Tiramisù cu nuci caramelizate


Retete culinare Prajituri – Tiramisù cu nuci caramelizate

Tiramisù cu nuci caramelizate sectiune

Tiramisù este unul dintre deserturile mele italiene preferate iar nucile caramelizate ii dau un gust particular. Inainte de Revelion, am cumparat o cutie de iaurt grecesc si una de mascarpone pentru niste aperitive pe care nu am mai apucat sa le fac. Si pentru ca mi-era teama ca vor expira uitate prin frigider, m-am gandit sa incerc sa fac un tiramisù cu nuci caramelizate. Nu stiam sigur cum va iesi, desi nu imi imaginam ca nu va avea un gust bun, dar in nici un caz nu ma asteptam la minunatia de crema pufoasa si parfumata rezultata. Cu siguranta o s-o folosesc si pentru torturi si chiar servita, ca atare, in pahar.

Ingrediente – Tiramisù cu nuci caramelizate pt o forma de chec (30X12 cm)

  • 250 gr piscoturi
  • 250 gr iaurt grecesc
  • 250 gr mascarpone
  • 250 gr frisca
  • 3 linguri zahar
  • 150 gr nuci
  • 6 linguri pline de zahar (pentru caramel)
Sirop
  • cca 150 ml apa
  • 2-3 linguri cafea solubila
  • 2 linguri zahar
Decor
  • 100-125 gr frisca
  • 100 gr nuci
  • 4-5 linguri zahar

Mod de preparare

  • Pentru inceput, tapetam o forma de chec cu folie de plastic alimentara sau cu folie de aluminiu.
  • Punem zaharul intr-o craticioara iar cand acesta este complet topit si are o culoare frumoasa chihlimbarie, adaugam miezul de nuca. Amestecam bine, astfel incat sa imbracam nucile complet in zahar, stingem focul si le rasturnam pe o foaie de bhartie de copt. Le lasam sa se raceasca complet dupa care  le bagam intr-o punga de plastic si le zdrobim cu facaletul.

Tiramisù cu nuci caramelizate - preparare nuci

  • Mixam iaurtul grecesc cu branza mascarpone si 3 linguri de zahar pana obtinem o crema fina.
  • Incorporam cu grija frisca mixata foarte bine in crema iar la sfarsit nucile caramelizate,

Tiramisù cu nuci caramelizate - crema

  • Pentru sirop, dizolvam zaharul si cafeaua solubila in cca 150 ml apa rece.
  • Inmuiem fffff putin piscoturile in sirop. Chiar trebuie insiropate foarte putin ca sa poata absorbi si din umezeala cremei.
  • Formam un strat de piscoturi, adaugam o parte din crema peste care formam un alt strat de piscoturi inmuiate in sirop, alt strat de crema si un ultim strat de piscoturi.

Tiramisù cu nuci caramelizate mod preparare

  • Inchidem tiramisù-ul cu folia de aluminiu si bagam forma la frigider pentru minim 6 ore. Eu l-am lasat pana a doua zi.
  • Il rasturnam pe un platou,
Tiramisù cu nuci caramelizate preparare
  •  Si il imbracam intr-un strat subtire de frisca.
  • Caramelizam din nou 100 gr nuci iar cand sunt reci, le zdrobim cu facaletul si le pudram pe deasupra stratului de frisca.
  • Servim cu pofta pentru ca este delicios!!

Tiramisù cu nuci caramelizate

 Pofta buna!!

Reteta Laura Adamache

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Tiramisu cu nuci caramelizate
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 42 Review(s)

106 comentarii la “Tiramisù cu nuci caramelizate

  1. Dana Cristea spune:

    Sigur o sa incerc cu prima ocazie reteta ta, ador nucile caramelizate, cred ca a fost super, extra delicios!!!!!! te pup :*

    • Laura spune:

      Dana, draga mea, nu-ti spun cate nuci caramelizate am rontait inainte de a le pune in crema.:))) Noroc ca m-am oprit la timp pentru ca altfel clar nu mai aveam ce pune in crema.
      Pup cu drag!!

  2. Claudia spune:

    Laura,ce bine arată si de când nu am mai mâncat tiramisu!!!….si eu am pregătită o rețeta de tarta cu brânză si nuci caramelizate,îmi plac la nebunie! Te pup!

    • Laura spune:

      Claudia, scumpa, ma bucur atat de mult ca iti place. Nici eu nu am mai facut de un secol tiramisu si suntem mari fani.
      Pup dulce!! Cred ca este o nebunie tarta ta!!

  3. rodica spune:

    Buna! Ce intelegi prin iaurt grecesc? Este un tip anume de iaurt?Unde se poate gasi? Merge si cu alt iaurt? Mersi. Abia astept sa pregatesc, sunt mare fan tiramisu. Daca mai e vorba si de nuci si caramel, yammmmmmmmmyyyyyyyyy:))

    • Laura spune:

      Rodica, draga mea, iaurtul grecesc se gaseste la Lidl. Din pacate nu cred ca se poate inlocui cu alt tip de iaurt deoarece cel grecesc are o consistenta aparte, mai densa decat cea a iaurtului obisnuit.
      Pup cu drag!!

  4. Diana spune:

    rodica, iaurt grecesc (fix asa se numeste) se gaseste la lidl…

    Laure, ce fel de frisca folosesti? facuta din smantana?

    • Laura spune:

      Diana, multumesc mult pt raspunsul Rodicai.
      Folosesc frisca lichida vegetala pentru ca am cumparat de cateva ori frisca lichida naturala dar nu mi-a placut deloc cum se mixa. De 2 ori avea un miros straniu si am aruncat-o imediat.:(((
      Pup dulce!!

  5. Anca spune:

    Deliciu combinatia aceasta…. De retinut pentru ziua mea de nastere in martie… confruntarea va fi intre tiramisu si cheesake:)

  6. oana spune:

    buna seara,revin cu o intrebare,nu stiu daca e logica sau nu:asa ca va rog sa ma lamuriti 25gr drojdie proaspata este echivalent cu 7gr drojdie uscata,pana acum am executat aluaturi doar cu drojdie proaspata, fetitele mele sunt innebunite dupa triunghiurile cu cascaval,credeti+ma ca le+am facut de nici eu nu mai stiu,sper ca nu v’am deranjat.va multumesc anticipat pt raspuns.oana

    • Laura spune:

      Oana, draga mea, sigur ca nu m-ai deranjat!! Intrebarea ta nu este absolut deloc ilogica. Deci in orice aluat in care se folosesc 25 gr drojdie proaspata tu o poti inlocui cu 7 gr drojdie uscata ( un pliculet ). Si daca intalnesti aluaturi in care se folosesc 7 gr de drojdie uscata, tu o poti inclocui cu 25 gr drojdie proaspata.
      Pup cu drag pe tine si pe fetite. Ma bucur tare mult ca le-au placut triunghiurile.

  7. renee spune:

    Buna seara!
    Urmaresc acest blog de mult timp,dar e prima data cand comentez.Si nu numai ca il urmaresc,dar am incercat multe retete si toate au iesit delicioase:-)
    Chiar in seara asta am facut acest Tiramisu si acum asteapta la frigider.Cred ca am pus cam putina cafea,dar o sa vad maine,iar in loc de nuci,am pus migdale,pentru ca asta aveam.Nu am rezistat si am lins toata crema ramasa pe peretii castronului.Nu pot sa va spun cat e de buna,de fina,de aromata!…Yami!
    Multumesc pentru reteta si felicitari pentru imaginatie si talent!

    • Laura spune:

      Renee, draga mea, multumesc ca ma urmaresti si ca iti plac retetele mele! Sper tare mult sa-ti fi placut si acest tiramisu.
      Pup dulce!!

  8. Andreea spune:

    Umbla pe undeva pe Facebook o melodie, (nu spui ca are si videoclip! :)) ) cu unii care se zbantzaiau si tot ziceau „yoooyii yaaa”…:) Uite asa imi vine si mie sa urlu cand privesc la Tiramisu asta al tau! Si tot aseara planuiam sa dau o fuga pana la tine in bucatarie sa-ti sparg frigiderul sa-ti fur minunea asta de acolo. N-am reusit ca nu m-a lasat Ana! :(. Daca ma lasa, imparteam noi doua prada si tu nu mai postai nimic azi :P. Offff, ce sa zic, ne-am marcat pe amandoua cu bucatica asta cu nuci caramelizate!

    • Laura spune:

      :)))))))))))))))) Ba eu cred ca ati reusit ca dimineata nu mai era decat o mica feliuta!! Deci clar voi doua ati fost pt ca am auzit cum fredonati melodia aia obsedanta. Dar na, am zis sa va las sa va faceti de cap pentru ca stiu ca in timpul zilei sunteti la dieta.:))))))
      Puuup cu drag, scumpa mea!!

  9. nina spune:

    L-ai botezat tu tiramisu, dar este o delicateta cum numai zeii mincau. Nu m-am gindit niciodata sa pun nuca caramelizata. Avem un prieten, mare amator de tiramisu, o sa il fac la urmatoarea vizita sa vad ce zice. Si sper sa fie cit mai curind ca ne e poftaaa. Pup eu si mincaciosii mei. Nina

    • Laura spune:

      Nina, scumpa mea, ma bucur tare mult ca iti place. Abia astept sa imi spui daca i-a placut prietenului vostru.
      Pup cu mare drag!!

  10. irina spune:

    Draga Laura,
    am intrat de nenumarate ori in bucataria ta virtuala si am invatat multe secrete de la tine. Cred ca esti minunata. Am facut multe din retetele postate de tine. De revelion am facut si tortul oglinda. A iesit suuuuuper!!! Reteta de tiramisu pe care ai postat-o acum mi se pare foarte speciala. O voi incerca si eu cat de curand. Iti place sa te joci cu ingredientele, sa le combini diferit. Esti spontana si creativa. Ma bucur ca ne impartasesti din geniul tau culinar! Felicitari!!

    • Laura spune:

      Irina, draga mea, iti multumesc pentru cuvintele tale!! Ma bucur atat de mult ca ti-a placut tortul oglinda!
      Pupicei cu mare drag!! Te mai astept pe la mine!!

  11. Theodora spune:

    Buna,multumesc pt aceasta superba reteta.Este proaspata,aromta,si foarte usor de facut.
    Eu am schimbat cate ceva si a iesit superba.Inloc de nuci am prajit migdale si caju in putin unt vegetal doar sa-si schimbe culoarea,dupa care le-am caramelizat Asa cum ati spus in reteta,in loc de nesscaffe am folosit American coffe,cei Drept Putin Mai concentrata,Si am avut un super Tiramisu.
    Multumiri!

    • Laura spune:

      Theodora, pup cu mare drag si ma bucur tare mult ca ti-a placut!!
      Imi place la nebunie versiunea mea asa ca data viitoare o sa-l incerc si eu cu migdale.
      Pup si sa-ti fie de bine!!

  12. Simona spune:

    Ieri a fost ziua mea si l=am pregatit pentru prietenii mei, a iesi excelent!
    Eu l-am lasat 2 ore afara pe balcon si apoi l-am servit, a fost absolut minunat cu nucile acelea crocante.
    Azi dimineata la cafea, in schimb, dupa o noapte lasat afara la 4 grader, nu a mai fost chiar asa bun pentru ca s-a dizolvat mult din caramel si nucile s-au cam inmuiat.

    mersi de reteta!
    tre sa mai incerc chestii cu nuci caramelizate, mi se pare ca dau un gust sofisticat prajiturii.

    • Laura spune:

      Simona, draga mea, ma bucur tare mult ca ti-a placut! Nu stiu de ce s-a inmuiat caramelul pentru ca la mine nici in a patra zi nu se topise.:((
      Pup cu drag!!!!!

  13. Laube spune:

    Laura, qué tiramisú más maravilloso. ¡¡¡¡Me encantaría probarlo!!!!. Y qué bonito te ha quedado… Espectacular, de verdad…
    Un besote

  14. Pintea Ramona Alina spune:

    Delicioasã! am primit o groazã de nuci de la bunica, apropo de cumpãrãturi am sã o iau cu calm…nu de alta dar in bucãtãria mea e câmp de luptã, de n-am grijã imi cad in cap:))

    • Laura spune:

      :))) Alina, draga mea, te inteleg foarte bine! Eufoarte des trebuie sa fac ordine in dulapuri pentru ca am o groaza de mici lucruri pe care daca nu le pun in ordine, risc sa imi pice in cap.
      Pup si daca-l incerci sa ne spui cum a fost!

    • Laura spune:

      Raluca, draga mea, din pacate nu iese crema cu iaurt normal pentru ca este mult mai lichid decat cel grecesc. Inceraca sa pui cca 400 gr iaurt normal intr-o sita deasa. Pune sita deasupra unui vas de plastic si lasa-l la frigider pana a doua zi. Iaurtul va pierde apa iar consistenta va deveni mult mai cremoasa si mai densa, asemanatoare iaurtului grecesc.
      Pup cu drag!

  15. alexandra spune:

    Buna Laura! Iti multumesc pentru toate retetele minunate cu care ne incanti:) Am o nelamurire…as vrea sa fac si eu Tiramisu dar nu stiu ce mascarpone sa cumpar….mi-ai putea recomanda o marca? O seara placuta iti doresc!:*

    • Laura spune:

      Alexandra, draga mea, multumesc ca ma urmaresti. Cel mai bun mascarpone este Granarolo dar poti folosi orice tip gasesti, va iesi la fel de bun.
      Pup cu drag!

    • Laura spune:

      Raluca, draga mea, din pacate nu iese crema cu iaurt normal pentru ca este mult mai lichid decat cel grecesc. Inceraca sa pui cca 400 gr iaurt normal intr-o sita deasa. Pune sita deasupra unui vas de plastic si lasa-l la frigider pana a doua zi. Iaurtul va pierde apa iar consistenta va deveni mult mai cremoasa si mai densa, asemanatoare iaurtului grecesc.
      Pup cu drag!

  16. Alina spune:

    Draga Laura , prajitura arata superb si cred ca e si delicioasa .
    Am o intrebare nu gasesc mereu mascarpone ,daca congelez m-ai multa cind gasesc are ceva ?Si cam c^t timp poate sta la congelator? daca poti sa-mi zici .Toate retetele tale sunt delicioase si sunt o mare admiratoare a blogului tau ,pa te pup .

    • Laura spune:

      Alina, draga mea, ma bucur atre mult ca iti place! Din pacate nu poti congela mascarpone pentru ca atunci cand il vei dezgheta vei observa ca se formeaza un lichid galben la suprafata si este plin de brobonele. Acelasi lucru se intampla si cu ricotta. Eu am incercat sa le congelez pe amandoua si le-am aruncat dupa ce le-am dezghetat pentru ca nu se puteau folosi.
      Pup cu drag!

  17. Ica Horga spune:

    Buna Laura!
    Este delicios acest tiramisu!Eu nu am gasit iaurt grecesc si am folosit iaurt normal Nutriday de la danone si a iesit crema foarte buna.Felicitari pentru ceea ce faci!

    • Laura spune:

      Ica, draga mea, ma bucur tare mult ca ti-a placut si iti multumesc ca ne-ai spus ca se poate face si cu iaurt normal.
      Pup cu drag!

  18. Elena spune:

    Tocmai ce s-a terminat tava de tiramisu ,l-am facut ieri:p.E foarte bun, mult mai usor si mai aromat decat reteta clasica si nucile caramelizate sunt foarte bune in combinatia asta.Foarte buna reteta,astept cu nerabdare si altele la fel.Felicitari pentru blog!

    • Laura spune:

      Elena, draga mea, multumesc! ma bucur tare tare mult ca ti-a placut! Si mie imi place mai mult decat versiunea clasica. E mult mai lejer pentru ca nu se folosesc oua crude care, din pacate, nu de multe ori sunt ideal de proaspete.
      Pupicei si sa va fie de bine!!

  19. Alina spune:

    Buna Laura, am facut-o si a iesit o bunatate ,am exclus iaurtul grecesc si nucile caramelizate (incerc stau la dieta)si tot delicioasa a fost .Multumesc mult de retete.C^te zile poate sta la frigider br^nza mascarpone ?pa pupici

    • Laura spune:

      Alina, scumpa mea, tare ma bucur sa aflu ca se poate face si fara iaurt grecesc. L-ai inlocuit cu iaurt normal sau l-ai exclus definitiv?
      Daca e sigilata cutia cu mascarpone poate sta in frigider pana expira termenul de valabilitate ( trebuie sa fie trecut pe cutie) dar daca ai desfacut deja cutia, trebuie sa il consumi cam in maxim 2-3 zile. Daca te referi la mascarponele care se afla deja intr-un dulce, dureaza si 4-5 zile fara probleme.
      Pup dulce! sa iti fie de bine!!

  20. Alina spune:

    Draga Laura multumesc pt. lamuriri ,eu am facut-o numai cu mascarpone si frisca fara iuart si a iesit perfect .O sa m-ai fac un pic ,ca sa consum toata brinza mascapone pe care o am .pa pupici

  21. Luminita spune:

    Draga Laura, de cand am descoperit aceasta reteta tot la ea imi sta gandul. Am iaurt grecesc, am mascarpone, nuci din belsug, asa ca o voi face cu siguranta. O singura intrebare am: crema nu va iesi prea subtire? O sa aiba suficienta tinuta sau e nevoie de ceva gelatina? Mai ales ca eu folosesc mereu numai frisca naturala, din smantana dulce, am pile la o vacuta de incredere :).
    Te pup si te urmaresc in fiecare zi!

    • Laura spune:

      Luminita, draga mea, nu este nevoie deloc de gelatina. Piscoturile se insiropeaza putin de tot tocmai pentru a putea ulterior absorbi umiditatea cremei.
      Pup dulce!!

  22. Mihailescu cristina spune:

    Astazi am facut aceasta reteta minunata de tiramisu si mi-a iesit nemaipomenita,dar neavand iaurt grecesc l-am inlocuit cu iaurt cremosso si mi-a iesit o crema foarte buna.Iti multumesc pentru aceaste retete deosebite!

  23. Julia tanase spune:

    Ciao laura,m-am inspirat din reteta ta de tiramisù cu iaurt si am fact-o pentru aniversarea casatoriei noastre,doar ca mie nu-mi place mascarponele,am pus doar ricotta si iaurt grecesc si deasupra am facut o glazura de caramel,foarte bun a iesit iti pun un link,daca vrei sa vezi,te pup,multumesc mult!

    • Laura spune:

      Julia, scumpa mea, a iesit o nebunie tiramisù-ul tau!!
      La multi ani si sa aveti parte numai de bucurii si realizari!
      Pup cu drag!!

  24. Mirabela spune:

    Laura azi o sa fac a doua oara acest tiramisu cu care am inebunit clienti si il cer iara :). Mi-au zis sa le fac acel tiramisu pe care il au ca si recomandare pentru ca este mai special. 😀

  25. irina spune:

    Draga Laura,
    azi ne-am delectat cu aceasta minunata prajitura. Ce sa spun? A iesit excelent. Voiam sa iti multumesc din nou pentru ca pe langa faptul ca retetele tale sunt atat de exacte si detaliate, se vede ca in spatele lor este o doamna deosebita, calda, plina de respect. Ma bucur ca te-am descoperit si iti multumesc!!!
    Cu mare drag si cu o imensa admiratie,
    Irina

  26. Poliana spune:

    Am facut acest tiramisu in weekend si a iesit super bun, delicios, toata lumea a fost incantata! Ma bucur ca l-am incercat pentru ca aveam ceva emotii, dar pana la urma s-a dovedit a fi simplu de facut, iar rezultatul peste asteptari. Felicitari pentru reteta!

  27. harry spune:

    da, multe inventii s-au facut din intamplare 😉
    nu stiu daca o sa folosesc iaurt grecesc la tiramisu (la noi se gaseste iaurt grecesc de vaca si de oaie, presupun ca folosesti pe cel din lapte de vaca) insa ideea cu nucile e geniala.

    fac f. des tiramisu, insa siropul il fac cu espresso super super tare si in crema musai pun Amaretto, cantitatea variaza in functie de prezenta copiilor (explica unui copil ca nu are voie sa manance präji pt. ca se imbata 😉 )

    • Laura spune:

      Harry, sunt de acord cu tine. Eu am folosit iaurt grecesc de vaca, de oaie nu exista la noi si nu cred ca ar da bine in tiramisù.
      Intr-adevar amaretto da un gust special tiramisù-ului, si eu il folosesc de multe ori. De fapt, l-am cumparat special pentru dulciuri pentru ca noi nu consumam alcool deloc.:))
      O zi minunat sa ai si multumesc pentru vizita!

  28. Ramella spune:

    Carissima Laura ,Eu nu mananc branzeturi,nici mascarpone,asa ca ma gandeam la o crema doar din frisca,miere si nuci caramelizate.Ce zici?ar iesi buna prajitura?

  29. Laura spune:

    Buna Laura !Am si eu o intrebare …ce ai spune daca as incerca sa fac prajitura asta sub forma de tort ? ce sfaturi imi dai ? crezi ca imi va iesi ceva ? 😀 …te pup

    • Laura spune:

      Laura, draga mea, merge sa o incerci sub forma de tort. Iti recomand sa folosesti un cerc detasabil. Formezi straturi alternative de piscoturi si crema. Piscoturile se pot aranja fara probleme si intr-o forma rotunda. Pup cu drag si spor!

  30. Laura spune:

    Buna din nou ! iti multumesc pentru raspuns . Vreau sa zic ca am facut prajitura asta sub forma de tort si a iesit minunat ..nu am avut deloc probleme…nu am avut la dispozitie un cerc detasabil , in schimb am imbracat o oala in folie de aluminu si am asezat bine piscoturile si crema ..l’am lasat cateva ore la frigider iar cand a venit timpul ornatului l’am scos cu mare grija din acea oala..intr’un cuvant minunat :D. Te pup si mult succes in continuare

  31. Ida spune:

    Buna. Desi sunt in sesiune si ar trebui sa invat, nu am rezistat tentatiei de a prepara acest desert. Imi pare rau ca nu pot adauga fotografia, dar a iesit PERFECT, si nu sunt vreo priceputa.
    Laura, apreciez tot ceea ce faci, esti foarte talentata.
    Cu drag, Ida

  32. nicole spune:

    Buna Laura
    Si mie mi s-a intamplat sa-mi inghete mascarponele in frigider insa nu m-am indurat sa-l arunc.. L-am frecat cu mixerul, am scurs zerul rezultat , l-am transformat in unt,iar din unt am facut cornulete. Mascarponele fiind foarte gras, prin inghetare se alege untul . Multumesc pentru reteta ,Cred ca este foarte buna. Am sa o ncerc si eu.Pupici

  33. Silviana spune:

    Am facut reteta asta de multe, multe ori si de fiecare data i-am dat pe spate pe toti gurmanzii. Este o reteta deosebita, nucile caramelizate sunt dementiale! Multumiri pentru ceea ce faci si felicitari!

  34. Nicole spune:

    Hristot a inviat!

    Draga Laura,
    Am facut acest tort de doua ori deja la un interval de o saptamana. Prima data respectand cu strictete recomandariile – a iesit de vis.
    A doua oara am facut blatul pandispan cu cacao, insiropat cu: coniac, zahar caramelizat si cafea. Crema ramanand aceeasi. E de nedescris.
    RECOMAND!!! Toata lumea mi-a cerut reteta fiind foarte, foarte bun.
    Multumesc.

  35. irina spune:

    Inițial am vrut sa pregătesc tortul cu crema de cafea ( preferatul meu) ca niciodată crema de ciocolata alba și cafea sa taiat. Am înlocuit crema de cafea cu aceasta crema și nu am cuvinte de rezultat. Excepțional de bun! Mulțumesc frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor