Cum curatam si preparam anghinarea


Anghinare – Cum se curata si cum se prepara

Anghinare cruda

Anghinarea, Cynara Scolynmis.L, este o planta extrem de sanatoasa dar care din pacate nu se consuma in mod obisnuit la noi. Am gasit un articol interesant despre proprietatile anghinarei pe care il impartasesc cu voi nu inainte de a va recomanda din toata inima aceasta leguma care poate face minuni pentru organismul nostru.

Bolile in care poate fi utilizata anghinarea

Are un spectru extrem de vast de actiune, se utilizeaza in tratarea unor boli ca nefrite cronice, varsaturi, enterite, fermentatii intestinale, hemoroizi, angicolite, colestite, constipatii, hipertensiune, hipercolesterolemie.
Eficacitatea ei se datoreaza continutului bogat de cinarina, oxidanti, polifenoli, flavone, insulina, saruri de potasiu si magneziu. Aceste substante au o actiune de excitare a secretiei biliare, ajuta la scaderea zaharului in sange, regenereaza celulele hepatice, e un bun colagog, se utilizeaza in cazul lipsei poftei de mancare.

Din punct de vedere terapeutic, frunzele de anghinare se caracaterizeaza prin efecte sigure asupra bolilor de ficat si rinichi, avand proprietatea de a mari secretia biliara si diureza, regland in acelasi timp procesul de formare a colesterolului. Paralel cu acest efect, ceaiul de anghiare are si insusirea de a diminua zaharul din sange dand bune rezultate in unele forme de diabet. Actiunea antidiabetica s-ar datora unei oxidaze.

Ca diuretic, ceaiul de anghinare se recomanda in nefritele acute si cronice, deoarece mareste volumul de urina si favorizeaza in acelasi timp eliminarea ureei si a substantelor toxice ce se formeaza la nivelul ficatului si rinichilor. Datorita eliminarii de toxine, se observa efecte favorabile in tratamentul urticariilor si a diferitelor forme de prurit (mancarime). Bune rezultate da ceaiul de anghinare si in bolile tubului digestiv, manifestate prin constipatie, varsaturi, enterite, fermentatii intestinale, colite, hemoroizi si lipsa poftei de mancare.

Ceaiul de anghinare mai este un bun adjuvant in unele afectiuni ale inimii care se manifesta prin hipertensiune, ateroscleroza si angina pectorala. Cercetarile mai noi atribuie anghinarei proprietati antimicrobiene.
Pentru a prepara ceaiul de anghinare se va proceda in felul urmator: intr-un vas se pune o lingura de frunze maruntite care se oparesc cu 500 g apa clocotita. O parte din ceai se bea dimineata pe stomacul gol, dupa care bolnavul va sta culcat o jumatate de ora pe partea dreapta. Restul cantitatii de ceai se va bea in cursul zilei cu o jumatate ora inaintea meselor principale.

E bine ca tratamentul cu anghinare sa se faca progresiv, incepand cu doze mici, in primele zile, care apoi sa creasca treptat. Tratamentul va dura 20-30 zile, urmat de o luna pauza, dupa care se va relua.

Infuzie: 2 lingurite cu virf de planta la cantitatea de 300 ml apa clocotita, se bea in inghitituri rare cate o cana inainte cu jumatate de ora, inainte de principalele mese.

Preparare: 

– Este una dintre plantele care actioneaza foarte puternic, de aceea se face doar un ceai dintr-o lingurita de planta la 500 ml apa clocotita. In cazul in care se supra dozeaza, poate da senzatii de intoxicare cu varsaturi si colici hepatice, pentru ca ficatul nu se poate debarasa asa de repede de toxinele acumulate. Este bine ca acest ceai sa se bea cu lingurita si sa nu se bea decat cantitatea de planta indicata.
– 2 lingurite de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se va acoperi apoi timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se bea inaintea meselor principale. Exista mai multe modalitati dar cea mai eficienta in tratament pare aceea care indica ca la fiecare 2 saptamani sa se mai adauge o lingurita la acest ceai si sa se faca asa 3 luni, apoi o pauza de 10 zile dupa care se va repeta. Dupa fiecare cana de ceai se va culca timp de 30 minute pe partea dreapta.
-Praf de anghinare: se va macina cu rasnita de cafea si se pune apoi sub limba o cantitate de un varf de cutit. Se va tine timp de 10 minute dupa care se inghite cu putina apa.

                                                              Sursa: Terapii naturiste

Eu astazi va prezint tehnica de curatare a anghinarei si o reteta extrem de simpla de salata care pe langa faptul ca este buna este si foarte sanatoasa.

Cum se curata anghinarea?

  • In magazine, gasim sa cumparam anghinarea cu tot cu tulpina. Tulpina este fibroasa si in salata este mai bine sa nu o folosim. Cand facem anghinare umpluta la cuptor putem lasa 2-3 cm de tulpina, curatat insa foarte bine de invelisul extern.
  • Inainte de toate, asezam langa noi un vas cu apa rece amestecata cu sucul unei lamai in care vom pune anghinarea imediat ce o curatam pentru ca altfel se inegreste. Anghinarea pateaza, asa ca, daca nu doriti sa aveti degetele negre, e bine sa folositi niste manusi de plastic.
  • Desprindem anghinarea de tulpina si ii curatam primul strat de frunze dupa care taiem 1 cm din varfuri. Despicam anghinarea pe lungime si ii curatam miezul care se prezinta sun forma de puf. Punem imediat anghinarea in vasul cu apa si lamaie.

Cum curatam anghinarea?

Salata de anghinare, rucola si parmezan

 Ingrediente – Salata de anghinare

  • anghinare
  • rucola
  • o mana de nuci tocate cu cutitul
  • parmezan taiat in fasii
  • lamaie
  • ulei de masline
  • sare

 Mod de preparare

  • Taiem in fasiute anghinarea bine scursa. Spalam bine rucola, o amestecam cu anghinarea, cateva nuci tocate cu cutitul si  cateva fasii de parmezan. Amestecam sucul de lamaie cu uleiul de masline si il adaugam salatei. Amestecam bine si servim.

Salata de anghinare

  • Anghinarea poate sa placa sau poate sa nu placa. Sotului meu, de exemplu, nu ii place, dar inainte de gust trebuie sa va ganditi cat bine poate face aceasta leguma si cu siguranta o sa vi se para mai buna decat icrele de Manciuria iar in combinatie cu rucola si parmezan, care au amandoua un gust pregnant, este nemaipomenita, drept dovada ca si sotul meu a mancat-o cu placere.
Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Salata de anghinare
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 53 Review(s)

39 comentarii la “Cum curatam si preparam anghinarea

  1. lore spune:

    Foarte utile sfaturi, mai ales ca nu e o leguma obisnuita pe la noi. Si tot din acest motiv, am sa completez eu ca in marketuri o gasiti, de cele mai multe, ori sub denumirea "artichoc"

  2. Anonymous spune:

    Laura ce bine arata salata de anghinare! m-ai nimerit ca eu nu am mancat niciodata dar am citit de calitatile ei si ma gandeam oare cum se pregateste? mersi de ajutor.Ce m-as face fara tine? epurasha2bb(Epure Mariana)

  3. ANITA spune:

    Multumesc Laura pentru informatiile terapeutice si chiar nu stiam cum se poate pregati anghinarea.Super ideea!!!Bine ar fi sa tinem cont de sanatatea noastra.Eu am baut ceai de anghinare si mi-a facut bine(eu il beam fara zahar).Voi incerca si salata.:)

  4. Laura spune:

    Draga Anita ma bucur tare mult ca iti este util acest articol. Anghinarea este extrem de sanatoasa si ar fi bine sa incercam sa o introducem in alimentatia noastra. Te pup si un weekend minunat iti doresc!!

  5. Laura spune:

    Iti multumesc mult de tot Lore pentru informatie. Chiar nu stiam ca se gaseste sub acest nume. Imi amintesc ca imediat dupa ce am ajuns in Italia am mancat anghinare si nu mi-a placut deloc dar apoi am mancat pizza cu anghinare si a fost o nebunie si uite asa am inceput sa o mananc cu placere. Te pup si un weekend minunat iti doresc!!

  6. Just me spune:

    BUNA LAURA…TOCMAI AM LA COPT O PAINE FACUTA DUPA RETETA TA, PAINE SPADONI…MIROASE SUPER BINE, ABIA ASTEPT S-O INCERC! O INTREBARE AS AVEA…BLOGUL MEU MERGE F RAU DE 2 ZILE, SE BLOCHEAZA..E UN CHIN , NU STIU CE SA-I FAC, SAU CARE AR FI CAUZA. AM SCHIMBAT CALCULATOTUL, UNUL PERFORMAT…DECI NU CRED SA FIE CALCU, DAR NU-I POT DA DE CAPAT. IMI ZICE JOS IN BARA"DONE, BUT WITH ERRORS ON THE PAGE"….SCUZE DE DERANJ! MERCI FRUMOS. AM SA POSTEZ MAI TARIZIU PAINICA:) TE PUP, O SEARA PLACUTA!

  7. Laura spune:

    Draga mea Just me scuza-ma ca iti raspund atat de tarziu. Am fost la tine chiar acum si desi vad ca ai schimbat template-ul tot greu incarca. Pagina se incarca atat de greu din cauza ca ai setat sa apara prea multe postari pe fiecare pagina. Ca sa corectezi acest lucru intra la tine in panoul de bord si de acolo intri la settings, de acolo intri la formatting iar acolo vei vedea ca ai prima optiune "show" iar langa ea o casuta unde poti seta numarul de postari care sa se vada pe prima pagina. Cel mai bine e sa alegi sa se vada intre 2 si 3 postari. Dupa ce fixezi numarul de postari te duci in josul paginii, click save settings si gata. Intri la tine pe pagina dai refresh si vei vedea ca apar pe prima pagina numai 3 postari.
    O alta problema care poate ingreuna incarcarea paginii este widgetul "followers" care din pacate inca este incompatibil cu IE. Eroarea de care mi.ai spus apare numai daca incarci blogul din IE. Ca sa scapi si de aceasta problema muta widgetul mai jos in sidebar.
    Te pupic si astept sa imi spui daca ai rezolvat!!

  8. leontin spune:

    Am mincat de 2 ori amginare in Italia si de fiecare data era calita in ulei de masline la foc mic ,cam in stilul in care ies bine si vinetele si dovleceii.
    Erau gatite de bucatari amatori dar pasionati si foarte talentati,si se servea ca una din cele 6-8 garnituri la alegere la un muschi la cuptor.
    Desi mie mi-a parut dumnezeiasca italienii preferau niste cartofi spre marea mea dezamagire.
    Ai prezentat cu multa acuratete modul de curatare,felicitari pt. informatiile deosebite postate pe blog,cred ca inspirat de filmul Julie&Julia .
    Cu sorbetto (asa am dat peste blog,dar ma convins sa ma abonez)nu sunt sigur ca ai nimerit-o pt. am baut o data si cind m-am interesat de reteta era cu inghetata,vermuth,gingirino cred,fulgi de ghiatza,ceva de genul asta,si cred putina tarie.
    Oricum felicitari inca o data pt. cunostinte raportate la virsta si preocupari,pt. deschidere si dorinta de a impartasi si altora experientza(scuza-ma daca ma repet).

  9. Laura spune:

    Leontin ma bucur ca iti place blogul meu si iti multumesc ca te-ai abonat.
    Anghinarea este pe locul doi in topul preferintelor italienilor, dupa vanata. Bineinteles ca exista si persoane care nu o agreaza pentru ca are un gust aparte care poate place sau nu.
    Cat despre sorbetto, nu stiu sa fi auzit sau gustat in toti acesti 9 ani de cand locuiesc in Italia, o varianta in care sa fie inclusa inghetata. In reteta clasica siciliana de sorbetto nu intra decat apa, fruct si albus, zahar si eventual alcool care este optional.
    Eu am postat, exact cum am scris si in postarea respectiva, o varianta rapida si economica de sorbetto si nu pe cea clasica in care trebuie sa fie neaparat prezent albusul.
    Un an minunat iti doresc, cu multa sananatate si fericire!!

  10. Anonymous spune:

    Buna, Laura! Locuiesc in Spania si aici anghinarea se maninca in mod curent, ca sa spun asa. O reteta super-simpla, pe care o fac spaniolii, este: anghinarea spalata un pic (lasata sub jet de apa, nimic mai mult), NE-curatata, se pune la cuptor intr-o tava. Inainte de a o pune la cuptor, se apasa pe deasupra cu palma, nu foarte mult ci cat sa se deschida petalele si se presara cu sare groasa, piper si putin ulei de masline. Se lasa la cuptor vreo 30-40 de min., pana ce anghinarea din verde devine aproape maro. Se scoate si se serveste alaturi de, eventual, carne la gratar, acompaniata de o bere rece. Este delicioasa! Tip & hints: cand se maninca, se indeparteaza primul rand de petale care sint mai dure si se incepe cu urmatorul rand. Pentru ca petalele sint dure spre varf si moi spre radacina, spre baza, acestea se "rod" pur si simplu, mancand practic partea de la baza petalei si aruncand partea de sus, cea dura. Pe masura ce se ajunge spre miezul anghinarei, petalele sint din ce in ce mai moi, ajungandu-se practic, spre final, sa se poata manca petalele si miezul in intregime. Sper ca am explicat destul de bine. Merita incercata!

  11. Laura spune:

    Anonim si in Italia anghinarea se gateste in mod frecvent in acest fel si ai dreptate, este exceptionala. Multumesc tare mult ca ai scris reteta si ai explicat-o atat de frumos. Eu o mai gatesc des la gratar. Dupa ce o fierb, o tai in jumatati pe lungime, o stropesc din belsug cu suc de lamaie si o pun pe gratarul incins. Este divina pur si simplu!! O duminica minunata iti doresc si multumesc mult!

  12. Anonymous spune:

    Am vazut aici reteta cu anghinare. Eu tot dintr-o vizita in Italia am aflat de aceasta planta si mi-a placut enorm. Am venit in tara, am cumparat seminte si am cultivat la bunici. Acum daca stiti spuneti-mi si mie ce sa rup din ea…are niste frunze mari, si nu imi dau seama unde este miezul..Se mananca bulbuldin ea cumva? Sau am lasat-o prea mult si a crescut prea mare?

    Multumesc

  13. Laura spune:

    Anonim, ai dreptate, anghinarea este extrem de buna si foarte sanatoasa.
    Din pacate, acum nu este perioada potrivita pentru a culege anghinarea. Primavara, prin martie-aprilie se culege si toamna. Iti dau un link care te va duce spre o poza cu planta de anghinare:

    Cand va arata ca cea din imagine, atunci o poti culege si folosi. Se culege numai floarea si se curata ca in reteta de salata dupa care se poate utiliza.

  14. Mary spune:

    Anghinarea e preferata mea,asi manca toata ziua…mi-ai facut o pofta… Imi place tare mult blogul tau ai o multime de retete delicoase…

  15. tatucu vasile spune:

    spuneti va rog daca anghinarea este buna pentru slabit ,am vazut la reclamele ptr. slabit ziceau ca este pe baza de anghinare ,este adevarat,multumesc frumos multa sanatate va doresc

    • Laura spune:

      Tatucu Vasile, anghinarea se foloseste mult in diete dar te sfatuiesc sa ceri parerea unui dietolog. Sunt diferite metode de a o gati astfel incat sa nu isi piarda proprietatile.
      Multa sanatate iti doresc si eu!!

  16. Kassandra spune:

    Draga Laura , ador retetele tale .Le voi incerca marea majoritate din ele ….Eu am decat 12 ani ,dar ma descurc in bucatarie si imi place foarte mult sa gatesc (cand am timp).Imi poti trimite o reteta de prajitura mai simpla pentru ziua surorii mele mai mici ,deoarece nu am timp de torturi sau prajituri complicate.
    Cu drag ,
    Kassandra!♥♥♥

  17. Silvia spune:

    Retetele tale sunt de incredere, precise si sanatoase. Multumesc pentru ca existi! Te apreciez mult, chiar daca nu am scris nimic pana acum.

  18. Silvia spune:

    Frunzele de anghinare , care se indeparteaza, se pot folosi ca ceai? Se pot usca, sau le aruncam pur si simplu?
    Multumesc!

  19. Maria spune:

    ma intereseaza radacina cum arata si alte nume cum se spune in Romania ,cum arata radacina lor pentru-ca radacina se maninca daca ii aceea ce stiu eu ,am sa mai comentez si eu in viitor

  20. Corina spune:

    Zilele acestea am văzut și eu anghinare într-un super market, dar, neștiind să o prepar ( mai ales să o curăț) nu i-am dat importanță. Mulțumim frumos pentru toate informațiile…

    Este amară precum ceaiul?

  21. Corina spune:

    Zilele acestea am văzut și eu anghinare într-un super market, dar, neștiind să o prepar ( mai ales să o curăț) nu i-am dat importanță. Mulțumim frumos pentru toate informațiile…

    Este amară precum ceaiul?

    • Laura Adamache spune:

      Corina, draga mea, nu seamana cu ceaiul. Are un gust dulce amarui, nu place tuturor, dar trebuie neaparat incercata macar o data.

  22. virginia spune:

    Am facut pilaf cu anghinare, anghinare in pastela si tortuletz de anghinare cu sunca, mozzarela si ou. F, bune toate. Dar cel mai mult mi-a placut pilaful!

  23. IO...gerules spune:

    Dragi romani ma bucur ca va place anghinara,dar prea o mancati pe meleaguri straine departe de mama Romanie,care va da aura de fiinte umane deosebite.Parerea mea este ca cei ce mai au energie si tinerete sa se intoarca la origini si sa-si manince anghinara si alte bunatati pe pamantul scump al mamei lor.

  24. ludosan aurelia spune:

    am cumparat si eu anghinare si am gatito astazi -humus dar in compozitie au ramas fibre lemnoase(niste aschii). este normal sau a fost f.batrana? eu cumpar din magazin anghinare la borcan si o pregatesc dar nu are aceste fibre.
    multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor