Retete pentru incepatori: Baghete integrale


Baghete integrale – Retete culinare incepatoriBaghete de paine integrala - www.lauraadamache.ro

Nu am mai postat de foarte mult timp o reteta pentru incepatori. Imi cer scuze pentru acest lucru si ca sa ma iertati, va aduc astazi o reteta simpla simpla de paine integrala. Eu am transformat-o in baghete dar ii puteti da orice forma doriti.

Ingrediente pentru Baghete integrale:

  • 500 g faina integrala
  • 300 g apa calduta spre rece
  • 7 g drojdie deshidratata
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 lingurita sare

Din aceste cantitati obtinem 2 baghete de 40 cm lungime si cca 10 – 12 cm diametru. Bineinteles, putem transforma baghetele intr-o paine rotunda, tip franzela, chifle, etc. Puteti sa dati aluatului ce forma doriti dumneavostra.

Mod de preparare Baghete integrale

Amestecam faina cu drojdia si o punem intr-un vas incapator. Formam o gropita in centrul fainii unde adaugam, apa calduta spre rece, zaharul si uleiul.

Incepem sa framantam iar cand aluatul incepe sa prinda consistenta, adaugam 1 lingurita rasa de sare.

Mutam aluatul pe planul de lucru infainat si framantam pana obtinem un aluat elastic.  In cazul in care mai este nevoie de faina o adaugam treptat, lingura cu lingura.

Lasam aluatul la crescut pentru 1 ora, intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer.

Aluat Baghete integrale - www.lauraadamache.ro

Dupa o ora, mutam aluatul pe planul de lucru infainat si-l impartim in doua parti egale,

Cu mainile infainate, aplatizam fiecare bucatica de aluat astfel incat sa obtinem o foaie dreptunghiulara groasa de cca 2 cm.

Pliem aluatul in doua, pe lungime si sigilam ambele parti.

Il aplatizam, pliem si sigilam de 3 ori pana obtinem forma finala a baghetei.

Formare Baghete integrale

Prindem capetele baghetei formate si le rasucim in sens contrar.

Rasucire aluat Baghete integrale

Punem baghetele in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si le lasam inca 30- 45 minute la dospit.

Preincalzim cuptorul la 200°C, bagam baghetele inauntru si dupa 2 minute deschidem usa cuptorului si turnam in partea inferioara o cescuta cu apa foarte rece.

Daca nu aveti cuptor electric, puneti o craticioara plina cu apa in cuptor in timp ce acesta se incalzeste. Cand a atins temperatura prevazuta de reteta, bagam baghetele in cuptor si mai lasam craticioara inauntru pentru 10 minute dupa care o scoatem rapid si lasam painea sa se coaca in continuare.

Coacem baghetele pentru 30-40 minute.

Dupa ce le scoatem din cuptor, le lasam sa se raceasca „in picioare”. Astfel, coaja va ramane crocanta si dupa ce baghetele se vor raci.

Baghete integrale - detaliu www.lauraadamache.roLe savuram dupa ce s-au racit putin.

Pofta buna!!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Baghete integrale
Publicata:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 15 Review(s)

32 comentarii la “Retete pentru incepatori: Baghete integrale

  1. Vasi spune:

    Poate o consideri pentru incepatori, dar eu una, care sunt mai batrana 🙂 intr-ale bucatariei, nu stiam secretul cu apa. Asa invatata omul cat traieste….Numai bine!!!!

  2. FLORY spune:

    Chiar ma pregateam sa fac si eu o painica integrala dar o sa o transform in baghete daca tot mi-ai facut pofta,parca-s mai apetisante in forma asta,te pup,we placut!<3

  3. Alina---Explora Cuisine spune:

    Acum ca ai postat painicile tale, ma gandesc sa fac si eu una, caci arata super bine Laura draga! ai un talent grozav de a face minuni in bucatarie, sincer te felicit! Weekend placut!

  4. Alina---Explora Cuisine spune:

    Acum ca ai postat painicile tale, ma gandesc sa fac si eu una, caci arata super bine Laura draga! ai un talent grozav de a face minuni in bucatarie, sincer te felicit! Weekend placut!

  5. Anonymous spune:

    Buna Laura! Felicitari pentru reteta,sunt minunate si sanatoase! As dori sa incerc si eu reteta, dar am o intrebare: se poate folosi drojdie proaspata? Daca da, ce gramaj ar trebui?

    Multumesc, toate cele bune,

    Ana

  6. ramona spune:

    Buna Laura!
    arata superb painitele tale!!!!
    o intrebare:"Preincalzim cuptorul la 200°C, bagam baghetele inauntru si dupa 2 minute deschidem usa cuptorului si turnam in partea inferioara o cescuta cu apa foarte rece. "
    pt cuptorul electric, apa se toarna in alta tava care este sub tava cu paine, corect?

  7. Laura C spune:

    Uffff..se pare ca nu am noroc deloc la paine integrala:(((
    Am incercat de 2 ori si nu mi-a iesit decat ceva …asmanator cu un pietroi:(( tare in exterior si necopt in interior, care o fi cauza?? Pls HELP!!

  8. Laura spune:

    Ana draga me, sigur ca poti folosi drojdie proaspata. Pentru cantitatile din reteta, folosesti 25 gr drojdie proaspata.
    Pup cu drag si spor!

  9. Laura spune:

    Ramona draga mea, ai dreptate, m-am referit la cuptorul electric numai ca eu torn apa direct pe fundul aragazului. Daca doresti o poti pune intr-o craticioara in partea inferioara a cuptorului.
    Pup cu drag!

  10. Laura spune:

    Laura scumpa, imi pare rau ca nu ti-a reusit. Din cate imi dau seama, aluatul tau nu a dospit deloc. Ce tip de drojdie ai folosit? Daca ai folosit proaspata esti sigura ca apa in care ai dizolvat-o nu era prea calda?
    Pup si ii dam noi de cap impreuna.:)

  11. Laura C spune:

    Mersi de raspunsul rapid Laura.
    Aluatul a crescut, si in prima faza si in a doua..dar in cuptor, deloc:(
    Drojdie am folosit uscata, iar apa…eu zic ca nu a fost prea calduta..Data viitoare(cand imi mai fac curaj) am sa incerc sa pun apa ceva mai rece decat de data asta.. si ma mai gandesc sa folosesc numai o parte faina integrala si o parte faina alba. Ce zici, crezi ca va merge??
    PUPICEI si o zi buna.

    • Ramona I spune:

      Un lucru util: in cazul cuptoarelor electrice, INCHIDETI VENTILATIA! Daca lasati optiunea cu ventilatie, nu creste aluatul deloc, nici la paine, nici la chec, nici la patiseriile diverse.
      Buna ideea cu apa, multumim!

      • Laura spune:

        Ramona draga mea, permite-mi sa te contrazic. Ventilatia nu are legatura cu crescutul aluaturilor. Mie-mi cresc la fel de bine ca atunci cand folosesc functia traditionala ( caldura de jos si de sus). Ventilatia, in general, se foloseste pentru aluaturile mai hidratate si avem marele avantaj ca putem coace cate 2-3 tavi deodata. Timpul de coacere este mai scurt decat la functia traditionala ( o prajitura se lasa mereu cu 10-15 minute mai putin) iar temperatura trebuie sa o reglam cu 10°C mai putin decat temperatura la care coacem o prajitura in cuptorul traditional. De exemplu: avem un chec pe care-l coacem la 180 grade, pentru 30 minute in cuptorul traditional. Daca folosim functia ventilata, vom coace acelasi chec la 160°C pentru 20 minute.
        Pup cu drag!!

  12. Laura spune:

    Laura scumpa, daca ti-a crescut aluatul inseamna ca apa a fost la temperatura potrivita. Daca era prea calda nu crestea deloc.
    Daca ai facut painica de 2 ori cu acelasi tip de faina te sfatuiesc ori sa schimbi marca ori sa o faci cu 250 gr faina integrala si cu 250 gr faina alba.
    Eu am folosit o faina bio cumparata din Germania si acum regret ca nu am cumparat mai multa pentru ca a fost exceptionala.
    Pupicei scumpa si ma gasesti aici daca mai ai intrebari.

  13. Laura C spune:

    Dupa ce ieri am incercat reteta de Paine Margherita, care a fost un adevarat succes, azi mi-am luat inima in dinti si am incercat din nou aceasta reteta(nu a dau batuta asa usor:)), numai ca am pus 300g faina alba si 200g integrala.
    Rezultatul a fost super, nu-mi venea sa cred ce bine a crescut.
    As dori totusi sa iti mai cer un sfat draga mea Laura. Am facut in loc de baghete o painica si am pus-o intr-o tava, tapetata cu hartie de copt care s-a lipit foarte tare da painica:((( si am avut ce ma chinui sa o deslipesc, nici macar nu am putut sa o deslipesc pe toata.
    Data viitoare, sigur nu o sa mai pun hartie, dar ce sa fac, sa tapetez tava cu faina, sau cu nimic??? Cum e mai bine?
    Mersi mult de raspuns si un weekend placut.
    Pupicei

  14. Anonymous spune:

    am incercat si eu aceasta reteta si vreau sa spun ca au iesit super, nu ma asteptam sa-mi iasa asa de bine, am facut insa portie dubla. super reteta, multumesc, Laura te pup
    Cristina

    • Laura spune:

      Veronica, draga mea, zaharul ajuta alautul sa dospeasca mai frumos. Daca doresti, il poti inlocui cu 1 lingurita de miere sau de malt.
      Te pup!!

  15. ella spune:

    am facut si eu baghetele, sunt extraordinare, usor de facut si f gustoase, coaja usor crocanta si miezul f pufos
    ma bucur ca am descoperit reteta asta de paine, o sa o fac mai des
    multumim Laura!

  16. UNANOUA spune:

    As manca…paine cu ceapa… dar n-am gasit reteta printre retetele tale… si mi-e teama sa incerc altele (de pe net) ptr. ca nu sunt atat de clare ca ale tale…si-am mai avut experiente urate (sotul unei prietene zicea ca mai bine aruncam 1 kg faina, 1 l lapte si 5 oua, ca e tot aia 😀 ) Multumim ptr. retetele grozave! Retetele pe care le-am urmat, mi-au iesit perfect!!!

    • UNANOUA spune:

      🙂 Mi-am luat inima in dinti si in aluatul acestei retete am adaugat ochiometric ceapa calita in ulei si scursa (sau cu tot cu ceva ulei, in loc de acea lingura de ulei). A iesit foarte bine…:) Multumesc ptr. retete si ptr. ca mi-ai oferit solutia/reteta perfecta pentru a putea face paine in casa!!!

  17. adrian spune:

    De cateva saptamani, am inceput si eu sa fac paine la cuptor. Astazi, m-am orientat la reteta de baghete integrale. Nu am 500g faina integrala asa ca o sa completez cu faina 000 de la Lidl.
    Acum, din ce am citit eu:
    1. nu se face niciodata paine in care sa nu fie si faina alba.
    2. cant.de apa difera pentru faina alba, integrala, neagra, de secara, etc. Am vazut ca sunt procente stricte de apa in functie de ce faina folosesti.
    Fiindu-mi lene sa caut acum si sa calculez, o sa pun fix cant. de apa din reteta cu 100%integrala si o da fac o singura franzela.
    O sa iti spun cum a iesit, sarut-mana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor