Cruffins

6 comentarii

Cruffins, un desert australian modern, cu un gust si o textura deosebite

crufiin-pe-gratar-final

V-ati intrebat vreodata cat de gustos ar fi un muffin daca ar avea textura unui croissant sau cat de simpatic ar fi un croissant copt intr-o forma de muffin? Ei bine, in anul 2013, Kate Reid, un foarte talentat patiser australian, s-a gandit sa coaca deliciosii croissant intr-o forma de muffins. Asa s-au nascut cruffins, un desert inedit care s-a bucurat imediat de un succes imens. Chiar daca modul de preparare pare complicat, eu va promit ca este doar un pic migalos. Va recomand sa incercati acesti cruffins, se desfac in zeci de foite subtiri, au un gust minunat de unt si scortisoara si o textura divina. Daca doriti, ii puteti umple, dupa coacere, cu crema de vanilie, crema de ciocolata sau nutella sau ii puteti gusta simpli, asa cum am facut-o eu. Nu sunt foarte dulci, dar nu va recomand sa mariti cantitatea de zahar din reteta. Pentru un gust mai dulce, ii puteti pudra cu mai mult zahar pudra vanilat.

Cruffins – Ingrediente (8 bucati)

  • 300 g faina
  • 50 g unt moale (pentru aluat)
  • 60 g zahar tos fin vanilat + 1 lingurita zahar pentru drojdie
  • 160 g unt la temperatura camerei (pentru uns foile)
  • 130-150 ml apa
  • 7 g drojdie proaspata/3 g drojdie deshidratata
  • 3 g sare
  • 1 lingurita rasa scortisoara

Cruffins – Mod de preparare

  • Punem faina intr-un vas incapator. Frecam drojdia proaspata cu o lingurita de zahar, apoi o amestecam cu 130 ml apa usor calduta (atentie, apa nu trebuie sa fie fierbinte si nici rece. Temperatura trebuie sa fie undeva pe la 35-36°C). Daca folosim drojdie deshidratata, o amestecam cu faina direct, fara sa o dizolvam in apa sau sa o amestecam cu zahar.
  • Punem apa amestecata cu drojdia si zaharul in centrul fainii si amestecam pana cand aluatul capata consistenta. Adaugam sarea si framantam pana o inglobam in aluat. In acest punct, consistenta aluatului trebuie sa fie destul de compacta si dura. Doar daca aluatul este foarte foarte dur, mai adaugam cca 10-20 ml apa calduta.
  • Adaugam acum treptat cele 50 g de unt moale si framantam pana cand obtinem un aluat elastic si omogen (cca 10 -15 minute).
  • Acoperim aluatul cu folie de plastic alimentara si il lasam sa dospeasca, intr-un loc caldut, cca 45-50 minute, nu mai mult.
  • Dupa 45 minute, rasturnam aluatul pe masa de lucru, pudrata cu faina, si il impartim in patru bucati egale. Separat, mixam untul pana cand obtinem o crema fina si omogena. Impartim crema de unt in doua portii egale si adaugam intr-una dintre ele 1 lingurita rasa de scortisoara.
  • Aplatizam putin prima bucata de aluat si o pudram pe ambele parti cu putina faina. Trecem bucata de aluat prin masina de facut paste, astfel: trecem de doua ori aluatul prin masina setata la numarul 2, apoi il trecem o data prin masina setata la numarul 4, o data la numarul 5 si ne oprim. Taiem foaia de aluat in doua bucati egale si apoi trecem fiecare bucata prin masina setata la numarul 8.

preparare-aluat-cruffin

  • Punem cele doua foi, obtinute din prima bucata de aluat, una langa alta, pe planul de lucru pudrat cu faina. Ungem fiecare foaie cu aceeasi cantitate de unt (putem folosi crema de unt sau crema de scortisoara si unt. important este sa folosim aproximativ aceeasi cantitate de unt pe ambele foi). Rulam prima foaie, pe lungime.

foi-aluat-cruffin

  • Apoi asezam sulul obtinut pe unul dintre capetele scurte ale foii de aluat ramase (a doua foaie trebuie si ea unsa, sa nu uitati asta.) Rulam sulul in a doua foaie de aluat.

forma-cruffin

  • Taiem ruloul obtinut in doua, pe lungime, apoi rulam fiecare bucata in forma de spirala. Cand formam spiralele, avem grija ca partea taiata sa fie in exterior. In felul acesta, foitele vor fi bine delimitate si vizibile dupa coacere.

cruffin-forma-finala

  • Procedam in acest fel si cu celelalte 3 bucati de aluat ramase.
  • Punem cele 8 spirale intr-o forma de muffins antiaderenta, neunsa, o acoperim cu o carpa de bumbac si lasam cruffinsii nostri sa dospeasca pana cand isi dubleaza volumul (cca 2 ore).

cruffin-in-forma-dospit

  • Ii coacem in cuptorul preincalzit la 200°C, pentru cca 20-25 de minute, pe treapta a doua, de jos in sus, functie traditionala (caldura si de jos si de sus).
  • In momentul in care s-au rumenit uniform, stingem cuptorul, ii scoatem din forma si ii lasam pe un gratar sa se raceasca.

cruffin-prezentare

  • Ii pudram cu zahar vanilat si ii gustam cu cea mai mare pofta! Sunt divini!

cruffin-copti

Rezumat reteta cruffins

Modul de preparare poate sa para putin complicat, mai ales pentru incepatori, asa ca o sa-l explic pe scurt, in pasi, astfel incat sa fie bine inteles de toata lumea.

  1. Aluatul se imparte in 4 bucati egale.
  2. Intindem fiecare bucata de aluat intr-o foaie lunga, cu ajutorul masinii de paste. Cand ajungem la numarul 5 al masinii, taiem foaia in doua. Asadar, obtinem din fiecare bucata de aluat, cate 2 foi.
  3. Ungem cele doua foi cu aceeasi cantitate unt. Rulam prima foaie, pe lungime, intr-un sul. Punem sulul obtinut pe a doua foaie unsa si il rulam.
  4. Taiem ruloul final in doua bucati, pe lungime. Formam din fiecare bucata o spirala pe care o asezam in forma de muffins.
  5. Le lasam sa dospeasca 2 ore, apoi le coacem la 200°C, 20-25 minute.
  6. In cazul in care nu aveti masina de paste, puteti intinde fiecare bucata de aluat cu facaletul. Cand foaia de aluat atinge o grosime de 7-8 mm, o taiati in doua, si apoi intindeti fiecare bucata intr-o foaie de 3-4 mm grosime.

Ai incercat reteta? Trimite-mi o poza!

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Cruffins
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi
41star1star1star1stargray Based on 26 Review(s)

6 Comentarii

  1. Rocsi Ciobanu

    Sunt absolut divine. Mai greu cu facutul foilor ca nu am masina de paste, dar imi plac mult. Bravo!

    • Laura Adamache

      Rocsica, draga mea, e un pic migaloasa, dar merita cu varf si indesat. Daca nu avem masina de paste, apelam cu incredere la facalet.
      Pup!

  2. Uau, Laura, te-ai înhămat la făcut acel tip de aluat. Chiar și pentru croissante sau cruffins, tot aș fi stat nițel pe gânduri înainte să pornesc la drum. 🙂

    • Laura Adamache

      Laura, draga mea, mie imi plac provocarile. Cu cat reteta este mai migaloasa, cu atat ma incanta mai mult rezultatul.

  3. toamna crizantema

    sunt foarte inteligente,fine ,gustoase ,aspectoase,,am muncit un pic ,dar merita !aprecierile ,mi-au dat curaj ”!!!! multe retete le-am adus pe masa fam. mele,va admir si va respect!

    • Laura Adamache

      Draga mea, ma bucur foarte mult ca ti-au placut!
      Sa iti fie de bine!

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.