Lava Cake – Vulcan de ciocolata


Lava cake, un desert cu ciocolata cremos si delicios 

muffins-cu-inima-moale-de-ciocolata

Lava cake sau vulcan de ciocolata este un desert divin, cu multa ciocolata, perfect pentru pofta de dulce sau pentru musafirii anuntati pe ultima suta de metri. De ce spun asta? Pentru ca aceste mici delicii dulci pot fi conservate in congelator chiar si pentru 1 luna, iar in momentul in care dorim sa le coacem, nu ne ramane altceva de facut decat sa le scoatem din congelator si sa le introducem in cuptor. In maxim 15 minute, in cuptorul meu vulcanul de ciocolata este gata in 12 minute, avem pe masa cel mai bun desert cu ciocolata. Neaparat incercati reteta, o sa va placa foarte mult.

Lava Cake – Ingrediente (8 forme muffins de unica folosinta)

  • 200 g ciocolata de buna calitate (60-70% continut cacao)
  • 200 g unt
  • 160 g zahar
  • 40 g faina
  • 4 oua medii

Lava Cake – Mod de preparare 

  • Pentru inceput tapetam bine bine formele cu unt si faina, apoi le punem in congelator.
  • Punem intr-o craticioara untul la temperatura camerei, zaharul si ciocolata taiata in bucatale mici si le topim la bain-marie.

lava-cake-vulcan-ciocolata (2)

  • Dupa ce untul si zaharul s-au topit complet, stingem focul, scoatem craticioara din bain marie si adaugam ouale, unul cate unul. Amestecam bine cu un tel dupa fiecare ou adaugat, il adaugam pe urmatorul numai dupa ce precedentul a fost perfect incorporat in compozitia de ciocolata.
  • La sfarsit adaugam treptat faina si amestecam cu grija, de jos in sus, pana cand o inglobam perfect in aluatul delicioaselor lava cake.
  • Scoatem formele din congelator si le umplem pe trei sferturi cu aluatul lava cake. Acoperim formele cu folie de aluminiu si le introducem din nou in congelator pentru 1 ora.

lava-cake-vulcan-ciocolata (3)

  • Formele de muffins umplute cu lava cake se pot pastra in congelator, acoperite cu o folie de aluminiu, pana la 1 luna. 
  • In momentul in care dorim sa le pregatim, scoatem formele din congelator, eliminam folia de alumniu si le coacem in cuptorul preincalzit la 220°C pentru 12 minute, nu mai mult.
  • Pentru ca nu toate cuptoarele coc la fel, am stat langa usa cuptorului sa observ etapele si sa vi le explic: la inceput se vor coace marginile si apoi, treptat, se va coace si centrul. Cand toata suprafata vulcanului de ciocolata este lucioasa, atunci este gata. Trebuie sa arate asa:

lava-cake-vulcan-ciocolata

  • Scoatem formele din cuptor, le lasam cca 5 minute sa se raceasca in forma, apoi le rasturnam pe farfurii individuale.

lava-cake-vulcan-ciocolata (4)

  • Putem servi aceste minunate lava cake alaturi de sosuri de fructe sau simple, pudrate cu zahar vanilat.

lava-cake-vulcan-ciocolata (5)

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Lava Cake - Vulcan de ciocolata
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 54 Review(s)

82 comentarii la “Lava Cake – Vulcan de ciocolata

  1. Laura`s Leckereien / Bunatatile Laurei spune:

    Buna Laura si felicitari pentru desertul pus in practica.FOARTE APETISANT!!!
    Ma prmit 2 Premii care doresc sa le dariesc mai departe, fetelor care dupa parerea mea le meita din pln.Poate chiar mai mult ca mine.Tu esti una dintre ele.De aceea daca iti face placere si ai timp,intra aici:

    Te pup dulce si o zi mununata cu mult spor, iti doresc!
    laura S.

  2. Anonymous spune:

    Cred ca si francezii au acest desert, nu stiu exact cum se numeste la ei. Oricum, in opinia mea, e un desert extrem de rafinat si tare mi-as fi dorit sa-l incerc dar nu cred sa iasa ceea ce trebuie in cazul unui cuptor de aragaz obisnuit ce nu are setari de temperatura, timp de coacere etc. Tie ti-a iesit minunat. Mada

  3. katy spune:

    MULTUMESC DIN SUFLET!SUNT FOARTE MANDRA!SI CAND VAD CUM SE REVARSA ACEA CREMA DE CIOCOLATA….. E DIVINA SI TI-A IESIT MINUNAT!DIN 10 IN 10 MINUTE INTRAM PE BLOGUL TAU SA VAD DACA AI ADAUGAT RETETA,PENTRU A FI PRIMA CARE COMENTEAZA,DAR MI-A LUAT-O ANONIMUL INAINTE!FELICITARI SI MULTI PUPICI!

  4. diana spune:

    buna laura,

    ai un blog tare interesant , ai niste retete minunate.imi place tare mult cea de mai sus, as vrea sa o incerc si eu, si vroiam sa te intreb de unde ai luat formele dar tocmai mi-am dat seama ca tu locuiesti in italia, asa ca………..incerc sa caut poate gasesc si pe la noi pe la romanica

  5. Anonymous spune:

    Ciao Laura, te urmaresc de mult timp,esti o bucatareasa desavarsita!printre multe alte curizitazi,una e momentan prioritara:cuptorul tau este cu gaz sau electric?al meu e electric si cam arde.pe dinafara e facut si inauntru crud.Te pup Simona

  6. Laura spune:

    Mada draga mea este un desert foarte popular si eu zic ca poti cu siguranta sa il pregatesti si la cuptorul cu gaze. Incalzesti cuptorul foarte bine dupa care pozitionezi tava mai sus in cuptor unde este mai cald de obicei si in momentul in care suprafata arata ca in poza postata mai sus atunci este gata. Te pupic!!

  7. Laura spune:

    Draga mea Laura iti multumesc din suflet pentru premiul minunat pe care il voi ridica cu siguranta cat de curand posibil. Te pupic cu mare drag si acum vin in vizita!!

  8. Laura spune:

    Hilda draga mea iti multumesc ca iti place reteta. Pentru prima data am mancat acest tortino acum ceva timp intr-un restaurant dar avea la mijloc si o bucatica de cico alba. Era divin. Te pup!!

  9. Laura spune:

    Roz bonbon iti multumesc tare mult ca iti place reteta. Noi de 3 zile mancam dimineata cate un tortino si inca mai avem pentru maine 2 ramase.
    Te pup si sper sa iti placa daca o incerci.

  10. Laura spune:

    Diana draga mea iti multumesc mult ca iti place blogul meu. Sunt convinsa ca se gasesc si la noi forme individuale din aluminiu. Eu chiar o sa caut pe google unde ar putea exista asa ceva si daca gasesc revin aici cu un link. Te pup si multumesc pentru vizita!!

  11. Laura spune:

    Te pup Simona draga si iti multumesc mult pentru cuvintele tale. Cuptorul meu este electric dar nu am avut pana acum probleme cu el. De obicei coc pe al treilea etaj al cuptorului si cu functia de jos si de sus. Daca ai probleme, incearca sa folosesti functia care da caldura numai de jos in primele 15-20 minute dupa care poti trece pe functia traditioanala (de jos si de sus) sau poti acoperi painea, checurile, cozonacii dupa vreo 30 minute cu o folie de aluminiu. Mai exista si functia ventilata care coace foarte bine aluaturile cu o tenta mai lichida. In genaral se fixeaza temperatura cuptorului cu 10 grade mai putin deact la functia traditionala si preparatele se lasa mai putin cu 10-15 minute.
    Te pup si sper sa iti fie util raspunsul meu.

  12. Laura spune:

    Bine ai venit Ionutus si multumesc mult ca iti place reteta. Formele au 5-6 cm diametru. O zi buna iti doresc si daca le incerci astept sa imi spui cum ti s-au parut!!

  13. Amalia spune:

    Draga Laura, aseara am revenit din Italia si cu toate ca nu am de mancare si sufla vantul prin frigier primul lucru a fost sa deschid minunatul tau blog. Uau, inca o delicatesa!
    Vacanta noastra a fost minunata, am cunoscut oameni atat de calzi si am vazut locuri asa de frumoase… La lido di Jesolo e a doua oara cand mergem si ne place tare mult, iar Brescia e de-a dreptul incantatoare. Am facut si un tur al oraselor Verona, Padova, Ventia Santa Lucia. Am mancat specialitati de peste si fructe de mare, pizza, spaghetti si minunata lor inghetata. Vremea a fost superba si am facut multe multe poze. Te sarut si revin la tine pe blog cu mare drag zilele urmatoare!

  14. Cristina spune:

    Buna Laura!
    Observ ca ai folosit forme de aluminiu de unica folosinta, insa eu nu am gasit nicaieri.. crezi ca poti folosi forme obisnuite?
    Multumesc. te pup!
    Cristina.

  15. Laura spune:

    Amaliaaa scumpa mea bine ai revenit!! Ma bucur din tot sufletul sa aud ca ati avut un concediu de vis. Eu ador Verona, este orasul meu preferat din cate am vazut pana acum in Italia. Are un farmec aparte. Scumpa mea abia astept sa vad pozele si poate data viitoare cand mai vii in Italia imi faci o vizita.
    Te pupic cu drag!!

  16. Laura spune:

    Cristina draga mea poti folosi forme obisnuite. Daca folosesti o forma de muffins, o tapetezi bine bine, o umpli si o congelezi. Singurul incovenient este ca trebuie sa le faci pe toate deodata.
    Te pup!!

  17. Amalia spune:

    Laura draga nu pot crede ca ma inviti la tine… As fi foarte onorata, multumesc!
    Poze ti-as trimite dar cum sa fac?! Din pacate o mare parte din ele s-au pierdut, le-am salvat pe un stick si stickul…cred ca e pe plaja in Lido di Jesolo…
    Azi pun si eu bulion pe iarna (din 10 kg de rosii) si ma voi inspira bineinteles din reteta ta de sos de rosii. Te sarut si spune-mi cum sa iti trimit poze (macar 2, 3).

  18. Йоланта Делибозова spune:

    Скъпа Лаура,приеми моите аплодисменти за този изключителен десерт. Публикувах го в блога си и си позволих да го нарека на твое име. Дано те зарадвам. Благодаря ти,мила.

  19. Laura spune:

    Draga mea Amalia mi-ar face o placere deosebita sa te cunosc!!! Scumpa mea daca vrei sa-mi trimiti niste pozute cu tine poti sa mi le trimiti prin email la:

    Te pupic cu mare drag!!

  20. Bi spune:

    Salut Laura 🙂
    Eu sunt Bi si de ceva vreme ti-am descoperit blogul si ma bucur. Am incercat sa fac si eu reteta asta, de 2 ori. Au iesit foarte bune si toti pretenii mi-s incantati. Este totusi o nepotrivire: tu zici ca prezinti compozitia pentru 8 forme, iar mie mi-au iesit 20 de forme cu aceleasi cantitati :). Ce fel de forme sunt cele 8 ale tale ? Sunt foarte mari?

    O zi faina,
    Bi

  21. Laura spune:

    Draga Bi bine ai venit si multumesc ca ai incercat reteta. Nu sunt foarte mari formele mele, eu ziceam ca au 6 cm diametru dar sotul meu mi-a zis ca au vreo 7-8 cm. Mie din cantitatile scrise doar 8 imi ies. Tare as vrea sa imi iasa si mie 20. Ma gandesc ca formele tale ori sunt mai mici ori le umpli mai putin.
    Te pup si ma bucur tare mult ca ti-au placut!!

  22. Anonymous spune:

    Draga Laura,
    este nemaipoment acest desert. Extraordinar!
    Deseori cand mergem la restaurant cautam acest desert si il servim cu inghetata alaturi.
    Ieri am incercat reteta ta… mmm o bunatate. Mi-a iesit foarte bine, perfect.
    Ai niste retete deosebite, felicitari!
    Pupici si numai bine.
    Dany

  23. Anonymous spune:

    Buna Laura, mi-a placut foarte tare reteta ta si as vrea sa o fac maine (de Revelion), dar am o intrebare, nu am gasit forme ca ale tale, am doar de silicon, crezi ca le pot folosi?Merci mult

  24. Laura spune:

    Anonim, imi cer scuze ca ajung abia acum sa iti raspund. Cred ca cel mai bine ar fi sa folosesti forme de aluminu pentru ca sunt extrem de fragile dupa ce se coc si nu stiu cum ai putea sa le scoti intacte din silicon.

  25. irina spune:

    Draga Laura,
    revin ca sa iti spun ce reactie a avut copilul meu cand a mancat acest desert pe care l-am facut ieri. Auzeam doat atat: immmm, yumi, sunt grozave!!! Intradevar este un desert absolut senzational!! Multumim mult!!!

    • Laura spune:

      :)))) Tare mult ma bucur ca i-a placut copilasului tau. Sa-i fie de bine si multumesc ca le-ai incercat!!
      Pup dulce pe amandoi!

  26. irina spune:

    Draga Laura,
    am facut din nou acest desert fabulos saptamana trecuta. De data aceasta l-am asezat langa o portie racoroasa de inghetata de menta ( pe care am facut-o adaptand reteta ta de inghetata de mascarpone cu lamaie in care am inlocuit lamaia cu sirop de menta). Ce sa spun! Tarta cu ciocolata calda si dulce alaturi de inghetata de menta cu un gust atat de racoritor! Fabulos!!!!!
    Multumesc mult pentru retetele tale minunate!

  27. dana spune:

    Esti un magician al bunatatilor,Laura!noi am mancat asa ceva la un rastaurant cu specific italian din Centrul Vechi,iar baietelul meu il numea „bunatate cu rau de ciocolata”;am sa incerc sa i-l prepar chiar eu(am pregatit impreuna nenumatate retete de aici,oricum),sper sa imi reuseasca!

    • Laura spune:

      Dana mea draga, cu siguranta o sa-ti iasa. Neaparat sa respecti timpii de coacere ca sa-i poti oferi baietelului tau scump un rau de ciocolata.
      Pup cu mare drag!

  28. Ioana Bloju spune:

    Buna Laura,

    Mie din pacate nu mi-a iesit si nu-mi pot da seama de ce. Banuiesc ca are legatura cu dragul meu cuptor 🙂 intrucat le-am tinut fix 12 min la 220grade si nu s-au copt la centru dar la exterior. Nu au prins pojchita aceea subtire care sa acopere toata crema astfel ca daca le rasturnat curgeau din prima 🙂

    Ai idee ce as fi putut gresi? La gust de altfel sunt mirifice!!!!

    Multumesc!!!

    • Laura spune:

      Ioana, draga mea, imi pare tare rau ca nu ti-au iesit. Daca nu s-au copt in 12 minute, inseamna ca al tau cuptoras coace un pic mai incet. Data viitoare, daca mai incerci reteta, scoate un tortino dupa 15-16 minute si rastoarna-l rapid. Daca e ok consistenta, scoate-le si pe celelalte.
      Pup cu drag!

  29. jerry spune:

    Deaga Laura tortino pe care lai pregatit si prezentat pe aceasta pagina este gresit facut.Daca vrei itzi dau id meu si iti arat eu poze cu un tortino adevarat:P id: jerry_scumpik

    • Laura spune:

      Jerry, asteptam cu mare interes reteta adevarata de tortino cu ciocolata.
      Ne-o poti impartasi intr-un comentariu lasat la aceasta reteta.
      Multumesc si o zi excelenta iti doresc.:)

  30. ana spune:

    daca pun ca forma sa nu mai cumpar,tare nerabdatoare mai sunt sa incerc deserttul asta yummmmiiii, mai multe foi de la muffins merge?

  31. ana spune:

    Am facut si au iesit foarte bune ,la fel ca in poza dar am o nelamurire,
    de ce asa mult unt?nu putem pune mai putin ?care e rolul untului?sa invat si eu
    Multumesc pentru retete si explucatziii sunt la fel cum le descrii ,azi am facut mai multee si sotul meu a fosssst tare bucuros.

  32. Roxana spune:

    Am facut si eu aceste briose de 3 ori. Am facut si la aragaz obisnuit, dar timpul de coacere in acest caz este cam de 20 minute. Sunt foarte foarte bune 🙂

  33. andreea spune:

    In seara asta fac pt a2-a oara acest desert. e super usor si delicios, toti prietenii mei au picat pe spate cand i-am servit. m-am laudat la toti ca am facut molleux au chocolat dar niciunul nu a crezut ca mi-a iesit perfect. hihi! formele de aluminiu se gasesc in kaufland si auchan. 10 buc 3,7 lei

  34. Simina spune:

    Buna, Laura. Vreau si eu sa incerc reteta, dar am o intrebare in legatura cu functia cuptorului pe care ar trebui sa o aleg. Am un cuptor electric si are functii atat cu ventilator, cat si fara. Caldura ori de sus, ori de jos, ori de sus si jos. Inca invat sa il folosesc si ma intrebam daca ai putea sa ma indrumi pentru a alege functia potrivita pentru minunatia asta de desert. Iti multumesc mult de tot 🙂

    • Laura Adamache spune:

      Draga mea, poti coace aceste mici delicii folosind functia traditionala, cu caldura si de jos si de sus, pe treapta a treia a cuptorului, de jos in sus.

  35. Silvia spune:

    Super organizate retele!Felicitari pentru modul de a explica, sunt de mare ajutor retetele efectiv pas cu pas si explicite. Si imi place la nebunie ca prajitura chiar iese cu un aspect….WOW…

  36. Bianca spune:

    Arata tare bine minunatia ta; o intrebare as avea totusi, cand le scot de la congelator(in ideea ca le-am facut saptamana trecuta) inainte de a le introduce la cuptor le las sa se dezghete sau le introduc direct asa inghetate? Multumesc!

  37. Alina spune:

    Buna,Laura!Am incercat reteta,este exceptionala , insa cand am taiat prajitura continutul nu era lichid ci deja se copsese putin.Desi am realizat tot dupa spusele retetei si nici cuptorul nu a fost de vina..am copt la 220 de grade timp de 12 minute..nu stiu,dar oricum este o reteta SUPER!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Alina, ma bucur mult ca ti-au placut! Cuptoarele coc in mod diferit. Uite, eu am doua cuptoare si ambele au timpi complet diferiti de coacere.
      Daca la 220°C si 12 minute au iesit cu interiorul solid, trebuie sa scurtezi timpul cu cca 2-3 minute. Fa o proba data viitoare si scoate un muffin dupa 9-10 minute. Daca interiorul este lichid, atunci le scoti pe toate.

    • Roxana spune:

      Acum am văzut că ai rețeta pe blog din 2009, doamne cat timp a trecut de atunci…eu azi am făcut această rețetă și au ieșit super mega bune!!! Deci va asigur că și în 2021 ies la fel de bune ca in 2009. Mulțumesc de rețetă!
      P s: și pancakes tot după rețeta ta am făcut! Și ele au ieșit la fel de bune…pe viitor am scos bicarbonatul din ele pt că aveau un miros și un gust anume de la el. Mulțumesc încă o dată!

  38. Val spune:

    Buna seara Laura Adamache, numele meu este Val, imi place mult lava cake, am facut-o de cateva ori, e foarte simpla si delicioasa.Pozele tale sunt minunate si Iti multumesc ca explici atat de detaliat reteta,cum este,cum ar trebui sa fie,ce sa facem si ce sa nu facem . Ieri am facut o reteta de biscuiti pentru fetita mea,ingredientele erau fabuloase: miere,ovaz, tahini, nuci si din pacate i-am ars un pic. In reteta nu era tre cut timpul de copt ca sa Imi fac o idee cat trebuie sa ii las, trebuia sa ii scot cu vreo 7 min. mai repede!
    Scuze, dar am vrut doar sa subliniez ca esti intradevar minunata si cat de mult conteaza ca ne inpartasesti si cel mai marunt detaliu cand realizezi o reteta.
    Felicitari, din punctul meu de vedere esti grozava!

  39. Lavina spune:

    Buna Laura,
    fac reteta asta de cativa ani deja. Anul trecut a fost ‘tortul’ fetei mele. Spun ‘tort’ pentru ca a vrut sa fie sub forma de briose, sa se poata bucura fiecare copil de ciocolata lichida din interior.
    Am mereu in congelator minim 4 forme gata sa fie bagate la cutpor atunci cand cei mici au pofta de ceva dulce.
    Este de departe desertul preferat al copiilor!
    Reteta e simpla si rezultatul e delicioooooooos!!!!
    Te pupam!

  40. Laura spune:

    Am incercat mai multe retete pt copii mei dar n-am primit niciodata nota 10 .Azi am facut reteta ta si au fost foooooarte incantati ,am primit 10 cu felicitari! Avem la congelator rezerve si ptr maine ….Multumesc!!!

  41. Georgiana Motea spune:

    O rețetă simplă, pe care o fac cu plăcere și iese excepțională!
    La congelator se mențin perfect.
    Un dulce delicat, rapid și delicios!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor