucur tare ca iti place!
Alexandra spune
Ghici cu ce ma delectez eu acum? Da, stiu ca e tarziu, ca prajitura inca frige.. dar trebuia sa o gust! Ce fel miroase in toata casa!!! Nu e nici prea dulce, nici seaca sa simt senzatia aia de parca ma ustura in gat ca de la alte prajituri pufoase, e fff buna! Abia astept maine sa ii servesc pe ai mei cu ea! Putin parca se simte gust de ulei, dar poate o fi asa pentru ca abia am scos-o din cuptor, dupa ce se va mai raci cred ca dispare. Tu ce ulei ai folosit? Multumesc frumos de idee, Laura. Cu siguranta mai repet reteta, poate si cu alte fructe! Multumesc ca existi! 😀 te pup
Laura spune
Draga mea, si eu m-am rasfatat cu o bucatica la o ora destul de tarzie. Avem voie din cand in cand.:))
Eu folosesc la prajituri ulei de arahide sau de struguri. Ambele sunt excelente pentru prajituri.
Pup cu mult drag!
Andreea Denisa spune
Foarte Bine arata!!
Laura spune
Pup cu drag, Andreea!
Ma bucur ca iti place!
Adina spune
Inalta,cum imi place !:)
Pupici!
Laura spune
Pupici, Adina!
Ma bucur ca-ti place.
Maria Dimancea spune
Draga Laura, ieri am facut prajitura asta si a iesit, ca toate retetele tale, minunata! Pup cu drag
Laura spune
Pup si eu, draga mea!
Sa va fie de bine!
Lacramioara spune
A iesit super! Abia astept sa vina sotul acasa sa il surprind cu aceasta bunatate de prajitura. Multumesc!
Laura spune
Cu mult drag!
Gabriela Gitoi spune
Chiar am sa fac azi! am cautat o reteta, aveam si eu cateva, dar o fac pe asta ca arata minunat! Foarte frumoasa prezentarea!
Pupicei
Laura spune
Draga mea, ma bucur mult ca-ti place!
Te pup!
nico spune
Salut! arata intr-adevar f bine…am o intrebare pt ca mie imi plac f mult prajiturile cu unt…daca ar fi sa mentin retea initiala a mamei, cat unt si lapte ar trebui sa pun? Multumesc
Laura spune
Nico, draga mea, mami nu cantareste ingredientele. Toate prajiturile le face “la ochi”, dar poti pune 70 g unt topit si racit si cca 100-110 ml lapte. Eu as pune initial 100 ml lapte si, daca aluatul este prea dens, as mai adauga un maxim de 10-15 ml lapte.
Te pup!
Valentina Mihaescu spune
Deosebita prezentarea, Laura. Si in mod sigur foarte gustoasa prajitura.
Laura spune
Valentina, draga mea, ma bucur tare mult ca iti place reteta!
Ramona spune
Si eu am facut zilele trecute o prajitura numai cu caise si fara iaurt (lapte). Cu siguranta iaurtul sau laptele ii da o consistenta si un gust deosebit.Oricum, tot ceea ce faci tu Laura, este “arta”..felicitari !!!
Am o rugaminte: imi poti spune care este rolul hartiei de copt umezite cu apa?
Laura spune
Ramona, draga mea, multumesc mult pentru aprecieri!
Hartia umezita ne salveaza de tapetatul tavii clasic, cu unt/ulei si faina, plus ca in acest fel obtinem prajituri mai dietetice si o tava aproape perfect curata dupa coacere.
Pup cu drag!
Nina spune
Vreau s-o fac maine, arata mirific…deja salivez, dar care-i secretul cu hartia udata ? Eu folosesc numai hartie in tava neunsa si nu se lipeste niciodata, vinde-ne secretul, te rog!
Laura spune
Draga mea, eu o ud, ca sa se aseze foarte bine in tava si ca sa nu lipeasca prajiturica de tava.
Hartia de copt uscata este mai greu de aranjat in tava neunsa.
Pup cu drag!
bucatariicom spune
O prajitura de sezon minunata. Si cel mai important: Nu are mult zahar!:))
Laura spune
Ma bucur mult ca iti place!
Irina spune
Draga Laura. Iti multumesc pentru reteta minunata, as vrea tare mult sa o probez, doar ca eu am o problema cu acest tip de prajituri – fructele de obicei lasa aluatul cleios, trebuie sa il coc mai mult timp si nu e la fel de pufos ca la tine in poze. Spune-mi te rog, ar trebui sa fie fructele mature sau mai bine tari, fara mult suc … poate trebuie sa le trec usor prin faina …. sau poate depinde mult si de cuptor, al meu e de o calitate medie.
Iti multumesc frumos. O imbratisare
Irina
Laura spune
Draga mea, conteaza foarte mult consistenta aluatului. Pentru aluaturile de prajituri cu o consistenta mai lichida, este indicat sa dai fructele putin prin faina inainte, asta daca folosesti fructe zemoase de genul piersicilor. Daca aluatul are o consistenta mai densa, nu este nevoie sa le treci prin faina.
Pup cu drag!
dorina spune
am facut prajitura si sunt foarte incantata, mi-a iesit super!
Laura spune
Sa-ti fie de bine, draga mea!
Dorina spune
prajitura aceasta este preferata familiei mele. imi iese bine de fiecare data…si am facut-o de multe ori deja!
valeria spune
Cautam o prajitura cu caise simpla. Gaseam numai cu 10 oua , 12 oua, 8 oua, etc. In sfarsit am gasit reteta ta si vreau sa spun ca e grozaavaaaaa. Am facut-o in seara asta si cred ca pana la miezul noptii se va termina. Simpla, economica si mai ales gustoasa. Sincer, nu ma asteptam sa-mi iasa dar a iesit o minunatie.O sa ma mai inspir din retetele tale. Multumesc si multi pupici din Paris.
Laura spune
Valeria, draga mea, ma bucur tare mult ca ti-a placut! Pup cu drag!
Cristina spune
Desi nu-s vreo cofetareasa din fire, reteta ta mi-a facut cu ochiul si am incercat….Rezultatul ? Suuuuuuuper delicioasa!!! Sotul meu m-a si rugat sa ii fac inca o portie 🙂
daliana spune
Buna,azi am facut si eu prajiturica, foarte buna la gust, o singura nelamurire am , aluatul trebuia sa fie mai dens sau mai lichid ca si la piscoutul normal?la meu a fost foarte dens..prea tare abea s-a asezat in tava.La gust e ok, doar ca nu a crescut asa mult, eu am folosit o tava rotunda :)Multumesc
Laura spune
Daliana, draga mea, aluatul trebuie sa fie asemanator cu cel al pandispanului. Daca ti-a iesit dens, inseamna ca ai folosit o faina cu o putere mai mare de absorbtie a ingredientelor lichide. Daca folosesti aceeasi faina si data viitoare, te sfatuiesc sa adaugi cca 20-25 g iaurt in plus. Pup cu drag!
valeria spune
am refacut-o si de data asta am taiat caisele si piersicile bucati mai mici si le-am amestecat in aluat dupa care le-am pus in tava si la copt. a iesit la fel de frumoasa si gustoasa ca prima. mai am cateva bucati pentru azi. imi pare rau ca nu am posibilitatea sa trimit foto. delicioasa. multumesc.
MaGu spune
Multumiri pentru reteta. Am facut si eu aceasta prajitura acum citeva zile. Modul de preparare a fost diferit si anume am mixat pur si simplu toate ingredientele (cu exceptia caiselor, bineinteles); a iesit foarte bine.
Laura spune
Draga mea, ma bucur tare mult ca ti-a placut! Pup cu drag!
Luly spune
A iesit absolut minunata, plina de aroma si foarte fina! Laura, iti multumim frumos pentru reteta!
Laura spune
Cu mult drag, Luly! Sa va fie de bine!
Corina spune
Ce dimensiune are tava?
Simona spune
O varianta de post, fara margarina, pentru aceasta reteta? Multumesc.
Aura spune
MINUNATA!!!!
Aura spune
Super!
Laura spune
Foarte frumos ti-a iesit, draga mea! Sa-ti fie de bine!
Ileana spune
Am facut si eu azi aceasta prajitura. A iesit gustoasa insa blatul meu nu a crescut asa de mult precum cel din poze si pare un pic mai consistent, adica nu e atat de pufos. Aveti idee de ce?
hainerich corina spune
este prima prajitura care nu a iesit cum trebuie desi am urmat cu sfintenie toate explicatiile: nu este dulce de loc se simte gustul de ulei ,nu a crescut cum este in poza.dar gustul este……………
regret
Laura spune
Draga Corina, 160 g sunt suficiente pentru o prajitura dulce. Daca iti place gustul foarte dulce, poti folosi 200 g zahar.
Ce tip de ulei ai folosit?
Valeria spune
F.bună, dar ce dimensiuni are tava ?
Mulțumesc!
Laura Adamache spune
Draga Valeria, dimensiunile formei sunt trecute in dreptul ingredientelor.
Cu drag.
Anca spune
Buna Laura! Iti multumesc foarte mult pentru reteta, tocmai am facut aceasta prajitura si a iesit exact cum imi doream – potrivit de dulce si cu consistenta perfecta! A crescut mai mult decat ma asteptam.
Iti multumesc pentru tot ce impartasesti cu noi – am facut multe dintre retetele postate de tine iar acest site este de referinta pentru mine. 🙂
Laura Adamache spune
Sa iti fie de bine, draga mea! Ma bucur mult ca ti-a placut.
Cristina Spyropoulos spune
Iti multumesc mult, Laura! Fetita mea de 3 ani adora aceasta prajitura. O pregatim impreuna, doar ca alternam fructele folosite. Este foarte rapida si am pregatit-o de multe ori cand aveam invitati. De fiecare data a fost foarte apreciata.
Laura Adamache spune
Sa va fie de bine, draga mea! Pupa fetita harnica din partea mea.
Roxana spune
Buna!Doresc sa stiu daca pot folosi lapte in loc de iaurt,aceeasi cantitate?
Laura Adamache spune
Roxana, poti sa folosesti 100 ml lapte in locul celor 120 g iaurt.
Gabor Andreea spune
As dori sa înlocuiesc uleiul cu unt. Cat unt ar trebui sa pun? Iar în loc de iaurt se poate pune chefir?
Raluca spune
Scumpo, ești minunată! O adevărată sursă de inspirație! Deși am inlocuit zaharul cu eritritol, faina alba cu cea de ovaz și uleiul de striguri cu cel de cocos, prajitura a iesit un vis!! Gustul copilăriei mele, o prăjitură minunată din care poate mânca și tatăl meu care are diabet! Îți mulțumesc!
Laura Adamache spune
Draga mea, ma bucur mult ca ti-a placut! O sa o incerc si eu cu faina de orez si eritritol.
Sa va fie de bine si multa sanatate tatalui tau!
Criscoll spune
Am făcut aceasta prăjitura după rețeta ta și a ieșit identică. Am făcut a doua oară cu mici modificări in cantitatea de zahăr(150g) si cea de faină(250g) rezultatul a fost perfect. Am copt într-o tavă 25/35,prăjitura crescută de 5-6 cm și super pufoasă aerată. Am făcut cu prune.(prunele le-am tăvălit prin migdale măcinate cu Scorțișoara.Un spectacol !!!
Laura Adamache spune
Sa va fie de bine, draga mea! ma bucur ca v-a placut.
Criscoll spune
Rectific: tava este de 20/25cm