Savarine Babà al Rum


Retete culinare, Prajituri – Savarine Baba al rum

Savarine Babà al rum coapte detaliu final

Savarinele Babà al rum sunt unele dintre cele mai renumite dulciuri napoletane si in acelasi timp prajiturile mele preferate. Desi la noi este mai raspandita reteta de savarina cu pesmet, savarinele cu drojdie ne ofera acelasi rezultat pufos si delicios. Una dintre prajiturile pe care ni le facea mami cand eram mici era savarina. Ea o facea, si inca o face cu pesmet, umpluta cu frisca si cu gem de caise. Era un deliciu pe care noi il devoram ori de cate ori il gaseam in frigider. In Italia am descoperit savarinele cu drojdie si, fiind deja un fan declarat al acestor prajituri, le-am indragit imediat. Reteta de savarine „Babà al Rum” este foarte simpla si rapida.

Ingrediente – Savarine Babà al rum

  • 150 g faina
  • 2 oua intregi
  • 1 galbenus
  • 110 g ulei
  • 1 lingurita zahar
  • 7 g drojdie uscata

Ingrediente – Sirop Savarine

  • 300 ml apa
  • 250 g zahar
  • cca 50 ml rom (se pune 1 paharel dar puteti pune mai mult sau mai putin)

Mod de preparare

  • Mixam uleiul cu zaharul dupa care adaugam cele 2 oua pe rand si galbenusul. Mixam pana sunt inglobate bine si apoi adaugam treptat faina amestecata cu drojdia.

Savarine Babà al rum coapte aluat preparare

  • Obtinem un aluat lipicios, pe care il impartim in bilute egale (eu am gresit aici si nu le-am impartit egal). Va puteti unge mainile cu putin ulei ca sa va fie mai usor de manevrat aluatul.
  • Punem fiecare biluta in formele de babà tapetate cu unt si faina.

Savarine Babà al rum coapte aluat

  • Le lasam sa creasca pana ajung aproape de margine.

Savarine Babà al rum coapte aluat dospit

  • Le coacem in cuptorul preincalzit la 160°C pentru 20-25 minute, pana se rumenesc la suprafata.

Savarine Babà al rum coapte in forma

  • Le scoatem din forme dupa ce s-au racorit putin.

Savarine Babà al rum coapte

  • Lasam savarinele sa se raceasca complet.

Mod de preparare sirop

  • Amestecam apa cu zaharul si lasam sa fiarba 15 minute dupa care stingem focul, adugam romul si lasam siropul sa se raceasca. NU trebuie sa fie rece complet ci usor caldut. Incercati sa puneti o picatura de sirop pe mana si daca il simtiti lejer mai cald decat mana voastra atunci e gata.
  • Bagam toate cele 4 babà in sirop si le intoarcem pe toate partile pana absorb aproape tot siropul.

Savarine Babà al rum  in sirop

  • Cam in 15 minute sunt gata insiropate.
  • Le taiem pe lungime si le umplem cu frisca.

Savarine Babà al rum - sectiune

  • Le lipim si le servim cu sirop de visine si visine sau cu fructe proaspete sau chiar simple. Sunt delicioase oricum.

Savarine Babà al rum - detaliu

  • Pofta buna!

Va doresc un weekend minunat tuturor!!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Savarine Babà al Rum
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 11 Review(s)

63 comentarii la “Savarine Babà al Rum

  1. ISABELA spune:

    Laurici daca ai sti de cand caut reteta asta 😀 Am mancat la Roma de foarte multe ori, luat de la patiserie cred ca aproape in fiecare saptamana, sunt excelete.

    Mersi mult pentru reteta. Am sa le incerc si eu.
    Apropo faci niste fotografii super, ce aparat ti-ai luat? 😀
    pupici

  2. Laura spune:

    Alizel mic si frumos mie cred ca daca mi-ai da 10 babà le-as manca pe toate chiar daca mi s-ar face rau dupa aia, atat de mult imi plac. Prima data am primit de la un coleg napoletan de-a lui Cris un babà dar in format mare si era atat de bun ca nu ma mai opream din mancat. Era super imbibat in rom si sa stii ca m-am ametit ptin dupa ce am mancat!!Hihi!!
    Scumpa ma bucur mult ca iti plac pozutele. Am primit de le Cris un Canon Eos 500D si inca il invat ca e destul de complicat dar imi place mult mult!!
    Pupicei cu mare drag!!

  3. nana spune:

    Laura draga imi place tare mult cum arata prajitura aceasta. Am sa-mi cumpar si eu forme, cred ca numai in italia se gasesc, la noi nu am vazut. Trebuie sa fie delicioase.

  4. yafa spune:

    Laurel frumos, vezi cum oamenii buni se intalnesc…;)si la mine baba este prajitura mea preferata, a ta a iesit exceptional, felicitari si pentru pozute. Te pupicei mult de tot si va doresc un week-end cat mai placut.

  5. Geanina Codita spune:

    Aceasta reteta e de-a drepul grozava. E sfarsit de saptamana si vreau sa o incerc. Daca este la fel de gustoasa pe cat este de aratoasa va fi batalie mare astazi la mine in bucatarie.O zi minunata precum aceste bucate.

  6. Jacktels Kochbuch spune:

    Hallo Laura,

    Clar, de la Tine nici nu am asteptat altä Presentation. Compliment mare.
    Le cunsoc si am fäcut si eu da ale tale sint de Träsnet.Tu esti Soptitoarea Aluatului….

    Salutäri Jacob

  7. mariana spune:

    Dupa ce am vazut reteta asta minunata si care mi-a facut o pofta de m-a dat pe spate,am iesit repede in gradina sa uit de ea!!dar nu rezist eu!!!!hi,hi!asa ca te rog da-mi ideei cum s-o fac ca eu nu am asa forme si nici nu cred ca as gasi la noi!!!forme de mufiss nu vreau ca nu imi plac si nici nu vreau sa-mi cumpar!astept draga mea sa-mi scrii ca vreau s-o fac de RUSALLII!SA AI UN PLACUT SF.DE SAPTAMANA!!

  8. alison spune:

    super arata prajitura,ca tot cee a ce faci ,of course!imi pare tare asemanatoare cu savarina,gresesc mult?te pup,o zi frumoasa sa ai!

  9. Laura spune:

    Nana scumpa e prajitura mea prefarata numai ca cea cumparata e imbibata pur si simplu in rom si dupa una te binedispui serios!! Hihi!! Eu am pus cu moderatie rom in sirop ca sa nu avem surprize dupa ce le papam. Eu formele le-am cumparat din Germania si sunt mai inalte decat cele originale de babà care probabil se gasesc si in Italia. Spun probabil pentru ca eu aici nu am gasit absolut nicaieri desi caut de ani de zile!! Te pupic si merge facuta intr-o forma mare cu gaura la mijloc numai sa dublezi sau chiar triplezi ingredientele, depinde de cat de mare e forma!!

  10. Laura spune:

    Amy scumpa mea eu ador prajiturile insiropate iar babà as manca zilnic daca s-ar putea numai ca dupa o anumita varsta nu prea iti mai permiti sa exagerezi cu dulciurile. Ce bine era cand eram copii si mancam prajituri cand vroiam fara sa ne gandim la silueta!! Pupicei draga mea si un weekend minunat iti doresc!!

  11. Laura spune:

    Adriana seamana intr-un fel cu savarina numai ca difera consistenta aluatului care la babà este mai decisa decat la savarina.

  12. Laura spune:

    Diamond scumpa multumesc mult ca iti plac!! Pupicei multi si mai bine treci prin monitor si imi faci o vizita la o babà insiropata!!

  13. mariana spune:

    Revin ca mi-a venit o idee aseara:am forme de chec micute si in alea o voi face,acuma sa vad din cite portii ca am 3 forme de chec la fel!cred ca va iesi super!numai ca va trebuie s-o tai in 3 !da nui nimic iar pe margini torn poate crema Nuttela(facuta acasa)in rest ca tine!duminica faina!

  14. Laura spune:

    Multumesc mult bucatar maniac!! Tare buna prajiturica asta dar si calorica bine!! O duminica si o saptamana minunata iti doresc!!

  15. aripi de inger spune:

    Laura eu m-as muta la tine,ce zici?In ultimul timp am cam uitat de dieta si tu faci numai bunatati,te pupic….

  16. Laura spune:

    Geanina draga mea ma bucur mult ca iti place prajiturica si te asigur ca are un gust divin. Sper tare mult sa iti fi placut in cazul in care ai incercat-o!! Pupicei si o duminica minunata iti doresc!!

  17. Anonymous spune:

    Am realizat aceasta reteta,a iesit fr. buna. Eu am mancat baba acasa la el, la Napoli si intotdeauna m-a incintat.
    Asa ca in cunostinta de cauza pot spune ca reteta e EXCELENTA.
    Cum eu nu aveam rom in casa, am folosit un amestec de esenta de rom si suc de lamaie (m-am gindit ca pentru fiul meu de 6 ani este mai bine).
    Dar daca as fi folosit Rom adevarat, siropul ar fi iesit usor alcoolic si mult mai savuros, i-ar fi taiat un pic din dulceata (foarte dulce ) a siropului.
    Deci un sfat celor care incearca: RESPECTATI INTOCMAI RETETA.
    violeta

  18. Laura spune:

    Hallo Jacob!!! Iti multumesc mult pentru vizita si pentru complimente!! Babà este prajitura mea preferata si imi place ca nu necesita multa munca. Ma bucur mult ca iti place!! Salutari din Umbria!!

  19. Laura spune:

    Vai Mariana ce scumpa ai fost tu!! Tare ma bucur ca iti place si sa stii ca nu se face greu deloc. Ma gandesc ca o poti face in format mare intr-o forma cu gaura la mijloc. In cazul asta, in functie de marimea formei trebuie sa dublezi sau chiar sa triplezi cantitatea ingredientelor!! Pupicei scumpa!!

  20. Laura spune:

    Alison draga mea ma bucur tare mult ca iti place si ai dreptate, aduce mult cu savarina numai ca difera consistenta aluatului. La Babà aluatul este mai consistent decat la savarina. Te pupic!!

  21. Raluca spune:

    Buna, Laura!

    Si mie mi-a ramas gandul la prajiturica. m-am tot gandit insa in ce forma s-o fac. oricum, ajuta-ma cu ceva: vine sezonul visinelor, si eu sunt innebunita dupa ele. cumva siropul de visine e facut de tine? ca tare as face si eu in casa. mie imi place mult si pandispanul cu visine, dar nu am o reteta de a pastra visinele mai mult timp; mersi mult, si pe carand. mai vin pe la tine.

  22. Maria spune:

    Hi Laura, I like your new blog design. This baba looks so yummy. I have an award for you in my blog, come to take it 🙂 Kisses, Maria

  23. nana spune:

    Laura draga mea, nu am mai avut rabdare sa-mi cumpar forme pentru baba. Am prestat prajitura cu formele pe care le-am avut. Au fost delicioase. Ai doua premii de la mine. Te astept. Pup dulce, ca prajitura!

  24. Laura spune:

    Draga Violeta ma bucur tare mult ca ai incercat reteta si mai ales ca ti-a placut!! Si eu m-am indragostit de babà dupa ce am mancat-o adusa de la Napoli si pot spune ca as manca cu mare placere oricand aceasta prajitura delicioasa!! Te pupic si multumesc ca ti-a placut!!

  25. Laura spune:

    Raluca draga mea ma gandesc ca se poate folosi o forma mare de savarina, cea cu gaura la mijloc. In cazul in care vrei sa o incerci in forma mare trebuie sa dublezi cantitatile. Siropul de cirese cu care am ornat prajitura este cumparat din Germania dar am o reteta de sirop pe care vreau sa o incerc zilele astea si daca imi iese cum trebuie o postez neaparat. Te pupic!!

  26. Laura spune:

    Vicky scumpa mii de pupicei pentru premiu pe care merg sa il ridic imediat si ma bucur muuult ca iti place prajiturica!!

  27. brontozaurel spune:

    Eu sunt moarta dupa chestiile insiropate cu rom, iar pozele arata foarte delicios… asa ca acum aproape salivez pe tastatura.

    Oare cum ies cu dulceata in loc de frisca la mijloc? Mie imi suna mai tentant asa… hmmm 😕

  28. Laura spune:

    Si mie imi plac la nebunie parjiturile insiropate si cu frisca multa multa!! Nu stiu daca merg foarte bine cu dulceata pentru ca siropul este ffff dulce si dulceata la fel dar daca iti plac foarte dulci atunci merg cu siguranta umplute cu dulceata!! Te pup!!

  29. Rodica Manole spune:

    Am facut "babele" dupa reteta de aici si au iesit grozave.
    Seamana cu savarinele, doar ca sunt mai bune! 😛
    Merci, Laura! 🙂

  30. Ruxy spune:

    E reteta perfecta….le ador pur si simplu Laurica mea draga…nu am forme de baba insa le-am facut in forme de savarine…au iesit minunat iti multumesc muuuult!

  31. Vicky spune:

    Deci uite ca revin dupa doi ani in care am vazut reteta ta si tot nu am apucat sa o fac, au tot fost altele inainte ei, caut inebunita formele astea prin bucuresti si nu gasesc deloc, daca cineva a gasit va rog sa ma anuntati si pe mine, vreau sa o fac este mortala reteta iar pozele mau omorat complet.

  32. Georgiana Retete spune:

    SUNT DELICIOASE!!! LE-AM FACUT IERI IN FORMA DE SICICON SI MI-AU IESIT 8 IN LOC DE 4 🙂 MULTUMESC PENTRU RETETA!

    • Laura spune:

      Bianca, draga mea, tare ma bucur ca-ti plac. Formitele sunt cumparate din Germania dar daca nu le gasesti, le poti inlocui cu forme pentru savarina sau chiar cu forme de aluminiu individuale.
      Vor iesi putin mai mici dar la fel de gustoase.
      Pup dulce!!

  33. Diana spune:

    Multumesc draga Laura ptr.reteta minunata,sotul meu a fost super incantat ptr.”savarinele” minunate,esti „muza” mea,inca ceva: tartaletele de pepene galben sant un deliciu mai ales ca este fructul meu preferat,pupici.

  34. zaza spune:

    Salut,
    Mi s-a taiat aluatul. E posibil sa fie de la faina? Scrie ca e de patiserie, dar nu de cozonac. Am o indoiala in privinta ei…

  35. Ana spune:

    Buna Laura, un sfat te rog: fac destul de des dintr-un aluat asemanator savarine in forme mari cu gaura in mijloc. Problema e cu coptul: le testez cu scobitoarea si cand scobitoarea iese uscata si savarinele sunt cam prea uscate. Oricat le-as insiropa, sunt cam seci. Daca le las mai putin la cuptor sunt cam crude, asa mi se pare mie. Le scot din forme si sunt moi si se deformeaza daca le apas. Care o fi problema? Formele mele sunt din tabla groasa si le pun in tava mare cu totul, ca altfel se rastoarna de pe gratarul cuptorului. Oare asta o fi problema, doua table la fund? Ca deasupra sunt coapte bine, chiar arse (oricum partea aia se taie) dar dedesubt crude.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Ana, sigur problema sunt formele si tava in care le pui. Daca nu poti sa asezi formele pe gratarul cuptorului, iti recomand sa cumperi altele noi, antiaderente. Sunt mai subtiri decat cele din tabla.
      Ce tip de cuptor ai? Electric sau pe gaz? Din cate imi dau seama, e pe gaz, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *