Sarmale in Foi de Varza cu Afumatura

Retete culinare mancare – Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmalele in foi de varza cu afumatura nu au voie sa lipseasca de pe masa de Craciun. Chiar daca Sarbatorile au trecut de o buna bucata de timp si sarmale nu mai sta nimeni sa faca, postez totusi reteta pentru Sarbatorile care vor urma. Nu am mai mancat sarmale in foi de varza murata de peste 2 ani, asa ca anul acesta m-am bucurat enorm de mult sa descopar varza murata, de o calitate exceptionala, la noul magazin romanesc deschis in Spoleto. In sfarsit am putut sa am pe masa de Craciun niste sarmale traditionale romanesti! Mama mea face niste sarmalute absolut delicioase, asa ca am urmat sfaturile ei si mi-au iesit nemaipomenit de gustoase. Pozele nu sunt cine stie ce pentru ca executia sarmalelor a avut loc  pe la ora 11 noaptea cand bineinteles ca lumina naturala nu mai era, asa ca m-am descurcat cu lumina de la hota.

Ingrediente – Sarmale in foi de varza cu afumatura (60-70 bucati)

  • 2 verze murate mari
  • 1,5 kg carne de porc mai grasa
  • 150 g orez
  • 600-700 g costite afumate si slanina afumata
  • 1 ceapa
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 1 ardei gras rosu
  • apa
  • 3-4 linguri bulion

Mod de preparare sarmale

  • Pentru inceput, punem foile de varza murata la desarat intr-un vas de plastic plin cu apa rece. Foile mele nu au fost foarte sarate asa ca le-am lasat la desarat cca 45 minute, timp in care am schimbat apa de 2 ori.
  • Punem orezul la inmuiat in apa rece pentru cca 45 minute.
  • Trecem o data carnea de porc prin masina de tocat carne, o amestecam cu 1 ceapa cruda data prin razatoare, cu orezul clatit si scurs, sare si piper.
  • Intindem o foaie de varza pe un fund de lemn, indepartam nervura groasa din centrul foii, si o taiem in bucati potrivite. Punem in centrul fiecarei bucati de varza, carne tocata cat o nuca, rulam foaia iar capetele le introducem inauntru cu degetul aratator.
Sarmale in foi de varza cu afumatura - impaturire
  • Dupa ce am terminat de format toate sarmalutele, asezam primul strat concentric de sarmale intr-o cratita inalta si larga cu fund gros.
  • Punem din loc in loc, intre sarmale, bucatele de slanina si costita afumata.
Sarmale in foi de varza cu afumatura -asezare
  • La fel formam si straturile urmatoare, avand grija ca pe fiecare rand sa punem afumatura din loc in loc.
  • In centrul sarmalelor, punem restul afumaturii ramase. Daca ne-a mai ramas carne, formam perisoare pe care le asezam deasupra afumaturii. Taiem un ardei rosu in felii si le asezam pe deasupra sarmalelor.
Sarmale in foi de varza cu afumatura - in oala
  • Acoperim sarmalele cu varza tocata si presaram pe deasupra cimbru si cateva crengute de cimbru si marar.
Sarmale in foi de varza cu afumatura - la fiert
  • Turnam apa amestecata cu bulion cat sa acoperim sarmalele, dupa care asezam oala pe foc mic mic si le lasam sa fiarba pentru 2 ore.
  • Din cand in cand, prindem cratita de toarte si o zgaltaim usurel. Verificam sa nu scada apa, iar daca aceasta a scazut, mai adaugam cate o cescuta de apa calda.
  • Dupa 2 ore, gustam o sarmaluta si verificam daca orezul este fiert.
  • Daca este complet fiert iar foaia de varza se taie usor, bagam sarmalele la cuptor la 180°C pentru 30-45 minute, pana cand sarmalele se rumenesc uniform.
  • Se servesc cu mamaliguta, ardei iute, si daca doriti, cu smantana.

Pofta buna!

Sumar
Nume Reteta:
Sarmale in Foi de Varza cu Afumatura
Publicata:
Timp preparare:
Timp coacere:
Timp total preparare:
Voturi
3.5 Based on 24 Review(s)

Comentarii

  1. Lia

    Felicitarile mele romanilor care au adus asa varza la magazin !
    Din cea cu foaie subtire,cum greu se mai gaseste acum ,chiar si in Romania.
    Au aparut si se cultiva in draci soiurile cu foaie groasa,pentru ca sunt mai rezistente si mai grele la cantar. :(
    E o epopee intrega vanatoarea dupa varza pe care o fac in fiecare toamna.
    Sarmalele tale arata minunat si ma imbie sa mai fac iute o portie.
    Te pup.

  2. Laura

    Alexa draga mea, ma bucur ca iti place reteta. Daca o incerci sa imi spui cum ti s-au parut. Pup cu drag!

  3. Laura

    Lia, de secole nu am avut o varza atat de buna si cu o foaie atat de fina. A fost o placere sa lucrez cu ea.
    Si ai mei alearga in fiecare toamna dupa varza cum se gasea o data la noi si mereu se plang ca gasesc numai varza cu foaie groasa. Nu inteleg ce s-a-ntamplat cu varza pentru ca pe vremuri era o minunatie.
    Toate produsele de la magazinul de aici sunt absolut exceptionale. Am cumparat toba, chisca moldoveneasca, muschi taranesc exceptional si uscat cum trebuie, parizer afumat, etc. Nota 10 cu mii de plusuri au primit toate.
    Sunt atat de fericita ca in sfarsit ne putem rasfata si noi cu mancare ca acasa!!!
    Pup cu mare drag!!

  4. Mónika

    Te inteleg ca ai fost multumita ca ai gasit varza corespunzatoare!
    Noi am inceput din nou sa acrim varza la butoi acum patru ani. De doua ori varza din Ungaria, de doua ori din Romania. O diferenta- cerul si pamantul… Anul trecut a fost ungureasca- zici ca ar trebui sa infasor sarmalele cu sirma… Gustul acceptabil, insa greu de format.
    In Ungaria nu se prea acreste varza capatina,90% taiata marunt, si din acest motiv nu conteaza ca e grasa si indesata- gustul este acelasi. Multi fac sarmalele cu foi de vaza dulce (putin fiarta) + varza taiata murata- sa nu fie prea acra. Noi mincam cu multa smantana si paine alba proaspata.
    Neamurile din Romania s-au plans ca gasesc tot mai greu varza corespunzatoare toamna, si acolo au aparut verzele mari, grele, cu frunza groasa. Totul se uniformizeaza din pacate…
    Te pup, Monica

  5. Bunica

    Perfecte ca intotdeauna, Laura :)
    Am pentru tine o mica surpriza la mine pe blog…te astept cu drag cand ai timp
    Pupici

    • Laura

      Laura, draga mea, ceapa nu se caleste absolut deloc pentru ca s-ar simti gustul ei mult prea puternic la sfarsit.
      Pup cu drag!

  6. Roxana

    Laura, astazi le pregatesc, maine mergem la tara cu sarmalutele sa le fierbem la foc de lemne. Cu siguranta vor iesi super! Am mai experimentat din retetele tale si sunt foarte incantata! te pup!

Lasa un comentariu

Adresa de email este confidentiala. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Poti sa folosesti HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>