Clapon umplut la cuptor


 

Aceasta este ultima reteta dintre cele pregatite pentru Revelion care astepta cuminte sa fie postata. Dupa ea, vom trece la retete mai dietetice, perfecte pentru luna ianuarie cand toti incercam sa mancam mai lejer si sa ne petrecem ceva mai putin timp in bucatarie.

Claponul este un cocos castrat cu 70 zile inainte de vanzare iar varsta lui nu trebuie sa depaseasca 140 zile inainte de a fi taiat. Carnea claponului are un gust deosebit si este extrem de frageda. In cazul in care nu gasiti un clapon, puteti folosi aceasta umplutura pentru a umple rate, gaste sau chiar pui.

Ingrediente

  • 1 clapon de 2,5 kg
  • 300 g castane coapte sau fierte
  • 150 g carne tocata de pui sau vitel
  • 1 mar
  • 2 trufe negre
  • 200 g prune deshidratate
  • 1 pahar mic  marsala
  • 2 oua
  • 2 felii de paine inmuiate in lapte (fara coaja)
  • 50 g unt
  • 1-2 pahare de apa
  • 1 pahar vin alb
  • sare
  • piper
Coacem castanele, le lasam sa se raceasca si apoi le curatam. Punem prunele intr-un vas si turnam peste ele paharul de marsala. Le lasam cca 30 minute sa se hidrateze si parfumeze.

Intr-un alt vas, amestecam castanele curatate si taiate in bucatele mai mari, prunele taiate si ele in bucati mari, marsala, 1 mar curatat de coaja si taiat in patratele mici, carnea tocata de pui sau vitel, miezul de paine stors bine, ouale, trufele date prin razatoare, sarea si piperul. Amestecam toate ingredientele foarte bine,

Spalam claponul, scoatem organele interne ( ficatul, dupa ce i-am indepartat fierea, il tocam si il punem in umplutura) curatam tartita, taiem varful aripilor ( eu eram f obosita si efectiv am uitat sa le tai) si il trecem prin flacara.

Il umplem si apoi il coasem. Il ungem cu unt pe sub piele si pe deasupra, il pudram cu sare si piper si il legam astfel incat sa nu se deformeze in timpul coacerii,

Il asezam intr-o forma incapatoare in care adaugam 1 pahar mic cu apa si un pahar cu vin alb de buna calitate.

Acoperim forma cu folie de aluminiu si o introducem in cuptorul preincalzit la 180°C. Coacem claponul pentru 2 ore acoperit. Din 30 in 30 minute, verificam daca mai exista lichid in tava. In cazul in care mai este nevoie, mai adaugam cate o cescuta de apa calda.

In ultimele 30 minute, eliminam folia de aluminiu si lasam claponul sa se rumeneasca frumos. Din 10 in 10 minute, deschidem usa cuptorului si ungem suprafata claponului cu sosul format in tava.

Pentru sos avem nevoie de:

  • sosul degresat ramas de la clapon
  • 1-2 lingurite rase de amidon
  • 1/2 pahar apa
  • 30 ml marsala
  • sare
  • piper alb

Dupa ce claponul s-a rumenit uniform, il scoatem pe o farfurie, il acoperim cu folie de aluminiu si degresam sosul format in tava. Dizolvam 1-2 lingurite rase de amidon de porumb in sosul degrasat, adaugam 1/2 pahar cu apa, 30 ml marsala, sare si piper alb. Punem sosul intr-o craticioara pe foc mic si il lasam sa se ingroase ( cca 2-3 minute).

Pentru garnitura avem nevoie de:

  • 3-4 cartofi
  • 150 g mazare
  • 100 g fasole verde
  • 50 g unt
  • sare
  • piper alb
Curatam cartofii, ii taiem in cubulete potrivite pe care le fierbem in apa cu sare. In alte doua craticioare fierbem separat, al dente, mazarea si fasolea verde. Punem 50 gr unt intr-o tigaie iar cand este incins adaugam legumele scurse bine. Le calim pentru 5-6 minute, le condimentam cu sare si piper alb.

Servim claponul cu garnitura de legume si sos,

Pofta buna!!

Am uitat sa va spun sa nu aruncati grasimea care se gaseste in partea interna a claponului. Inainte de a-l curata de organele interne, curatati cu grija grasimea care se afla la intrarea in partea inferioara a carcasei claponului.

O spalam bine si apoi o punem intr-o carticioara pe foc mic. Adaugam o lingura cu apa si o topim. Cand este complet topita, stingem focul, o lasam sa se racoreasca cca 10-15 minute dupa care o strecuram direct intr-un borcan. Inchidem ermetic borcanul si il pastram in frigider.

Puteti preparara in acest fel si grasimea culeasa cu grija de la gaini, gaste sau rate. Cand facem o supa de pui, adaugam 1-2 lingurite de untura de clapon. O sa capete un gust delicios.

Print Friendly, PDF & Email

15 comentarii la “Clapon umplut la cuptor

  1. Claudia spune:

    Laura,arată extraordinar!!! Sunt sigura ca,gătit așa,chiar si un pui mai amarat ar fi delicios! Fotografiile,ca întotdeauna,extraordinare!! Te pup!

    • Laura spune:

      Claudia, draga mea, tare ma bucur ca iti place. A avut un gust deosebit, intr-adevar.
      Pup cu drag si multumesc ca iti plac pozutele!

    • Laura spune:

      Oq, din pacate in Romania nu stiu de unde se pot achizitiona. Incearca in supermarketurile mari sau intreba la o macelarie daca nu cumva au claponi.
      Imi pare tare rau ca nu iti pot da un raspuns exact..:(((

  2. Andreea spune:

    Arata foarte bine si sunt convinsa ca a fost delicios :P, e buna si pentru dieta, mananci un copanel si gata 🙂

    • Laura spune:

      Andreea, scumpa mea, nu prea e bun pt dieta ca daca gusti un copanel doar, mai vrei unul si apoi si o aripioara, si un pic de piept….:)))))))
      Pup, scumpa mea!! ma bucur tare mult ca iti place!!

  3. adriana lupu spune:

    draga Laura deja salivez de pofta.Am in frigider un pui si am sa-l gatesc exact asa,dar abia duminica.Maine familia mea vrea ciorbita cu peste.te pup.

    • Laura spune:

      Adriana, scumpa, abia astept sa-mi spui cum a iesit puiutul!!! Pofta buna de pe acum!!
      Pupicei dulci si spor la gatit!!

  4. oana spune:

    Minunata si extraordinara aceasta reteta,ca toate celelalte de altfel.De ceva timp de cand am descoperit blogul dvs.sunteti „prezenta”la mine in bucatarie si ma indrumati cu rabdare si imi oferiti sfaturi pretioase,va doresc multa sanatate si fie ca toate dorintele dvs sa se indeplineasca in noul an!

    • Laura spune:

      Oana, draga mea, pupicei cu mult mult drag!!! Ma bucur tare mult ca iti plac retetele mele.
      Iti doresc un 2012 plin de realizari, sanatate si fericire!!

  5. oprinescu r. spune:

    am inteles tot dar cum facem cu trufele?sau cu marsala? doar trufele cat costa?trebuia sa specificati la inceput ca reteta este pentru bogatani!!!pofta buna la cine o poate prepara!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor