Cotlete de porc in sos de vin rosu


Retete culinare – Cotlete de porc in sos de vin rosu

Cotlete de porc in sos de vin rosu detaliu final

Ieri la pranz am savurat, alaturi de o mamaliga fierbinte, aceste minunate cotlete de porc in sos de vin rosu. De cand am plecat de acasa rar gatesc friptura cu sos dar toamna si iarna, mai ales, nimic nu poate fi comparat cu o astfel de friptura.

Destul de rar mancam carne de porc, preferata mea fiind carnea de vita, dar cand vreau ceva bun si deloc complicat, fac aceasta reteta de cotlete. Vinul le da o aroma aparte, astfel incat devin greu de refuzat chiar si de catre persoanele care nu iubesc foarte mult acest tip de carne.

Reteta cotletelor de porc este foarte simpla si accesibila oricui, asa ca va invit sa o incercati.

Ingrediente – Cotlete de porc in sos de vin rosu

  • 4 cotlete de porc
  • 2 pahare vin rosu sec de foarte buna calitate
  • 3 frunze salvie
  • 2 crengute maghiran
  • 3-4 catei usturoi
  • 100 ml apa
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust
  • 4-5 linguri ulei

Cotlete de porc cu vin rosu – Mod de preparare pas cu pas

  • Prajim cotletele pentru 4 minute, pe fiecare parte, in 4-5 linguri de ulei, intr-o tigaie destul de larga astfel incat sa nu fie nevoie sa suprapunem feliile de carne.

Cotlete de porc in sos de vin rosu in tigaie

  • Dupa ce s-au rumenit pe ambele parti adaugam sarea si piperul.

Cotlete de porc in sos de vin rosu preparare

  • Adaugam si cateii de usturoi taiati in feliute subtiri, crengutele de maghiran si frunzele de salvie rupte in bucatele mai mici. Daca nu va place salvia, o puteti exclude din reteta de cotlete.

Cotlete de porc in sos de vin rosu detaliu preparare

  • Adaugam vinul rosu si lasam tigaia pe foc mic, initial fara capac. Dupa ce vinul s-a evaporat aproape in totalitate, adaugam un pahar de apa calda (100 ml) si acoperim tigaia.

Cotlete de porc in sos de vin rosu - preparare sos

  • In cazul in care cotletele nu sunt fragede dupa primul pahar de apa, mai adaugam un pahar (cca 100 ml apa calda), acoperim tigaia si o lasam pe foc mic pana cand sosul scade.
  • Cand carnea este frageda si sosul a scazut si a capatat o consistenta cremoasa, stingem focul si servim alaturi de mamaliga.
  • Pofta buna!!

Daca nu aveti maghiran sau salvie, le puteti inlocui cu cimbru.

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Cotlete de porc in sos de vin rosu
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 80 Review(s)

32 comentarii la “Cotlete de porc in sos de vin rosu

  1. Anita Albu spune:

    Vai Laura cum poate arata de bine!!! Zilele trecute am facut reteta ta de pulpe de curcan la cuptor, un deliciu mi-au placut foarte mult. Iubitul meu a comentat cum ca ar fi prea aromate de la atatea ierburi, dar a ros tot de pe os:)) Concluzia o tragi singura, te pup!

  2. Laura spune:

    Anita scumpa tare ma bucur ca iti place reteta!! Sotul meu vine la pranz in fiecare zi la ora 2 si ieri pe la 1.15 mi-am dat seama ca nu prea aveam nimic prin figider asa ca m-am apucat sa fac cotletele astea. Pe la 2 mancarica era deja gata. Cris le-a mancat cu maaare pofta!! Si eu, desi nu sunt fan carne de porc, le-am mancat cu fffff mare placere. Pupicei si sper sa ii placa sotului tau daca le incerci.

  3. cristina spune:

    Laura draga, daca si aceste cotlete sunt la fel de fragede si delicioase, precum muschiuletul de porc in unt, cred ca voi ajunge sa inlocuiesc puiul si curcanul, cu porcul de care ne-am cam despartit.

    Cu siguranta le va veni randul, chiar in acest week-end. Programasem altceva pentru pranzul de sambata, dar m-ai facut sa ma razgandesc.

    Te pup,
    Cu drag,Cristina

  4. Laura spune:

    Cristina scumpa iti garantez ca sunt la fel de bune precum muchiuletul in unt. Eu nu sunt deloc fan carne de porc (doar in sarmale, chiftele, musaca, il mananc cu placere) si nici fan pui sau curcan nu sunt. Imi plac carnurile cu un gust decis gen gasca, rata, vita, oaie si vanat dar m-am indragostit de reteta asta si sigur am s-o repet cat mai curand posibil.

    Pupicei si sper tare mult sa iti placa!!

  5. Anonymous spune:

    Buna ! oare merge si cu niste cotletute de vita sau vitel ?
    eu sunt in egipt si noi nu mancam porc dar nici nu-i duc dorul
    doar dupa mezeluri de care mie tare dorrrrrrrrr!!!!!
    o sa icerc reteta sa vedem ce iese
    dorina caramel

  6. Laura spune:

    Dorina draga mea sigur ca merge si cu cotlete de vitel!! Eu ador carnea de vita si sosul de vin este foarte indicat pentru acest tip de carne.
    Te pupic si daca o incerci sa imi spui cum ti s-a parut!!

  7. Laura spune:

    Anonim, daca ti-a colorat carnea, inseamna ca ai folosit un vin rosu cu un continut mare de tanin. Data viitoare, incearca sa folosesti un vin rosè.

  8. Bia spune:

    Desi acum 6 luni nici nu m-as fi imaginat in bucatarie, uite-ma astazi incarcand toate retetele tale. Sunt logice si usoare, iar cantitatile sunt exacte (nu sunt adepta cantaritului, doar ca unele preparate necesita si parcurgerea acestei etape) – nu de alta, dar pe la vreo 14 ani, la prima incercare de clatite, urmand cu exactitate cantitatile mi-au iesit…azime dulci-

    Asadar multumesc. Prepar acum reteta de mai sus pentru al meu prieten care si-a insirat un motor de masina pe gresia din hol.

    La multi ani si la mai multe retete.

  9. Anonymous spune:

    Laura ce bine arata! Ma bucur sa gasesc aici ceva retete cu cotlete si din astea, pt sotu meu e un fan mare al cotletului de porc, vita si multe alte carnuri. Din pacate nu prea stiu cum se prepara cotletu de porc (felia aia de porc cu ceva slanina pe o parte), am facut odata la cuptor cu alte legume si a f super. Si in tigaie am facuto da nu prea a iesit asa bine. O sa incerc reteta ta. Cu ce pot inlocui vinul cand nul am? Cum faci tu la cuptor carnea asta?? Multumesc mult! Denisa

  10. Florina spune:

    Este o reţetă super! Am făcut-o şi eu şi, deşi sunt începătoare, mi-a reuşit extraordinar! M-am cam speriat un pic când am văzut cotletele vişinii, dar la final, după ce a scăzut sosul au fost excelente.
    Mulţumesc Laura! Nu îmi mai este frică de bucătărie! Cu reţetele tale mă descurc!

    • Laura spune:

      Draga mea, tare ma bucur ca ti-au placut!
      Intr-adevar, culoare poate speria un pic, dar dupa ce le gusti, dipare indoiala.:)
      Pupicei cu drag!

  11. Valentina spune:

    Draga Laura, tocmai am in tigaie cotlete de porc cu rozmarin si chimen ,ma duc repede sa pun si vinul ca nu mi-a venit ideea,ma gandisem doar la apa sau suc de lamaie. Tare m-am bucurat cand am vazut reteta si mi-am zis: uite, gatesc si eu ca si Laura!….glumesc ,mai am multe de invatat pana sa ajung ca si tine.Iti multumesc pentru tot ce imparti cu noi, cititorii tai si iti doresc multa inspiratie in continuare. Cu drag,Valentina.

    • Laura spune:

      Valentina, draga mea, eu sunt convinsa ca gatesti minunat si sa stii ca si eu mai am de invatat multe. Toti avem.
      Pup cu mult drag si multumesc pentru aprecieri!

  12. Silviu spune:

    Nu știu dacă este bine ce am făcut ,am pus o parte de3/4 l vin roșu și 3/4 l de apă,sare,foi de dafin,piper boabe,cimbru,o ceapa ,un morcov,1/2 rădăcină de pătrunjel,usturoi un cățel am lăsat să fiarbă 10 minute,după care am pus bucata de cotlet și am lăsat-o să fiarbă 10minute după care am lăsat-o 24 de ore in bait după care o pun la cuptor la180*C cu ventilație. 1 1/2,.
    Invitați sosesc după 19,aș dori un sfat sau ar trebui să fac rețetă clasica?

    • Laura Adamache spune:

      Silviu, cel mai bine ar fi fost daca preparai reteta asa cum am prezentat-o pe blog. Tu ai facut cu totul alta reteta, sper ca ti-a iesit bine.

  13. Marinela spune:

    Am incercat reteta si dupa am continuat sa o refac aproape saptamanal. Nu ma asteptam sa iasa asa gustos la cat de simplu e de facut. Multumesc ?

  14. Andrei spune:

    Deci,scrutam internetul cautand o reteta rapida(fiind seara nici nu prea aveam chef sa fac ceva complex care sa imi ia foarte mult timp) si gasesc reteta asta…am trecut imediat la treaba,putin cam neincrezator deoarece mai mancasem porc in sos de vin inainte dar nu facusem niciodata si nu credeam ca este chiar atat de simplu de pregatit. Am folosit muschiulet in loc de cotlet deci am mai adaptat putin timpii de gatire,iar rezultatul a fost extraordinar. Sigur o sa mai incerc si alte retete de aici in viitorul apropiat 🙂

  15. Marius spune:

    Am găsit reteta asta întâmplător. Am pus un vin rosu foarte automat și fructat, dulceag, dar atât carnea cat si sosul a iesit foarte acru. Trebuia să pun si putin zahar brun?

    • Laura Adamache spune:

      Draga Marius, vinul rosu trebuie sa fie sec sau cel mult demisec, daca e dulce nu e potrivit pentru aceasta reteta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor