Seitan


Ce este Seitan? Seitan-ul este un ingredient de baza pentru bucataria vegetariana.

Desi este obtinut din grau, seitan-ul nu are nimic in comun cu painea sau faina. Numit „carne de grau”, „gluten de grau” sau „gluten”, seitan-ul devine surprinzator de asemanator, dupa ce este gatit, cu carnea. Se poate prepara in foarte multe moduri dar cel mai bine iese prajit, sub forma de snitel, sau la gratar sub forma de hamburger. Eu am facut o tocanita de dovlecei cu seitan si mi-a placut enorm. Atat de mult incat maine il fac din nou, dar de data asta vreau sa-l fac sub forma de snitele.

Seitan

Ingrediente – Seitan

  • 500 gr faina
  • 275 ml apa calduta
  • 1 l supa vegetala

Mod de preparare – Seitan

  • Amestecam faina cu apa si framantam pana cand obtinem un aluat compact, cu o consistenta mai dura.
Seitan
  • Acoperim vasul in care se afla aluatul cu o carpa de bumbac si-l lasam sa se odihneasca, 1 ora.
  • Dupa 1 ora, incepem sa spalam aluatul, sub un jet continuu de apa calduta. Punem un vas de plastic in chiuveta si dam drumul la robinet. Incepem sa spalam aluatul si vom observa ca la inceput, apa care se scurge din aluat este opaca.
Seitan
  •  Pe parcurs, apa va deveni din ce in ce mai limbede.
  • Cand apa iesita din aluat este complet lipede, inseamna ca seitan-ul nostru este gata.
Seitan

Mod de preparare tocanita de seitan cu dovlecei

  • Umplem o oala cu 3-4 l de apa si adaugam 1 ceapa mare crestata la capete, 2-3 morcovi, o radacina medie de telina, o radacina pastarnac, o radacina patrunjel si 1 ardei gras, taiat in felii (optional).
  • Fierbem supa pe foc mediu, pentru 30-45 de minute.
  • Dupa ce legumele s-au patruns, adaugam glutenul in supa si il lasam sa fiarba cca 30 minute. Dupa 30 de minute, se va umfla si se va afla la suprafata supei.
Seitan
  • Scoatem seitanul fiert pe un fund de lemn si il lasam sa se raceasca, apoi il taiem in cubulete potrivite.
  • Punem din nou bucatelele de seitan, pentru 10 minute in supa vegetala, apoi le scoatem cu o paleta si le punem intr-un vas.
Seitan
  • Calim o ceapa mica si 2 catei de usturi tocati fin in putin ulei. Adaugam cubuletele de seitan, amestecam si le lasam pe foc mic, inca 3-4 minute.
Seitan
  • Adaugam dovleceii taiati feliute si 4-5 rosii taiate cubulte (fara pielita).
Seitan
  • Lasam tocanita de seitan pe foc cam 15 minute, pana s-au patruns dovleceii.
  • Stingem focul si servim tocanita! Este foarte gustoasa!
Seitan
  • Merita incercata macar o data. Mie mi-a placut teribil sa lucrez aluatul sub apa, plus ca amidonul iti face pielea neteda. Chiar a fost o experienta foarte placuta pe care eu personal o s-o repet.
Print Friendly, PDF & Email

21 comentarii la “Seitan

  1. Laura spune:

    Draga mea,inainte de toate sper sa fi avut o aniversare extraordinara si sper sa ne vedem diseara pe mess sa-mi povestesti.
    Spre rusinea mea nu am mancat niciodata soia dar din cate am citit pe net seamana bine.Consistenta e mai buretoasa daca faci mancare cu sos dar isi pierde consistenta asta daca prajesti seitan-ul.Uite un link unde gasesti mai multe informatii si retete.E in engleza dar presupun ca nu e o problema pentru tine.

    Te pupic si odihneste-te ca presupun ca esti tare obosita.Pup!!
    P.S:Dupa ce fierbe seitan-ul 30 minute,il scoti si il tai cum vrei tu dupa care fierbi bucatelele inca 10 minute.Scoti bucatelele,le scugi si apoi le gatesti cum doresti.
    Vreau sa-ti spun ca mie mi-a placut mult,si eu sunt o carnivora inraita.Te pup!!

  2. ina spune:

    Laura draga mea, multumesc mult de tot pt reteta! Seamana cu snitelele de soia, asa „buretoase”. Ce gust au? Seamana la gust cu ele? Uite, maine fac mancare si daca am timp (pt ca lucrez pana mai tarziu) promit ca le fac. Sunt tare obosita, sper azi sa postez si sa intru pe mess. Te pup!!!

  3. Laura spune:

    Didona bine ai venit pe blogul meu si iti multumesc ca iti place reteta!Intr-adevar e mai inedita si pot sa-ti spun ca m-am lovit de ea acum o luna pe net si de-atunci m-am documentat ca sa o pot executa.M-am gandit ca sunt si persoane care nu tolereaza carnea sau vor sa mananc mai usor.Eu am mancat ieri pe la 2 o portie si nu mi-a mai fost absolut deloc foame asa ca am sarit peste cina.E un gust care ori iti place ori nu-ti place si desi eu mananc carne foarte des,mi-a placut mult gustul seitan-ului.Vreau neaparat sa-l refac si sa-l congelez.Am uitat sa spun ca se poate congela in supa care a fiert si tine pana la 1 luna in congelator.Te pup si mersi de vizita!!

  4. silvia spune:

    Laura am facut multe din retetele tale si as incerca-o si pe asta, ca tot e post acuma… dar de care faina sa folosesc? Acuma de cand m-am apucat de aluaturi am aflat ca sunt multe feluri…

  5. Laura spune:

    Silvia draga mea tare ma bucura sa aflu ca iti plac retetele mele. La seitan poti folosi faina normala 000. Eu cu asta am facut seitan-ul si a iesit f bun. Te pup!!

  6. Anonymous spune:

    Cea ce ati obtinut prin spalarea aluatului este Glutenul din grau.Glutenul din grau este insolubil in apa ,este spalat de amidonul solubil.Bulgarele rezultat din spalare are o compozitie de 90% gluten,8% lipide si 2% hidrati de carbon.
    Felicitari pentru toate retetele tale ,o prezentare excelenta care iti trezeste un adevarat interes,sunt o "consumatoare"a acestor retete si sunt foarte multumita de rezultate .Lucrez in domeniul panificatiei si de aceea mi-am permis o informare suplimentara a acestui seitan.

  7. LILI spune:

    Stimata doamna Laura , nu am auzit pana in prezent de „seitan” , nu sunt o gospodina ca dvs. , acest seitan nu poate fi cumparat ? daca da, de unde?
    multumesc mult LILI

    • Laura spune:

      Draga mea, nu stiu exact unde se gaseste in Romania. Cel mai probabil se gaseste in magazinele cu produse vegetariene.
      Pup cu drag!

      • Mari spune:

        Buna seara !
        Am citit ore in sir despre gluten si seitan.
        Am citit si reteta dv. care mi se pare geniala.
        Va rog frumos imi puteti spune daca ce rezulta dupa spalarea aluatului de faina , deci glutenul , poate fi folosit in aluaturi din fainuri fara gluten (de ex. de ovaz) pt a imbunatati puterea de dospire , implicit calitatea rezultatului ?
        Multumesc si sper sa aveti amabilitatea sa-mi dati un sfat competent.

  8. Tina spune:

    Buna ziua! As vrea sa fac seitan-ul azi si sa il pun la congelator, pentru ca nu am foarte mult timp pentru gatit. Cand ar trebui pus la congelator, dupa ce il fierb in supa cu condimente sau inainte, iar cand il scot din congelator sa il fierb in supa cu condimente?

    • Laura Adamache spune:

      Draga mea, iti recomand sa il congelezi inainte de a-l fierbe in supa si dupa decongelare sa il fierbi impreuna cu condimentele.

  9. Mari spune:

    Buna ziua !
    Interesanta reteta.
    Am o intrebare , poate ma puteti lamuri : glutenul care ramane dupa spalarea aluatului de faina , se poate folosi in aluat de faina fara gluten pt. a imbunatatirea calitatii painii rezultate?
    Multumesc.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Mari, presupun ca da. Nu am incercat pana acum, dar cred ca glutenul din apa lasata poate sa imbunatateasca rezultatul unui aluat fara gluten.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor