Gnocchi de cartofi cu sos de smantana


gnocchi de cartofi cu sunca in tigaie

Gnocchi de cartofi nu s-au inscris niciodata pe lista preferintelor noastre dar pentru ca-mi ramasesera niste cartofi de la Salata Nicoise, am zis sa fac o portie, desi chiar nu eram convinsa ca o sa-i mananc cu foarte mare placere. Au iesit atat de buni incat i-as reface chiar in secunda asta daca nu as fi la dieta.

Inainte de toate, sunt doua reguli pt aluatul de gnocchi: sa folosim cartofi fainosi si sa dam cartofii prin razatoare cat sunt calzi. In nici un caz nu se folosesc cartofi noi pentru ca sunt prea aposi si nici cartofi reci pentru ca aluatul nu se omogenizeaza. Asa se spune.

Ei bine, eu am folosit cartofi noi care au stat peste noapte in frigider si au iesit niste gnocchi de vis!

Ingrediente

  • 500 gr cartofi noi fierti reci
  • 125-150 gr faina
  • sare

Sos smantana si prosciutto cotto

  • 30 gr unt/2-3 linguri ulei
  • 200 gr prosciutto cotto/sunca de Praga/sunca afumata
  • 50-60 ml vin alb demisec
  • 1 salota/1 ceapa mica
  • 1 pahar de apa (apa in care au fiert gnocchi)
  • 60-70 ml smantana cremoasa
  • iarba ciorii (optional)
  • parmezan (optional)

Mod de preparare

  • Zdrobim cartofii reci cu telul (nu ii mixam), adaugam faina si sarea. La inceput punem doar 125 gr faina iar daca aluatul mai cere, mai adaugam si restul fainii ramase.
  • Framantam pana cand aluatul se compacteaza. Cartofii fiind reci, o sa dureze putin pana obtinem un aluat omogen, dar cu putina rabdare o sa reusim sigur.
  • Impartim aluatul in 3-4 portii din care formam, pe planul de lucru pudrat bine cu faina, snururi lungi.
  • La reteta de gnocchi fara cartofi, puteti vdea detaliile formarii gnocchi-lor.
  • Din fiecare snur, taiem gnocchi micuti de cca 2 cm si apoi ii rulam pe fiecare, pe o furculita.
  • Ii intindem pe o foaie de hartie de copt, pudrata cu faina si ii llasam sa se usuce putin, pana cand fierbe apa.
gnocchi proaspeti de cartofi

  • Umplem o oala cu apa fierbinte si o punem pe foc mediu.
  • Cat timp fierbe apa, pregatim sosul.
  • Topim untul intr-o tigaie, adaugam salota, sau ceapa, tocata foarte marunt si sunca taiata in suvite sau cubulete potrivite.
  • Le calim 2-3 minute, apoi adaugam paharul de vin. Lasam vinul sa se evapore complet.
  • Punem putina sare si 1 lingura de ulei de masline in apa care fierbe si adaugam gnocchi. Imediat cum se ridica la suprafata, ii scoatem cu o paleta forata si ii adaugam direct in tigaie.
  • Amestecam smantana cu un pahar din apa in care au fiert gnocchi si o adaugam in tigaie. Amestecam pana cand se formeaza un sos omogen.
  • Stingem focul si ii  servim cu putina iarba ciorii tocata marunt si, eventual, putin parmezan.
prezentare gnocchi de cartofi
Sunt deliciosi! Pofta buna!!
Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Gnocchi de cartofi cu sos de smantana
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 72 Review(s)

23 comentarii la “Gnocchi de cartofi cu sos de smantana

    • Laura spune:

      Daiana, draga mea, ma bucur tare mult ca iti plac! Pozele mie nu imi plac in mod special pentru ca le-am facut in foarte mare graba. Cris statea langa mine cu furculita deja pregatita de atac, asa ca nu am avut timp sa gandesc prea mult compozitia.
      Te pup cu mare mare drag!!

    • Laura spune:

      Roxana, draga mea, sunt excelente ciupercile in combinatie cu gnocchi. Urmezi aceiasi pasi di reteta, numai ca inlocuiesti carnea cu ciupercute.
      Te pup cu drag!

  1. Gabriela spune:

    Aluatul de gnochi poate fi pastrat mai mult timp, sau trebuie neaparat gatit tot atunci cand este facut? O zi buna.

    • Laura spune:

      Gabriela, draga mea, aluatul nu se poate pastra pentru mai mult timp dar gnocchi cruzi se pot congela si pentru 2-3 luni. Procedezi in felul urmator: dupa ce ai facut gnochi, ii intinzi unul langa celalalt intr-o tava, tapetata cu hartie de copt si ii bagi la congelator pentru 30-45 minute. Dupa ce au inghetat complet, ii imparti in cate portii doresti (in general se calculeaza cca 200-250 g gnocchi cruzi/persoana) si ii pui in pungi la congelator. Fiind deja inghetati, nu se vor lipi intre ei. Cand ai nevoie, scoti o punga din frigider si ii pui direct la fiert, fara sa ii lasi sa se dezghete in prealabil. Cand se ridica la suprafata, sunt gata fierti.
      Pup cu drag!

  2. Angi spune:

    Mie persoanl imi plac foarte mult gnocchi, in zona noastra li se spun nudli 🙂
    Chiar saptamana trecuta am mancat la un restaurant cu sos Arrabiata, trebuie sa incerc si eu 😛
    O zi frumoasa, pupici!

  3. Laura spune:

    Inca o reteta pe care o voi pune curand in aplicare. Eu am gnocchi cumparati, care sunt convinsa ca nu sunt asa de buni ca si cei facuti dupa reteta ta, dar din lipsa de timp ii folosesc. Ador prosciutto si sosurile cu smantana. Mereu iti urmaresc retetele si multe dintre ele le-am facut de nenumarate ori! Pupici

    • Laura spune:

      Laura mea draga, ma bucur tare mult ca-ti place retetuta! Te pup cu mare drag si in caz ca o incerci, sa imi spui cum ti-a reusit.
      O zi minunata sa ai!

  4. Adriana Lupu spune:

    Felicitari pentru reteta Laura.Super idee de a gatii si in alt mod cartofii.Am sa prestez cat de curand reteta.Pupici si o zi superba sa ai!

  5. The Wandering Oltean spune:

    Arata de zile mari gnocchi tai!
    Am facut si eu o data gnocchi si norocul incepatorului, au iesit deliciosi. Atit de mult mi-au placut ca mi-am luat si tablita de facut gnocchi ( pe care nu am folosit-o niciodata pana acum 🙂 ). Cum am facut o gramada, i-am congelat si s-au pastrat foarte bine si au fost foarte buni si dupa vre-o trei luni

  6. suzane spune:

    tentanta reteta,trebuie incercata.Laura intru zilnic pe blogul tau si imi rasfat familia cu preparate noi.Sint incepatoare,multumesc pentru felul cum ne prezinti retetele.

  7. Chelstone spune:

    Mda, nu asa se fac gnocchi, o regula principala e sa faci aluatul cu cartofii calzi, apoi, la gnocchi se folosesc galbenusuri de oua, iar proportia ingredientelor este gresita, ca sa-ti iasa niste gnocchi adevarate trebuie sa folosesti la 1kg de cartofi doua galbenusuri de oua si 100 de grame de faina si nicidecum peste 100 de grame de faina la 500g de cartofi.

    • Laura spune:

      Chelstone, cantitatea fainii variaza in functie de tipul cartofilor folositi. In functie de greutatea cartofilor, folosim intotdeauna cca 20-25% faina, deci pt 1 kg de cartofi avem nevoie de 200-250 g faina. Este imposibil sa obtii un aluat legat cu 100 g faina la 1 kg de cartofi. In reteta clasica de gnocchi nu se pun galbenusuri. Da, se spune ca trebuie sa zdrobim cartofii cat sunt calzi, asta am spus si eu in introducerea retetei, dar ies la fel de gustosi si cu cartofii reci dati prin razatoare.

  8. Otilia spune:

    Buna, smantana amestecata cu un pahar din apa in care au fiert gnocchi se adauga peste gnocchi din tigaie si se lasa pe foc pana devine un sos omogen?

  9. Naty spune:

    Buna ziua, prima data fac gnocchi si nu inteleg ceva: dupa fierbere inca par cruzi sau e normal asa? Poate prea multa faina am pus?(am pus la ochi sa nu fie prea lipicios aluatul).Multumesc.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Naty, gnocchi nu trebuie sa para cruzi dupa fierbere. Iti recomand sa cantaresti faina intotdeauna, daca adaugi prea multa, gnocchi vor avea o consistenta densa si gumoasa. Cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor