Grisine Cu Masline Si Usturoi


Grisine cu masline si usturoi, preferatele sotului meu. Foarte gustoase si crocante!

Grisine rasucite cu masline si usturoi, asezate intr-un cos

Grisinele cu masline si usturoi sunt un delicios aperitiv crocant. Nu se munceste mult la ele, aluatul creste bine si repede asa ca daca sunteti fani grisine, va invit sa le incercati.

Sotul meu adora aceste minunate grisine de casa si de cate ori le fac, abia daca mai apuc si eu o grisina sau doua.

Ingrediente – Grisine cu masline si usturoi

  • 600 gr faina de grau dur/faina tip 650
  • 12 g drojdie proaspata
  • 50 ml ulei de masline sau de floarea soarelui
  • 350 ml apa
  • 1 lingurita mica sare
  • 1/4 lingurita zahar

Ingrediente umplutura pentru Grisine cu masline

  • 200 g masline negre sau verzi
  • 2 catei usturoi
  • 1 ardei uscat iute (optional)
  • 100 ml ulei

Mod de preparare aluat

  • Se face o gropita in mijlocul fainii si se adauga pe rand ingredientele, in urmatoarea ordine intai punem drojdia frecata cu 1 lingurita rasa zahar si apoi uleiul si apa. Framantan cateva minute si adaugam sarea, dupa care framantam pana obtinem un aluat elastic.
  • Acoperim cu folie plastic si punem la crescut 1 ora intr-un loc ferit de curenti de aer rece, pana cand isi dubleaza volumul.

Mod preparare umplutura

  • Tocam maslinele in bucati nu foarte mici. Tocam si ardeiul marunt.
  • Calim cateii de usturoi in ulei incins pentru 2-3 minute, dupa care il scoatem din tigaie si il aruncam (atentie sa nu se arda usturoiul pentru ca uleiul va capata un gust amar) si punem in uleiul aromatizat maslinele si ardeiul la calit pentru 3-5 minute. Stingem focul si lasam sa se raceasca.

Mod de preparare grisine

  • Dupa 1 ora, intindem aluatul intr-o foaie dreptunghiulara, groasa de cca 0,3 cm si punem umplutura doar pe o jumatate a foii.
  • Aducem partea goala a aluatului peste partea cu umplutura si apoi taiem grisine late de 1-2 cm pe care le rasucim.
  • Ungem grisinele cu putin ulei si le coacem in cuptorul preincalzit la 200°C, pentru 30 minute sau pana cand se rumenesc uniform.

  • Ca sa isi pastreze consistenta crocanta, dupa ce le scoatem din cuptor, lasam grisinele sa se raceasca asezate in pozitie verticala (eventual le sprijiniti de peretele de langa blatul din bucatarie).
  • Sunt delicioase si foarte crocante!
Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Grisine cu masline si usturoi
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:

15 comentarii la “Grisine Cu Masline Si Usturoi

  1. Laura `s Leckereien spune:

    Buna Laura!
    In sfirsit am ceva timp sa ajung si la tine si sa-ti multumesc iarsi pentru inca o reteta „MINUNATA”!!!
    Am facut si eu acesta reteta care sa dovdit a fii foarte faina!!!
    Din pacate eu nu am avut faina din griu dur si am folosit faina normala alba.
    Dar a iesit bine.Nu stiu cum este cu cea de griu dur,pt. a face o comparatie ,dar pentru cei sau cele care incearca si fara acest tip de faina,sa stiti ca iese bine.
    Acesta reteta se potriveste perfect in zilele de vara ,caduroase linga o brinzica aromata si proaspata cu legume proaspat si bine mirositoate.miiiiiii…imi lasa gura apa,ca eu acum m-am apucat putin de dieta.
    Inca odata „MII DE MULTUMIRI!”,nu numai pentru acetsa reteta si poze ci pentru toate.Un WE.placut tie si Familiei tale!!!
    Cu prietenie si respect
    Laura S.

  2. Laura spune:

    Buna Laura!!
    Tare mult iti multumesc pentru cuvintele tale frumoase si pentru faptul ca ai incercat grisinele.Intr-adevar sunt foarte bune langa legume proaspete si branzica proaspata.Si eu sunt un picut la dieta si oricum pe caldurile astea prefer sa mananc un picut mai lejer si sa evit cat mai mult sa dau drumul la cuptor si aragaz.Te pup si inca o data multumesc ca le-ai incercat.
    Cu respect Laura!!

  3. Laura spune:

    Draga Amalia am aflat si eu cu mare tristete ca au scos „La prova del cuoco” si chiar nu inteleg de ce au scos tocmai emisiunea asta cand sunt atatea emisiuni absolut execrabile care ar trebui interzise. Ultima data cand am fost acasa m-am ingrozit cand am vazut puhoiul de emisiuni de divertisment de cel mai prost gust vazut vreodata in viata mea. Si acum ma infurii cand imi amintesc!!
    Draga mea iti las aici link-ul site-ului la prova del cuoaco unde poti urmari unele dintre retetele prezentate in diverse emisiuni. Sper sa te ajute. Aici linkul paginii principale a siteului:

    si aici linkul care te duce la sectiunea video a retetelor:

    Ambele linkuri le iei cu copy/paste. Te pupic draga mea si daca ai nevoie de ajutor pentru traducerea vreunei retete te ajut cu cea mai mare placere!

  4. Amalia spune:

    Draga Laura as vrea sa fac azi sau maine acest tip de grisine (ca prea imi fac cu ochiul), insa nu stiu ce anume este graul dur… La italieni stiu ca au „farina grano duro” dar in Romania oare ce este? (ca seamana la aspect cu faina de malai sau de gris). Ma poti lumina te rog? Multumesc si te sarut!

  5. Laura spune:

    Draga mea Amalia din pacate am inteles ca la noi nu exista acest tip de faina. Semola rimacinata di grano duro este obtinuta tot din grau numai ca difera granulometria si culoarea care este galbena. Nu seamana cu malaiul si nici cu grisul. O poti inlocui cu faina normala pentru ca iti vor iesi cu siguranta numai ca nu vor mai fi atat de crocante dupa ce se racesc.Te pupic draga mea si daca le incerci astept sa imi spui cum ti-au placut!!

  6. Amalia spune:

    Ce pacat…sunt invidioasa pe italieni ca au o asa mare diversitate! Am invatat multe in ultimii ani de cand ii urmaresc la TV (am adunat vreo 4 sertare de retete numai de la Prova del Cuoco, dar nu numai), am invatat ca exista si alte legume (pe langa cele cunoscute la noi)si ca in bucatarie poti face o gramada de mancaruri simple si gustoase. Sunt necajita acum ca dinainte de sarbatori au intrerupt canalul Rai Uno la compania de cablu si am sa pierd din ceea ce am invatat pana cum (inteleg in porportie de 90%, e vorbit mai slabut dar ma descurc). Acum 2 ani am mers in vacanta langa Venetia si ne-am imprietenit cu o familie extraordinara din Brescia cu care tinem lunar legatura prin telefon… Scuze ca m-am luat cu vorba. Am sa incerc sa prepar grisinele cu faina de tip 650 si iti voi spune cum mi-au iesit. Multumesc, esti o dulce!

  7. Amalia spune:

    Iti multumesc si eu! Stiu de aceste linkuri, dar era altceva cand urmaream la TV emisiunile. Mai aveam o emisiune preferata: La festa italiana. Chiar si stirile imi placeau mai mult decat in romaneste… Am depus o plangere la compania de cablu, dar la noi in Ro orice e posibil si cu siguranta nu se va reintroduce Rai Uno. Te sarut si poate ma vei invata din cand in cand italiana, asa sa nu uit…Te imbratisez cu drag!

  8. Laura spune:

    tare rau imi pare si mie ca au scos rai uno si sper sa reactioneze la plangerile facute si sa-l introduca din nou pe grila. Si mie imi place „la festa italiana” dar stirile din pacate, nu. Cel putin in ultima perioada nu auzi decat de cazuri de violuri, crime, spargeri efectuate de romani… Te pupic draga mea si numai bine iti doresc!!

  9. Anonymous spune:

    Buna Laura. Am incercat sa fac si eu aceasta reteta, dar din pacate aluatul nu mi-a iesit. Am folosit faina normala deoarece nu am gasit faina de grau dura. aluatul a iesit foarte moale si lipicios. nu am putut lucra cu el. Ai o idee ce as putea face data viitoare ca sa imi iasa aluatul?

  10. Laura spune:

    Anonim tare rau imi pare ca nu ti-au iesit. Daca doresti sa le mai incerci mai adauga faina putin cate putin pana caand aluatul se desprinde de pe mana. Faina de grau dur nu este atat de fina ca cea alba si din aceasta cauza absoarbe apa mai multa decat cea normala. Eu am facut si cu faina normala si ies bune dar nu isi pastreaza crocanteala dupa ce se racesc.

  11. Raluca spune:

    Buna, Laura.

    Voiam sa-ti zic ca reteta asta a devenit preferata sotului meu in zilele de post, mai ales. eu o fac cu faina normala, si ca sa iasa crocante le fac mai subtiri si dau focul mai tare, fara sa le ard, insa. ca sa manance si copiii le fac doar cu masline negre prajite in putin ulei de masline, sau cascaval. daca mai raman pana a doua zi(ceea ce nu se prea intampla) le las libere, nebagate in punga ca painea ca se inmoaie.excelente. multumim.

  12. Laura spune:

    Raluca scumpa mea si Cristi m-a rugat acum cateva zile sa i le fac dar nu stiu din ce motiv nu le-am facut pana la urma. Neaparat sa le repet si eu saptamana asta pentru ca si noua ne plac tare mult. Te pupic si iti multumesc ca le-ai incercat!!

  13. Irina/Frankfurt spune:

    Laura draga, am sa fac si eu grisinele astea- sper sa iasa ok. Te pup si te tin la curent cu ce iese.
    In alta ordine de idei: ai un blog minunat. Sa te ajute Dumnezeu sa fii sanatoasa si fericita, alaturi de cei dragi tie in noul an, 2010!
    ir

  14. Laura spune:

    Draga Irina ma bucur din suflet ca iti place blogul meu!! Iti doresc sa ai un an minunat cu multa sanatate si fericire!!
    Te pup si te astept sa-mi spui cum ti-au iesit grisinele!!

  15. Anonymous spune:

    Laura, am vazut pozele si mi-am amintit ca le-am facut si eu anul trecut. Din pacate nu am mai avut timp (la mine trec deja la mancare laboriasa 🙂 ) sa le mai fac dar vreau sa iti spun ca de cand le-am facut grisinele cu masline cumparate nu mai au nici un gust si sunt dezamagita de ele. Si ma tot gandesc la astea ale tale…. delicioase!:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor