Piure de urzici cu hrean


Piure de urzici, mancare de primavara cu urzici proaspete

Piure de urzici cu hrean

Piure de urzici, mancare cu urzicute proaspete, servite cu hrean. Cum se face reteta de piure de urzici, mod de preparare si ingrediente. Reteta cu urzici proaspete si hrean. 

Primavara a venit cam de o luna la noi, dar abia duminica am simtit-o cu adevarat. Am avut parte de o duminca splendida, cu mult soare, caldura si miros de iarba verde si frageda.

Am inceput duminica cu vreo 2 ore de plaja, timp in care m-am rumenit cam rau, lucru pe care l-am observat cand am intrat in casa si m-am vazut in oglinda. Dupa plaja, am macat repede de tot un sandwich cu putina branza si multa multa salata si am plecat repede la vanatoare de sparanghel, inarmati cu bete lungi, rucsac si apa. Sparanghel nu prea am gasit, dar am fost extrem de fericita cand m-am trezit fata in fata cu o tufa enorma de urzici.

Nu eram echipati pentru intalnirea cu micile urzici, asa ca mi-am invelit mana intr-o bluza, pe care o iau mereu cu mine in caz de nevoie, si m-am apucat sa culeg urzicutele apetisante. M-am urzicat destul de rau, dar chiar a meritat. Am facut o mancare cu urzici delicioasa!

Ne-am intors acasa cu o cantitate semnificativa de urzicute, ne-am apucat sa le curatam si le-am pregatit dupa reteta de piure a mamei.

Piure de urzici – Ingrediente

  • 1 kg urzici
  • 50 g faina
  • 4 linguri de ulei floarea soarelui
  • 2 catei usturoi
  • 600 ml din apa in care au fiert urzicile
  • sare dupa gust

Preparare pas cu pas mancare de urzici 

  • Curatam urzicile si le spalam bine in cateva ape.
  • Punem la fiert o oala plina cu apa, iar in momentul in care incepe sa fiarba, adaugam urzicile si le fierbem cca 10 minute pana se inmoaie bine.
  • Le scoatem intr-o sita (pastram apa in care au fiert) si le lasam sa se scurga bine. Cand sunt reci le stoarcem foarte foarte bine si le tocam foarte foarte fin.

Cum se face sosul alb pentru piure de urzici?

  • Incalzim uleiul de floarea soarelui intr-o tigaie si adaugam faina.
  • Amestecam repede cu o lingura de lemn cca 1-2 minute, dupa care adaugam 200 ml din apa in care au fiert urzicile. Amestecam pana ce tot lichidul este absorbit, dupa care mai adaugam 200 ml si iar amestecam. In total, adaugam 600 ml din apa in care au fiert urzicile, astfel incat consistenta sosului sa semene cu o smantana mai lichida.
  • Adaugam urzicile in sos si 2-3 catei de usturoi dati prin razatoare sau tocati foarte fin. Amestecam bine si fierbem piureul cca 10 minute, pe foc mic.

Piure de urzici cu hrean

  • Potrivim de sare si il mancam cu hrean proaspat ras. Eu asa le-am mancat intotdeauna, iar hreanul le da un gust extraordinar de bun, pe langa faptul ca este foarte sanatos.

Piure de urzici cu hrean

Un sfat util si sanatos, in caz ca va ramane apa in care au fiert urzicile

Faceti un efort si beti macar o cana din apa in care au fiert urzicile. Este atat de sanatoasa incat ar fi pacat sa o aruncam. Stiu ca multora nu le place gustul, dar ganditi-va ca in zilele noastre, majoritatea produselor cumparate sunt pline de conservanti si coloranti, asa ca o cana de sanatate nu poate fi refuzata!

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Piure de urzici cu hrean
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

19 comentarii la “Piure de urzici cu hrean

  1. ANDINE spune:

    Sanatate curata, urzicile astea!
    Eu ador ,,pilaful martian'' -pilaf + urzici fierte si pasate, asortat cu hrean+sfecla rosie. O nebunie de arome si culori!

  2. Cristina DUMITRU spune:

    Si mie imi plac urzicile, mai ales la bunica mea acasa. In plus fata de reteta de mai sus: pe langa faina adauga si malai – e adevarat, nu mai sunt foarte fine, dar tot sunt excelente! Si in loc de hrean pune leustean verde, din gradina. Eu una ador aroma de leustean in urzici si in fasole batuta!!! Insa am sa incerc si cu hrean – mi-am luat urzici de acasa si o sa le fac saptamana asta.

  3. Ana Maria Ciolacu spune:

    Ahhh,ce pofta imi e de urzici…Lucky u ca le-ai gasit ! 🙂 Cand eram mica sora mea ma obliga sa beau zeama (e cu 15 ani mai mare) si ma supuneam,iar acum beau si ceai de pelin si toate amaraciunile,de dragul sanatatii. :))Nu c-as fi bolnava,dar e mai bine sa previn decat sa tratez.:) Pupicei, minunate poze,ca intotdeauna ! :*:*:*

  4. mira86 spune:

    Inca nu am facut anul asta urzici ,eu le fac fara faina .Mi-ai dat o idee buna cu hreanul, sigur sunt si mai bune asa .
    Mergea si o mamaliguta alaturi .

  5. Anonymous spune:

    Nu am incercat niciodata cu hrean, in schimb adaug cateva linguri de smantana sau lapte in loc de 1-2 polonice de zeama.
    Mi-ai facut o pofta!… 🙂
    Andra

  6. Laura spune:

    Adine, ce-mi place cum suna "pilaf martian"!!!:)) Supe dulce numele. Sunt extraordinar de sanatoase, si urzicile si hreanul si daca mai dau de vreo tufa sigur am sa incerc pilaful tau martian.

  7. Laura spune:

    Cristina draga mea, imi place enorm de mult varianta ta si sper mult sa mai gasesc urzici sa o incerc si eu. Nu am auzit pana acum de urzici cu malai si leustean dar sunt convinsa ca sunt delicioase. Oare se poate folosi spanac in loc de urzici pt varianta cu malai?
    Pup cu drag!!

  8. Laura spune:

    Ana iubita, acum o vesnicie cand inca eram acasa, nici nu vroiam sa aud de urzici. Nu suportam nici macar mirosul lor, dar dupa o perioada, am inceput sa le mananc cu atata placere incat acum cand vb cu ai mei si imi spun ca au facut urzici, regret toti anii in care nu am profitat de ele. Dar, mai bine mai tarziu decat nicioadata.
    Pup cu drag scumpa!

  9. Laura spune:

    Elena draga mea, si noi le adoram pur si simplu!!
    Pupic si iti doresc sa ai cat mai curand urzicute verzi si proaspete!

  10. Laura spune:

    Mira draga mea, sunt delicioase cu hrean. Noi mancam hrean si la piftie.
    A fost si mamaliguta calda si buna langa urzicute. Pozele le-am facut inainte de a veni sotul meu la masa si dupa ce a venit am facut si o mamaliga mica dar buna foc.
    Te pup!!

  11. Laura spune:

    Andra iubita, ai dreptate, sunt delicioase cu putina smantana dar de data asta am zis sa le fac de post. Asa de rau imi pare ca nu ne putem bucura de urzici tot anul… as incerca mii de retete cu ele, asa de mult imi plac.
    Te pupic!!

  12. Anonymous spune:

    Laura astazi am facut reteta ta piure de urzici cu hrean.Nu am avut hrean si am mancat cu mamaliga si ochiuri Romanesti si a fost o bunatate .Sotul meu a mancat piureul amestecat cu piure de cartofi si carnati prajiti si ia placut foarte mult . nu este roman si daca nu-i place el nu mananca il cunosc foarte bine de cind sintem casatoriti 19 ani.Ciorba ta de burta e o bunatate si o mananca si copii mei cu placere.Iti doresc mult succes in tot ce faci pentru ca meriti.

  13. Laura spune:

    Anonim, ma bucur enorm ca v-au placut retetele mele si mai ales ca au placut copilasilor tai. Te pup cu mare drag si te mai astept pe la mine!!

  14. bianca spune:

    waaaw urzici nu am mai mancat de cand eram mica ce pofta mi-ai fact pacat ca aici in spania nu stiu de unde sa obtin aceste urzici.Si eu le mancam cu hrean bune rau

  15. Cristina Velea spune:

    Si eu știu varianta cu leustean dar pus odată cu urzicile la fiert,schimba gustul puțin lesios al urzicilor.Pentru a putea consuma apa in care au fiert urzicile mult mai ușor ,eu fac o ciorba cu legume,iar in loc de apa pun zecea de urzici,adresa cu lămâie iar la sfârșit pun multă verdeata,patrunjel,măcar si bineinteles leustean,foarte bun…
    P
    PP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor