Prajitura Lacrima de elefant


Prajitura Lacrima de elefant, rulada cu crema de nuci si banane

Prajitura Lacrima de elefant platou
Prajitura Lacrima de elefant sau Ochi de elefant, reteta rulada cu crema de nuci

Sa tot fie vreo 6 ani de cand nu am mai facut aceasta minunata prajitura Lacrima de elefant sau Ochi de elefant, una dintre cele mai gustoase prajituri din copilaria mea. Este o rulada cu crema de nuci, banane si un blat pufos de cacao, o combinatie mai reusita nici ca am gustat pana acum.

Bunica pudra prajitura Lacrima cu zahar pudra, eu am imbracat-o in ciocolata alba si cativa fulgi de ciocolata amara. Ambele tipuri de ciocolata se potrivesc de minune cu ingredientele prajiturii Lacrima de elefant, plus ca ii dau un aspect foarte frumos, perfect potrivit pentru masa de sarbatori.

Reteta de rulada Lacrima este simpla, deloc nu se face greu. Poate sa para putin migaloasa, dar va spun sincer ca merita sa incercati acest desert deosebit cu crema si banane.

Stiu ca exista si aceasta reteta de prajitura cu blat de biscuiti, dar in familia mea s-a facut intotdeauna cu un blat pufos de rulada, dupa mine mult mai gustos decat cel de biscuiti. Va recomand cu drag sa incercati aceasta prajitura cu crema de nuci si banane, nu doar de sarbatori ci si cand aveti pofta de un rasfat dulce delicios cu nuci si banane.

Prajitura Lacrima de elefant – Ingrediente 

Blat de rulada pentru Lacrima de elefant – Ingrediente (tava clasica de cuptor 38×35 cm)

  • 6 oua
  • 100 g zahar tos fin
  • 15 g cacao
  • 75 g faina
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui
  • 1 varf cutit sare
  • 3 g praf de copt

Crema de nuci pentru prajitura Lacrima de elefant – Ingrediente

  • 250 ml lapte
  • 15 g faina
  • 100 g zahar tos fin
  • 175 g nuca macinata
  • 150 g unt moale (82% grasime)
  • 1 pastaie vanilie/1 plic zahar vanilat

Ingrediente in plus pentru Rulada Lacrima de elefant/Ochi de elefant

  • 2 banane mari bine copte
  • 100 g ciocolata alba
  • 2 linguri fulgi de ciocolata neagra

Rulada de cacao pentru prajitura Lacrima de elefant – Mod de preparare

  • Separam albusurile si galbenusurile si le punem in doua vase separate.
  • Adaugam peste albusuri, un varf mic de cutit de sare si incepm sa le mixam, la viteza medie. Cand devin pufoase, adaugam zaharul si mixam pana cand obtinem o bezea perfecta.

Prajitura Lacrima de elefant preparare

  • Peste galbenusuri adaugam cele 2 linguri de ulei si mixam cca 1 minut, la viteza medie. Adaugam cacaua si faina amestecata cu praful de copt. Daca obtinem o compozitie prea densa, adaugam 1-2 linguri de bezea si mixam pana o fluidizam.

Prajitura Lacrima de elefant preparare blat

  • Adaugam crema de galbenusuri peste bezeaua ramasa si amestecam cu grija, cu un tel, de jos in sus, pana la omogenizarea completa.
  • Turnam aluatul de blat in tava de cuptor tapetata cu unt si hartie de copt si il nivelam cu grija.
  • Coacem blatul cca 15 minute, in cuptorul preincalzit la 180°C, apoi scoatem tava din cuptor.
  • Rasturnam blatul de rulada pe o hartie de copt umeda si indepartam cu grija foaia de copt calda.
  • Il infasuram cu grija in hartia de copt umeda, strangem capetele si apoi invelim ruloul intr-un servet de bumbac umed.

Crema de nuci pentru prajitura lacrima de elefant – Mod de preparare

  • Dizolvam faina in 3-4 linguri de lapte rece (din cantitatea totala de lapte) si apoi amestecam cu laptele ramas. Punem totul intr-o cratita antiaderenta, adaugam zaharul, nuca macinata si semintele unei pastai de vanilie.
  • Amestecam bine si fierbem crema pe foc foarte mic, cca 15 minute, sau pana cand se ingroasa. In timpul fierberii, amestecam crema, nu plecam de langa ea, da? Mie mi s-a intamplat o data sa o las cam 5 minute nesupravegheata si a trebuit sa o fac din nou. Deci fiti cu ochii pe crema si amestecati pana cand se ingroasa.

Prajitura Lacrima de elefant preparare crema nuci

  • Dupa ce s-a ingrosat, stingem focul, acoperim suprafata cremei de nuci cu folie de plastic alimentara si o lasam sa se raceasca complet. Ca sa se raceasca mai repede, puteti pune cratita cu crema de nuci intr-o cratita cu apa rece, sau, daca este frig, o puteti pune pe balcon pana cand se raceste. Veti observa ca dupa ce crema de nuci s-a racit, se intareste si mai mult, va fi perfecta pentru umplutura ruladei.

Prajitura Lacrima de elefant preparare crema nuci

  • Mixam untul moale pana cand obtinem o crema aerata (cca 2-3 minute).
  • In crema de unt, adaugam treptat, lingura cu lingura, crema de nuci si mixam, la viteza mica, pana cand crema este omogena.

Prajitura Lacrima de elefant preparare crema nuci

Asamblare prajitura Lacrima de elefant sau rulada Ochi de elefant 

  • Desfacem blatul din servetul de bumbac, eliminam si hartia de copt in care a fost invelit.
  • Ungem suprafata blatului cu crema de nuci rece.
  • Pe latura lunga inferioara a blatului asezam cele doua banane, curatate si cu capetele taiate, una in prelungirea celeilalte.

Prajitura Lacrima de elefant asamblare

  • Rulam cu grija rulada prajitura Lacrima de elefant si o invelim in folie de aluminiu alimentara.

Prajitura Lacrima de elefant rulare

  • O punem in frigider pentru minim 1 ora (eu am tinut-o pana a doua zi).

Prajitura Lacrima de elefant rulare

  • Dupa repaus, o ornam, daca dorim, cu ciocolata alba topita si fulgi de ciocolata neagra.

Prajitura Lacrima de elefant felii sectiune

  • O servim cu pofta, este delicioasa.

Prajitura Lacrima de elefant felii sectiune

Pofta buna!

 

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Prajitura Lacrima de elefant
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
31star1star1stargraygray Based on 42 Review(s)

25 comentarii la “Prajitura Lacrima de elefant

  1. cozia spune:

    Buna,Laura.As vrea sa stii ca printul la reteta include publicitate si reteta nu are cursivitate la pagini.Imi pare tare rau ca prin print nu se poate descarca reteta, poate reusesti sa schimbi modalitatea aceasta.Multumesc.

  2. Mihaela spune:

    Pacat de prajitura, sunt convinsa ca e gustoasa DAR, cu o asemenea denumire, n-am s-o fac, deci nici n-o s-o mananc! N-am auzit pana acum o prajitura cu un nume mai trist ca asta! Lacrima…..de elefant …..De ce nu doar Ochi de elefant? Se si potriveste dupa aspect…..Invatati oameni buni sa folositi doar cuvinte pozitive, doar lucruri si denumiri frumoase si aducatoare de bucurii! …si nu cuvinte triste, negative. Draga Laura, iti admir blogul si am preparat nenumarate mancaruri dupa retetele tale, dar te rog, evita sa folosesti denumiri negative!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Mihaela, asa se numeste aceasta prajitura. Lacrimile pot fi si de fericire sau emotie, nu reprezinta neaparat ceva negativ.

      • Gabriela BUJOR spune:

        aveti dreptate,domnisoara Laura ,lacrimile pot fi si de fericire ,in fond,nu dumneavoastra a ti ales denumirea ,am vazut si la alt chefi patisieri asa, aici nu citim un roman ca sa i facem recenzia ,ci dv cu delicatetea pe care o aveti si bunatatea in acelasi timp,vreti sa ne invatati o reteta de exceptie pe care mi o aduc aminte din Romania ,va doresc multa sanate si Sarbatori cu bine! bissous et Merci beaucoup

  3. Daniela spune:

    Draga Laura, ca si Mihaela am avut o strangere de inima cand am citit numele acestei prajituri. Exista o tristete in el pentru ca traim intr-o lume in care animalele sunt adesea abuzate si facute sa planga. Te rog, schimba-i numele, de dragul retetei si de dragul elefantilor care inca sufera.

  4. Lidia spune:

    Salutare dragă. La ora asta târzie ne delectăm cu aceasta prăjitură sublima, ne delectăm și nu ne mai oprim…..e atât de pufoasă, delicata și fină….și nu mă deranjează deloc denumirea 😜. Am văzut că nu dau gres cu rețetele tale
    Aștept mai multe rețete dulci

  5. Lidia spune:

    Salutare Laura
    La ora asta târzie ne delectăm cu bunaciunea asta de prăjitură…ne delectăm și nu ne mai săturam.. e atât de fină, de pufoasă
    Și nu mă deranjează denumirea 😜
    Aștept și alte rețete de dulciuri

  6. Elena Drimboi spune:

    Prajitura asta îmi aduce aminte de copilărie și adolescență. Era una din preferatele mamei și una din piesele de rezistență ale meselor prilejuite de diverse aniversari. Îmi aduc aminte ca mama o umplea cu un soi de crema de vanilie și o orna cu frișcă din belșug și fulgi de ciocolată. Niciodată nu ne-am cramponat de denumire (ciudată, ce-i drept) și nici nu-mi amintesc ca cineva să fi vărsat vreodată lacrimi amare din cauza elefanților oropsiți, dar îmi aduc foarte bine aminte că se topea cu repeziciune de pe platou în gurile noastre. O sa încerc varianta cu crema de nucă. Mulțumim mult pentru rețetă! Cele bune și sărbători fericite!

  7. Angelica spune:

    Este o prăjitura excelentă! Am făcut-o, dar s-a terminat prea repede. Acum o să folosesc cantități duble.
    In plus, ocupă loc mai puțin in frigider, unde sunt multe altele …

  8. Ilinca spune:

    Acum, de 23 decembrie, m-am hotarat sa fac o prajitura mai mica, dar speciala, impreuna cu fratele meu, ca in fiecare an. Ma bucur ca am gasit aceasta reteta, pare minunata, cu ingrediente f accesibile pt noi. Sper sa iasa bine si chiar va multumesc. Pt mine (am 11 ani) este o mare fericire ca voi putea arata reteta tuturor rudelor care vor gusta din rulada si abia astept sa gust si eu :)). Craciun fericit si mult succes in retete! <3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor