Prajitura cu gem de capsuni


Astazi va propun o prajitura cu gem de caspuni, simpla, economica si rapida. Nu mi-au placut intotdeauna prajiturile cu gem dar in ultimii ani am inceput sa le fac des, mai ales cand sunt in criza de timp si am pofta de ceva dulce. Aluatul acestui tip de prajitura se face in general cu unt dar eu va propun unul mai dietetic si poate chiar mai gustos decat cel cu unt.

Ingrediente forma patrata (26X26 cm)

  • 300 gr faina
  • 100 gr ulei
  • 100 gr zahar
  • 1 ou mare
  • 1 galbenus
  • 3 linguri lapte/apa
  • 1 lingurita rasa praf de copt
  • 1 lamaie ( doar coaja )
  • un varf cutit sare
  • 300 gr gem la alegere
Amestecam faina cu praful de copt si sarea, o cernem si o punem intr-un vas.

Adaugam in centrul ei uleiul, zaharul, 1 ou mare si un galbenus, coaja de lamaie si 3 linguri de lapte rece sau apa rece. Framantam pana obtinem un aluat compact.

Invelim aluatul in folie de plastic alimentara si il lasam 30 minute la frigider.

Dupa 30 minute, pudram bine cu faina planul de lucru si intindem aluatul intr-o foaie groasa de 0,7-0,8 cm. Decupam un patrat din aluat care sa imbrace perfect forma si cca 1-2 cm din marginile acesteia. Asezam foaia de aluat in forma tapetata cu putin unt si faina si o intepam din loc in loc cu o furculita.

Intindem aluatul ramas si il taiem in fasii late de 1 -1,5 cm si lungi cat forma in care vom coace prajitura.

Ungem foaia cu gem peste care adaugam, pe lungime si latime, fasiile de aluat. Presam bine fasiile de aluat de marginile foii.

Coacem tarta in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 30 minute,

O pudram cu zahar vanilat dupa ce se raceste putin si o taiem dupa ce se raceste complet.

Este foarte buna si rapida!

Pofta buna!
Print Friendly, PDF & Email

72 comentarii la “Prajitura cu gem de capsuni

  1. Simona spune:

    Ce bine arata! O idee foarte buna si gustoasa! Chiar ma gandeam ce sa fac cu gemul de capsuni de la mama… Sar`mana de reteta! Pupici

  2. Maya spune:

    Mie mi-a luat mai multă făină. Nu ştiu de ce.Dar a ieşit bine pînă la urmă. Copii mi-au botezat-o „Placinta din poveşti”.

    • Laura spune:

      Maya, draga mea, tare ma bucur ca le-a placut copiilor tai. Ce frumos au botezat-o!!
      Sunt tipuri de faina care absorb mai mult sau mai putin lichid. In functie de acest lucru, este posibil sa mai fie nevoie sa adaugi 1-2 linguri de faina sau 1-2 linguri de lichid.
      Eu am folosit o faina biologica si probabil din aceasta cauza nu a mai fost nevoie sa mai adaug lichid sau faina suplimentara.
      Pup dulce!!

  3. alina spune:

    Bravo,Laura!O reteta extrem de simpla, dar in acelasi timp delicioasa.Cu siguranta am sa o prepar cat mai curand!Am incercat multe din retetele postate de tine si sunt foarte incantata de rezultate!De fiecare data cand postezi o reteta noua de prajituri nu ma pot abtine sa nu o incerc.Te pup si astept cu nerabdare urmatoarele retete!

    • Laura spune:

      Alina, scumpa mea, ma bucur atat de mult ca iti plac retetele mele!!
      Pup dulce dulce si vin in curand si cu alte retete noi!

  4. Alina spune:

    Draga Laura arata suberb si eu ador gemul de capsuni , am probleme cu intinsul foilor ,mereu le fac neuniform .O sa o incerc ca pare usor de facut.
    Vreu sa-ti zic de Tofu ,am facut
    cu legume si nici mie nu mi-a placut .
    Am gasit o reteta de budinca de ciocolata si e cu tofu , o sa o incerc cind m-ai iau tofu sa vad cum iese asa .Pa te pup

    • Laura spune:

      Alina, scumpa mea, nici mie nu imi ies mereu uniform dar le decupez dupa ce le intind.
      Deloc nu imi place tofu. Eu stiu ca am mancat la o cina organizata de niste amici vegetarieni si nu am putut sa-l mananc.:)))
      Pup dulce si spor la budinca!!

  5. Torela spune:

    Arata minunat ,cu siguranta e buna dar am o nelamurire ,cantitatea de ulei e cantarita la gramaj sau este vorba de 100ml.?

    • Laura spune:

      Torela, draga mea, uleiul este cantarit in grame. Desi nu e tocmai ortodox, eu m-am obisnuit de ani de zile sa cantaresc lichidele in grame.
      Pup cu drag!!

  6. adriana lupu spune:

    Foarte bine arata aceasta prajiturica Laura.Am sa o prestez si eu in aceasta saptamana.O zi frumoasa sa ai.Pupici

  7. anca spune:

    buna laura
    aceleasi aprecieri le am pt tine,chit ca nu prea gatesc (inca..) admir retetele tale(L)
    mi-ai ramas datoare cu reteta de curcan integ la cuptor:P,bineinteles cand ai sa poti
    ti-am dat add pe facebook dar nu cred ca m-ai acceptat inca
    cu privire la reteta aceasta vroiam sa te intreb dak pun simplu 2 oua,nu unu si jumate cum scrie are ceva rau?
    asta dietetica e cu ulei si aia nedietetica e cu unt?aceeasi cantitate?

    • Laura spune:

      Anca, scumpa mea, iti multumesc tare mult pentru aprecieri! Daca o sa gasesc un curcan intreg, cu siguranta voi posta reteta.
      Pe facebook, din pacate, am atins numarul maxim de prieteni si nu mai pot sa adaug pe nimeni. :(((
      La urmatorul link, gasesti pagina oficiala a blogului. Acolo, daca doresti, poti da like. Postez exact ce postez si pe wall.

      Eu totusi te sfatuiesc sa folosesti un ou si un galbenus. Nu am incercat sa o fac cu 2 oua deci nu iti pot garanta ca iese la fel.
      La fel, nu am facut-o niciodata cu unt dar daca vrei sa inlocuiesti uleiul cu untul, poti folosi aceeasi cantitate. Eventual mai adaugi 1-2 linguri de faina daca mai este nevoie.
      Pup!

    • anca spune:

      am dat deja like:P
      team cautat in urma cu vreo 2 sapt pe facebook si tiam trimis cerere am citit de faptul ca nu poti avea mai multi prieteni de 5000 trist dar e oki si cu like primesc orice postare de-a ta
      nu am cuvinte sa-ti multumesc pentru minunatele tale retete!
      mai am ceva de adaugat,in afara de retete laura esti un bun blogger raspunzi fiecaruia chiar daca esti ff ocupata,si asta conteaza pentru asta intram cu placere pe paginile tale pentru ca esti o persoana f calda

      • Laura spune:

        Anca, draga mea, multumesc mult pentru like!! Imi pare tare ca nu pot accepta decat 5000 de prieteni dar cu siguranta te adaug in caz ca dispare vreunul.
        Iti multumesc tare mult pentru aprecieri si te astept cu mare drag, oricand, pe la mine!!
        Pup dulce!!

  8. Miha spune:

    Am facut si eu reteta, aveam intai dubii cand am vazut ca e cu ulei, dar cum nu mai aveam unt in casa am zis sa incerc totusi; rezultatul e unul foarte bun pana la urma, dar eu i-am adus niste modificari:
    – in coca am redus cantitatea de zahar la 2 pliculete vanilate, gemul are suficient zahar (de obicei proportia e 1:1 fructe zahar);
    – am folosit gem de prune cu o lingurita de scortisoara, combinatie geniala;
    – coca se lucreaza imposibil de greu (poate am gresit eu ceva) a trebuit sa mai adaug putin lapte si faina, nu puteam sa obtin ceva compact altfel, dar a iesit ok pana la urma.
    Multumesc Laura pt. reteta, foarte multa inspiratie gasesc pe site-ul tau!
    Succes si nu in ultimul rand pofta buna tuturor!

    • Laura spune:

      Miha, draga mea, ma bucur ca ti-a placut. Anumite tipuri de faina absorb mai mult sau mai putin lichid. Tocmai de aceea, in functie de faina folosita, se mai poate sa fie nevoie de 1-2 linguri de faina sau 1-2 linguri de lapte. Mie chiar mi-a placut cum se lucreaza cu aluatul acesta. Dupa frigider, ar fi trebuit sa se intinda imediat si fara nici o problema.
      Pup cu drag si sa iti fie de bine!!

  9. Irina spune:

    Am incercat reteta insa aluatul a iesit foarte foarte sfaramicios si nu am reusit sa il intind 🙁 si uleios, a ramas mult ulei pe folia de plastic cu care l-am invelit la frigider. Am respectat cantitatile, cu singura diferenta ca am mai adaugat 2 linguri de lapte, era prea uscat. Ai idee cu ce am gresit? Multumesc pt retete, am mai incercat cateva si eu iesit minunat!

    • Laura spune:

      Irina, scumpa mea, tare rau imi pare ca nu ti-a reusit.:(( Aluatul are o consistenta uleioasa, intr-adevar, dar nu excesiv de uleioasa iar dupa repaus ar fi trebuit sa se intinda cum trebuie. Este posibil ca faina folosita de tine sa fie diferita fata de cea folosita de mine. Promit ca o s-o incerc si cu alt tip de faina si revin imediat cu rezultatul si impresiile.
      In general, daca nu reusesti sa intinzi un aluat cum trebuie ( fie ca e cu unt sau ulei) il mai framanti un picut dupa ce il scoti din frigider cu 1-2 linguri de faina apoi il intinzi cu facaletul treptat, pe planul de lucru foarte bine pudrat cu faina, intorcandu-l si pe o parte si pe cealalta.
      Pup dulce dulce!!!

  10. Irina spune:

    Multumesc pt sfaturi, Laura! Era tarziu aseara cand am vrut sa intind aluatul, si nu am mai avut rabdare. Incerc din nou in seara asta, nu ma las asa usor! Revin cu rezultatul.

  11. fetinca viorica spune:

    ma incantat reteta asta si vreau so fac/dar vreau sa te intreb daca se poate pune in loc de gem de capsuni mere razalite?mersi si astept sa mai postezi si alte retete.

    • Laura spune:

      Viorica, draga mea, sigur ca se pot folosi merele in locul gemului. Dar te sfatuiesc sa le calesti inainte cu un cubulet mic de unt si sa le lasi pe foc pana ce pierd tot lichidul. Eventual, dupa ce le calesti, pune-le intr-o sita la scurs 30 minute. Pup si spor!!

  12. Alina spune:

    Draga Laura, aceste prajiturici sunt o bunatate ,
    mie nu mi-au iesit asa de frumoase ca ale tale dar au fost absolut delicioase si f. usor de facut te pup

  13. liana spune:

    am facut-o azi…a iesit foarte buna,am impresionat-o pe soacra mea…jajajajja multumesc de reteta,incerc des sa pun in practica retetele tale.te pup.

  14. Steluta spune:

    Laura, ca de obicei a iesit impecabila! Eu i-am dat o forma de tarta, iar baietelul meu a fost foarte incantat, atat de forma, cat si de gust. Multumesc inca odata!

    • Laura spune:

      Steluta, draga mea, ma bucur tare tare mult ca i-a placut baietelului tau!! Un pupic dulce din partea mea pentru frumosul tau mic!
      Pup cu mare drag si multumesc ca ai incercat-o!

    • Laura spune:

      Alexandra, draga mea, nu imi mai amintesc ce marca era faina pe care am folosit-o dar stiu ca era o faina nemteasca bio pentru prajituri.
      Pup dulce si sa-mi spui daca ti-a placut in caz ca o incerci.

  15. catalina spune:

    Buna, Laura
    Super retetele tale, pacat ca nu am timp si bani sa le incerc pe toate. spune-mi te rog ce dimensiune are tava, sa nu ma trezesc ca n-am cu ce umple tava mea de aragaz. asta pare mai mica. Multam fain

    • Laura spune:

      Catalina, draga mea, ma bucur mult ca-ti plac retetele mele. Draga mea, asa cum scris si in dreptul ingredientelor in reteta, am folosit o forma de 26X26 cm.
      Pup!

  16. Laura Gafton spune:

    Excelenta reteta! Foarte usor de pregatit si copiii o adora! Am facut cu gem de caise in lipsa gemului de capsuni. Este grozava! Multumim!

  17. Ioana Bloju spune:

    Am facut-o acum 2 zile cred, o minunatie!!! Cred ca este cea mai rapida prajitura pe care am facut-o pana acum. Se lucreaza foarte usor cu aluatul. Eu am facut-o cu gem de caise si a iesit excelenta. Nu ne-a tinut prea mult tava 🙂 Recomand!!

  18. Gloria spune:

    Si eu am intampinat greutati cu aluatul, in sensul ca n-am putut de fel sa intind o foaie dupa ce am scos aluatul din frigider. Se tot faramita si in final l-am intins direct cu mana in tava. In plus, am folosit o tava mai mica si cu toate astea abia mi-a ajuns. Insa, odata coapta, este foarte buna si gustoasa!

    • Laura spune:

      Gloria, draga mea, aluaturile de acest gen se intind destul de greu dupa ce sunt scoase din frigider.
      Trebuie sa-l framanti un pic si abia apoi sa-l intinzi cu sucitorul.
      Pup cu mare drag!

  19. pasa90 spune:

    Arata minunat! si chiar caut o reteta cu dulceata de capsuni…dar vreau sa stiu…daca vrem sa folosim unt? cum e procedura? sau tot asa doar ca in loc de ulei punem untul?

    • Laura spune:

      Draga mea, te sfatuiesc sa o faci cu ulei. Daca vrei totusi sa o incerci cu unt, trebuie sa pui 90 g unt moale. Framanti aluatul, il lasi la frigider pentru cca 30 minute, apoi il scoti si il intinzi pe planul de lucru pudrat cu faina.

  20. Mirela spune:

    Buna!Imi plac mult retetele tale,dar te-as ruga,daca nu e prea mult,sa dai mai multe detalii in privinta coacerii***gen:ce diametru sa aiba tava,la ce program de cuptor:doar cu incalzire sus,jos,sau ambele,cu sau fara ventilatie…Eu am o problema cu cuptorul..nu prea imi ies prajiturile,nu se umfla desi folosesc exact masuratorile retetelor tale.Nici macar pandispanul cu visine nu mi-a iesit 🙁 Tind sa cred ca nu am setat bine cuptorul…*este un cuptor electric Hansa-nou.:( Iti multumesc!

    • Laura spune:

      Mirela, draga mea, pentru prajituri folosesc etajul al treilea, de jos in sus, si functia traditionala (caldura de jos si de sus). Ventilatia o folosesc doar pentru anumite preparate (bezele, anumite tipuri de paine, etc).
      Dimensiunea tavii este trecuta langa ingrediente.
      In cazul in care mai ai intrebari, le astept cu cel mai mare drag!

      P.S Nu-ti face probleme in privinta cuptorului. Pana te obisnuiesti cu el, se poate intampla sa existe anumite retete care sa nu iti iasa. Si eu am patit la fel cu noul cuptor. Pup cu drag!

  21. Roxy spune:

    Aceasta a fost prima prajitura din viata mea 🙂 Desi aluatul nu a iesit perfect (nu am avut numai un ou) a fost cam sfaramicios si greu de lucrat, am hotarat sa il folosesc si asa. Am petecit tava din mai multe bucati, dar dupa coacere s-a dovedit foarte bun, s-a legat si s-a putut taia perfect.
    Asa ca blatul putin crispy cu dulceata de capsuni intregi au avut mare succes! 😉 ms. am sa incerc si alte retete

  22. Flavia spune:

    Super bun acest aluat 🙂 tocmai ce am scos de la cuptor tarta (eu am folosit o umplutura de mere rase cu zahar vanilat si scortisoara). Din cantitatile date mi-a iesit destul aluat incat sa acopar o forma rotunda cu diametrul de 28 cm plus felii pt grilajul de deasupra. Ai nevoie de putina dexteritate la intinderea si manuirea aluatului dar daca pudrezi blatul de lucru cu faina dupa cum ai sugerat si tu chiar iese bine. Din comentarii ma asteptam sa iasa sfaramicios si sa se rupa dar a avut o textura nu foarte moale, bine legata :).

  23. Daniela spune:

    Excelenta prajitura. Cred ca este singura prajitura fara ciocolata pe care baietelul meu o adora. Imi spune „Mami, este regina prajiturilor”. Am facut-o pana acum de 3 ori. Altfel, daca fac o prajitura care nu are ciocolata in compozitie, trebuie neaparat sa-i fac o glazura cu ciocolata sau cacao, chiar daca in reteta nu este prevazut asa ceva. Si pentru ca am citit comentariile inainte de a trece la treaba, eu am intins coca direct pe hartia de copt, am taiat marginile drepte si apai am pus-o cu tot cu hartie in tava. Din margini am facut grilajul. Multumim pentru retetele minunate!

  24. Gina spune:

    Nu stiu cum sa va spun, dar asta e cel mai naspa aluat cu care am lucrat vreodata. Sper macar sa fie buna prajitura intr-un final 😣

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor