Placinta cu mere (reteta bunicii mele)

76 comentarii

Placinta cu mere – reteta clasica de placinta cu fructe de toamna

Placinta cu mere detaliu
Placinta cu mere, desert de toamna delicios cu fructe

Placinta cu mere este una dintre prajiturile (placinte) delicioase cu care ne rasfata bunica mea cand eram mici.

Imi amintesc si acum nerabdarea cu care asteptam sa gustam primul colt al placintei, abia scoasa din cuptor. Chiar daca pozele nu sunt foarte reusite, va garantez ca placinta este delicioasa.

Zilele trecute faceam un clasament al prajiturilor cu fructe pe care le iubesc cel mai mult. Placinta cu mere se afla pe acelasi loc cu placinta de dovleac, le iubesc pe amandoua la fel de mult.

Ieri am cumparat niste mere superbe, coapte si parfumate, numai bune pentru o placinta plina de aromele toamnei. Astazi, dupa ce am terminat treaba prin casa, mi-am pus sortul si m-am apucat de copt acesta minunatie.

Cate bucati au mai ramas dupa doar cateva ore dupa ce am scos-o din cuptor, mi-e rusine sa va spun. Cert e ca a avut mare succes, atat in familie cat si printre prietenii care nu cunosteau placinta cu mere romaneasca.

Placinta cu Mere – Ingrediente pentru aluat (tava de 30X32 cm)

  • 500 g faina
  • 200 g unt
  • 150 g zahar
  • 2 galbenusuri medii
  • 1 plic praf de copt
  • 200 g smantana
  • coaja rasa de la 1 portocala
  • 1 lingurita suc de portocala

Umplutura de mere pentru placinta – Ingrediente

  • 1,5 kg mere
  • 1 lingura varf scortisoara
  • 125-150 gr zahar
  • 50 g unt

Placinta cu mere – Mod de preparare 

  • Inglobam untul, la temperatura camerei, in faina, apoi adaugam restul ingredientelor, in urmatoarea ordine: galbenusurile usor batute cu furculita, zaharul, praful de copt, smantana, coaja rasa de portocala si sucul de portocala.
  • Framantam pana obtinem un aluat elastic. In cazul in care aluatul mai cere faina, mai adaugam 2-3 linguri si framanatam.
  • Impartim aluatul in doua parti egale. Invelim fiecare portie de aluat, in folie de plastic alimentara, si le bagam la frigider pentru o ora.
Placinta cu mere - preparare
  • Cat timp aluatul sta la frigider, dam merele prin razatoarea cu gauri mari, le stoarcem bine, le amestecam cu zaharul si scortisoara. Topim untul intr-o cratita incapatoare si adaugam merele rase.
  • Le calim pentru cca 10 minute, sau pana cand se inmoaie, apoi le lasam sa se raceasca.
Placinta cu mere - preparare mere calite
  • Dupa o ora, scoatem aluatul din frigider. Intindem fiecare portie de aluat, pe planul de lucru pudrat cu faina, intr-o foaie groasa de 6-7 mm grosime.
  • Asezam prima foaie in tava tapetata cu unt si faina si peste ea distribuim uniform umplutura rece de mere.
  • Acoperim umplutura cu a doua foaie pe care o intepam cu furculita din loc in loc. Coacem placinta cu mere in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 30-35 minute sau pana cand se rumeneste uniform. 
Placinta cu mere - coapta in tava
  • Scoatem placinta din cuptor si dupa ce se raceste putin, o pudram cu zahar vanilat. O taiem dupa ce s-a racit complet si o servim alaturi de un pahar cu lapte rece sau o ceasca de cafea.
Placinta cu mere - detaliu final
Pofta buna!
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Placinta cu mere
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi
3.51star1star1star1stargray Based on 162 Review(s)

76 Comentarii

  1. marijecan

    Am facut aseara placinta cu mere si mi-a iesit grozava.Mai sunt doar cateva bucati. Ma inscriu in fan club Laura A. M-am uitat si pe blog-urile tale favorite dar nici unul nu se compara cu al tau. As fi curioasa sa vad cum arata la tine o masa festiva atunci cand ai musafiri. Ne dai niste idei ? Aperitive , fel de baza ? ceva de rupt gura targului asa cum sunt rulourile pe care le-ai publicat ultima oara. Salutari si spor la treaba

  2. Draga Marijecan multumesc mult ca ai facut placinta si ca ti-a placut. Esti foarte draguta ca-ti place blogul meu dar toate blogurile din lista mea sunt absolut excelente: bine editate, pline de retete nemaipomenite si mai ales extrem de complexe ceea ce nu se poate spune inca despre blogul meu care nu a implinit nici un anisor macar.
    Cat despre mese festive, ai sa razi, dar am numai 4 la activ pentru ca de sarbatori in general suntem la parinti acasa si ne rasfata care mai de care cu feluri bine preparate, dar idei am destule si imediat ce le voi executa o sa le postez cu siguranta. Te pup draga mea sin inca o data iti multumesc!!

  3. Buna, de doua zile dau tarcoale pe langa blogul tau ca pisica pe langa farfuria cu lapte.Azi am avut mai mult timp, si am pregatit prajiturica cu lamaie si portocala.Usoara si f.parfumata.Merci

  4. Draga Carmen bine ai venit!! ma bucur tare mult ca ai incercat prajitura si ca ti-a placut. Este una dintre prajiturile mele preferate pentru ca e simpla si e tare racoroasa. te pup si te mai stept pe la mine!!

  5. Anonymous

    o caruta de pupicei!excelenta placinta cu mere: usurica foc si pufoasa maxim!multumesc laura, iar ai facut familionu sa moara de placere:).pup, miha(tocmai din constanta, motiv pt care si pescarusul de la mine de pe horn iti trimite un pupicel fiindca si pe el l-a zapacit mirosul de mere si portocale!!!)

  6. Infiniti pupicei iti trimit si eu ca ai incercat-o si ca ti-a placut. Cand o fi vremea dovleacului sa incerci sa faci placinta asta cu dovleac in loc de mere!! Este absolut criminal de buna!!!
    Pupa tot familionul din partea mea si pescarusul pofticios!!

  7. Cea mai cea reteta de placinta….sublima Laura! Multumesc tare tare tareeee muuuult! Pupicei Muuuulti!

  8. Te pup Rux draga mea si tare ma bucur ca ti-a placut. Si eu am facut-o de curand si tare mi-a placut!!

  9. Azi o repet a iesit minunata…am inlocuit portocala cu lamaie, caci nu am avut in casa…si a iesit la fel de buna…multumesc inca o data scumpa mea Laura!

  10. Te pup Rux draga si tare ma bucur ca iti place. Sa incerci cand apare dovleacul sa o faci cu dovleac ca iese o minunatie. Pupicei!!

  11. pescarus pupacios

    sfat urmat si bine am facut!am avut un dovleac ffff parfumat din acela mai lunguiet si portocaliu asa ca i-am cantat prohodu'.ce l-a mai plans familionu cand s-o transformat in cea mai tare praji cu dovleac!cu un picut de cioco topita pe deasupra( nu de alta, dar eu cu dovleacul nu suntem cei mai buni pretini asa ca cico a fost chiar la locul potrivit)!am facut mai multe dar compu o fo bolnav, acu ma dezlantui. pup, miha

  12. Pescarusuleeeeeeeee ce dor mi-a fost de tine!! Tare ma bucur ca ai poposit la mine pe blogulet sa ma anunti ca ti-a fost pe plac placinta umpluta cu dovleac. Sa-ti fie de bine si te mai astept cu drag pe la mine!!

  13. Anonymous

    As vrea sa fac si eu placinta cu mere, dar am o intrebare: aluatul este de ajuns pentru tava mare de la aragaz (zanussi)?

    Multumesc.
    Daniela

  14. Daniela draga mea eu intotdeauna am folosit o tava de 30X30 si am ramas si cu aluat dupa ce am intins foaia asa ca eu zic c ajunge. Te pup si abia astept sa-mi spui daca ti-a placut.

  15. Anonymous

    Am facut pana la urma placinta de branza cu aceasta foaie.
    A fost suficient aluat pentru tava mare de la aragaz.
    A avut un gust deosebit!
    Multumesc.
    Daniela

  16. Iti multumesc Daniela draga ca ai incercat-o. Eu cu branza nu am facut-o pana acum dar sigur o voi incerca si eu.
    Te pup!!

  17. Eu cred ca tot ce face Laura este f. bun si delicios.Dumnezeu sa-I binecuvinteze manutele si sa asteptam noile eii retete pline de farmec si maestrie.
    Te pupic Laura draga si numai bine iti doresc.
    Viorica

  18. draga laura, te rasfoiesc de ceva vreme, te felicit pentru retetele si pozele tale minunate!! aceasta este prima reteta pe care am incercat-o de la tine si totodata si prima mea placinta cu mere! este nemaipomenita!!! m-am indragostit de ea!! am facut doar o jumatate de portie, pentru ca am o tava mica, si s-a terminat in aceeasi zi! 🙂

    pe langa scortisoara am adaugat si cateva cuisoare,s-au integrat perfect!

    te pup!

  19. Anonymous

    Draga Laura! nici nu stiu cu ce sa incep,intai sa-i multumesc lui D-ZEU ca existi.In al doilea rand pt.felul incare ne scrii aceste retete minunate.Si ma refer aici la faptul ca oricat de nestiutor ai fi in ale bucatariei tot reusesti sa le faci.Iti multumesc pt.rabdarea de care dai dovada pt, a scrie retetele cu lux de amanunte! Stii se intampla mai rar.I-ti sarut mainile alea scumpe,LAURA ADAMACHE! Daca esti casatorita,sotul tau trebuie sa fie un fericit ca are o astfel de FEMEIE langa el.Te sarut,si-ti multumesc din nou!

  20. Anonim, iti multumesc din toata inima pentru cuvintele tale minunate pe care nu stiu in ce masura le merit! Te pupic cu mare drag si te mai astept pe la mine!!

  21. Buna! Revin cu o alta intrebare: smantana folosita aici este lichida, din aceea pentru gatit sau este smantana obisnuita, crema? Mersi!

  22. Gloria draga mea, este vorba despre smantana crema, pentru gatit, nu din aceea care se mixeaza pt dulciuri. Pup!

  23. Reteta "Placinta cu mere"-excelenta. Mi-a reusit perfect.
    Elena, Ontario.

  24. Laura am facut de 3 ori pana acum placinta,si de cate ori am facut-o nu aveam portocale in casa si o faceam fara,si mi-a placut…Daaaar azi am facut-o cu portocala si e cu tootuul alceva ….e suuuuperrr buna.COMPLIMENTI !!!!!!!

  25. Anonymous

    "Retetele dvs.sunt toate nemaipomenit de gustoase,selecte si de incercat cel putin odata pe saptamana!succes in continuare si D-zeu sa va binecuvinteze!"

  26. Elena, ma bucur mult ca ti-a placut!!
    Te pup!!

  27. Azoica tare ma bucur ca ti-a placut!!
    Multumesc mult ca ai incercat-o!!

  28. Iti multumesc mul, Anonim, pentru cuvintele tale!!
    Dumnezeu sa ne Binecuvanteze si sa fim sanatosi!!

  29. Anonymous

    Draga Laura,am o mare problema.Mie imi iese un aluat extrem de moale si lipicios,pe care nu-l pot modela.Cu ce gresec?Am pus ingredientele in ordinea in care le-ai pus si tu.Ai vreun secret?Te rog,ajuta-ma.Cu mult drag,Natalia

  30. Natalia scumpa mea, este posibil ca smantana folosita de tine sa fie mai subtirica decat a mea. Eu te sfatuiesc sa mai adaugi faina pana devine elastica si apoi sa lasi coca la frigider cam 1 ora.
    Pupicei cu mare drag!!

  31. Draga Laura,as vrea in primul rand sa-ti multumesc pt retetele minunate pe care le impartasesti cu noi,pt felul in care explici in parte fiecare detaliu al retetei astfel incat oricine sa poata intelege si apoi sa puna in practica bunatatile postate de tine in propria bucatarie.Noi(mai exact sotul meu,eu ii dau laptic la bebeu)acum pregatim placinta cu mere si de-abia astept sa o savuram.Multumesc inca o data,iti doresc multa sanatate si la cat mai multe postari!>:D<

    • Agneta draga mea, iti multumesc pentru cuvintele tale!!! Cum a iesit placintica?
      Pup cu drag si sa va fie de bine!!

  32. Anca Oprea

    Draga Laura,
    Cred ca am facut placinta cu mere de cel putin 5 ori si mereu are succes, mai ales la copilul meu.
    Felicitari pt. ceea ce faci, pt. toata munca pe care o depui. Sunt sigura ca satisfactiile sunt pe masura, iar noi, cei care te urmarim, le vom intretine si te vom sustine si in continuare.
    Mult succes!

    • Anca, scumpa mea, tare mult ma bucur ca v-a placut!!
      Pupa copilasul tau scump din partea mea!

  33. Laura, am placinta cu mere la cuptor, trebuia sa-ti scriu macar cateva randuri. Miroase incredibil de frumos, deja nu mai pot de pofta : ) Aluatul a iesit foarte pufos si fin, iar portocala i-a dat un aer superb! Abia astept sa o scot si sa o incerc! De mult nu mi-a mai facut o simpla prajitura atata pofta : )) Multumesc pentru reteta!

  34. Draga Laura si eu am avut probleme cu aluatul…..doar cu margarina si faina incepea sa iasa moale,adaugand celelalte ingrdiente se muia din ce in ce mai tare asa ca nu am mai pus smantana si am mai adaugat faina sa lege……a iesit delicioasa,doar ca se lipea un pic de dinti…unde sa fi gresit?Asi vrea sa o refac pentru ca a iesit f.buna dar asi vrea sa stiu unde am gresit.Multumesc mult pentru toate retetele tale delicioase,pup

  35. Iren Niresteanu

    Daca “servim”cu prajitura pe cineva,merge;dar daca ne-o servim noua,atunci o mancam(in niciun caz nu “servim”)!!!

    • Multumesc pentru lamurire, Iren.:) Fiind o persoana civilizata, eu intai ii servesc pe cei dragi si abia apoi mananc si eu.
      Deci, eu consider ca m-am exprimat corect.

  36. Nu am inteles ce fel de smantana ai folosit in aceasta reteta!!! Daca se poate detalia…

    • Emma, draga mea, se foloseste smantana pentru mancare, nu smantana lichida pentru frisca.
      Te pup!

  37. Buna Laura. Daca nu am portocala nu iese aluatul? Din pacate am doar lamaie in casa 🙁
    Portocala este doar pt. aroma sau ajuta aluatul in alt fel?
    Multumesc.

    • Cristina, poti inlocui sucul de portocala cu cca 60 ml lapte. O sa iasa la fel de gustoasa.

  38. tot Laura :)

    am facut si eu placinta cu mere, a iesit perfect, tin sa precizez ca a fost prima mea placinta cu mere si iti multumesc pentru reteta asta usoara si gustoasa. Intrebarea mea este ce se intampla daca nu pun smantana? Nu prea imi plac lactatele! Felicitari pentru minunatul site <3 🙂 :*

    • Draga mea, sa iti fie de bine! Ma bucur ca ti-a placut.
      Nu am incercat sa o fac fara smantana, dar consistenta ar avea de suferit daca o elimini.
      Multumesc pentru aprecieri! Te pup!

  39. Draga Laura,
    Am incercat si eu reteta si a iesit grozava. Eu am pus unt cu 82% grasime si cred ca din acest motiv am fost nevoita sa adaug ceva mai multa faina. Sotul mi-a spus ca a iesit mai buna decat la magazin, “belea” – asa s-a exprimat, iar fii-mea a luat si la scoala si contrar obiceiului pe care il avea (sa imparta cu colegii) a mancat-o singura… “Era prea buna” si-a motivat alegerea…
    Multumesc pentru reteta!

  40. Foarte buna placinta. Am facut-o de doua ori in trei zile. Multumesc frumos.

  41. Este o prajitura excelenta pentru orice zi a anului.

  42. Buna prajitura, a intrat insa mai multa faina

    • Laura Adamache

      Draga Raluca, ma bucur mult ca ti-a placut. In functie de gradul de absorbtie al fainii, este posibil sa avem nevoie sa mai adaugam cateva linguri pentru un aluat cu o consistenta perfecta.

  43. Buna prajitura, a intrat insa mai multa faina

  44. Buna Laura , tot Laura ma numesc si eu imi place tot ce postezi ,tot e apetisant si cu aspect se vede ça pui suflet.. imi place si mie aceasta arta de altfel ,iar prajitura asta cu mère am sa ô fac chiar maine 🙂 .Multumesc pt postari e bine ça avem de unde sa ne inspiram :-*

    • Laura Adamache

      Draga mea, multumesc pentru aprecieri! Abia astept sa imi spui cum a iesit.

  45. Bună , Laura! Placinta după rețeta ta de aluat mi-a ieșit perfect. Am mai făcut și după alte rețete plăcintă cu mere , dar aluatul ăsta e mai nisipos și știu și de ce. Și de aceea o sa îmi transcriu rețeta ta în caiețel. Acum cu același aluat vreau sa fac placinta cu branza dulce. Sper sa nu o dau în bara . Un mare Mersi și sărbători fericite iți doresc?

    • Laura Adamache

      Draga Ali, ma bucur mult ca ti-a placut! Sigur iese si cu branza dulce, nu-ti face probleme.
      Sarbatori fericite iti doresc!

  46. Francesca

    Buna Laura,
    Iese excelenta, in conditiile in care nu am niciun instinct culinar. Fiecare pas este bine punctat, desi la “daca aluatul mai cere faina” m am distrat ???

  47. Roxana Samoila

    Buna,
    Deci Laura,este prima data cand scriu desii tot urmaresc si tot fac din retetele tale, sunt gramajele exacte si foarte corect totul. Esti minunata.
    Am ramas fan fidel, dar ascuns,anonim :)) al tau
    Acuma seara s-a racit si nu am rezistat tentatiei sa nu mananc, nici nu m-am putut oprii… de vis .. o simpla reteta de placinta cu mere.
    Iti multumesc frumos

    • Laura Adamache

      Draga Roxana, ma bucura mult comentariul tau. Iti multumesc pentru aprecieri si ma bucur ca ti-a placut placinta!
      Sa va fie de bine!

  48. De cand il avem si pe bebe nu prea am mai facut dulce, dar astazi m-a inspirat reteta ta, Laura si o sa le fac alor mei placinta. Pupicei si salutari!

  49. Mi-a iesit excelent si atunci, iar azi repetam ca ma lasa bebe sa lucrez 🙂
    Va pup si multumim pt reteta!

  50. Credeti ca putem folosi mere necalite?
    Multumesc frumos

  51. Mi-a iesit excelenta, insa nu am avut mere, ci gutui si a iesit super (acrisoara-dulce). Si nu am avut nici portocala, dar am pus lamaie.

  52. MATEI LOREDANA

    Buna Laura ,te felicit pentru aceasta reteta minunata. Acum bineinteles ca asa cum suntem diferiti ca persoane asa sunt si gusturile noastre,dar aceasta reteta de aluat pentru placinta cu mere pur si simplu nu am cuvinte sa o descriu cat e de buna. ( tocmai am servit o felie) Vorbesc de aluat pentru ca umplutura eu o fac la fel cu scortisoara si zahar,nu am incercat alte variante pentru ca imi place asa,dar bineinteles scortisoara de calitate Bio(fairtrade India),in schimb retete de aluat am incercat ,uau,nici nu mai stiu cate,doar atat va spun ca am 43 de ani si fac patiserie de la 16 ani,dar fac nu gluma pentru ca ador patiseria.

    CEA MAI BUNA RETETA DE PLACINTA CU MERE.CEA MAI BUNA.

  53. Am facut ieri aceasta placinta cu mere.
    A iesit foarte, foarte gustoasa!

  54. Draga mea,

    O reteta extraordinara, cu un gust sublim, rafinat. Eu am pus o lamaie bio rasa si zeama, de asemenea si a dat un parfum rafinat aluatului.
    Laura, esti un izvor de inspiratie de mare calitate, te iubesc si iti trimit ganduri bune , om frumos si daruitor!

  55. Florentina

    Buna seara, am facut aceasta reteta astazi si a iesit deliciosa!!!! Mama face in general strudel cu mere, foarte apreciat de familie, dupa ce am facut placita, fiica mea a spus ca strudelul mamei are un concurent de exceptie! Nu este prima reteta pe care o fac de pe blogul tau si pot sa spun ca tot ce am mai facut a iesi foarte bine. Sunt foarte incantata, imi place placita cu mere dar nu reuseam niciodata sa fac un aluat fraged si care sa se coaca in partea de jos. Cred ca aceasta reteta are formula perfecta. Multumim frumos pentru sfaturi!

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.