Smantana in 3 minute

52 comentarii

Smantana de post – reteta rapida pentru post, vegetarieni, vegani

Smantana in 3 minute detaliu
Smantana in 3 minute- reteta de smantana vegetala de post

Saptamana trecuta mi s-a stricat aparatul foto. A fost un mare soc pentru mine si dupa cateva reprize de plans si o noapte nedormita, am dus aparatul la reparat. Despartirea a fost tare grea avand in vedere ca nu stiu exact cat va dura pana se intoarce acasa teafar si nevatamat. Si cum nu puteam sa stau fara un aparat foto, iar cel vechi nu mai facea fata decent, am hotarat sa imi cumpar un alt Canon, pe care o sa-l folosesc pana se intoarce acasa aparatul meu.

Si ca sa-l probez, am facut aceasta smantana vegetala de casa care pe mine m-a scos din incurcatura de foarte multe ori. In perioada de post inlocuiesc laptele de vaca cu cel de soia si iese o minunatie. De cate ori nu oftam in perioada de post dupa o ciobita cu putina smantana sau dupa niste sarmale sau ardei umpluti serviti cu smantana?

Smantana in 3 minute  poate inlocui cu succes smantana adevarata. O putem face cu lapte de vaca sau cu lapte de soia daca dorim o smantana vegetala de post. Va sfatuiesc sa o folositi in mancare pentru ca nu veti simti diferenta fata de cea adevarata.

Nu avem nevoie decat de 3 minute din timpul nostru! Se mentine excelent pentru o saptamana la frigider si o puteti folosi exact ca pe cea adevarata.

Ingrediente – Smantana in 3 minute (reteta de post)

  • 100 ml lapte de vaca/de soia
  • 170 ml ulei de floarea soarelui/arahide
  • 3-4 picaturi zeama de lamaie
  • sare

Mod de preparare – Smantana vegetala 3 minute (reteta de post)

  • Punem intr-un borcan inalt laptele la temperatura camerei, uleiul, cativa stropi de zeama de lamaie si sarea.
  • Introducem in borcan mixerul vertical si mixam la viteza maxima pentru 2-3 minute. Smantana vegetala capata treptat o textura cremoasa, perfecta pentru preparatele de post, vegetariene sau vegane.
  • O putem folosi imediat sau o  conservam in frigider, intr-un vas inchis ermetic, pentru maxim 1 saptamana.
  • Pofta buna!

Sfaturi pentru reteta de smantana de post 

  • Pentru o reusita sigura folositi numai un mixer vertical sau un robot de bucatarie de minim 1000w.
  • Toate ingredientele (laptele, uleiul si zeama de lamaie) trebuie sa fie la temperatura camerei.
  • Smantana vegetala se poate folosi cu succes pentru retete de post sarate.

Va recomand cu drag sa incercati aceasta reteta rapida de smantana de post cu ulei.

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Smantana in 3 minute
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi
3.51star1star1star1stargray Based on 76 Review(s)

52 Comentarii

  1. Draga Laura imi pare tare rau pentru aparat, sper sa-l repare cat mai repede.

  2. Minunata ti-a iesit fotografia si cu noul aparat! Arata foarte bine smantana! Iese si frisca din ea? Imi prinde foarte bine reteta pentru ca nu se gaseste smantana aici, doar iaurt gros. Multumesc! Te pup cu drag!

  3. Buna Laura, ai avut o idee tare buna, care mie sigur o sa-mi foloseasca … pentru ca am scos lactatele din alimentatie. Prin mixer vertical te referi la cel "picior" sau la cel clasic cu 2 teluri? Multumesc!

  4. Draga Laura, imi aduc aminte ca si mama facea o smantana de felul asta pe vremuri cand nu se gasea mai nimic prin magazinele din Romania! Imi pare rau pentru despartirea de aparatul tau cel drag, dar uite, tot raul spre bine, ti-ai luat unul nou…Ma gandesc cu groaza la ziua cand o sa-l pierd si eu pe al meu, caci vad ca deja a inceput sa dea semne de oboseala…Ma leaga atatea amintiri de el, m-a insotit in toate calatoriile mele in Europa si tot cu el, saracul, am facut primele mele poze pentru blog…Intr-o zi ma gandeam cu amuzament ca o sa-si gaseasca sfarsitul la datorie, scapat printr-o oala cu mancare sau prin tigaile chinezesti :). Iti doresc la cat mai multe poze minunate cu care sa ne incanti ca si pana acum!

  5. mersi mult pt reteta,reteta asta e buna si de post,o seara buna

  6. Foarte feina ideea.O sa incerc .Chiar sunt curioasasa vad ce gust are.

  7. O idee foarte buna, avand in vedere ca smantana din comert nu este "curata".

  8. Anonymous

    Daca iese… vei fi declarata eroina mea "culinara" !! Locuiesc in Salonic si este printre putinele "gusturi" de acasa care imi lipsesc enorm aici. O sa incerc neaparat si promit sa te tin la curent!

  9. Draga Laura, toate retetele tale sunt minunate, din pacate smantanica asta are un gust pregnant de ulei. Poate am gresit eu undeva, poate trebuie un anumit tip de ulei. ASa trebuie sa fie oare?

  10. Amalia scumpa tare mi-e greu fara el dar sper sa se rezolve curand si sa il am din nou acasa.:((
    Te pupic !!!!

  11. Ionela draga mea, ma bucur tare mult ca-ti place pozuta!! Nu cred ca iese si frisca pentru ca se simte destul de mult gustul de ulei. Eu o recomand numai folosita in mancare. Servita asa cum e, nu impresioneaza mult prin gust.

    Pupicei cu drag!!

  12. Daniela draga mea sper mult sa iti placa daca o incerci. Eu am folosit mixerul cu un picior pentru reteta asta. Nu stiu cat de bine reuseste cu mixerul cu doua palete.

    Te pupic!

  13. Andreea scumpa mea, eu ii doresc aparatului tau muuuuulti ani de acum incolo pentru ca este oribil sa ramai fara el. Probabil ca nu m-as fi suparat atat de tare daca si al meu avea un anumit numar de ani dar este relativ tinerel si extrem de bine intretinut. De asta am ramas socata cand mi s-a stricat. Acum nu-mi ramane decat sa-l astept acasa si pana atunci am sa ma descurc cu aparatul nou.
    Te pupic cu drag!

  14. Cu multa placere Yaya draga mea!! Este foarte buna de post!
    Pup!

  15. Lia draga mea, ma bucur ca iti place. Daca o incerci sa o folosesti in mancare pentru ca servita ca atare nu socheaza prin gust.
    Pupicei!!

  16. Marilena draga mea ma bucur tare mult ca iti place!!Pup pup!!

  17. Anonim, de iesit iese sigur numai ca gustul nu seamana cu cel al smantanii de acasa. Este foarte buna in situatii de urgenta si folosita in mancare.
    Nici eu nu am gasit in Italia gustul smantanii noastre de acasa. As da orice pentru o mamaliguta cu smantana…

  18. Adriana scumpa nu ai gresit nimic. Are intr-adevar un gust de ulei dar daca o folosesti in mancare este ffff buna. Daca vrei sa nu se simta atat de mult gustul de ulei, incearca sa folosesti un ulei de arahide sau de fructe. Iese mult mai buna asa.

    Te pupic cu drag!!

  19. Anonymous

    ai facut-o si cu lapte de vaca? sunt putin nedumerita ca ar iesi, reactia chimica intre acidul citric din lamaie si laptee mereu aceeasi si nu e tocmai una "cremoasa" caci se taie laptele, se branzeste.

  20. Anonim, cea din imagine este facuta cu lapte de vaca. Din cauza timpului foarte redus de mixare, 2-3 minute doar, nu se branzeste.

  21. Anonymous

    buna numele meu este aneta,vreau sa va multumesc ptr aceasta reteta ptr ca deja mi-e tare dor sa mananc ceva mancare cu o smantana buna,aici in portugalia din pacate nu au smantana ca a noastra si mancarurile nu ies asa cum as vrea eu,felicitari

  22. CHIAR???? Pai si acum imi spui?? 🙂 WOW si mii de multumiri!! Eu nu gasesc smantana nici sa dau cu tunu'! Maine imi cumpar mixer vertical ca pana acum nu mi-a trebuit. Oare de ce nu am intrat eu pe aici in ultima vreme? Laura, majoritatea retelor care imi ies, le am de la tine.

  23. darul din inima noastra

    Se poate face si in blender?

  24. Anonim, iti multumesc mult ca iti place reteta!!
    Te pupic cu mare drag!!

  25. :))) Luanda, e simplu foc de facut si buna. In mancare da un gust excelent.
    Pup cu mare drag si te mai astept pe la mine!!

  26. Darul din inima noastra, sigur ca se poate face si la blender!!
    Pupici!

  27. Daga Laura,de si te urmaresc de citiva ani nu am intrat in contact cu tine pina acum ca de fiecare data cind faceam o reteta de-a ta era reusita .Am incercat reteta de smintina cu lapte si ulei de floara soarelui si nu mi-a reusit.Eu locuiesc in Grecie de 30 de ani si nu au smintina numai iaurt gros pe care i-l supties cu putina apa dar nu are gustul smintinii.Te rog scrie-mi daca este metoda de preparare a smintinei ca sigur ceva nu fac corect.Felicitari pentru munca depusa si retetele publicate,multumesc Anna

    • Anna, scumpa mea, reteta asta este pentru un substitut al smantanei. Nu are gustul smantanei adevarate dar consistenta este asemanatoare.
      Spune-mi, te rog, ce anume nu ti-a reusit? S-a taiat? Sau gustul nu a fost bun?
      Pup dulce!!

  28. sa fiu sincera nu ma asteptam sa-mi raspunz tinind seama cit eti de ocupata.smantina mi sa taiat si a iesit o zeama uleioasa pe care nu am indraznit sa o gust.am facut tarta cu beikon si cas si a fost delicioasa.am un nepotel de 8 luni care nu ma prea lasa sa ma ocup de bucatrie dar incerc sa fur cite putin timp pentru ca i-mi face mare placere sa gatesc .astept reteta de piine cu masline si alte retete cu masline ca locuiesc in halkidiki si este plin.

    • Anna, draga mea, ce tip de mixer ai folosit pentru smantana? Trebuie neaparat sa folosesti un mixer vertical (blender) sau un robot de bucatarie potent (800-1000W). Daca se foloseste un mixer normal, se taie sigur. Ma bucur mult ca ti-a placut tarta cu bacon. Pup cu mare drag si pupa si nepotelul din partea mea.

  29. Draga Laura,am folosit blenderul cu picior si miine voi incerca din nou .Vreau sa-ti spun ca desi sint de 30 de ani plecata din Rom.totdeauna de sarbatori gatesc numai mincare traditionala,vezi sint nascuta la Cluj si am foarte multe mirosuri si gusturi in memorie.Anul acesta de sarbatori am facut cozonacul cu reteta ta si sa stii ca pe o raza de 200 m mirosul cozonacului le-a inebunit pe grecoaice care din fire nu accepta ca exista o bucatarie mai buna de cit a lor.Astept sa le fac si o piine cu masline cind vei publica reteta.Multumesc

    • Anna, draga mea, si eu gatesc in fiecare an de Craciun mancaruri traditionale. Imi aduc aminte de casa si de sarbatorile minunate petrecute in sanul familiei.
      Ma bucur tare mult ca ti-a placut cozonacelul.
      Pup cu drag si daca mai incerci smantana sa imi spui cum a iesit!

  30. reteta am folosit-o pe post de maioneza : am mai pus o lingura de mustar- a iesit delicioasa, nimeni n-a crezut ca salata mea de boeuf de sarbatori nu-i cu galbenus. Am folosit-o si pe post de sos de usturoi langa carne, chiftelute : am pus de la inceput 2 catei de usturoi- delicios, zici ca e de la KFC…delicios !

  31. Foarte buna ideea! Abia acm am descoperit-o si abia astept sa o incerc.

  32. astept noutati, multumesc

  33. Buna ziua scumpa Doamna!Va felicit pentru tot ceea ce faceti;sunt extraordinara ,la fel si ceea ce iese din mainile dumneavoastra!Am incercat astazi sa fac smantana…din lapte de soia!A iesit super cremoasa;nu m-am asteptat!Va multumesc!

  34. Sunteti extraordinara,scuze.

  35. Foarte frumus
    Vreau sa intreb
    Daca pun mai putin ulei
    Cum o sa iasa ?? Sunt la dieta
    Multumesc , 🙂

    • N.D, nu garantez ca iese cu mai putin ulei.
      Iti recomand sa folosesti ingredientele din reteta.

  36. Buna Laura! Sunt o fidela cititoare si deseori practicanta a retetelor tale care imi plac la nebunie! Sunt in cautare continua de retete care sa nu contina lactate, deoarece fiica mea este alergica si atunci cand am gasit reteta de smantana am fost mai mult decat incantata. Am facut de doua ori pana acum smantana cu lapte de soia dar nu a iesit deloc tare ca cea din poza, insa foarte buna ca si smantana lichida folosita o data la paste gen carbonara iar alta data la ciorba de pui a la greq.

    • Laura Adamache

      Draga Elena, multumesc pentru aprecieri.
      Spune-mi, te rog, ce probleme ai intampinat cu aceasta reteta. Sigur gasim un raspuns impreuna.

  37. Nu a iesit la fel de cremoasa smantana ca cea din imagine, am folosit lapte de soia din comert si mixerul vertical. Nu stiu ce anume a impiedicat formarea smantanii, urmand pasii din reteta. Oricum sunt incatata chiar si asa caci este extraordinara .

  38. Gata am gasit problema, nu era cantitatea exacta de ulei si de asta nu se intarea. Acum stiu…am fost tare incantata de rezultat.
    Ma tot intrebam daca exista ceva de pus in prajiturile de post ca sa nu mai iasa asa umede..
    Si oare s ar putea face o cheese cake falsa de post cu blat de biscuiti si iaurt cu fructe de soia si gelatina

    • Laura Adamache

      Elena, ma bucur ca ai gasit raspunsul.
      Prajiturile de post au o consistenta umeda, in general. Ca sa-ti dau un raspuns exact, ar trebui sa stiu despre ce reteta este vorba.
      Sigur ca poti face un cheesecake de post cu iaurt de soia si gelatina.

  39. feresteanu lucia

    Buna ziua! Oare pot face aceasta reteta folofind lapte de nuca?

    • Laura Adamache

      Draga Lucia, teoretic ar trebui sa iasa, insa consistenta va fi un pic diferita. Chiar o sa incerc sa o fac cu lapte de nuca si iti spun cum mi-a iesit.

    • feresteanu lucia

      Am incercat sa fac cu laptele de nuca si cu ulei o maioneza de post in care am mai adaugat mustar si zeama de lamaie. Cu toate ca compozitia nu a fost prea groasa, a avut un gust foarte bun asa ca am folosit-o ca un sos de post. Multumim pentru reteta geniala de lapte. Eu si sotul postim asa ca am inceput sa facem aproape zilnic acest lapte. Il savuram cu vanilie, cu cacao si alte arome… te pupam

    • Laura Adamache

      Draga mea, ma bucur foarte mult ca ai incercat aceasta reteta si ca ti-a placut.
      Post usor va doresc! Te pup!

  40. Draga Laura iti multumesc pentru idea minunata de smantana,as dori sa te intreb ,pentru o smantana dulce(de gatit) se pot folosi aceleasi ingrediente, exluzand lamaia?
    Mersi mult,o zi minunata iti doresc.
    Violeta

    • Laura Adamache

      Draga Violeta, lamaia este necesara pentru aceasta smantana.
      Daca elimini sarea, poti folosi aceasta smantana si pentru dulciuri.
      Cu drag!

  41. buna,170 ml de ulei la 100 ml lapte ? Mi se pare enorm de mult ulei, ce fac cei cu colesterolul foarte mare?

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.