Ghoriba – Fursecuri Maroc

40 comentarii

Retete culinare Biscuiti – Ghoriba

Fursecuri Marocane Ghoriba
Ghoriba, delicioasele fursecuri din Maroc, sunt ideale in orice moment al zilei si pentru ca astazi este ingrozitor de urat afara si mai am si niste musafiri diseara, dis de dimineata m-am apucat de pregatiri. Fursecurile Ghoriba sunt foarte rapide si gustoase asa ca m-am gandit sa le fac pentru diseara.

Ingrediente – Ghoriba Fursecuri Maroc

  • 400 g faina grau dur/faina alba
  • 200 g zahar pudra
  • 40 g unt
  • 45 g ulei de arahide/ulei de floarea soarelui
  • 2 oua
  • 1 lingurita praf copt
  • esenta vanilie/migdale
  • zahar praf pentru tavalit fursecurile

Mod de preparare – Ghoriba Fursecuri Maroc

  • Punem intr-o craticioara, pe foc mic, untul si uleiul si lasam pana se topeste untul. Stingem focul si lasam sa se raceasca.
  • Mixam ouale intregi cu zaharul pana devin cremoase si se deschid la culoare.

Oua mixate cu zahar

  • Adaugam treptat untul si uleiul reci si mai mixam cateva secunde.
Aluat mixat pentru fursecuri ghoriba
  • Adaugam faina amestecata cu praful de copt si apoi esenta de vanilie. Folosim la inceput mixerul si apoi amestecam cu mana.
  • Rezulta o coca nu foarte compacta pe care o bagam 1 ora la frigider.
  • Dupa o ora coca s-a intarit si se lucreaza usor.
Aluat tinut la frigider
  • Punem zahar praf intr-o farfurie si formam bilute mici cat o nuca pe care le tavalim prin zahar si apoi le presam usor in tava tapetata cu hartie de copt.
  • Coacem fursecurile in cuptorul preincalzit la 170 grade pentru 15-20 minute.
  • Dupa vreo 10 minute incep sa se formeze crapaturile specifice acestor fursecuri.
Modelare fursecuri ghoriba si coacere in cuptor
  • Dupa 20 minute scoatem fursecurile ghoriba din cuptor si le lasam sa se raceasca inainte de-a le servi.
Fursecuri ghoriba coapte si lasate la racit in tava tapetata cu hartie de copt
  • Sunt delicioase!
Fursecuri Ghoriba asezate pe o farfurie
Pofta buna!
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Ghoriba - Fursecuri Maroc
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi
4.51star1star1star1star1star Based on 35 Review(s)

40 Comentarii

  1. Jacktels Kochbuch

    Hallo Laura,

    Minunat aratä keksele astea. Delocioase sint cä Uleiul de Arahide le dä o Special Note.Si Optik este mortalä. Da cum ti-am mai scris tu esti foarte puternicä in asa ceva.

    Salutäri Jacob

  2. Hallo Jacob si tare iti multumesc pentru cuvintele tale intotdeauna frumoase. Uleiul de arahide e fff bun mai ales la dulciuri si il folosesc foarte des. O sa refac reteta asta ca de mult nu am mai facut-o!! Salutari!!

  3. Am facut 150 de bucati (in doua zile) pentru serbarea de sfarsit de an al baiatului meu. Sa iti spun ce trecere au avut? Minunate! Pupici

  4. Vai Laura draga cat ma bucur ca v-au placut!! Te pup si iti multumesc mult ca i-ai incercat!!

  5. Le-am facut si eu azi,faine,imi aduc aminte de
    turta dulce de la balci:-d(ce-a de pe ata k un colier si era colorata cu rosu si galben):)Poate cu uleiul de arahide e alt gust,eu am pus de floarea soarelui si mi-au adus multe amintiri placute.

  6. Elena draga iti multumesc mult ca i-ai incercat si sa stii ca acum ca mi-ai adus aminte de turta dulce chiar ca seamana la gust. Au acelasi gust si cu ulei de arahide si cu ulei de floarea soarelui. Te pup cu drag si multumesc!!

  7. LLAAVVIINNIIAA

    Minunata gospodina, spune-mi te rog cu ce pot inlocui faina pe care tu ai folosit-o?
    In Romania nu cred sa existe ceva similar. Stie cineva?
    Numai bine!

  8. Scumpa Lavinia poti folosi faina normala 000. Ies la fel de buni. Eu i-am facut si cu faina normala si nu simte diferenta foarte mult. Faina de grau dur este mai galbuie si mai aromata fata de cea normala dar si cu faina 000 ies perfect!! Pupicei!!
    Din pacate la noi nu se gaseste inca. Sa speram ca in curand se va gasi si faina manitoba si de grau dur.

  9. Anonymous

    am facut acesti biscuiti (cred ca este a 10-a reteta pe care am incercat-o de la tine) toate au iesit super. Am totusi o intrebare. mi-au iesit foarte tari (la incepul au fost moi apoi s-au intarit) asa este reteta sau eu am gresit ceva?
    Multumesc si astept noi si noi retete. Toate cele bune.

  10. Anonim nu trebuie sa se intareasca dupa ce se racesc. Nu au o consistenta sfaramicioasa ci compacta dar in nici un caz nu trebuie sa se inatreasca. Ai inlocuit cumva un ingredient din reteta?

  11. Anonymous

    am folosit faina de grau, alba superioara OOO, dar am inteles ca nu este nicio probleme. Poate le-am tinut prea mult in cuptor (mai mult de 20 de min) pentru ca dupa 20 de min au ramas destul de albe, iar sotului meu ii plac putin mai prajite. Stiu ca exista niste fursecuri asemenatoare, dar cu ciocolata pe JOY OF BAKING, iar daca le lasi in cuptor mai mult de 10 min. se intaresc asa ca fursecurile mele.Inca odata multumiri si multa, multa sanatate,

  12. Faina 000 este perfecta pentru acesti biscuiti. Ti-au iesit tari din cauza ca i-ai lasat mai mult decat trebuia la cuptor. Nu trebuie in nici un caz sa ii lasi sa prinda culoare pentru ca dupa ce se racesc se vor transforma in mici pietricele. Daca ii refaci, lasa-i 20 minute la cuptor si vor iesi perfect. Iti multumesc ca i-ai incercat si sper ca data viitoare sa iasa perfect pentru ca sunt tare buni. O zi excelenta iti doresc!

  13. Georgiana

    Ce frumoase sunt! Abia astept sa le fac!

  14. Georgiana

    Le-am facut si au iesit bune, merg de minune langa o cafeluta sau un pahar cu lapte. Nu stiu de ce la mine nu s-au crapat, decat foarte, foarte putin. Oarele-am facut prea mari? Sau temperatura nu o fi fost potrivita (eu am cuptor pe gaz, insa are si termostat)?As vrea sa descopar ce am gresit pt. ca imi place mult aspectul acesta crapat…

  15. din nou esti minunata!am facut acest bicuiti acum,sunt atat de buni!meriti toata lauda!o seara faina!

  16. Buna Laura,

    Acum am miercuri o petrecere la care fac dulciurile si vreau sa ii fac si pe acestia..din pacate nu am retinut niciodata cati mi-au iesit dintr-o portie de aluat…cumva poti sa ma ajuti sa imi spui cam cati ies?

    Multumesc mult!
    Ana

  17. Buna Laura,

    Acum am miercuri o petrecere la care fac dulciurile si vreau sa ii fac si pe acestia..din pacate nu am retinut niciodata cati mi-au iesit dintr-o portie de aluat…cumva poti sa ma ajuti sa imi spui cam cati ies?

    Multumesc mult!
    Ana

  18. Buna,

    I-am incercat! Sunt proaspat scosi din cuptor. Am incercat unul dar era destul de caldut.. mai astept sa se raceasca.

    Oricum, sunt buni. Multumim de reteta 🙂

  19. Simo si Manu

    sunt delicoase. Le-am facut si noi (portie dubla) si au iesit foarte bune, dar am pus mai putin zahar. In a doua porti am pus si 2 lg de cacao si am inlocuit esenta de vanilie cu cea de rom, au iesit foarte bune si semanau cu turta dulce.
    Sigur le vom mai face 🙂

  20. Foarte bune!!!!!!!!!!!!!Inca o reteta reusita!!!!!!Multumesc mult!!

  21. Buna Laura,
    sunt o fana a blogosferei culinare, a gatitului si a gospodinelor inventive cum esti tu.
    Needless to say ca am incercat suficiente retete din ale tale ca sa stiu ca sunt cu rata de succes de aproape 100%. (multe au intrat permanent la retetarul meu hieroglific – numai eu stiu ce scrie acolo :))) ) De aceea am o intrebare mai putin obisnuita pentru tine. Cum se pastreaza acesti biscuiti si mai precis cat timp. Daca i-as inchide ermetic ar rezista 2 zile – de joi pentru sambata? (Ma “petrec” sambata cu multi musafiri si bunatati inspirate de tine, Laura Sava si alte blogospodine si cateva din repertoriul propriu si cum sunt mama a doi copii sub 3 ani trebuie sa ma ocup un pic si de time management) Multumesc 😀

    • Buna dimineata Ana draga mea,
      Iti multumesc ca ai incercat retetele mele si ca ti-au placut. Nu am mai facut biscuiteii astia de un secol dar imi amintesc foarte bine ca la mine s-au pastrat perfect pentru cca 1 saptamana si eu am bagat farfuria cu biscuitei intr-o punga de plastic. Deci categoric se pastreaza intr-un borcan sau cutie speciala pentru biscuitei inchisa ermetic.
      Te pupic cu drag si te mai astept pe la mine!!

  22. mikaelacorina

    Buna ,Laura! Le-am facut acum ceva timp si mi-au placut nu doar la gust dar si ca aspect.Si eu folosesc esenta de migdale la biscuiti,cred ca este foarte potrivita.Tu ce crezi,pot include in compozitie nuca ,adica sa inlocuiesc o parte din cantitatea de faina cu nuca? Pentru ca imi plac mult biscuitii cu nuca in compozitie si as incerca reteta si in aceasta varianta .

  23. Draga Laura,
    azi am facut 3 dintre retetele tale de biscuiti: cei cu nuttela, cei cu nuca si aceste fursecuri. Ce sa spun. A iesit un platou suuuuuuuper!!!!!!!!!! Ii trimit alor mei in Italia. Multumesc mult pentru retetele tale atat de speciale din toate punctele de vedere.
    Te imbratisez cu drag!!!!!

    • Irina, draga mea, tare ma bucur ca ti-au placut biscuiteii!!
      Pup dulce si multumesc ca i-ai incercat!

  24. Mda, pana ajung in Maroc cred ca pot sa imi potolesc pofta cu asta 🙂

    • Vacanta placuta, Ioana, si sa ne spui cum sunt originalii dupa ce te intorci din Maroc.

  25. Marilena Draganescu Popescu

    Abia astept sa le fac! Multumesc ptr reteta! Cred ca sunt bune si lipite cu o crema de cacao sau cu gem?????Pupam gospodina!

    • Marilena, scumpa, sigur ca merg si lipiti cu o cremuta sau cu gem. Pup si eu cu mult drag!

  26. Am facut si eu, foarte buni la inceput iar apoi s-au intarit rau.Si asa tari au fost apreciati cu cafea:D.Am urmat reteta cat si timpul de copt cat si temperatura. Eu am un cuptor electric cu ventilatie- ma gandesc ca poate trebuie lasati mai putin timp si fara ventilatie. Esti cea mai tare in prajituri.Te pup!Laura

    • Laura, draga mea, eu nu folosesc aproape niciodata functia ventilata si tocmai din cauza ca usuca prea mult preparatele de genul biscuitilor, fursecurilor, checurilor, etc.
      Ventilatia este foarte buna cand pregatim bezele sau aluaturi foarte bine hidratate care au nevoie de aceasta functie pentru a se coace cum trebuie.
      Daca vrei totusi sa folosesti ventilatia trebuie sa scurtezi cu 10 minute timpul de coacere recoamndat intr-o reteta unde se foloseste functia traditionala si sa scazi temperatura cu 10°C (daca ai 180°C la functia traditionala, tu trebuie sa coci la 170°C, functie ventilata).
      Pup cu drag!

  27. Laura,multumesc frumos de sfaturi.te voice urmari in continuare pentru ca ai in blog foarte tare:-) .te pup si iti doresc un an nou fericit si cu multe realizari !

    • Laura, multumesc mult pentru aprecieri!
      Te astept cu mult drag sa ma mai vizitezi.
      La Multi Ani si multa sanatate si fericre in noul An!

  28. Salut Laura! Imi place foarte mult blogul tau iar ieri am facut reteta aceasta. Biscuitii au fost foarte buni dar a doua zi erau TARI CA PIATRA. Ce pot face? Nu vreau sa ii arunc pentru ca sunt foarte buni. Multumesc aticipat si succes in continuare.

    • Malina, daca s-au intarit, pune-i intr-o punga de plastic pe care o inchizi apoi bine astfel incat sa nu intre aerul in ea.
      Ar trebui sa se inmoaie foarte bine pana maine.
      Te pup cu drag!

  29. astazi am facut o tava de fursecuri si au iesit foarte bune,sunt delicioase,iti multumesc mult
    pentru retete,tot ce am incercat pana acum a iesit foarte bine

  30. M-am copt intr-o zi torida de august cu speranta ca fac fursecuri ca ale tale. Eu cand fac o reteta noua nu ma abat niciun pas de la reteta de baza. De asta data pot spune ca fursecurile dupa reteta ta pot fi puse la rubrica de “experiente traumatizante”. Stiam ca zaharul nu trebuie sa intre in contact direct cu temperaturile ridicate ale cuptorului dar am respectat reteta. S-au ars pe fund si au fost bune de dus la ghena. Cum le tavalesti prin zahar si nu se ard?

    • Draga Violeta, imi pare rau ca nu ti-au reusit. Daca biscuitii s-au ars doar pe fund, inseamna ca ai un cuptor care emana caldura prea puternica in partea de jos. Eu coc intotdeauna biscuitii pe treapta a treia de sus in jos a cuptorului cu programul traditional (caldura si de jos si de sus). Ce tip de cuptor ai tu? Pe gaz sau curent? Pe ce treapta ai asezat tava?

  31. Buna Laura,
    Aseara am incercat biscuitii si am facut portie dubla. Sunt deliciosi, mai ales ca i-am imbogatit cu putina coaja de portocala.

  32. Webdesign Ploiesti

    La cat de laudati sunt am sa incerc si eu reteta!

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.