Zeppole di San Giuseppe

10 comentarii

Zeppole-le sunt un tip de choux-uri tipice bucatariei italiene. Sunt delicioase si simplu de facut!

Zeppole

Zeppole-le, gustoasele choux-uri italiene, se pregatesc pe data de 19 martie, cand in Italia se sarbatoreste La Festa di San Giuseppe (Sarbatoarea Sf. Giuseppe, protectorul familiei). Bineinteles ca se pot face oricand, nu neaparat pe data de 19 martie. Zeppole-le se pot umple cu crema de vanilie, ricotta, crema de ciocolata sau chiar cu frisca sau se pot servi ornate cu oricare dintre cremele mentionate.

Pentru ca aveam o cutie de mascarpone in frigider, am facut o crema deliciosa de mascarpone care a mers de minune cu acese delicioase zeppole.

Ingrediente – Zeppole

  • 125 gr unt
  • 125 gr apa
  • 4 oua
  • 125 gr faina
  • 1 varf de cutit cu sare

Ingrediente crema de mascarpone

  • 250 gr mascarpone
  • 75 gr zahar
  • 1 ou intreg + 1 galbenus
  • esenta de vanilie/zahar vanilat

Mod de preparare zeppole

  • Punem pe foc apa cu untul taiat bucatele si sarea si asteptam sa dea in clocot.
  • In momentul in care apa incepe sa fiarba, adaugam toata faina si amestecam pe foc mic pana se desprinde de pe margini. Stingem focul si lasam aluatul sa se raceasca complet.
Zeppole
  • Cand aluatul este rece, incepem sa adaugam ouale pe rand. Intotdeauna adaugam oul urmator dupa ce precedentul a fost inglobat perfect in aluat.
  • Al patrulea ou il batem cu furculita intr-un vas si il adaugam treptat pentru ca nu se stie daca avem nevoie de tot oul.
  • Compozitia finala trebuie sa fie cremoasa, dar sa isi pastreze forma in momentul in care formam zeppole-le.
Zeppole
  • Pentru proba luam o lingurita de aluat si ii dam drumul pe putina hartie de copt: daca face un mot, nu mai adaugam ou.
  • Umplem un sac a poche, caruia i-am atasat un varf in forma de stea de 16 mm diametru, si facem cerculete pe hartia de copt asezata in tava. Cerculetul de crema il trecem o data si jumatate de jur  imprejur, ca in imaginea urmatoare.
Zeppole
  • Preincalzim cuptorul la 220°C. Introducem tava cu zeppole in cuptorul incins la 220°C, pentru 15-20 minute. Cuptorul nu trebuie deschis in timp ce zeppole-le se coc.
  • Dupa ce s-au copt, stingem cuptorul, intredeschidem usa si le lasam sa se raceasca in cuptor.
Zeppole

Mod de preparare crema de mascarpone

  • Mixam zaharul cu oul si galbenusul pana rezulta o crema lucioasa.
Zeppole
  • Adaugam branza mascarpone, lingura cu lingura si mixam crema la viteza mica.
Zeppole
  • Introducem crema in frigider, unde o lasam cca 30-40 de minute.
  • Ornam fiecare zeppola rece cu crema de mascarpone si bobite de ciocolata.
Zeppole
  • Le servim cu pofta pentru ca sunt delicioase!
Zeppole
  • Pofta buna!!

10 Comentarii

  1. F bine arata! Super!!!

  2. Multumesc Inisor!sunt sau de fapt au fost tare bunute!!Te pupic.

  3. Anonymous

    Laura draga ouale sunt de casa? au o culoare foarte frumoasa .
    Eu nu stiam de sarea din compozitie … de aceea poate nici nu imi cresteau .
    Nu ma pot abtine si desi ti-am spus deja noapte buna am sa mai vizitez si alte postari de ale tale , faci adevarate minuni,multumesc!
    Pusi!!!
    Rodica

  4. Rodica scumpa ouale erau de casa intr-adevar. Sare mereu pun in toate aluaturile. Te pupic cu mare drag si iti multumesc mult ca ma vizitezi!!

  5. Anonymous

    Buna Laura!

    Am facut sambata Zeppole di San Giuseppe dar aluatul nu prea mi-a iesit, am respectat ingredientele… Dupa ce am pus cele 4 oua pe rand, aluatul meu nu facea mot, asa ca am mai pus un ou, dar degeaba. Nu am mai indraznit sa pun inca un ou pt ca mi se parea deja prea mult iar la cuptor mi-au iesit niste chestii plate – totusi in interior erau goale, asa cum trebuia. Gustul a fost fff bun, dar nu stiu unde am gresit cu aluatul?!

    Multumesc,

    Ioana.

  6. Ioana draga mea, dupa cate imi dau seama ai pus prea multe oua. Ai adaugat al patrulea ou treptat? Compozitia era moale dupa al patrulea ou sau foarte compacta? Daca au iesit plate sigur sigur ai pus prea mult ou. Imi amintesc ca la inceput aveam si eu problema asta asa ca te sfatuiesc ca la al patrulea ou sa fii foarte atenta pentru ca daca aluatul iese moale nu or sa-ti creasca in cuptor.
    Pup cu drag si astept sa-mi dai mai multe detalii despre consistenta.

  7. Anonymous

    Buna Laura!

    Cred ca problema e fost oul pus in plus de mine – al patrulea l-am pus treptat, si tot puneam cate o lingurita din compozitie pe hartia de copt sa faca mot si nu facea, si intr-adevar incepuse sa se inmoaie putin dar credeam ca asa trebuie (nu stiam ce consistenta trebuie sa aiba).

    Multumesc frumos pentru raspuns Laura!

    PS Aseara am facut cornuletele pt Mos Craciun si au iesit foarte bune 🙂

    Ioana.

  8. buna laura!am facut deja 3 portii de eclere,una aseara si doua azi!e super reteta;de fapt e singura care mi-a iesit pana acum!mersi mult de reteta!
    ps:o mica observatie:3 oua potrivite ca marime sunt suficiente ca sa iasa perfect aluatul,caci chiar daca e mai grosut sigur nu se vor lasa la copt.
    O SEARA BINECUVANTATA!

    • Geta draga mea, ma bucur tare mult ca ti-au placut!!
      Multumim mult pentru observatii!!
      Pup cu mare drag!!

  9. Arata senzational. Prezentare excelenta. Am insa o nedumerire. Crema se lasa asa cu oua crude in ea???

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.