Chifle Atacama


Chifle Atacama

Atacama este cel mai arid desert din lume, precipitatiile fiind de 1,2 mm la 10 ani. Inainte de anul 1971 nu mai plouase de 400 ani!! Este un desert batranel, avand frumoasa varsta de 15 milioane de ani si este de 50 ori mai arid decat Death Valley din California.

Desertul Atacama

Cojita acestor chifle m-a dus cu gandul la acest desert, este crocanta si se mentine asa chiar si dupa ce se racesc. Miezul este pufoos pufos  iar gustul divin, foarte diferit fata de orice alte chifle incercate pana acum.

Ingrediente 8 chifle:

Maia:

  • 50 g faina
  • 25 g apa
  • 1 g drojdie proaspata
Aluat:
  • 500 g faina
  • 240 g apa
  • 12 g drojdie proaspata
  • 40 g unt la temp. camerei
  • 1 lingurita zahara/miere/malt
  • 2 lingurite sare
Crusta:
  • 60 g faina de orez
  • 65 g apa
  • 3 g drojdie proaspata
  • 3 g zahar
  • 3 g ulei de masline
  • 1 g sare

Maia: Amestecam faina cu drojdia dizolvata in 25 gr apa calduta, nu fierbinte. Acoperim vasul cu folie de plastic alimentara si il lasam la dospit intr-un loc caldut pentru 14-15 ore.

Aluat: Punem faina intr-un vas iar in centrul ei adaugam maiaua, drojdia frecata cu 1 lingurita de zahar/miere/malt si apa calduta. Incepem sa faramantam iar cand aluatul capata consistenta adaugam treptat untul, taiat in bucatele, la temperatura camerei. Dupa ce incorporam untul, adaugam sarea si framantam pana obtinem un aluat elastic pe care-l lasam la dospit 1 ora.

Chifle Atacama - aluat
Crusta: Dupa ce aluatul a dospit si inainte de a ne apuca de format chiflele, ne apucam de crusta. Amestecam faina de orez cu drojdia frecata cu zaharul, apa calduta, uleiul de masline si sarea.
Il acoperim cu folie de plastic si il lasam la dospit 1h30 min.
Chifle Atacama 1
Rasturnam aluatul pe masa si il impartim in 8 parti. Formam chiflele si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt. Le lasam la dospit 1h30 min.
Chifle Atacama - portionare

Daca aluatul pentru crusta e prea compact, umezim o pensula in apa calduta, apoi o trecem prin aluatul pentru crusta si incepem sa ungem cu grija chiflele.

Punem o craticioara cu apa pe fundul cuptorului, reglam temperatura la 220°C iar cand a atins aceasta temperatura, introducem in cuptor tava cu chifle.

Le coacem pentru 25 minute apoi intredeschidem usa cuptorului ca sa eliminam aburul (punem o lingura de lemn in usa ca sa stea putin crapata) si le mai lasam sa se coloreze uniform inca 10 minute.

Le scoatem din cuptor, le lasam sa se racoreasca putin si le papam cu pofta,
Chifle Atacama - coapte

Au un gust special asa ca daca sunteti fani chifle crocante, incercati-le pentru ca sigur or sa va placa,

Chifle Atacama - detaliu final

Print Friendly, PDF & Email

48 comentarii la “Chifle Atacama

  1. Irina M. spune:

    Chiar ca arata diferit fata de chiflele obisnuite. Imi place tare mult aspectul rustic si chiar sunt curioasa de gustul lor. Pup si Sarbatori fericite!

    • Laura spune:

      Adinel scumpa, multu ca-ti plac! Chiar nu se fac deloc greu. Singura chestie e ca maiaua necesita timpul asta lung de dospire dar in rest merge treaba simpluc foc.

    • Laura spune:

      Delia iubita, doar 1 gr se pune pentru ca maiaua sta la dospit 15 ore si daca am pune mai multa ar fi capata un gust acru si un miros acid.
      Pup cu drag!!

  2. Bunatati din natura spune:

    Nu am incercat pana acum sa fac painea cu un vas de apa in cuptor. Merge pus vasul de apa pe tabla cuptorului normal? Ma gandesc ca ar incepe apa sa fiarba si ar putea face prea mult abur.

    • Laura spune:

      Bunatati din natura, daca ai cuptor pe gaz, pune gratarul pe prima treapta de jos in sus si pune pe el craticioara cu apa. E mul mai bine asa pentru ca, intr-adevar, daca il pui direct pe fund poate sa fiarba si s-ar crea mult prea mult abur.

  3. Nadia Nemeti spune:

    Arata foarte bine.Ar trebui sa le incerc si eu, poate i-ar place fetitei mele care acum din pacate are indigestie de la o praji de cofetarie…

  4. rugea anka spune:

    wowwww ce pofta mi dejaaaa…dar sa sty ca arata asa de bineee:)o sa fac diseara ….merg la cumparatury 😉 te pup si sa sty ca am facut multe de la tine si am invatat multe..merci mult:))(

    • Laura spune:

      Maddie, in the right sidebar, on top, you will find google translator.
      This widget can translate my recipes in so many languages.
      Thank you for your visit!!

  5. Nikita spune:

    Ca si alte retete de paine incercate si aceasta este divina .Grisine sant un deliciu -am folosit din aluatul lor la o tarta cu somon afumat -succes garantat -fiti binecuvantata ptr.cata bucurie aduceti cu fiecare reteta si celor de departe .
    Va saruta fam. Tal din Israel

    • Laura spune:

      Draga mea Nikita, iti multumesc pentru cuvintele tale!! Ma bucur mult ca ti-au placut retetele incercate!!
      Pupicei cu drag intregii tale familii si va doresc din toata inima, Sarbatori Fericite!!

  6. Mihaela spune:

    Le-am facut astazi (cu maiaua pregatita de aseara la ora 10). Sunt extraordinar de bune! Crocante in exterior si foarte pufoase in interior. Fetele mele le-au mancat separat, ca pe un desert…Felicitari!

    • Laura spune:

      Mihaela iubita, ma bucur atat de mult ca le-au placut fetitelor tale!! Sa va fie de bine!!
      Pup cu mare drag si multumesc ca le-ai incercat!!

    • Laura spune:

      Anto, iubita, tare tare mult ne-au placut chiflele astea. Au un gust deosebit si cojita aia crocanta e o nebunie.
      Pup scumpa frumoasa!! <3

  7. Mari spune:

    Maravillosos panes, me encanta esta receta y aunque no la conocia me la llevo porque tengo que hacerlos. Me quedo por tu blog.
    Un beso

  8. lola valencia spune:

    hola laura me parecen unos panes super buenos,pero vamos a ver una vez forme los bollitos tengo que poner encima la masa de la corteza con una brocha de cocina,mi pregunta es una vez hayan levado o antes muchas gracias

  9. Angela spune:

    Buna, Laura!
    Retelele tale ma ispitesc tot mai des, acum sunt baking fan dar cantarul meu masoara de la 10 grame in sus si are o eroare de 5 grame…:(
    cam cat inseamna 1 gram de drojdie proaspata?! Imi trebuie indicii de genul” un sfert de lingurita”, „cat um bob de mazare”…
    Multumesc pentru bucuria ce mi-o faci cu fiecare reteta!
    Angi

    • Laura spune:

      Angela, scumpa mea, 1 gram de drojdie este cam cat un bob de cafea mai dolofan un pic sau, mai bine, cat o aluna de padure.
      Pup dulce dulce si multumesc ca iti plac retetele mele!!

  10. Loredana spune:

    Extraordinara aceasta reteta! Nepotelele mele au decis ca e cea mai buna paine din lumeeee, din toata lumea 🙂 si ca cea de la magazin nu e buna chiar deloc.

  11. adriana spune:

    Chiflele arata incredibil, as vrea sa le incerc dar ma gandesc sa adaug in aluat ierburi uscate (oregano, busuioc, rozmarin). Cand as putea sa adaug ierburile in aluat?

  12. adriana spune:

    Arata foarte bine chiflele. As vrea sa le fac dar ma gandesc sa pun in aluat ierburi uscate (oregano, busuioc, rozmarin). Crezi ca ar merge, cand ar trebui sa pun ierburile in aluat?

  13. ciprian spune:

    E a patra oara cand fac bunatatile astea, dar am o problema, cu ce pot inlocui faina de orez dar sa iasa totusi crocante, tocmai mi s-a stricat rasnita cand macinam orezul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor