Placinta de post cu gutui


Placinta (de post) cu gutui – o reteta de placinta cu aluat fraged

Placinta de post cu gutui bucati
Placinta de post cu gutui , reteta de post cu foi de placinta fragede

Placinta de post cu gutui este absolut minunata! Aluatul fraged de placinta este facut cu ulei si apa si este perfect potrivit si pentru alte variante de placinte de post dulci, cu umplutura de mere sau dovleac.

Mi-au placut intotdeauna gutuile, dar pana in aceasta toamna nu am avut noroc sa le gasesc in zona mea. Va dati seama ce bucuroasa am fost cand in sfarsit le-am descoperit intr-un magazin micut din Spoleto.

Cand eram mici, bunica mea facea aceasta reteta de placinta frageda cu gutui parfumate (uneori si cu mere) in zilele de post. Combinatia este minunata, iar foile de placinta sunt atat de fragede, nici nu ai zice ca sunt de post.

Reteta de aluat pentru placinta de post este foarte simpla, nu trebuie sa il tinem la frigider, amestecam ingredientele, il framantam, il intindem in tava si gata placinta de gutui.

Imediat dupa ce scoatem placinta din cuptor, foile sunt crocante, dar dupa ce se raceste complet, devin atat de fragede incat se topesc in gura.

Bunica o facea cu o zi inainte si, dupa ce se racea complet, o punea in camara pana a doua zi dimineata, acoperita cu o foaie de hartie de copt. Inainte sa o puna pe masa, o pudra cu zahar pudra. Era micul nostru rasfat matinal din zilele de post.

Cu ceai sau lapte, aceasta placinta frageda de post cu gutui este pur si simplu minunata!

Placinta de post cu gutui – Ingrediente (pentru tava 30×20 cm)

Foi de placinta de post – Ingrediente

  • 500 g faina
  • 130 ml apa rece
  • 120 ml ulei
  • 125 g zahar
  • 6 g praf de copt
  • 1 varf cutit sare
  • 1 lamaie (doar coaja rasa)

Umplutura de gutui pentru placinta de post – Ingrediente

  • 1 kg cuburi gutui (cantarite dupa curatarea gutuilor)
  • 150 g zahar
  • 100 ml apa
  • 1 lingurita scortisoara

Umplutura de gutui pentru placinta de post – Mod de preparare

  • Curatam gutuile de coaja si cotor, le taiem in cubulete mici si le punem intr-o cratita.
  • Adaugam zaharul si scortisoara si amestecam bine. Adaugam apa si le punem la fiert, pe foc mic.
  • In momentul in care gutuile sunt moi si lichidul s-a evaporat complet, stigem focul si le lasam sa se raceasca.

Placinta de post cu gutui preparare

  • Dupa ce s-au racit, le pasam cu blenderul sau la robot pana obtinem un piure omogen. Eu am lasat si cateva cubulete intregi in piureul de gutui.

Foi de placinta de post – Mod de preparare

  • Punem in robot faina, praful de copt, sarea si zaharul si amestecam cateva secunde. Adaugam apa, uleiul si coaja rasa de lamaie si framantam, la viteza medie, pana cand aluatul foilor de placinta se compacteaza.
  • In cazul in care aluatul este prea dens, mai putem adauga 1-2 linguri de apa rece. Trebuie sa aiba o consistenta elastica.
  • Mutam aluatul pe planul de lucru (nu este nevoie sa il pudram cu faina) si il impartim in doua bucati egale.
  • Intindem fiecare bucata de aluat in doua foi de cca 6-7 mm grosime.

Placinta de post cu gutui preparare foi

  • Punem prima foaie de aluat in tava tapetata cu ulei si faina, adaugam umplutura de gutui si o intindem intr-un strat uniform.
  • Acoperim umplutura cu a doua foaie pe care o intepam din loc in loc cu o furculita.

Placinta de post cu gutui asamblare

  • Coacem placinta de post cu gutui in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru cca 30 de minute sau pana cand se rumeneste uniform.
  • Scoatem placinta frageda din cuptor si o lasam sa se raceasca. O pudram cu zahar pudra, o taiem in bucati potrivite si o gustam cu foarte multa pofta. Este delicioasa!

Placinta de post cu gutui detaliu

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Placinta de post cu gutui
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
4.51star1star1star1star1star Based on 19 Review(s)

18 comentarii la “Placinta de post cu gutui

  1. Carmen spune:

    Deja ii simt parfumul-pt ca nu gasesc gutui peste tot si sant si ff scumpe , am sa incerc un amestec de gutui cu mere-sper sa fie buna combinatia.
    Multam de reteta

      • Luminița spune:

        Buna seara ,
        Am facut aluatul tau , este minunat mai ales ca eu am copt in forme micuțe de ceramica , am ales umpluturi diferite ( dovleac copt , mere ) este demențial aluatul ,,, am ales in forme micuțe pentru ca ne place sa fie mai copt …
        Mulțumesc mult pentru aceasta reteta minunata .🙏🙏🙏🌹

  2. Ramona spune:

    Am făcut placinta cu mere in loc de gutui si mi-a ieșit foarte bună. Îți multumesc Laura, orice rețetă fac de pe site-ul tău este o reușită sigură 😊

  3. Mariana spune:

    Draga mea, aluatul se preteaza in a face placinta sub forma de tarta? Stiu ca tot ce fac de la tine iese perfect. Doar ca as face tarta cu crema vegana de cicocolata.Se poate? (sa nu razi te rog). Multumesc!

  4. Monica spune:

    Am făcut-o și este foarte bună, un lucru de observat este ca se înmoaie, mie mi-ar fi plăcut sa fie un pic crocanta, dar este buna oricum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor