Placinta greceasca cu crema de gris – Bougatsa


Placinta greceasca cu crema de gris – Laura Adamache

Placinta greceasca cu crema de gris bucati
Placinta greceasca cu crema de gris si foi subtiri de placinta, Bougatsa

Toate preparatele grecesti imi plac foarte mult, in special placintele, dulci sau sarate, care sunt preferatele mele si ale lui Cris. Bougatsa, aceasta delicioasa placinta cu crema de gris si foi subtiri de placinta, este minunata si foarte usor de facut.

Bougatsa vine din regiunea geografica a Bizantului, mai exact din Constantinopol, cand orasul era inca grecesc. Bizantinii aveau o traditie indelungata in prepararea placintelor si deserturilor, iar una dintre aceste celebre placinte este Bougatsa. Chiar si dupa capturarea orasului de catre turci, bougatsa a ramas una dintre placintele cele mai apreciate.

In Constantinopol, aceasta placinta era numita “pogatsa” sau “bogatsa” de catre greci si “bugatsa” de catre turci.

Bougatsa devine foarte populara in Grecia dupa razboiul greco-turc din 1922. Ajunge intai in Serres, un oras preferat de imigrantii greci, apoi in Salonic, Veria, Halkidiki. Cea mai populara umplutura, pe care v-o propun si eu astazi, este crema de gris, dar putem intalni Bougatsa cu umplutura de carne tocata sau branza.

Placinta greceasca cu crema de gris se serveste calda, la micul dejun, pudrata cu zahar vanilat si scortisoara. Eu am adaugat in crema placintei si coaja rasa de lamaie, ii da un gust minunat. Am pudrat-o doar cu zahar vanilat de aceasta data.

Placinta greceasca cu crema de gris – Ingrediente (tava 25×18 cm)

  • 10 foi placinta subtiri
  • 1 l lapte
  • 200 g gris fin
  • 100 g unt (pentru crema)
  • 150 g zahar
  • 1 lamaie mare (doar coaja rasa)
  • 75-80 g unt topit (pentru uns foile)

Placinta greceasca cu crema de gris – Mod de preparare

  • Punem laptele si zaharul intr-o cratita, pe foc mic.
  • Cand zaharul s-a topit complet, adaugam grisul in ploaie si amestecam continuu astfel incat sa nu se formeze cocoloase.
  • Fierbem crema de gris cca 10-12 minute, pe foc mic, sau pana se ingroasa.

Placinta greceasca cu crema de gris preparare

  • Stingem focul si adaugam imediat untul (100g) si coaja rasa de lamaie. Amestecam pana inglobam perfect untul in crema de gris.
  • O acoperim cu folie de plastic alimentara si o lasam sa se raceasca.
  • Crema se va raci mult mai rapid daca punem vasul in care se afla intr-un vas mai mare cu apa si cuburi de gheata.
  • Ungem tava cu putin unt si adaugam prima foaie.

Placinta greceasca cu crema de gris preparare crema

  • Ungem uniform foaia cu unt topit si o acoperim cu a doua foaie. Procedam in acest fel, avand grija sa ungem fiecare foaie, pana terminam cele 5 foi care vor forma baza placintei cu gris.
  • Adaugam umplutura rece de gris si o nivelam. Acoperim umplutura cu inca 5 foi subtiri, fiecare unsa cu unt. Ungem cu unt si suprafata ultimei foi.

Placinta greceasca cu crema de gris in tava

  • Coacem placinta greceasca cu gris, in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru cca 25 -30 minute sau pana cand se rumneste uniform.

Placinta greceasca cu crema de gris tava

  • Scoatem placinta Bougatsa din cuptor, o lasam sa se raceasca cca 10 minute, apoi o pudram cu zahar vanilat si o taiem in bucati.

Placinta greceasca cu crema de gris coapta

  • O servim cu mare pofta. Este buna atat calda cat si rece.

Placinta greceasca cu crema de gris detaliu

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Placinta greceasca cu crema de gris
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 71 Review(s)

23 comentarii la “Placinta greceasca cu crema de gris – Bougatsa

  1. Alina spune:

    Interesanta adaptare a retetei.
    Eu o fac cu crema de vanilie, dupa reteta originala, dar cred ca e buna si aceasta.

  2. Cristina spune:

    Am facut si eu placinta pas cu pas dupa reteta asta. Nu stiu ce a fost de vina dar foile de placinta nu-mi stau lipite una de cealalta. Tind sa dau vina pe untul intins pe fiecare foaie. Nu iese bine daca pui un la fiecare 2 foi poate? Asa ce mi-e ciuda! Se vede untul „plutind” pe foi si nici nu s-a copt in timpul recomandat. Am lasat mai mult ca sa se coaca foaia de deasupra dar…dezamagire.

  3. Elena spune:

    Este un desert de patiserie, care se face cu foi proaspete, crema la fel cu alte ingrediente, cu pudra de orez fără gris, acest desert nu este pt făcut în casa, plus ca foile trebuie sa aibă grăsime incorporata nu unse cu unt. Nu este o rețetă de publicat Laura, ai unele reușite dar bugata nu ai cum cu să o reușești, din rețeta publicata iese o porcărie, șterge de pe blog

    • Cosmina Licurici-Costea spune:

      Imi pare rau dar nu este adevarat ca este o porcarie, iese foarte buna si foarte gustoasa. Eu am intepat cu furculita foile dupa ce le-am asezat unele peste altele in tava, pentru a nu ramane bule de aer intre ele si nici nu am pus extraordinar de mult unt, ci am intins cu pensula pe fiecare foaie. Dupa ce am asamblat foile si am pus crema, am lasat tava sa stea 10-15 minute inainte de a o pune la copt, iar cand am scos-o din cuptor am acoperit tava cu folie de aluminiu cateva minute pentru a se inmuia foile. A iesit foarte buna iar foile sunt moi.

  4. Pusa spune:

    Elena,comentariul tau este si stupid si de prost gust! dar asa sunt unele specimene care vor cu orice pret sa aiba ele ultimul cuvant! doar ca tot ccea ce ai spus tu este o prostie si daca nu-ti convine reteta,treci mai departe si cauta altceva!

  5. Diana spune:

    Excelentă prăjitură! Mie mi-a reușit. 🙂

    Înainte de a o băga la cuptor am lăsat-o „la odihnit” vreo 15 minute, cât să mai absoarbă foile din unt, iar după ce am scos-o din cuptor, am acoperit-o cu folie de aluminiu și la câteva ore deja foile se înmuiaseră și lipseră.

    Cum nu aveam lămâie, am pus coajă de lime și a ieșit o prăjitură cu un gust răcoritor, perfectă pentru vară.

    Mulțumiri pentru rețetă, Laura! Este prima dată când întru pe blogul tău și gătesc după o rețetă de-ale tale, dar cu siguranță voi reveni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor