Ghiveci de legume (mancare sau tocana de post)


Mancare de legume, reteta de post rapida si delicioasa

ghiveci de legume detaliu

Cred ca a trecut aproape un an de cand nu am mai facut ghiveci de legume. Dimineata am deschis frigiderul si am vazut ca am o gramada de legume care parca abia asteptau sa fie transformate in aceasta delicioasa mancare de post. Sotul meu adora ghiveciul, drept urmare a fost foarte incantat cand i-am spus cu ce il astept la pranz. Noi mancam ghiveciul cu mamaliga, ador sa o inmoi in sos, dar si o feliuta de paine proaspata este excelenta pentru sosul acestei delicioase tocane de legume.

Nici eu si nici fratele meu nu prea eram mari iubitori de legume in copilarie, dar bunica mea facea un ghiveci caruia nu puteai sa ii spui nu. Era atat de gustos! Si pentru ca amandoi adoram mamaliga, aceasta era nelipsita din farfurie. Ai mei o mancau cu ardei iute, obicei pe care l-am preluat si noi ulterior.

Ghiveciul este o mancare care nu are o reteta batuta in cuie. In functie de sezon putem pune diferite legume in ghiveci. Pentru ca abia a inceput primavara, legumele pe care le-am folosit eu sunt conopida, vinete, cartofi, praz, usturoi, morcovi, ardei grasi si, ingredientul pe care il folosesc mereu, indiferent de legumele din reteta, sunt rosiile uscate conservate in ulei. Dau un gust senzational acestei tocane! Neaparat sa incercati si voi.

Daca vreti o mancare delicioasa de post, cu multe legume, va propun sa incercati reteta mea de ghiveci. Este deliccios cald, dar si rece.

Ghiveci de legume de post – Ingrediente (6-8 portii)

  • 100 ml ulei de floarea soarelui/arahide
  • 1 fir de praz
  • 5 catei de usturoi
  • 2 ardei grasi/ 3 ardei kapia
  • 3 cartofi rosii medii
  • 1 morcov mare
  • 1 conopida mica
  • 1 vanata medie
  • 8 rosii uscate in ulei de masline
  • sare si piper dupa gust
  • 2 linguri patrunjel tocat marunt
  • 2 linguri pasta de tomate + cca 400 ml apa

Ghiveci de legume, mancare de post – Preparare pas cu pas

Pentru un ghiveci reusit este foarte important sa cunoastem timpul de fierbere al fiecarei legume. Deci legumele se vor adauga treptat in ghiveci, astfel incat sa obtinem o mancare delicioasa, cu legume fierte exact atat cat trebuie.

Pentru inceput, pregatim legumele astfel:

  1. Praz – Curatam frunzele externe ale prazului, apoi taiem partea alba in rondele foarte fine.
  2. Conopida – Curatam conopida, apoi o desfacem in buchetele.
  3. Cartofi – Curatam cartofii de coaja si ii taiem in cubulete, ideal de aceeasi dimenisune.
  4. Morcov– Morcovul, curatat si el, se taie in rondele subtiri.
  5. Ardei – Ardeii se curata de samburi si se taie in cuburi potrivite.
  6. Vanata – Vanata se taie in cubulete potrivite, nu se curata coaja.
  7. Usturoi – Se curata de coaja si se taie feliute subtiri
  8. Rosii deshidratate in ulei – Scurgem rosiile, apoi le tocam potrivit, nu foarte marunt.
  • Punem 50 ml de ulei intr-o cratita, pe foc mic. Adaugam imediat cateii de usturoi, prazul, morcovii si rosiile deshidratate tocate potrivit.

  • Dupa ce s-au inmuiat (cca 2-3 minute), adaugam cubuletele de cartofi si ardei si adaugam in cratita apa amestecata cu bulionul, cat sa acopere legumele cu un deget. Condimentam cu sare si piper dupa gust.

  • Acoperim cratita cu capac si lasam sa fiarba cca 10 minute, nu mai mult.
  • Cat timp fierb legumele, punem 50 ml de ulei de floarea soarelui intr-o tigaie, si adaugam cubuletele de vanata, pudrate cu putina sare. Le sotam cca 2-3 minute, nu mai mult.

Vinetele au gust minunat in ghiveci, daca se soteaza inainte.

  • Adaugam buchetelele de conopida si cubuletele sotate de vanata in cratita, mai completam cu apa, daca este nevoie, si acoperim cratita din nou cu capac.

  • Fierbem ghiveciul 10 minute, apoi stingem focul si bagam cratita in cuptorul preincalzit la 180°C, functie ventilata. Lasam ghiveciul in cuptor inca 10 minute.

ghiveci de legume detaliu

  • Adaugam patrunjel tocat si servim ghiveciul cu mamaliguta. Pofta buna!

ghiveci de legume detaliu

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Ghiveci de legume
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor